World Trade Center (2006)
Genre: Documentaire / Drama
Geregisseerd door: Oliver Stone
Met onder meer: Nicolas Cage, Michael Peña en Maggie Gyllenhaal
Releasedatum: 21 september 2006
Plot World Trade Center
"The world saw evil that day. Two men saw something else."
11 september 2001. Een groep Port Authority agenten gaat de Twin Towers in om mensen te redden, wanneer plots de torens ineenstorten. Twee overlevende agenten zitten vast in de ruïnes van het World Trade Center. Dit is het verhaal van de grote reddingsactie die volgde na de aanslagen van 11 september.
John McLoughlin
Dave Karnes
Allison's Mother
Allison's Father
TerryA
uiteindelijk geen top film maar zeker wel de moeite waard om een keer te kijken - mensen die een ramp achtige verfilming verwachten zullen teleurgesteld zijn. Dit is het verhaal vanuit de ogen en ervaring van 2 politie agenten (port authority police: dat meer spoorweg politie zijn dan de New York politie) dat op die dag gewoon naar werk waren gegaan en ineens naar de twin towers werden gestuurt om te helpen met evacuatie. Eenmaal daar waren ze niet eens bewust van de 2de vliegtuig in de andere toren en dat is dus ook de insteek van deze verhaal en hierdoor erg knap en realistisch in elkaar gezet. De film verloopt wat traag nadat de torens in elkaar zijn gezakt maar wat kan je anders verwachten onder die omstandigheden? Het gaat over de trauma van de mensen die hier bij zijn betrokken en hoe onduidelijkheid alles dan voor iedereen wordt - niemand wist precies wat er was of zou gaan gebeuren en in die opzicht heeft Oliver Stone dat goed in beeld gebracht. Ik had liever ook wat minder religious themas of uitspraken, en zo ver de Amerikaanse patriottisme, zo zijn ze vaak wel dus past dat wel in deze film, en in de eerste instantie vond ik die zoek aktie van die 2 marines "over the top", maar dat gedeelte van de verhaal blijkt toch waar gebeurd te zijn - alleen in het echt was die marinier zwart en niet blank (maar dat wist Oliver Stone niet toen hij de film maakte)
net zoals anderen hier vind ik ook United 93 veel spannender maar dat ligt aan de verschillende thema of insteek van de 2 films. En daarom toch voor WTC een 7 uit 10
Aapje81
De vrouwelijke rollen waren goed bezet en zijn de hele reden voor mijn beoordeling. De rest kon er mee door.
Ondanks zijn indrukwekkende cv slaat ook Stone wel eens de plank mis. Zo hier met het sentimentele en goedkoop aandoende verhaal omtrent 9/11. Kan zo bij de RTL4 Waargebeurde verhalen-meuk. Gemiddeld filmpje.
joe black
idem
Franklin1975
Nou wat een negativiteit allemaal zeg. Ik knap ook altijd af op die typisch Amerikaanse sentimenten en karikaturen in films, maar dat kun je in deze film moeilijk voorkomen. Ik vond het overigens juist redelijk feitenlijk, bijna documentair. Er zaten geen enkele verwijzing in naar de 'bad guys', het ging puur om het menselijk drama, en dat is heel realistisch en mooi in beeld gebracht. Wat mij betreft dus een hele goede verfilming. Ik geef 5* om de overdreven negatieve stemming van jullie een beetje te compenseren
Idem. Gisteren de dvd gezien en dit is met afstand de beste film over 9/11 (buiten de welbekende documentaire van de 2 Fransmannen die toevallig live de crash in het WTC filmden). Flight 93 en United 93 waren een stuk slechter.
Ik snap ook eerlijk gezegd niet waarom deze film niet eerlijk is beoordeeld. Blijkbaar veel Amerika-haters in ons land die vinden dat het hun eigen schuld is en daarom de grootste maatschappelijke ramp uit ons tijdperk als niet boeiend bestempelen. ???
Het is juist goed dat deze gebeurtenis zo waarheidsmogelijk getrouw verfilmd worden, zodat wij dit niet vergeten. Vooral uit respect (moeilijk woord in Nederland) waardeer je een film als deze bovengemiddeld, mensen.
Gelukkig was ik de dagen ervoor in Manhattan en was ik net 24 uur terug in Nederland toen die aanslagen plaatsvonden. Dus voor mij zal dit altijd erg na aan mijn hart staan. Toen ik destijds de livebeelden op tv zag, raakte ik ook voor het eerst in mijn leven in shock.
Helaas boeit het de meeste mensen niet meer wat er buiten hun eigen dorp gebeurt.
A-neet
mischien heeft het gewoon met smaak te maken en niet zozeer met amerika??
otherfool
Net als bij het (overigens superieure) United 93 past ook hier weer een quote van Letterman, niet ver na 9/11:
The phrase New York's finest and New York's bravest, you know, did it mean anything to us personally, firsthand? Well, maybe, hopefully, but probably not. But boy, it means something now, doesn't it? They put themselves in harm's way to protect people like us, and the men and women, the fire fighters and the police department who are lost are going to be missed by this city for a very, very long time.
Meer gedramatiseerd dan United, soms zelfs op het randje (vooral met de flashbacks), maar toch wel indrukwekkend, dit eerbetoon aan de 2 agenten en hun familie. Gyllenhaal en Bello zetten beide een sterke rol neer in een aangrijpende film die me (uiteraard) weer aan het grienen bracht als een bakvisje.
3*.
Schitterende hoes trouwens!
vaneijck
Erg indrukwekkend, bijzonder om het verhaal tijdens een film te ervaren. Zeker de moeite waard om een keer te bekijken, alleen al om het verhaal waarover het zich afspeeld.
anne J
Té Amerikaans (en te langdradig).
Begrijp me niet verkeerd: 9/11 was natuurlijk een hele erge gebeurtenis, maar omg deze film ook. Dit is geen tribute of zo.
Matig
Clueless Dork
9/11 is een inside job en in die zin verdiend america het. Dat jij dit bestempeld als de grootste maatschappelijke ramp uit ons tijdperk laat wel zien hoe groot jouw wereldje is.
Pastichio Rocker
Het zou pas echt jammer zijn als jij de film op basis van die gegevens (waar overigens nog steeds 0,0 bewijs voor is) zou beoordelen met een 0,5. Heb je de film wel gezien?
neo
Na all berichten, die er niet om lofen, kon dit niet anders als een slappe film van Stone zijn. En dat kon ik al aflezen aan de score van Craig Armstrong, die erg soap-achtige ''we overwinnen'' momenten heeft. Niets dan lof voor de muziek die ik de afgelopen twee jaar vele malen heb gedraaid. De film weet nog te overtuigen tot aan het moment dat de twee agenten onder het puin bedolven raken. De gespannen sfeer maakt plaats voor een berg over-sentimentele gesprekken tussen de mannen en gebeurtenissen van het thuisfront. Naar zeggen maakte Stone de film alleen om mensen over het onderwerp aan het praten/nadenken te krijgen. Alsof deze film daarvoor echt nodig was... Had ie nu maar een complottheorie film ala JFK gemaakt.
Nomak
de grootste maatschappelijke ramp uit ons tijdperk
Omdat de Verenigde Staten een aanslag te verwerken krijgen is het meteen de grootste maatschappelijke ramp van ons tijdperk?
Dit is zeker niet de grootste maatschappelijke ramp uit ons tijdperk. Ik denk aan de Holocaust, de Vietnamoorlog, Tsjernobyl, Gaza, Rwanda, Darfoer, ... De VS blijkt enkel Vietnam en met wat geluk WO II te onthouden. Als er iemand is die niet verder dan z'n dorp (states) kijkt zijn het wel de Amerikanen. Wat natuurlijk niet wegneemt dat het erg is voor de slachtoffers van het WTC. Maar bij de rampen/oorlogen die ik genoemd heb spreken we over een honderd- tot duizendvoud en meer aan slachtoffers.
De film is te snel gemaakt en daardoor ook het slachtoffer geworden van een vorm van zelfcensuur, wat bij andere films van Oliver Stone als Platoon veel minder het geval was. Daardoor mist World Trade Center de nodige emotie. En spektakel is het ook niet, want aan de aanslag zelf is weinig aandacht geschonken. Grootste deel gaat over Nicolas Cage die vast zit onder brokstukken. United 93 was een veel betere film over de ramp. De beelden van de ramp waren beter dan deze film.
Mijn respect gaat dan ook naar de slachtoffers, al is dat evengoed bij andere oorlogen en rampen. Maar wel geen respect voor de film die compleet de bal mis slaat en gewoon teert op de emotionele reacties van de Amerikanen, ipv een eerbetoon weer te geven.
Als je de lijn zou doortrekken moeten films als Cidade de Deus, Platoon, Hotel Rwanda, Schindler's List, Mississippi burning, Requiem for a dream, The longest day, Three Kings, ... ook hoog moeten inschatten omdat die ook gaan over onschuldige slachtoffers. Veel meer dan bij het WTC, maar in sommige gevallen met minder media-aandacht. Uiteindelijk moet je de film beoordelen als film, niet de ramp. Al kan en mag dat uiteraard bij persoonlijk oordeel gerust meespelen, maar het is geen vereiste.
JDSsmetje
Een zeer goede film. Vind hem stukken beter dan andere rampenfilms. Er wordt hier echt wel gewerkt aan het dramatische van het verhaal. Het verhaal zelf is waargebeurt ook de mannen die vast zaten is echt gebeurt. Wat ze uiteindelijk op het einde van de film zeggen staat mij wel aan. Bijhorende muziek is ook goed. Acteerwerk is ook zeer goed, Cage kan acteren maar soms steekt hij een beetje tegen. In deze film zeker niet.
Drama 4.5*
speelduur 3.5*
special effects 4*
poster 3*
Raconteur
Een voorbeeld van hoe je een film moet dramatiseren tot het belachelijk wordt. Ik heb veel respect voor wat de mensen daar doorstaan hebben, maar er zijn grenzen aan sentimentaliteit. United 93 blijft dus de beste 9/11-film.
funkdoc
wat.
een.
kutfilm.
Hier heb ik zelfs geen argumentatie voor. Meer dan een uur Nicolas Cage, die ik sowieso al haat, onder het stof.
Oliver Stone is een van de meest hatelijke regisseurs aan het worden. Geen inspiratie, geld putten uit een dramatische situatie en dan nog een slechte film afleveren. Doe het hem maar na.
Weertenaar
Een flinke tegenvaller: 2,00 (2,00)
Al bij al een nogal overbodige film dunkt me. Alles wat er die dag is gebeurd is inmiddels wel verteld en daar voegt World Trade Center vrijwel niets aan toe. De prent trekt op helemaal niets, bouwt totaal geen band op met de twee 'slachtoffers' en de kijker en is de film na pakweg 15 minuten tot aan de 75ste minuut een zeer langdradige zit die behoorlijk begon te vervelen. De dialogen tussen Jimeno en McLoughlin zijn allesbehalve interessant, het gebrul op niks af werkt niet, de relatie met betrekking tot hun vrouw is zeer matig uitgewerkt en alsof dat nog niet genoeg is weet de ramp zelf ook geen indruk te maken (enerzijds omdat er inmiddels al veel betere prenten zijn verschenen, anderzijds omdat de ramp zelf bewust op de achtergrond wordt gehouden).
En wat heeft Nicolas Cage hier te zoeken? Een alom gerespecteerd acteur die heus goed kan acteren, maar zich hier moeiteloos verlaagd tot het erbarmelijke niveau van zijn medespelers. Van Pena tot aan Piccininni, het is werkelijk waar bedroevend, om over de slappe dialogen nog maar te zwijgen. En wat is de toegevoegde waarde van Oliver Stone? Ik vraag het me een kwartier na de film nog steeds af.... De balans is volledig zoek, doolt de prent met name in het eerste uur stuurloos rond en weet hij World Trade Center welgeteld 0 seconden spannend te maken.
Alhoewel de positieve punten bijna ondersneeuwen zijn ze er wel degelijk. De opnamelocaties zijn lang niet slecht, het gehalte aan realisme is redelijk (al vindt ik de hectiek zeer karig uitgewerkt), de special effects zijn weliswaar van een lage moeilijkheidsgraad maar missen hun doel niet en de laatste drie kwartier is de prent zowaar nog re-de-lijk te volgen wanneer de reddingsactie op gang komt. Maar dat kan ook komen doordat de tijd die daarvoor gevuld werd veel slaap wist op te wekken... De minpunten zijn in overtal aanwezig ten opzichte van de pluspunten, hetgeen sowieso leidt tot een onvoldoende. Het feit dat de film kort over de helft toch nog een klein beetje orde op zaken stelt, het realisme aardig is en de cinematografie bij vlagen een voldoende niveau bereikt, leiden nog net niet tot een al te zware onvoldoende, maar goed is anders.
MaxiJazz
oversentimentele film die zijn doel voorbij schiet.
maar ik moet toch toegeven dat ik aan het einde toch een traantje weg moest pikken,helaas.
Ralf81
Erg patriottistisch, doe mij maar United 93!
Toch verveelt deze film niet, zeker niet het eerste deel.
Lexcoaster
World trade Center.
Op dramatisch vlak is de film helaas te patriottistisch, en dat van een filmmaker die normaliter een erg kritische blik op z'n land heeft. Als hij hier een neutrale blik had gegeven was dat ook gewoon goed geweest, maar het wordt zelfs patriottistisch en tja, dat doet de film niet veel goed. Sterker nog, het overdramatiseren nekt de film waardoor hij aan kracht verliest. Stone had hier zijn bekende kritische blik op Amerika moeten aanhouden. Hoewel hem dat dan in zijn eigen land waarschijnlijk kritiek zal hebben geleverd, was de film zo een stuk sterker geweest. Nu is het helaas een drama volgens het bekende Hollywood formule.
Ook is het jammer dat we niet al te veel zien van wat er werkelijk gebeurde die dag, maar volgen we vooral de twee hoofdpersonen en hun familie. Hierdoor wordt de film naar mate het vordert zelfs een beetje saai. De personage's zijn daardoor dan weer wel goed uitgediept, en voor een Hollywood drama is dat uitzonderlijk. Het is de 13-in-een-dozijn vertelstijl die een stuk beter had gekunt, en zeker van Stone hadden we dat mogen verwachten. Goed is dan weer wel de Cinematografie, die is zelfs uitstekend, alsmede de acteerprestaties. Ook de score is sfeervol gekozen. Alles ziet er wel uitstekend uit, en vooral in het begin is de film daardoor vermakelijk. Uiteindelijk kom ik op drie sterren.
Degelijk, maar helaas niet bijzonder. 3*
Chimpz
Dan heb je een film van Oliver Stone (die bekend staat om zijn kritiek op de overheid), en dan krijg je zo'n typisch brave, saaie en gewoonweg Amerikaanse film. Geen beeld van chaos, geen kritiek, geen "harde realiteit"... alleen een enorm cliché, oversentimenteel drama met vrij zwak acteerwerk (zeker Nicolas Cage)
20MadeMoiselle
wat.
een.
kutfilm.
Uhm.. Goeiemiddag?
Iets minder kan wel hoor.
Ik wil niets afdoen aan het feit dat ieder zijn eigen mening heeft, dat respecteer ik, maar je kunt toch niet zeggen dat dit een 'kut'film is.
Mij heeft het toch zeker wel ontroerd en ik heb er van genoten!
Daarbij zou ik welleens willen weten waar die zogenaamde 'haat' voor Nicholas Gage vandaan komt. Ik vind hem een geweldige acteur die ongelooflijk goed kan acteren. Zo kan hij ontroeren, amuseren en verbazen.
MNV2
- 1901 stemmen
Typische pro-Amerikaanse effectenfilm met een Hollywoodeinde, dat is hoe ik World Trade Center definieer. De beeld en geluidseffecten waren gruwelijk mooi, ik heb de film op Blu-Ray gezien met degelijk geluid en het was alsof ik letterlijk op de plek stond waar dat het allemaal gebeurde. Toch zeker in het eerste half uur wanneer de politiemannen o.l.v. John McLoughin naar het gebouw toerennen en door de hallen van het WTC wandelen, je hoorde elke kleine trilling en uitbarsting haarscherp. Maar dat is dan ook weer het hoogtepunt van de film want daarna gaat het scherp bergafwaarts en verlaagt de film zich naar dat van een doorsnee-rampenfilm met standaard acteerwerk. Wel fijn om Nicolas Cage nog eens een ander soort rol te zien spelen..
Stephan
Deze film had geen Hollywood einde maar een New York einde. Daar is het namelijk gewoon echt gebeurd.
bild
Clichématige film die de wensen niet vervult. Oliver's Stones diepgang. Waar hij in zijn andere drama's een beetje originaliteit in steekt is dat hier helemaal verdwenen.
yeyo
Toch is op IMDB gaan loeren:
US users: 6.9
Non-US users: 5.9
Meteen genoeg motivatie voor mij om nooit naar deze heroïsche, goedkope troep te kijken.
misterwhite
Het begon allemaal wel leuk maar wanneer de agenten vast zitten begint het allemaal saai te worden. Maar toch is het soms nog intressant.

Hoe Netflix altijd weer unieke beelden weet te bemachtigen

Spaanse film 'Through My Window' is nog altijd een kijkcijferhit op Netflix

'Lead Children' op Netflix al af? Met deze 'schandalige' series blijf je in dezelfde sfeer

Dystopische film 'Children of Men' van Alfonso Cuarón is morgenavond te zien op televisie

Napola - Elite für den Führer
Drama / Oorlog, 2004