Genre: Oorlog / Actie
Geregisseerd door: Fedor Bondarchuk
Met onder meer: Fedor Bondarchuk en Mikhail Evlanov
Gesproken taal: Russisch
Plot 9 Rota
"They stood together while their country fell apart"
Eind jaren tachtig. Jonge rekruten worden direct na het voltooien van hun militaire basisopleiding in het Sovjetleger, naar het heetst van de strijd gestuurd tijdens de militaire campagne in Afghanistan. Ze zullen er de hel vinden en zeer wreedaardige jihadi.
Vorobey
Afanasiy
Khokhol
Kurbashi
kitano
9-ya Rota of The 9th Company is een fantastische kijk op de oorlog in Afganistan door de ogen van Russische soldaten. De soldaten worden vanaf het begin van hun dienst gevolgd, vanaf het afscheren van hun haar tot de gevechten in de bergen en grotten van Afganistan.
Een eerlijke film - zo moet het echt geweest zijn. Geen Amerikaanse praktijken met de goede en de slechte of vioolmuziek - nee een harde Russische film! Zeker een aanrader voor de mensen die de oorlogsfilgenre liefhebben en eens een andere kijk op de Afganistanoorlog willen zien dan wat wij in Rambo III kregen voorgeschoteld.
ewalk
Afghanistan; Vietnam van de Russen.
de extra dvd is interessant met interviews met veteranen en een kijkje achter de schermen.
Gerritj
Ik heb even stil voor mij uit zitten kiijken.
Verschrikkelijk, dergelijke gebeurtenissen.
En waar ging het hier om??
Zoals zo vaak in dit soort oorlogen. Om een hoop stenen met daarin een dorpje met vrouwen kinderen en een stel Afghanen. Een stel? Honderden en allemaal natuurlijk fanatiek om te vechten voor hun land. Want dat moeten wij hier niet vergeten. De Russen waren de indringers.
Wat laten dropen de Russen af. Voornamelijk doordat de Amerikanen sting- en andere raketten gingen leveren + opleidingen gaven in gevechtstechtnieken.
En daar hebben wij allemaal dan weer de Moslim-revolutie aan te danken. En ik ben bang dat die nog lang niet is afgelopen.
ewalk
Ja, welkom bij de geschiedenis van de mensheid Gerrit. Veschrikkelijk hè?
Gerritj
Dank je Ewald voor het welkom.
Maar ik ben al meer dan 70 jaar bij de geschiedenis. Iedere keer weer zie je dit soort dingen gebeuren.
Nu in Irak, Afghanistan en diverse kleinere landen in Afrika en Azie voornamelijk. Maar ook nog steeds de Balkan en niet te vergeten Zd.Amerika.
En straks Iran en wie en waar nog meer?
Abri
Keiharde actiefilm die de gruwelheden van de oorlog in Afghanistan goed weergeeft.
Hoort in het rijtje Platoon, Full Metal Jacket, Born on the Fourth of July thuis. De structuur van de film lijkt op Full Metal Jacket.
Een 4+ voor deze film!
hannes64
- 1926 berichten
Zeker een prima oorlogsfilm die ( zoals abri al schreef ) in `t rijtje van bovengenoemde films thuis hoort.
Schitterend weergegeven...goed verhaal.
Met een zeer lang gevecht tussen de russen en de moedjahedien.
Die russen kunnen er ook zeker wat van.
Een voltreffer wat mij betreft in de videotheek.
4 sterren.
DaanRiver
poster ziet er een beetje cheapy-uit, ik dacht eerst dat het een comedy was.
Raffael77
Fantastische oorlogs drama. Zeer goed opgebouwd.
Goed acteer werk en mooie soundtrack.
De laatste 20 a 30 miniuten zijn erg bruut.
balosa
naar mijn mening iets te langdradig, het laatste half uur maakte veel goed 3*
Niet erg originele, vrij nationalistische oorlogsfilm, met elementen 'geleend' uit bijvoorbeeld Full Metal Jacket en Platoon. Degelijk gemaakt, met goed camerawerk en overtuigend grimmige aktiescenes, maar het akteerwerk is nogal dik aangezet en de slowmotion fragmenten deden me hier en daar denken aan de mooifilmerij van Michael Bay. En dat is natuurlijk nooit goed. Toch best meeslepend en onderhoudend, waardoor de film iets boven de middelmaat weet uit te stijgen.
moneymaker
mwha had hoge verwachtingen, maar vondt het al met al best tegenvallen.
3 sterretjes
willemfilm
Kan mij heel goed vinden in james_cameron's uitleg. Vond de film het eerste uur niet boeiend genoeg. Zijn ook wat vreemd, die Russen. Armoedig leger ook. Volgens mij vrij realistisch neergezet.
Timecop
Mooie film, maar soms ligt de dramatiek er iets te 'gemaakt' op en wil men naar mijn mening een band of brothers sfeertje neerzetten. Al met al blijft de film boeiend en de eindscene zit erg mooi en goed in elkaar, werd er echt door gepakt. Net géén 3.5 voor mij, dus een 3.0.
Goodfella1812
poster ziet er een beetje cheapy-uit, ik dacht eerst dat het een comedy was.
Inderdaad een erg goedkoop uitziende poster, deze ziet er een stuk beter uit http://img266.imageshack.us/img266/8788/9thcompanyr2cdcoversccfvk5.jpg
Defective
Een knappe oorlogsfilm die de vergelijking met Full Metal Jacket en Black Hawk Down makkelijk kan doorstaan.
Een film die van mij 5* krijgt.
Lovely Boy
Na de reacties hier ha dik heel veel verwacht en de film viel me dan ook enigzins tegen toen ik hem gisteravond zag. Maar ik zal hem binnenkort nog eens kijken.
Tot nu toe nog steeds Beast of War de beste Afganistan film.
3.5
behangdelul
Een film die van mij 5* krijgt.
Die vergelijking doorstaat ie mij bij verre niet!!!
geen verkeerde film hoor overigens, maar bij lange geen Full metal Jacket of Black Hawk Down...3,5*
frietpan i
Ik had van deze film meer verwacht. Eerlijk gezegt viel hij me erg tegen. Hetgeen waar ik me vooral aan stoorde was het langdradige verhaal. Het duurde een behoorlijke tijd voordat er eindelijk is wat actie inkwam.
En de acties die erin kwamen waren in vergelijking met films zoals: black hawk down of American Soldiers erg slecht. Ik had zeer veel moeite om de film af te kijken. Heb het uiteindelijk toch maar gedaan in de hoop dat het beter zou worden(wat het overgens ook wel werd, maar gewoon niet genoeg!)
Er zullen vast mensen vinden die deze film geweldig vinden maar voor mij was het niet meer dan een 'goedkope', langdradige,actieloze film. Het enige goeie is dat er over het algemeen goed geacteerd werd! Misschien kwam het door me hoge verwachtigingen aan het begin, of het was gewoon echt een slechte film.
WhoisSoze?
Zwaar onderschatte film die niet een eerlijke aandacht krijgt/kreeg.
Een indrukwekkende film van een vergeten en smerige oorlog.
krachtig geacteerd door "broekies" en filmisch sterke scenes.
de film werd met maar 9 miljoen dollar gemaakt en dat is niet te zien.
De film bevat jatwerk uit Full metal jacket, Jarhead en Apocalypse now maar dat is haast onvermijdelijk. Durf die iconen in de cinematografie maar eens te evenaren....
toch een zeer geslaagde echte oorlogsfilm zonder politiek of moreel statement.
Voor liefhebbers van het oorlogsgenre gewoon een must see!
4 sterren voor editing, acteerwerk, props en regie.
geen 5 ivm geen uitwerking van personages, slechte CGI beelden van ontploffingen en gemis aan verklaringen over achtergrond van drillinstructeur en hoofdpersonen (toch wel een belangrijke issue in deze film)
AmazingPP
Russische oorlogsfilm die bij vlagen goede stukken bevat, maar ook hele onnodige stukken, die de film wat lang maken. Niet persé langdradig, maar gewoon lang. De film is mooi geschoten en vertelt het verhaal van een aantal soldaten die voor de leeuwen worden geworpen. De personages die uitgediept worden, blijken op het eind niet meer van toepassing te zijn en dat vond ik een beetje raar gegeven. Er had meer in gezeten als de editor maar eens meer had durven snijden. Helemaal niet slecht, maar ook zeker ook helemaal niet goed. 3,5 *
Tarkus
Ik heb lang getwijfeld over de aankoop van deze film, alleen al omdat hij van Russische makelij is en het daarom niet echt vertrouwde of ie kwalitatief goed zou zijn.
Maar de hoes alleen al is zo verzorgd en als je dan de specificaties leest die daarop staan, o.a. DTS surround, dan heeft me dat toch overtuigd om de film alsnog aan te kopen.
En ik heb er geen seconde spijt van, want deze film is een van de betere oorlogsfilms die ik al heb gezien.
Alles is prima, de acteerprestaties zijn puik en de actiescenes van een zeer hoogstaande kwaliteit met veel oog voor realiteit en detail.
Het verhaal is prachtig uitgewerkt en zo meeslepend dat de film, die meer dan 2 uur duurt, zo voorbij is. Ook de soundtrack is prachtig zowel muzikaal als de geluidseffecten, subliem gewoon !!!
Wat ik al zei over de Duitse cinema, dat ze hun verleden tonen zoals het was, geld ook voor deze Russische film, ook hier toont men de onzin van de oorlog en meer bepaald de verloren strijd in Afghanistan, met vele, vooral jonge, doden tot gevolg.
Of men lessen kan trekken uit een film als deze leidt geen twijfel, deze antioorlogsfilm, want dat is het eigenlijk heeft een boodschap als geen ander, maar vele bewindsmensen zullen het wel nooit begrijpen.
Dit is alweer een aanrader van formaat !!!
ags50
Een te pro-russisch filmpje.
Op het moment dat de VS Afghanistan binnenviel, met even weinig bezwezen grond, werd dat bijna universeel toegejuicht. Vreemde zaak, zeker wanneer je de oorlogzuchtige en kortzichtige geschiedenis van de VS kent (denk ook aan de steun van nota bene Rumsfeld aan Sadam Hussein tijdens diens oorlog tegen Iran).
In de film zegt een Sovjet-kapitein dat Afghanistan nog nooit door een ander land is veroverd. Wel, laat de Afghanen, van welke afkomst dan ook (want het is me daar toch een mengelmoesje!) maar onderling elkaar de koppen in elkaar slaan. Buitenlanders hebben daar niets te zoeken. Als hen dan iets overkomt hebben ze dat op hun eigen hoofd gehaald.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime