Genre: Oorlog / Actie
Geregisseerd door: Fedor Bondarchuk
Met onder meer: Fedor Bondarchuk en Mikhail Evlanov
Gesproken taal: Russisch
Plot 9 Rota
"They stood together while their country fell apart"
Eind jaren tachtig. Jonge rekruten worden direct na het voltooien van hun militaire basisopleiding in het Sovjetleger, naar het heetst van de strijd gestuurd tijdens de militaire campagne in Afghanistan. Ze zullen er de hel vinden en zeer wreedaardige jihadi.
Vorobey
Dygalo
Afanasiy
Khokhol
Kurbashi
Prachtig en indrukwekkend gemaakte russische film.
De russen zijn ook erg goed in het maken van film
En eens geen hollywood productie.
Acteurs goed en verhaal bekend
4,5 ster
orbit
- 12092 berichten
Film met een overbekende opbouw, recruten, opleiding en een lange inleiding daarmee om de jongens te leren kennen en dan de live action in Afganistan.. itt Full Metal jacket, een film met een zeer vergelijkbare structuur is het hier voornamelijk het tweede gedeelte wat de aandacht trekt. Prachtig gevecht op die berg! Maar het inleidende gedeelte vond ik erg matig en te lang uitgesponnen.
Legan
9 Rota volgt de bekende paden welke ook al door anderen zijn bewandeld. Echter geen moment kon het mij grijpen ondanks de aanwezigheid van enkele uitstekende (actie)scènes. Daarvoor is het allemaal te standaard, te oppervlakkig en te gelikt. Het verhaal niet echt bijzonder en dit geldt ook voor de meeste personages welke niet voorbij het stadium oppervlakkig komen. Alleen de trainingsluitenant in de eerste helft kon mij overtuigen, hoewel ook hij het dik aanzette. Het is wel wat jammer van de emo-stukjes en ook de muziek had in zijn geheel weg mogen blijven.
Uiteindelijk een onderhoudende, doch niet altijd even interessante no-brainer.
ruudhesselink
'Full Metal Jacket' in een ander jasje. De stemmen en koppen van de Russen waren irritant. Te veel drama, te weinig actie. Miste de plank bij mij.
Ninto
Vond het wel OK. Maar nou niet echt super. Het was allemaal wel redelijk gedaan...
JDSsmetje
De film is best wel ok maar er is toch veel beter in het genre. Beetje standaard, maar nog net vermakelijk genoeg.
glaedr
Afgezien van wat lelijke Russen kon ik er wel om lachen. Wat zwaar gefilterd maar dat had ook wel weer wat. Wel blij dat ik hem heb gezien.
Thorak
Aardige film die doet denken aan Full Metal Jacket. Afghanistan was dan ook het Vietnam voor Rusland.
Het einde was een wat anders dan de gemiddelde Amerikaanse film, de Russen zijn niet bang om hun eigen nederlaag te laten zien. Dit in tegenstelling tot de patriotische Amerikanen die zelfs een nederlaag nog laten zien alsof het een overwinning is.
Sommige karakters waren alleen iets te overdreven neergezet waardoor het soms wel leek of je naar stripfiguren aan het kijken was. Hierdoor kan ik de film niet meer geven dan een zuinige 3*
Justinw
Goeide Russchische productie, kijk normaal nooit russchische films maar aangezien deze toch wel redelijke reacties had, dacht ik waarom niet. Hij lijkt kwa structuur veel op een Full Metal Jacket, eerst identificatie met de hoofdpersonen en dan ten slotte de oorlog zelf. Het eerste deel is daarom niet heel erg boeiend. Maar het 2e deel is toch wel leuk. Heb weinig tot geen films gezien over de oorlog tussen Rusland en Afghanistan. Het 2e deel was goed en de gevechten waren leuk. Ook leuk om te zien dat de Afghanen vechten tot de dood, alleen als ze op je af komen lopen kan je ze eccht wel neermaaien met dat machinegeweer(die de russen hadden). De Special effects zagen er redelijk uit. Dus nu een 3*. Ik had hoger gegeven als het 1e deel wat origineler en boeiender was geweest. Er zaten trouwens ook wel een paar mooie natuurbeelden in van de bergen.
Justinw
Maar aan het einde van de film zegt die luteay wel dat zij wonnen(De russen). Dat het overdreven was geacteerd op sommige momenten ben ik met je eens. voor die Vorobei was wel een heel erg mietje soms. Al zou ik het ook in me broek doen als ik moest vechten.
Hemelbewoner
sluit me hierbij aan.
MisterHeli
leuke film !
de russen zijn wel amateurs als je kijkt naar andere oorlog films, maar goed geacteerd.
Zeriel
Goed gemaakte oorlogsfilm. Mooie shots van de bergen.
Onderhoudend. Maar niet erg origineel. Het mag dan een Russische Oekrainse Finse productie zijn, het lijkt verdacht veel op een echte Hollywood film.
Beter goed gejat dan slecht verzonnen.
Alleen wil de oorlog maar niet echt smerig worden.
Eindelijk wordt er eens een koppenkaalscheerder te grazen genomen.
evdb27
De reden waarom ik 9th Company wilde zien is simpel, deze film was een enorme hit in eigen land (Rusland) en ik hou van het genre. En het bleek een goede keuze te zijn!
Een aantal jongens melden zich in de jaren tachtig bij de Russische krijgsmacht aan om te vechten in Afghanistan. Ze hebben allemaal een verschillende achtergrond maar doen het allemaal uit vaderlandsliefde. Door de zware opleiding ontstaat er een vriendschap tussen de mannen. Als ze uiteindelijk in één van de zwaarste gevechten van de Russisch – Afghaanse oorlog terecht komen blijkt het allemaal iets anders te zijn dan dat ze hadden verwacht en wordt de liefde voor het vaderland op de proef gesteld.
De film lijkt in essentie wel op Full Metal Jacket. Toch weet 9 Rota zich te onderscheiden door de nuchtere en rauwe vertelwijze. Je beleeft het verhaal alsof je er zelf bij bent geweest.
Skrean
Bijzondere film, inderdaad beetje zelfde opbouw als 'Full metal jacket' maar weet zich te onderscheiden door de Russiche karakters.
Timmy757
Uiteindelijk een onderhoudende, doch niet altijd even interessante no-brainer.
Volledig mee eens, ik kom niet verder dan 3*.
johan_sb2
voorspelbare film. allemaal al eens eerder gedaan maar dan stukken beter. hoop cliches en irritant veel slowmotions.
AnthonyG.
De film blijft pro-russisch. Ik zal het even verduidelijken: Rusland heeft de oorlog dan wel 'verloren', maar zie je dat in deze film terug? Het enige wat ik zag is dat een handjevol Russische militairen een leger van Afghanen vernietigd. Dit plaatje zegt niks over hoe de Russen ze hebben daar hebben huisgehouden.
Deze film is dus niks dan propaganda.
Trouwens niet alleen Sadam, maar ook de taliban werd gefinancierd door de VS.
Over redenen om Afghanistan binnen te vallen; mensen vergeten blijkbaar dit: YouTube - 9/11/01 - CNN News Coverage 1st 5 Minutes
Over de russen een oorlog in Afghanistan, verliezen is relatief. Er wordt in het westen bv vaak overdreven met het aantal neergehaalde helicopters, maar in feite misten veel raketten hun doel, maar het gevolg was toch dat de russen op de grond steeds minder luchtsteun kregen omdat de piloten bang waren om neergeschoten te worden.
Ook, de moejhadien gaan geen rechtstreekse confrontatie aan, een raket naar een convooi afvuren, een voertuig meehebben, kort vuurgevecht en dan met de noorderzon verdwijnen, tuurlijk kan je dat moeilijk in beeld brengen.
b00ts
Hoog gemiddelde. Op dit moment ruim 3,5. Daar snap ik dus echt niets van. Waargebeurd verhaal deze film. Stikt (helaas) de moord van de clichés. Niet goed geacteerd.
RuudC
De vergelijkingen met Full Metal Jacket snap ik wel. Het eerste deel is de bootcamp, de tweede gaat over de oorlog. 9th Company draait eveneens over een stel rekruten dat op harde wijze tot een eenheid wordt gesmeed. Als we dan toch de vergelijkingen met FMJ gaan maken, dan valt vooral op dat het bootcampdeel in FMJ beter is. Memorabeler, laat ik het zo zeggen, want de humor blijft hier helaas grotendeels achterwege. De training die de soldaten hier ondergaan ziet er aan de andere kant wel realistischer en zwaarder uit. Het Russisch is wel even wennen, maar het acteerwerk ziet er goed uit. Vooral Artur Smolyaninov (soldaat Lyutyv) zet een prachtige rol neer.
Het tweede deel toont weinig verrassingen. Hier gaat dan weer de vergelijking met bijvoorbeeld L’ennemi intime weer op. Nog zo’n prachtfilm, maar dan over Franse soldaten tegen Algerijnse guerilla’s. Zo’n beetje alles komt voorbij: aanslagen (die scene bij dat vliegtuig was heel indrukwekkend), hit and runacties en zelfs kleine veldslagen. Het geheel is erg goed geschoten. Op een enkele scene na zien de effecten er heel fraai uit. Toegegeven is wel dat 9th Company ietwat aan de lange kant is, maar verder een aanrader voor wie graag antimilitairistische films ziet die voor de verandering eens niet van Amerikaanse makelij zijn en/of over Vietnam gaan.
Movie-Addicted
Zeer mooi gedaan, alhoewel ik niet zo van oorlogfilms houdt. Camerawerk echt top, acteerwerk top!
TinkerTex
Een prima oorlogsfilm waarvoor veel geld is uitgetrokken. Qua verzorging ziet het er allemaal prima uit. Op sommige momenten hebben de makers er iets teveel ontploffingen in gedaan, waardoor de film een beetje vervalt tot dat standaard type oorlogsfilm. Met de standaard elementen als broederschap, heroïek, enzovoorts. Toch blijft de film bijzonder omdat het om Russen gaat die de strijd aangaan. Hun personages zijn ondanks hun robuuste karakter allemaal bijzonder uitgewerkt.
Tarkus
Ik heb lang getwijfeld over de aankoop van deze film, alleen al omdat hij van Russische makelij is en het daarom niet echt vertrouwde of ie kwalitatief goed zou zijn.
Maar de hoes alleen al is zo verzorgd en als je dan de specificaties leest die daarop staan, o.a. DTS surround, dan heeft me dat toch overtuigd om de film alsnog aan te kopen.
En ik heb er geen seconde spijt van, want deze film is een van de betere oorlogsfilms die ik al heb gezien.
Alles is prima, de acteerprestaties zijn puik en de actiescenes van een zeer hoogstaande kwaliteit met veel oog voor realiteit en detail.
Het verhaal is prachtig uitgewerkt en zo meeslepend dat de film, die meer dan 2 uur duurt, zo voorbij is. Ook de soundtrack is prachtig zowel muzikaal als de geluidseffecten, subliem gewoon !!!
Wat ik al zei over de Duitse cinema, dat ze hun verleden tonen zoals het was, geld ook voor deze Russische film, ook hier toont men de onzin van de oorlog en meer bepaald de verloren strijd in Afghanistan, met vele, vooral jonge, doden tot gevolg.
Of men lessen kan trekken uit een film als deze leidt geen twijfel, deze antioorlogsfilm, want dat is het eigenlijk heeft een boodschap als geen ander, maar vele bewindsmensen zullen het wel nooit begrijpen.
Dit is alweer een aanrader van formaat !!!
Deze film heeft zoveel indruk op me gemaakt dat, toen ik de BD ervan zag liggen, ik ze dadelijk heb aangekocht.
En heb het me niet beklaagd, de beelden, maar vooral het geluid zijn nog indrukwekkender dan op DVD.
Topfilm is het !!!
Minotaures
Een film gebaseerd op waargebeurde feiten.
De film volgt een groep jonge rekruten die afscheid van hun familie en vriendinnen moeten nemen om bij het Russische leger in te schrijven. Na maandenlange keiharde trainingen wordt het groep gestationeerd in Afghanistan. In de provincie Khost op berg 3234 tussen 1987 en de terugtrekking in 1988 hield het 9de peleton een verdediging tegen de moedjahedien. Wat erop volgde is een dagenlange confrontatie met de vijand met bloedige afloop, iets wat de jongens voorgoed heeft veranderd. Een ervaring dat ze gegarandeerd nooit zullen vergeten als ze het overleven.
De personages bestaan uit jonge Russische soldaten, wat oudere soldaten met ervaring, de moedjahedien, hun drilsergeant en enkele officieren die de mannen telkens in levensgevaar leiden. Enkele van de jonge mannen zijn Vorobey, kunstenaar Gionconda, de jonge vader Stas en onder de oudere worden ze door sergeant Khokhol en kapitein Bystrov geleid. De moedjahedien komen ook even op beeld, zoals hun dorp, enkele kinderen, ouderen en natuurlijk de strijders, waaronder Akhmet. Het acteren zit er goed in, je leeft je mee met de jongens met hoe ze het daar maken en waar ze mee te maken krijgen.
De confrontatie's zijn zeer bloedig en realistisch. Hun eerste aanvaring was met een groep strijders die hun kamp aan het verkennen waren. Daarna volgde het tot de wat grotere aanvallen zoals op een konvooi en het meerdere malen aanvallen van hun kamp. Het zijn zeer grote veldslagen met tientallen doden aan beide kanten.
De uniformen van beide partijen zien er prima uit. Zo lopen de moedjahedien in gewaden en is hun gezicht bedekt. Hun maken gebruik van RPG's, Kalashnikovs, zware machinegeweren en mortieren, tot hun bajonet. De Russische soldaten lopen natuurlijk in legerkleding en uniforms. Ook hun wapens zijn vrijwel hetzelfde, aangezien Rusland niet zo gek op westerse wapens zijn.
De konvooi bestaat voornamelijk uit vrachtwagens met troepen, munitie, wapens en medicijnen. En onder de pantser komen de zwaar-gepantserde BTR's, BMD-1, Apache gevechtshelikopters en de T-62/55/72 tanks. Helaas blijken die na een hinderlaag in het nadeel te zijn tegen de strijders die diep in de bergen zich schuil houden en verrassend goed zijn in een tegenaanval.
De effecten zien er over het algemeen uitstekend uit. Wat voor schade oorlogsmachines kunnen aanrichten is meer dan duidelijk dankzij de effecten. Tijdens de konvooi's hinderlaag waren de opblaas-effecten van sommige BTR's niet al te geweldig, maar dat kleine minpunt vergaat in het vele betere. De poster geeft je ook een B-film indruk, terwijl het totaal geen B-film is.
Naast al dat bloedvergieten, heb je ook mooie beelden van de bergen en landschappen in Afghanistan. Tot de wat kleinere ouderwetse dorpen. De soundtrack is uitstekend, je hebt zelfs een Afghaanse nummer wanneer ze daar aankomen. En tijdens de aftiteling ook een prima nummer.
Het is al enkele malen tot een Russische Full Metal Jacket, Platoon en Black Hawk Down benoemd. Deze film hoort er inderdaad tussen. Met Full Metal Jacket kan ik The 9th Company het best mee vergelijken. Net als de Amerikaanse film, is dit ook op te splitsen in 2 delen. Deel 1 is natuurlijk hun opleiding en keiharde, maar zeer realistische trainingen tot 1ste klas bruut. Deel 2 is het oorlogsgebied, krankzinnigheid van een oorlog en de gevechten zelf.
Een film wat erg sterk in bepaalde aspecten is zoals vriendschap. broederschap, eer, verlies en onmenselijkheid.

'Outlander'-serie 'Blood of My Blood' snel te streamen op HBO Max

Mysteryklassieker 'The Da Vinci Code' met Tom Hanks vrijdagavond op televisie