- Home
- Films
- Pathfinder
- Filtered
Genre: Avontuur / Actie
Speelduur: 99 minuten / 107 minuten (unrated edition)
Alternatieve titel: Pathfinder: The Legend of the Ghost Warrior
Verenigde Staten / Canada
Geregisseerd door: Marcus Nispel
Met onder meer: Karl Urban, Moon Bloodgood en Clancy Brown
Gesproken taal: Russisch, Engels en IJslands
Bekijk via Disney+
Plot Pathfinder
"Two Worlds, One War. The Ultimate Battle Begins."
Een schip met Vikingen strandt in Noord-Amerika en plundert op brute wijze een indianendorp. In de chaos laten de Vikingen één van hun kinderen achter. De indianen besluiten dat de jongen niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor de daden van zijn volk en ze besluiten hem in hun midden op te nemen. De jongen groeit op tussen twee werelden en heeft moeite om vast te houden aan zijn oude Viking-identiteit. Dan, jaren later, keren de Vikingen terug om opnieuw dood en verderf te zaaien.
Ghost
Pathfinder
Wind In Tree
Indian Mother
tsjidde
Redelijke actiefilm over een interesaant onderwerp, namelijk de eerste contacten tussen Europeanen en Native-Amerikanen. Ik heb geen idee wat ik allemaal moet geloven en wat waarheidsgetrouw is in deze film, maar een degelijke documentaire is het zeker niet en dat is nog bijzonder eufemistisch uitgedrukt.
De kostuums zijn echter prachtig. De Vikingen zien er angstaanjagend uit en worden consequent ondersteund door wilde-dier-geluiden, om het allemaal nog eens wat smeuïger te maken. Maar daarom niet getreurd, want de film spannend genoeg en het acteerwerk is best redelijk, zodat ik de film zonder moeite kon uitkijken.
Jammer genoeg hebben de landschapsbeelden, voor zover het echt beelden van landschap zijn, nogal wat digitale bewerking ondergaan, want op sommige momenten lijkt men te zijn terecht gekomen in de computerspel. Dat had wel wat beter gekund.
Ook het einde is zo ongeloofwaardig als maar kan. Meneer de ex-viking leidt de vijandige vikingen tot bovenop een berg. Daar komt een lawine over hen heen, maar wie komt een tijdje later als enige overlevende het dorp binnen strompelen? Tuurlijk, hoe kan het ook anders...
FillumGek
Geen slechte film, maar jammer genoeg kon je al van ver af ruiken hoe het afloopt. De vikingen daarentegen vond ik er erg overtuigend uitzien. 2M breed, 3M hoog, dikke huiden, grote helmen en lange zwaarden, precies goed om de nodige angst in te boezemen.
Het verhaal is verder zwak, evenals de scenes met de indianen. Het was gewoon niet boeiend genoeg. De vikingen maakte veel goed zodat ik deze film toch nog een ruime voldoende kan geven.
Prudh
Aardig achtervolgfilmpje met lekker veel bloed en actie. Beetje corny en voorspelbaar hier en daar, zeker omdat Pathfinder zichzelf net wat te serieus neemt. Jammer ook dat de noormannen verder nogal eentonig en voorspelbaar reageerden. Alsof er geen keuze gemaakt kon worden om ze als karikatuur of juist als serieuze vilain neer te zetten. Nu bungelt het een beetje in het nietszeggende midden. Maar mooie kostuums, die hadden ze dan weer wel. Chapeau daarvoor. Uiteindelijk haalt deze film het net niet bij de vergelijkbare film Apocalypto die ik op 3 sterren heb staan. Desalniettemin lekkere actie en genoeg bloed om de ruim honderd minuten mee te vullen.
Niet echt boeiend. Bovendien zat er wel erg weinig kleur in deze film want als was donker en somber gefilmd. De film straalde dit al eigenlijk uit vanaf de eerste minuut waardoor hij zeer depressief overkwam op mij. Heb hem met veel pijn en moeite kunnen uitkijken.
Mug
Verbazingwekkende prent, remake van quasi-jeugdfilm Ofelaš, maar daarover later meer.
Deze versie is een rechttoe rechtaan actie-film waar een kleurenfilter overheen is gegooid zodat alle frisse kleuren verdwijnen. Met uitzondering dan van het rode cgi-bloed dat al spetterend in grote hoeveelheden door het beeld vliegt. Lelijkheid ten top, zeker in combinatie met overmatig gebruik van de slow-motion knopjes. Genoeg actie-snufjes gelukkig om het geheel nog in de 'vermaak-sectie' te plaatsen. De aankleding (zeker die van de Vikingen) is ook een uitermate positief punt in de film.
Nispel gaat helemaal in de fout met het uitgangspunt. "Pathfinder" is gebaseerd op een 12e eeuwse Saami-mythe/legende. Zie de originele 'verfilming'. Ach, nu zijn de Lappen Indianen, en de 'tjuder' Vikingen. En dan net doen bij de optiteling dat het zich hier draait om een Indianen-legende... Dat de legende boordevol mystieke elementen bevat komt mondjesmaat aan orde in de zogenaamde herverfliming, iets dat wel een zeer grote rol speelt in het origineel. De mystieke proporties worden een beetje er bij de haren bijgetrokken om er nog een verhalend iets van te maken. Maar het is duidelijk: het gaat niet om de inhoud, het gaat om de spierballen, het gebrul en het bloedvergieten. De mystiek komt aandralen als vreemde eenden in de bijt. De finale is dan ook een anti-climax van jewelste. Nispel wilde blijkbaar te graag zich houden aan de gebeurtenissen van het origineel. Jammer dat die (ondanks een Oscar-nominatie) in de vergetelheid is geraakt. Toch maar eens die Duitse dvd opsnorren.
Pathfinder is uitermate geschikt voor een filmavondje van puberende padvinders.
doodah
Komt inderdaad op 2BE, maar ook Deja vu komt op vt4. En op vtm komt ook een topfilm ik kan niet kiezen
!
Dat probleem had ik ook. Maar ik heb dan maar besloten om deze te zien en Good Will Hunting op te nemen.
Maar ik moet zeggen dat het een reusachtige vergissing was deze film te zien...
Hij wist me echt langs geen kanten te boeien.
Het verhaal is nogal slordig en gehaast en je krijgt zeer weinig informatie. Over niemand weet je eigenlijk iets, zelfs de namen van personages krijg je volgens mij niet te horen. Buiten dan van het hoofdpersonage. Over hem krijg je toch iets van achtergrondinformatie.
Wat ik ook erg irritant vond, was het feit dat het beeld heel de tijd zo donker was. Maar dan ook echt heel de film lang.
Waarschijnlijk moest dit ervoor zorgen dat de film "duister" overkwam. Want van het acteerwerk, het verhaal en uitvoering moest de film het niet hebben.
Ja, ik heb me er echt door moeten spartelen.
Hij krijgt dan ook maar 1.5*
AmazingShikoku
Heb de film samen met Outlander gekeken op dezelfde avond omdat een vriend van mij beide dvd's nog ongekeken had liggen en we toch een verveelde middag midden in de vakantie hadden besloten we ze maar uit hun stofhappende lijden te verlossen.
Beide films gaan over de oude scandinaviërs en ik moet zeggen dat Pathfinder de oude vikingen toch wat beter heeft neergezet. De film wordt nergens echt speciaal omdat het een voorspelbaar verhaal is met weinig plottwists.
Daar wordt de actie natuurlijk niet minder om. De film is gewoon een lekkere historische actiefilm die misschien niet heel goed is maar toch een leuke tijdbesteding is in plaats van anderhalf uur op de bank hangen naar comedy central kijken.
3/5
OlafK
Matig.
Pathfinder gaat over een man die als jongetje door de Vikingen vergeten is, waarna hij achterbleef bij een Indianenstam. Hier groeit hij op en de film begint eigenlijk 15 jaar later, wanneer de Vikiningen terugkomen.
Wat volgt is een anderhalf uur durende strijd tussen een groep Vikingen en een groep Indianen. Wanneer de Vikingen het eerste dorpje heeft afgeslacht, dient de Viking die opgegroeid is tussen de Indianen de Vikingen naar een andere groep Indianen te leiden.
Al vanaf minuut 1 heb je door hoe de film eindigt. Pathfinder is dan ook een dikke anderhalf uur dom vermaak. Een film die nergens in uitblinkt, maar ook nergens echt belabberd is. Pathfinder is een matige film die niet de moeite waard is om in huis te halen. 2,0 sterren.
Lennert
Er was iets aan deze film wat mij tegenstond, maar ik kan niet meteen zeggen of het lach aan het matige acteerwerk van de zogenaamde 'indianen' of aan het feit dat er geen lachje af kon in de hele film.
Cinematografisch gezien was er genoeg te genieten: goed camerawerk, prachtige landschappen en interessante slow-motion gevechten. Waar ik eveneens blij mee ben is het feit dat men het geweld niet schuwde en de slachtingen goed in beeld bracht of het nu de uitgeslagen ogen waren, de dood van minderjarigen of afgehakte vingers
Het verhaal was echter tegelijkertijd bijzonder matigjes in beeld gebracht: waar waren de mooie dialogen die tot echte karakterontwikkeling zouden leiden? De personages waren gewoon erg leeg, daar bracht het Amerikaanse accent van de indianen geen verandering in. De vikingen daarentegen waren met hun Scandinavische taal en imposante uiterlijk weldegelijk zeer genietbaar als slechterikken. al ligt dit zeker voor het grootste deel aan de immer machtige Clancy Brown
Al met al leuk voor een keer, maar niet goed genoeg om echt goed te zijn.
Near_Dark
Jeezes, wat een shitfilm
Van dezelfde regisseur heb ik "Friday the 13th (2009)" in de cinema gezien, dat was een goeie Horrorfilm.
Zijn vroegere remake: "The Texas Chainsaw Massacre (2003)" viel ook nog best mee.
Maar deze "Pathfinder" vindt ik een geflopt tussendoortje.
Het is prachtig in beeld gebracht, daar niet van, maar van enige samenhang in de plot valt niets te merken. Hij heeft er een rommelige, vervelende film van gemaakt.
Ik moet toegeven dat de Vikings bangelijk in beeld zijn gebracht, je hebt hen nog nooit zo angstaanjagend te zien gekregen als hier, maar dat alleen kan de film niet redden...
De cameraman is blijkbaar dezelfde als in zijn nieuwe "Friday..." film: veel gebruik van kikkerperspectief, dat geeft altijd een goed resultaat in zulke films.
Soms ziet het er een beetje uit als "Rambo", wanneer hij vallen zet in het bos om de Vikings te grazen te nemen.
Een goed uur verder, als de helden gevangen zijn genomen door de échte Vikings, sluipt er warempel enige emotie in de film.
Spijtig dat dit slechts een zeldzame opflakkering is, daarna gaat het gewoon verder in diezelfde inspiratieloze stijl.
4/10.
Hopelijk is dit een eenmalige misstap van deze regisseur.
Dat hij maar verder gaat met het inblikken van remakes van oude Horrorfilms, daar is hij wél goed in.
Minotaures
Blu-ray mocht niet batten.
Wat een verschrikkelijk donker en vaag te volgen film!
De Vikingen zagen er wel stoer uit en dat is ongeveer 't enige pluspunt; voor de rest over-the-top, acteerwerk vond ik niet overtuigend, redelijk verhaal waar er niet veel uitgehaald is en in mijn ogen een snel aan elkaar geraapte bewerking die uiteindelijk in dit vormde, ook de camerawerk vond ik verschikkelijk...
En laat ik maar stil zijn over de effecten; van de bloed en een aantal sneeuwberg scenes.
Dit deed me op sommige scenes aan The 13th Warrior denken. De Vikingen zijn een beetje te vergelijken met de Wendol.
Helaas, ik had wat beter verwacht.
Montorsi
Weinig zin om hier veel over te zeggen, maar het was voornamelijk al heel snel duidelijk dat dit niks was.
Visueel erg lelijk. Waardeloos in beeld gebracht, lelijke decors, en gelikte filtertjes die niks te zoeken hebben bij de setting. De soundtrack was zo mogelijk nog slechter. Vanaf de eerste scenes geforceerd dramatisch, onnozele love-interest, cliche goed en slecht, erg slechte acteurs. En last but not least, waarom spreken de Indianen Engels, en de Vikingen (die in werkelijkheid een taal spraken die vrij dicht bij het oud-engels kwam) niet. Is dat weer omdat je anders niet kunt identificeren met de sympathieke goede Viking en de Indiaan? Erg debiel.
Een draak van een film die ik het laatste stuk maar half heb kunnen kijken. Normaal ook echt geen film die ik zou kijken, maar ik had op dat moment niets anders gereed. Compleet niet prikkelend en een totaal gebrek aan stijl.
ps. dan kwam hierna Valhalla Rising. Kan het contrast nog groter?
J.Ch.
Ik vond het visueel juist wel aardig... Donker, onheilspellend, niet alles zichtbaar; dat draagt wel bij aan de sfeer. Verder heeft de film niet veel omhanden. Karl Urban is wel leuk om tegenaan te kijken (vooral vanwege de de link die je onmiddellijk legt met Lord of the Rings), de rest niet echt. Het verhaal is natuurlijk dun, maar goed. Voor een avond hersenloos vermaak kun je wel slechter krijgen. Trouwens, ik vond het juist goed dat de Vikingen niet Engels praten (of Engels met een gek Scandinavisch accent). De meeste van ons zullen toch niet kunnen verstaan wat ze zeggen, maar we horen in ieder geval geen Engels. Dat hebben we ook wel eens anders gehad.
Decec
Een goede actie/avonturen film...
Prima verhaal...
Prima acteerwerk...
Mooi kostuums...
Perfect achtergrond geluid/muziek (Dolby Digital)...
Mooi HD kwaliteit, soms af en toe geruis....
Prachtig mooi landschap...
En een mooi grijstinten (kleur)....
Sergio Leone
Grijze middelmaat.
Pathfinder doet meer dan eens denken aan Apocalypto. De verhaallijn - voor zover je het een verhaallijn kan noemen - gaat ook hier over een inheemse stam die opgejaagd wordt.
Veel nieuws biedt Pathfinder dan ook niet: de spanning is niet bepaald te snijden en het indianengejengel over "choose your own path" e.d. lijkt een verplicht nummer.
Met Karl Urban is een (min of meer) bekend gezicht gecast, maar van acteren komt hier niets in huis. Buiten wat brullen en knokken doet de cast niks. Met Moon Bloodgood loopt er nog een minimum aan eye candy rond.
Hoewel Pathfinder als actievolle avonturenprent degelijk wegkijkt oogt e.e.a. serieus amateuristisch. Vooral de veel te donkere belichting valt op. Het camerawerk zelf is niet zo slecht, de natuurbeelden zijn best fraai en de decors gedetailleerd, maar daar valt amper van te genieten omdat alles zo vreselijk donker is.
2,5
Night's Watch
Vikingen versus indianen klinkt zeker origineler dan Vikingen tegen een monster of iets dergelijks. Het verhaal was echter zo banaal dat er geen enkel voordeel uit deze vooraf interessant uitziende combinatie wordt gehaald. Met twee van zulke unieke volken had ik toch verwacht dat ze hier iets van zouden uitlichten, maar niks is minder waar helaas. Als ze Vikingen en indianen door twee andere volken zouden vervangen kunnen ze nog steeds vasthouden aan dezelfde dialogen.
Pluspunten zijn dat de Vikingen er intimiderend en dreigend uitzagen, de duistere momenten met ''schrikmomenten'' in onder andere de grot spraken me qua filmen aan en de scene de de indianen in hun eigen val liepen (het voor mij meest onverwachte moment in de film). Voor puur anderhalf uur vermaak is er eigenlijk niet zoveel mis met deze film, misschien lagen mijn verwachtingen ook wel te hoog..
Shadowed
Mwa.
Helaas bleek deze film een grotere opgave te zijn dan ik vooraf dacht. Had gehoopt op een vlotte actiefilm, maar dan krijg ik plots een hele rauwe, zware film voor mijn kiezen die in vrijwel alles traag is. En helaas was ik daar nou niet bepaald voor in de mood.
Maar ik kan het Nispel niet ontnemen dat het er visueel wel solide uitziet. Mooie look, mooie cinematografie. Zonder het visuele aspect was dit echt een hele opgave geweest, maar Nispel weet er een hoop mee voor elkaar te krijgen wat resulteert in een prettige look.
Jammer dat het qua actie niet al te boeiend is. Vrijwel elke scene is in slow-motion als het op actie aankomt. De gevechten zijn zeer lomp, en vooral ook zeer saai. Nispel krijgt het allemaal maar matig in beeld. Warrig cameragebruik afgewisseld met overdreven slow-motion gebruik. Het wisselt totaal niet lekker af.
Bovendien ook niet al te beste timing door de film heen. De film is nogal zwaar en traag, en in het eerste half uur begon ik al de moed een beetje te verliezen. Uiteindelijk krijgen we in het laatste half uur wat meer tempo voorgeschoteld, want het eerste uur wilde maar niet van de grond komen.
Dat komt meestal door de matig in beeld gebrachte actie en weinig intimiderende vikings. Dat wisselt af met een mooie, rauwe look, maar het maakt de film er niet leuker op. Helaas, maar ik heb toch wel meerdere keren op de klok gekeken om te kijken wanneer het afgelopen was. Nispel smaak ik wellicht beter in zijn horrorfilms.
Kondoro
“If you are not strong enough to kill the bear use the bear's strength to kill it.”
Ik ben best een groot fan van alles wat over vikingen gaat of uit die tijd. Zo is de serie ‘Vikings’ mijn favoriete serie en speel ik nu ook heel veel de game ‘Assassins Creed: Valhalla’. Dus daar kunnen ook nog wel de nodige films bij maar, tot mijn verbazing zijn er niet heel veel interessante films te vinden over dit tijdperk, best zonde eigenlijk. ‘Pathfinder’ is wel een film die dit als onderwerp mee draagt en daarom heb ik deze maar gewoon aangezet en ik moet zeggen: hij begon vrij sterk maar, kon dit helaas niet lang genoeg vol houden. Desalniettemin ga ik met veel interesse deze film is en moet ik zeggen dat de zit wel goed was alleen veelte lang.
Zoals ik al zei begint de film best leuk, daar is echt niks mis mee. Zeker de duistere ontdekking van het vikingenschip waar ze een jongetje vind was best een mooie setting waar zo’n beetje alle vikingen dood op lagen, ze leken wel bevroren trouwns. Dan het opgroeien bij een inheemse stam was leuk om te volgen. Als het goed is waren dit natuurlijk de ‘Indianen’ omdat we ze volgen in het noorden van Amerika.
Wel mooi trouwens, dat ik er pas best laat achter kwam dat de vikingen dus ook in Amerika hebben rondgelopen, althans noord-Amerika maar waar precies weet ik niet zo goed. Het heette destijds ‘Vinland’ en was destijds ontdekt door ‘Leif Erikson’ (lees gewoon even de link door). Ik vind het dan ook wel leuk om te zien dat deze film zich daar afspeelt aangezien ook niet veel mensen weten dat dit waarschijnlijk zo was en het dan snel als fictief zullen bestempelen.
Enfin, eenmaal opgegroeid in de stam komt op een dag weer een hele groep vikingen aan op het land die het dorpje totaal afslachten en er een feestje van moeten maken. Daarna komt ‘Pathfinder’ er aan die er veel weet te vermoorden en daarna op de vlucht slaat. Hij weet van de vikingen te ontkomen maar die besluiten achter hem aan te gaan en een waar kat en muis spel ontstaat tussen de groep en ‘Pathfinder’ die later een groep van zijn stam tegen kwam waarmee hij het op nam tegen de vikingen, raakte verliefd en moest strijden om te overleven.
Het verhaal was dus best saai hoor, en niet heel interessant om te volgen. Want het verhaal wat eigenlijk geen spanning heeft te bieden is ook niet heel inhoudelijk. Het is zo dat er veel actie is en misschien wel te veel waardoor de film hoe dan ook langdradig ging worden op het eind. Want na een kleine anderhalfuur had de film wel mogen stoppen maar, er was één gast die leek wel twintig keer uit de dood te zijn opgestaan.. Dit was na een tijdje wel echt saai om nog te volgen en ik kakte daar heel erg in want als ze dan af zijn van de vikingen stort de boel weer naar beneden en moeten ze daar weer van zien te overleven.
De vikingen zagen er best vet maar, wel heel grauwig uit. Ze weerspiegelden wel het verhaal van hun dat ze angstaanjagende krijgers konden zijn, dat leek hier ook wel omdat ze meer op monsters leken van een andere planeet dan een mens. De actie scenes en eigenlijk zo’n beetje de hele film is rommelig geschoten, actie is niet te volgen en dat maakte het ook niet spannend. Het is een rotzooi, bijna de hele film door. Ook de CGI was zeker niet om over naar huis te schrijven en hoe wel ik met goede moed begon aan de film zijn mijn verwachtingen toch echt te hoog geweest.
Dus hoewel ik er met nogal verwachtingen in ging, ging ik de film slaperig uit. Was de zit me echt te lang en miste ik de totale spanning, best jammer want het had veel beter kunnen worden.
teigertje
- 2076 stemmen
Rauwe en spannende en harde film.
Sterke rol en op zijn lijf geschreven van Karl Urban mooi camera werk en mooie natuur opnames.
Fantastische film voor de liefhebber.

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime

Felon