Sunshine (2007)
Geregisseerd door: Danny Boyle
Met onder meer: Cillian Murphy, Chris Evans en Cliff Curtis
Releasedatum: 19 april 2007
Plot Sunshine
"If the sun dies, so do we."
Over vijftig jaar sterft de zon af en daarmee de hele mensheid op Aarde. Onze laatste hoop rust op het ruimteschip Icarus II, dat de opdracht heeft gekregen een explosie in de zon te veroorzaken, wat hem nieuw leven inblaast. De eerste Icarus-missie is misgelopen omdat het schip spoorloos verdween en ook Icarus II verliest contact met de Aarde. Langzamerhand blijkt er meer aan de hand te zijn met hun missie en moet iedereen moeite doen niet krankzinnig te worden.
Capa
Trey
Pinbacker
Capa's Sister
Madecineman (moderator films)
Delen van het verhaal zijn 'bullshit', niet het hele verhaal, de zon raakt namelijk toch een keer opgebrand.
Uhuh... dat gaat alleen niemand hier van ons ooit meemaken!
nightbreed
De Zon is ongeveer 4,5 miljard jaar oud. Sedert haar geboorte heeft ze ongeveer de helft van haar waterstof in haar kern omgezet. Ze zal nog op een "vredevolle" manier gedurende 5 miljard jaar blijven stralen (alhoewel haar lichtsterkte in de loop van deze tijd ongeveer zal verdubbelen). Dan zal al de waterstof, de brandstof van de zon, opgebruikt zijn. Net zoals de andere sterren bij de eindfase van hun leven, zal ook de zon grote veranderingen ondergaan. Een van de gevolgen zal zijn dat de aarde totaal zal verwoest worden en dat er een planetaire nevel zal geboren worden.
Erwinner
Waarom zijn er dan een stuk of 4/5 films gemaakt met dit onderwerp?
Bambi18
De film is dus TOTALE bullshit zoals ik al zei.
Ja, zo'n wikipediaverhaal hoef je mij echt niet te vertellen, dat weet ik wel. En de zon raakt dus opgebrand ooit en daar spelen de filmmakers op in, laat ze lekker met hun fantasie spelen, ik vind het tof, ook al is het surrealistisch. Het is niet voor niets SF?
nightbreed
Jij hebt hier duidelijk geen kaas van gegeten.
Ga je er eerst eens in verdiepen in de stof voordat je weer onzin gaat verkondigen.
Madecineman (moderator films)
Waarom zijn er dan een stuk of 4/5 films gemaakt met dit onderwerp?
Dat zegt niets over het waarheidsgehalte van een film natuurlijk Hoeveel films zijn er wel niet gemaakt over tijdreizen of zombie's? Is ook allemaal vrij onzinnig... De vraag is of dat erg is? Ik vind bv van niet. Star wars, Lord of the Rings, Indiana Jones ook allemaal "totale bullshit" maar wel geweldige films!
Matchostomos
De film is dus TOTALE bullshit zoals ik al zei.
Een alternatieve, wetenschappelijke zijweg mag toch geen kritiekpunt vormen, bovenal in een prent die een dergelijk pad, in geheel wetenschappelijk opzicht, niet poogt te bewandelen. 'Sunshine' creëert tenslotte zijn eigen werkelijkheid, en dat ten voordele van een zintuigelijke en psychologische ervaring.
Bambi18
Jij hebt hier duidelijk geen kaas van gegeten.
Onzin? Het zal wel, jij denkt gwn veelste veel na bij een SF (!!!) film
The Goss
Ik had nog nooi van deze film gehoord. Heb hem van iemand in mijn handen gedrukt gekregen en ben zeer blanco de film ingegaan. Wat een genoegen zeg!! Filmisch zeer fraai, verhaallijn op bepaalde momenten wel enigzins voorspelbaar en op andere momenten wat ver gezocht, maar al met al zijn het geen verspilde 2 uur geweest.
Lkw
Hier had ik veel meer van verwacht. Stylistisch bedoelde beelden die het volgen van de film lastig maken, sowieso een warrige verteltrant en een einde dat geen verrassingen inhoudt.
Jammer, want in potentie was dit een intrigerende film.
2 sterren, en dan voel ik mezelf nog heel gul.
P8rb
Een bijzondere film dit. Danny Boyle bewijst maar weer eens dat hij weet hoe hij het moet doen. De film is erg mooi, wat fijne onderhuidse spanning en heeft gewoon een speciaal sfeertje. Ook de soundtracks zijn hier weer perfect gekozen!
Op de 1 of andere manier was ik er op het einde een beetje stil van.
4* mooie sterren.
Olaf K.
Prachtig vormgegeven onzin over een reis naar de zon die stervende is en een explosie kan gebruiken. Kortom, de mensheid staat op het spel. Jammer dat de ongeloofwaardigheid met schrede passen toeneemt naarmate de ontknoping dichterbij komt.
SanderSander88
Erg mooie film kwa special effects. Ik vind ook dat de cast goed acteert. Erg jammer dat de film aan het einde van genre verandert.
glennton
Heb deze film nu 2 keer gezien en vind het een bijzondere film:sfeer en de special effects zijn goed, tja de wending naar de geflipte commandant van de 1e Icarus vond ik wel even wennen, maar ach het is sf...
j0zman
Ik vond de special effects erg mooi gedaan. Zeer geloofwaardig en mooi in beeld gebracht. Onderwerp van de film is net zo boeiend als het eerder genoemde. Wat me wel enorm stoorde aan Sunshine, was het einde en het vreselijke camerawerk dat er mee gepaard ging. Naar mijn mening was de missie naar de zon al spannend en moeilijk genoeg. Hoefde het einde absoluut niet bij.
Toch 3* voor de mooie effecten.
Beitel
Het is geen Solaris, maar ook geen Armageddon. Dat hoeft ook niet, het is fijn wanneer een film z'n eigen ding doet. Maar bij Sunshine komt het gevoel sterk bovendrijven dat de film zelf ook niet weet wat het is.
De film draait om extremen. De hitte van de zon, de bevriezing van de ruimte, allesoverheersend licht, verstikkende donkerte. Dat wordt op momenten overweldigend gefilmd en is de reden om deze film te zien.
De makers dachten echter dat dit niet genoeg was en kwamen met een wat meer traditionele plottwist. Deze vallen echter vaak nogal plat en botsen met de veel krachtigere spanning die elders opgeroepen wordt in de film. Tegen het einde botsen die twee constant en zorgen ze voor een einde dat niet helemaal goed loopt.
Wat mij betreft was de film beter toen de crew zelf voor de problemen zorgde, maar daar is wellicht te veel zelfvertrouwen voor nodig. Desondanks een grotendeels gelukt experiment, dat het best met een zo goed mogelijke setup kan worden bekeken.
chrzz
Bij deze film had ik zeer hoge verwachtingen.
Goede cast en een goed verhaal....
Staat natuurlijk niet altijd garant voor een goede film, maar deze is wel zeer vermakelijk. Ik vond de special effects een beetje tegenvallen, want ik heb nog steeds geen goed idee hoe het ruimteschip er nou uit ziet.... Beetje onoverzichtelijk bedoel ik.
Ook vond ik de intro, 2 of 3 zinnetjes, erg matig. Ik had graag gezien hoe men erachter was achter gekomen dat de zon aan het sterven was , maar dan zou je eigenlijk het verhaal van de Icarus 1 moeten laten zien .
Er zitten een paar mooie plotwendingen in Icarus 1, kaptein dood, brand in zuurstoftuin maar er zaten ook een paar, op z'n minst gezegd, vergezochte plotwendingen tussen dan bedoel ik natuurlijk dat de kaptein van de eerste Icarus nog leeft en, ogenschijnlijk door God ingegeven, bovenmenselijke krachten heeft .
In deze film wordt sterk geacteerd door de hoofdpersonen. Ik kon me zeer goed verplaatsen in hun doen en laten en dat is ook het beste aan deze film.
Al met al een goede avondvulling, zeker als er niks op TV is.
3 sterren is ie meer dan waard.
BoordAppel
Net als in 28 Days Later... gaat het hier tegen het eind een beetje mis met wat Rambo actie, al is het hier minder storend omdat het een aantal prachtige scènes oplevert en minder ongeloofwaardig is. Sunshine moet het vooral hebben van de combinatie beeld + geluid. Dat is hier echt zo ongelofelijk goed gedaan. Een heerlijke soundtrack maar ook het geluiddesign is echt schitterend uitgewerkt.
Echt een plaatje.
aunuscus
echt coole film.alleen het jaartal lijkt me onrealistisch(2057).maar dat maakt niet veel uit.want het is ten slotte science-fiction
SanderSander88
Over 49 jaar is het toch echt een keertje 2057, zo onrealistisch is dat niet. Je maakt het misschien zelfs nog mee.
Vreemde
Ik vond de film totaal niet spannend en al helemaal niet verassend.
Het camerawerk viel me tegen.
Misschien omdat ik er te veel van had verwacht door de mooie reclames.
Toch heb ik hem af kunnen kijken daardoor 3*
bozzy
waarom zou ik eigelijk deze film moeten zien ik zou het echt niet weten.
kan iemand mij uitleg geven over deze film?
Keane1983
de film kon me niet boeien, had er misschien meer van verwacht. Dit komt omdat ze op de reclame zulke gave trailers lieten zien.
De special effects waren in mijn ogen goed gedaan en het zag er allemaal zeer gelikt uit. Het acteer werk was ik ook niet optegen.
Dan zou je dus zeggen dat ik het een goeie film vond...maar de film had het gewoon net niet bij mij...het kon me niet raken en ook niet in spanning laten zitten.
Ik heb hem afgekeken en ben tot een eind conclusie van een 3.0 gekomen.
sinterklaas
Perfecte non-Amerikaanse space thriller dat trouwens ook een beetje een 2001: A Space Odessy meets Event Horizon was. De titel klinkt zonnig en vrolijk maar dat is de film absoluut niet! De film moest eigenlijk blikken op dat de zon sterft en dat de aarde dreigt te vergaan maar het is niet alleen dat. En daar hou ik van in films "het is niet alleen maar dat". Het begint allemaal als een ruimtefilm met mensen die met goede moed de aarde willen redden maar zodra het frontaal mis gaat begint de nachtmerrie pas echt en veranderd de gerne sience fiction/thriller naar horror. En dan word het ook een harde zieke boel dat niet echt voor tere zieltjes is bedoelt. Vooral met dieverbrand/gevilde Pinbacker die 7 jaar geleden dood werd verklaard en toch scheen te leven(of een zombie is, hoe zat dat nou in elkaar?).
De sfeer is trouwens ook vaak best depresief en rauw. Zo nu en dan krijg je van die depresieve deuntjes te horen (waaronder aan het eind als die capsule met die bom en Searle aan boord de zon invliegt) dat ook weer voor een aparte sfeer zorgt. De sfeer zit goed in elkaar met bijna van alles derop en deraan. De ruimte en de zon en het decor is erg mooi ondworpen. Alles ziet er ook perfect uit.
Regiseur Danny Boyle heeft het weer voor elkaar. Wat allemaal begon bij een ondschuldige Trainspotting (als je naar het onderwerp en het budget kijkt) komt neer op de films als 28 Days later en Sunshine. Al bij al wel allemaal even smerig en schokkend. Nu heeft hij weer een nieuw meesterwerkje klaargestoomt: Sunshine.
Verder perfecte non-Amerikaanse sf/horror. Om van te smullen.
voskat
Hij bedoelt dat in dat jaar de zon absoluut nog niet opgebrand zal zijn.
Maar het is dus inderdaad science FICTION, mensen. Dus boeien, gewoon kijken en genieten.
orbit
- 12092 berichten
Mooie SF, al is het geheel totaal ongeloofwaardig.. de beelden en de acteerprestaties zijn prima en de soundtrack ook.
Spirit_Catcher
zeker de moeite om te bekijken.
ik ps vond hem zeer goed.
3.5 sterren. cheers

Frequency
Sciencefiction / Thriller, 2000

Children of Men
Thriller / Actie, 2006
saving the worldbomsunspace marinespace suitsunlightsolar energy ruimtereisspace missionearthexpiration introspectivegrand2050ssuspensefulambiguousaudaciousawestruckbaffledforebodingfrightened