Romanzo Criminale (2005)
Genre: Misdaad
Speelduur: 152 minuten / 174 minuten (extended cut)
Italië / Frankrijk / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Michele Placido
Met onder meer: Kim Rossi Stuart, Anna Mouglalis en Stefano Accorsi
Gesproken taal: Frans, Italiaans en Engels
Releasedatum: 17 augustus 2006
Plot Romanzo Criminale
Crimineel Il Libanese is van plan de macht in de onderwereld van Rome naar zich toe te trekken. Om deze haast onmogelijke taak uit te voeren, stelt hij een meedogenloos en georganiseerd team samen. 25 jaar van hun samenwerking, van de jaren '70 tot eind jaren '90 worden weergegeven, alsmede de politie-inspecteur die zich al die jaren in hen vastbijt.
Freddo
La Voce
Zio Carlo
Ciro Buffoni
lionel messi
Ik ben gisteren gaan kijken en hij viel toch niet 100% mee.
het eerste uur heb je echt moeite om in het verhaal te komen. de personages worden amper uitgewerkt; waardoor je dus moeilijk een band kan opbouwen. Interessanter wordt het als het verhaal vd bende gekaderd wordt in de historische gebeurtenissen van die tijd, ook het laatste uur is de moeite, maar toch had men voor deze film beter een meglio gioventu-achtige lengte gekozen. 6u. dan heb je tijd om in de personages te komen, meer te weten te komen over figuren, tijdsgeest, historische gebeurtenissen enz... nu wordt het een soort light-versie en wordt alles snel afgehandeld. De film is ook (over)ambitieus van opbouw: aan de hand van een criminele bende de italiaanse tijdsgeest (en vervlochtenheid tussen maffia, criminaliteit en politiek weergeven) weergeven. Dat lukt niet altijd voor de volle 100%. Soundtrack is wel de moeite.
kortom: 3.0, geen meug voor ieders bek, maar als je geïnteressseerd bent in politiek, italië en mooie vrouwen wel een bezoekje waard.
Verder wil ik Jasmine Trinca uitroepen tot de knapste vrouw op aarde. Mijn linkerpink voor een date met die schoonheid.
De recensies in de pers liegen er niet om.
Binnenkort maar eens kijken.
olivier
Vertel mensen die gestemd hebben, ik ben benieuwd.
'Romanzo Criminale' is een geweldige prent, mijlen af van de "midaadfilms" van Guy Ritchie en veeleer een morele zoon van Scorsese. Maar 'RC' ontpopt zich uiteindelijk tot veel meer dan alleen de italiaanse versie van 'goodfellas'. Gaandeweg ontwikkelt de film een geheel eigen look en scènes die onmogelijk zouden thuishoren in de amerikaanse crimefilm. Om één of andere reden slaagt men er bovendien in om de gangsters ongelooflijk écht te maken, dwz ver weg van het cliché en het stereotype: de misdadigers die 'RC' bevolken zijn stuk voor stuk sympathieke knullen die we perfect kunnen begrijpen, je moet het maar doen. Uiteindelijk transformeert de prent zich alsnog tot een 'Meglio Gioventu'-achtig drama dat ons de krop in de keel bezorgde en werd afgesloten met een uitermate dramatische scène op de trappen van de kerk. Fantastische cinema. Top3 2006 tot nogtoe. 4*
Romanzo criminale is echt een film in de stijl van La Piovra dat kan ook bijna niet anders als Commissario Corrado Cattani (Michele Placido) de regie heeft.
Hij heeft er echt een hele goede film gemaakt met de opmerking dat ik het einde persoonlijk niet zo goed vond.
Ik ben er toch ook niet helemaal kapot van. Het is op zich aardig dat er iets episch van gemaakt is met diverse subplotjes, vriendschappen en veel personages en een grote tijdsspanne. Maar uiteindelijk is het vooral een slap aftreksel van La Piovra gecombineerd met een slap aftreksel van La Meglio Gioventu. Ook qua script, dramatische ontwikkeling en presentatie valt er nogal wat op te merken.
Aan de andere kant kijkt het wel heel wat fijner weg dan de doorsnee Amerikaanse misdaadfilm.
Mavuba
Soms wat moeilijk te volgen (maar keek dan ook zonder Nederlandse ondertiteling), maar ik haakte niet af want de film boeide me zeker. Goed verhaal en er zitten interessante acteurs bij. En ja, Lionel messi, Jasmine Trinca is zeker een mooie vrouw, die gelukkig aardig wat keren in beeld kwam. Kortom goede misdaadfilm, met verrassende scenes en een einde waar ik vrede mee heb.
4 sterren.
Meeslepend en levendig gangster-epos, een geslaagde italiaanse variant op films als Goodfellas en The Godfather. Prima cast (met inderdaad twee zeer fraaie dames), een uitstekend script en goed camerawerk. Mooi ook hoe het verstrijken van de tijd wordt getoond aan de hand van archiefbeelden. Niet altijd even origineel, maar wel bikkelhard, intens en overtuigend.
usr14112
Goeie film. Geen moment verveeld. Mooi verhaal. Ik had af en toe wel het idee dat men wat te snel ging. Het waarom kwam bij mij niet helemaal over en dat was jammer. En dat terwijl het toch een lange zit is. Het verhaal had misschien beter tot zijn recht gekomen in een tweeluik of zoiets.
campodellarana
Behoorlijk geslaagde verfilming van het boek van de Cataldo. Een groot verschil is wel het tempo. Waar het boek af toe nog wel eens de tijd neemt raast de film - zeker in het begin - van de ene scene naar de andere. Daardoor is niet alles gelijk even duidelijk en blijven enkele personages nogal vaag. De muziek was zeker een pluspunt.
janhero
Goede en mooie film. Koste even om alles op een rijtje te zetten maar toch. 3.5*
helleke
Ik vond dit ook wel een goeie maffiafilm.
In het begin was het inderdaad wat moeilijk om de verschillende personages uit elkaar te houden maar geleidelijk aan werd alles duidelijk.
Persoonlijk had ik liever gehad dat "De Libanees" wat langer meespeelde want die vond ik wel zeer overtuigend spelen.
Ondanks dat de film lang duurde heeft hij me geen moment verveeld.
3,5 sterren
JJ_D
Aangenaam filmpje, zoals kos al zei, maar weinig meer dan dat. De (weliswaar logische) vergelijking met ‘La Meglio Gioventu’ gaat absoluut niet op, al was het omdat Michele Placido gewoon een genrefilm wilde maken. En we moeten het hem zeker nageven: ‘Romanzo Criminale’ is een stijlvol uitgevoerd epos dat naast soortgelijke Amerikaanse voorbeelden mag staan. De film heeft een duidelijke lijn en de geloofwaardige acteurs nemen de kijker gemakkelijk mee op sleeptouw. Ook de fijne muziek getuigt dat deze film tot in de puntjes uitgekiemd is, maar juist dat “gekuiste” is ook het enige minpunt: nergens krijg je het gevoel dat het geheel echt bijzonder wordt.
‘Romanzo Criminale’ is een dikke twee uur interessante, esthetische en bij wijlen zelfs erotische cinema die de kijker echter op een veilige afstand houdt en nergens al te zeer op de feiten betrekt. Zoals gezegd: aangenaam.
delin
Mee eens! Het is bovendien de echtheid, het feit dat de verhalen gebaseerd zijn op echte verhalen uit die tijd die de film nog boeiender maakt. Het einde van de grootschalige georganiseerde misdaad in Rome in de jaren '90 wordt prachtig beschreven en uitgebeeld.
Semsoethot
Rommelige film met sterke en zwakke momenten. Veel stereotypen, weinig diepte.
zwatan le beast
Zie de serie, deze zal zeker een verdieping brengen in de karakters. De film is een samenvatting. De serie beslaat rond 600 min. aan sex, geweld, drugs en maffia oh ja en .... decor.
David Aaronson
Inderdaad, rommelige film, die mij wel zodanig wist te boeien, door de Gladio lijn, dat ik de serie ga aanschaffen bij de NRC. De door de overheid bewust gecreëerde politieke chaos lijkt zich te herhalen in onze periode.
Toch een sterke film en mooi weer geven beeld van de bende.
Erg goed geacteerd en voldoenden spanning en actie.
metronomy
Het einde vond ik net het mooiste, een terugblik op de beginscene. Daar hadden ze nog een zekere onschuld over zich, ondanks de misdaad die ze net gepleegd hadden. Dan vroeg ik me toch af, op welk moment ze hun onschuld verloren hadden
Is dit een korte versie van de behoorlijk lange serie?
Ja film gemaakt van de serie.
siamees
Ja film gemaakt van de serie.
serie gemaakt van de film, de film was er eerder.
Prudh
Ik kan niet wachten tot het tweede seizoen van de serie in Nederland beschikbaar komt. Heerlijke crime saga.
brasikurtz
Prudh De tweede serie heb ik vorige week bij Free Record Shop gekocht. Ligt in de winkel dus. De .eerste 3 afleveringen al gezien. Wederom mooi
kasabian
Wat een tegenvaller als je eerst de serie hebt gezien, zeg!
Rommelig en alles vliegt in een sneltreinvaart voorbij. Ik heb respect voor de mensen die hier nog enige diepgang in de film ontdekken. Sommige gebeurtenissen wijken hier danig af van wat er in de serie gebeurt. Ook komt Libanese een stuk 'sympathieker' over in de film dan in de serie. Heb het boek niet gelezen dus ik weet nu niet precies wat er nou wel of niet echt gebeurt is.
@ brasikurtz: Geweldige avatar!!! Killing Joke rules!
Dreiecke
Goede sfeer en emotioneel zijn dingen erg goed uitgewerkt, dat kun je wel aan de Italianen (en Fransen) overlaten. Deze film komt realistisch over en is niet gevuld met holle personages.
Ik vond het een boeiend verhaal en ik kon mij goed inleven. Het kan dichtbij komen door deze uitvoering.
Verder prima beelden, goed geacteerd.

'Outlander'-serie 'Blood of My Blood' snel te streamen op HBO Max

Modigliani
Drama, 2004

Miracle at St. Anna
Oorlog / Drama, 2008
gang of thievesfilm noirneo-noirbanda della magliana