• 9.377.914 stemmen

Met onder meer: Kirsten Dunst, Jason Schwartzman en Rip Torn

Gesproken taal: Engels, Frans en Latijn

Releasedatum: 8 juni 2006

Plot Marie Antoinette

"Rumor. Scandal. Sex. Fame. Revolution."

Marie Antoinette is zorgeloos en nauwelijks volwassen als ze wordt uitgehuwelijkt aan Lodewijk XVI. Maar de druk aan het hof van Versailles is groot en ze probeert regelmatig aan het traditionele leven te ontsnappen in wervelende excentrieke feesten. Buiten de muren van het koninklijke leven begint de Franse Revolutie zich af te tekenen. Marie Antoinette wordt het middelpunt van felle kritiek en dat rijst tot een hoogtepunt als ze - onterecht - wordt beschuldigd van de gevleugelde uitspraak "Als zij geen brood hebben, dan eten zij maar cake!", als reactie op de uitgehongerde Franse bevolking. Ze zal uitgroeien tot één van de meest herkenbare vrouwen in de Europese geschiedenis.

Marie Antoinette

Aunt Victoire

Duchesse de Polignac

Princesse Lamballe

BobdH schreef:

maar je zou verwachten dat Sofia haar ingang bij het jonge publiek zou gebruiken voor het voeden van meer wetenswaardigheden.

Volgens mij zou dat de film eerder slechter dan beter maken. Het luxe isolement waarin ze verkeert komt hierdoor beter uit. De muziek accentueert de vervreemding. Alles aan deze film is gedaan om het centrale idee te benadrukken, en zo hoort het natuurlijk ook. Dit is geen doorsnee jurken en pruikenfilm.

Opnieuw gezien en opnieuw genoten. Pracht van een film.

BobdH schreef:

Tegelijkertijd lukt het Dunst niet om tussen haar dialogen door echte diepgang in haar personage te leggen, wat bij een minimaal script als dat van Sofia eigenlijk cruciaal is.

Dat gebrek aan diepgang in Dunst's personage is toch juist één van de inhoudelijke kernpunten van deze film. Marie-Antoinette was ten tijde van haar huwelijk een 15-jarige puber. Het aantal bakvissen dat ook nog eens diepgang heeft ligt nu eenmaal procentueel niet zo hoog. Ik heb me ooit door een 15-jarig meisje laten vertellen dat het nummer "Girls just wanna have fun" van Cyndi Lauper het meest ware nummer uit de popgeschiedenis is. Sofia Coppola's Marie-Antoinette is daarvan de filmische equivalent. (Coppola's uitwerking hiervan is naar mijn mening overigens wel 1000x beter dan die van Lauper, wat een vreselijk nummer blijft dat)

avatar van dualcia

dualcia

Best wel een heel onboeiend verhaal. Maar stiekem werd het wel heel goed gemaakt door het camerawerk en hoe het er allemaal uitzag enzo. Maar je zit wel constant te wachten tot er eindelijk íets gebeurd. Voor één keer was hij opzich wel oké.

Wat mij wel heel erg aan stond, was de mix tussen modernere muziek en klassieke muziek.

avatar van speranza

speranza

Dit is een prachtige film. Het camerawerk, de muziek en het acteerwerk van Kirsten Dunst zijn bijzonder goed.

10-StepKill

Deze film pas gezien en ik stoorde me toch wel aan het feit dat er geen Frans werd gesproken, had me namelijk meer het verhaal ingetrokken.
Een verhaal overigens, dat niet historisch correct is, maar wel aardig in elkaar zit.
Enorm jammer dat de zaak van het diamanten halssnoer niet in de film voorkomt, dat had het einde misschien ook wat logischer gemaakt. En dan doel ik natuurlijk ook op de afschuw van het volk ten op zichte van haar persoon
En de muziek is volkomen misplaatst. Geforceerd eigentijdse muziek gebruiken is niet altijd nodig, maar dit is een kostuumdrama, waarbij dit zeker wel van belang is.

Aazhyd

Haha lol, weer iemand die er helemaal niets van begrijpt.

De muziek past juist _perfect_ bij de film.

10-StepKill

Kan ik het toch helaas niet mee eens zijn.
De muziek past misschien bij de situatie die op dat moment geschetst wordt, zoals dat irritante nummer "I want candy" op het moment dat die sieraden tevoorschijn komen, maar dat is dus alleen als je op de tekst let. De muziek leidt echter teveel de aandacht af van de film en is er, naar mijn idee, ingestopt om de jeugd aan te spreken. Het maakt de film er echter niet beter op.

10-StepKill schreef:

dit is een kostuumdrama

Dit is geen kostuumdrama. De historische achtergrond is volledig ondergeschikt aan het onderwerp van de film. Ik snap wel dat mensen bij een film met een titel als deze een kostuumdrama of historisch drama verwachten, maar je moet wel bereid zijn die aanname tijdens het bekijken van deze film te verwerpen als je er echt van wil genieten.

10-StepKill

Ik vind juist het historische aspect belangrijk, wanneer je een film over Marie Antoinette maakt en daarom vind ik de film niet voldoen aan mijn standards voor dit soort onderwerpen. En een film accepteren voor wat hij is...... Ik geef Barb Wire toch ook geen 5 sterren, omdat ik accepteer dat het een prutfilm is en daarom kan genieten van de slechte acteeroptredens, het rukverhaal en de special effects die ver onder de maat zijn...

Edelachtbare

De historische persoon Marie-Antoinette is niet het onderwerp van deze film. Als historisch / kostuumdrama is deze film dan ook niet geslaagd. Het is echter nooit Coppola's bedoeling geweest een historisch drama te maken. Om in jouw trant van redeneren te blijven: Je geeft Pulp Fiction toch ook niet 2 sterren omdat je een slecht kostuumdrama gezien hebt?

10-StepKill

Ik dacht dat de film Marie-Antoinette heette en dat de film dus over haar ging. Hmm begrijp ik hier iets niet....

Goed het is dan misschien geen kostuumdrama, á la Pride & Prejudice, maar er staat zeker wel een historische figuur centraal die naar mijn mening uitgebreider behandeld had moeten worden. Let op, dat is mijn mening, niet een algemene conclusie die iedereen van mij aan moet nemen.

Edelachtbare

Ik ben ook zeker niet van plan jouw mening over te nemen Ik vind het gewoon jammer dat veel mensen deze film zien als een historische beschrijving van het leven van Marie-Antoinette. Gezien de titel een begrijpelijke aanname overigens, die ik zelf ook had. Maar tijdens het kijken van de film werd het mij duidelijk dat de historische persoon Marie-Antoinette niet zo centraal staat als ik in eerste instantie verwachtte.

Sofia Coppola gebruikt, naar mijn mening, de historische setting en bepaalde aspecten uit het leven van Marie-Antoinette om een inzicht te geven in de psyche van een 15-jarige puber. Meer dan Marie-Antoinette zelf staan universele thema's centraal als verveling/sleur, je plaats vinden in je sociale omgeving, vervreemding, plezier vs. verantwoordelijkheid etc.

Door het centraal stellen van deze thema's verdwijnt het historisch drama naar de achtergrond en ontstaat een "coming-of-age story" die van alle tijden is. Dit laatste wordt benadrukt door de moderne elementen die in de film worden gebruikt.

Maar als jij dit er niet in ziet, of het niet op prijs stelt dan begrijp ik je lage waardering.

10-StepKill

Hmm ik snap je punt. Het "coming of age" gebeuren is natuurlijk wel interessant en idd universeel en van alle tijden, maar dat was natuurlijk heel anders in die tijd dan nu en behoeft eigenlijk wat meer uitleg dan nu is gebeurd in de film. Ik heb in eerdere posts al vermeld dat ik de zaak van het diamantenhalssnoer graag terug had gezien, omdat dat juist één van de aanzetten was voor de haat van het volk jegens Marie-Antoinette. De hele Franse Revolutie wordt niet besproken in de film en daardoor is het einde ook niet te volgen. Als je de historie dus niet kent, kun je dat ook onmogelijk begrijpen. Daarnaast was zij een vrouw met vele affaires die ook niet aan bod zijn gekomen.. Behalve die ene dan.
Coppola heeft er bewust voor gekozen om al die dingen eruit te laten en is vanuit dat opzicht geslaagd in haar versie van het verhaal. Maar als je het omkeert, kun je ook zeggen dat die dingen er juist in hadden gemoeten en dan heeft ze gefaald. Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt denk ik . Ik ga het hier nu wel bij laten. Begrijp me niet verkeerd, het was een boeiende discussie, maar we zouden hier eeuwig mee door kunnen gaan en het nooit volkomen met elkaar eens worden.

avatar van Roell15

Roell15

Mooie verfilming van een heftig verhaal. Prachtig camerawerk, Mooie muziek en Kirsten Dunst speelt goed in deze film. Persoonlijk vind ik dat het einde wat langer had gemogen en dat het verder kon dan alleen het vertrek van Versailles.

avatar van Gooly

Gooly

Wat een ontzettend trage film. Hij duurt twee uur, maar het hele verhaal had met gemak in drie kwartier gepast.

Verder is het geen historisch document. Dat claimed men ook nergens, dus dat valt Coppola niet kwalijk te nemen. Maar het kan wel een teleurstelling zijn voor mensen die het wel verwachten. Wie een diepgaand verhaal verwacht wordt ook enigzins teleurgesteld want personages als b.v. Marie Antoinette of du Barry worden amper uitgewerkt. Coppola laat diverse kansen liggen om dat wel te doen en schakelt liever over naar de zoveelste vijf minuten durende scene van kletsende mensen onder een jaren '80 new wave muziekje.

Anderhalve ster voor de moeite.

Aazhyd

Weer iemand die de film niet begrijpt. Dit is geen doorsnee kostuumfilm of historisch correcte rolprent. Daar moet je de film dan dus ook niet op beoordelen.

Aazhyd schreef:

Als je zijn post goed leest, doet hij dat ook niet. Hij vindt de film volgens mij inhoudelijk gewoon te zwak.

En jouw posts zijn weinig varierend, valt me op. Word je daar nou niet moe van, om telkens in de herhaling te vallen en het dan ook nog bij het verkeerde eind te hebben?

avatar van laundromat

laundromat

Ging destijds met hoge verwachtingen kijken. Ben erg van kostuumdrama's (Elizabeth met C. Blanchett is the best) En traag kan fijn zijn. Dat er inhoudelijk niet zoveel gebeurt ook. Maar deze film was niet aan mij besteed. Na 2 uur dacht ik: wat heb ik nou gekeken.

Dunst is wel een ok-actrice maar miss hadden ze beter een andere (meer toepasselijke) Marie Antoinette kunnen casten?!

avatar van bennie jolink

bennie jolink

Vreselijk saaie en voorspelbare film. Van de alomgeroemde soundtrack had ik ook veel meer verwacht. In plaats van een grensoverschrijdende nieuwe invulling van een oud verhaal krijgen we gewoon een standaard kostuumdramaatje voorgeschoteld waar werkelijk niets spannends in gebeurt.

soms loopt ht verhaal erg traag maar o zo mooie kostuums!!

avatar van skipy05

skipy05

goede film. soms iets te langdradig. De film had veel korter gekund. Ik vond ook dat het verhaal niet volledig was. Ik vond Kirsten Dunst goed spelen, ze maakte de film beter.

avatar van gukker

gukker

Zelden zo'n lelijke poster gezien. Als die kostuums zo mooi zijn, waarom laten ze dat dan niet zien??

avatar van Delvenaartje

Delvenaartje

speranza schreef:

Klopt allemaal, maar 't verhaal zelf was geen moer aan!

1,5* voor de kostuums.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

gukker schreef:

Om je uit te nodigen de film te gaan zien en niet alles in een oog op slag op de poster te laten zien

avatar van The One Ring

The One Ring

Toen deze film in 2006 uitkwam wilde ik hem niet zien, omdat ik dacht dat de mix tussen moderne liedjes en Frankrijk vlak voor de grote revolutie niet zou werken. In de jaren daarna begon ik toch op te warmen voor het idee, ondanks de lauwe reacties de luidruchtige vernietiging van de film tijdens de vertoning in Cannes.

De reactie op Cannes was overdreven, want dit is zeker niet slecht. Sterker nog, de hand van een geweldige regisseur is hierin gemakkelijk te herkennen (persoonlijk hoogtepunt: het tonen van de dood van een kind (of was het een miskraam?) doormiddel van een schilderij dat verwijdert wordt). Stijlvast en met oog voor detail weet Coppola haar eigen versie te scheppen van Versaille. De interesse ligt duidelijk niet in de politiek, want de momenten waar daarop ingegaan wordt zijn het zwakst. Het gaat meer om hoe Marie Antoinette verloren raakt in traditie. Het leven aan het hof van Versailles is niet bepaald stimulerend voor ambities en de vele protocollen en gebruiken zijn vooral absurd (ik vraag me af of hoe lang het duurt om een maaltijd te eten, met deze procedure). Dit is erg vermakelijk om naar te kijken. Sommige momenten zijn waarschijnlijk wat dik aangezet, maar het mafste is natuurlijk dat deze levenstijl toch gebaseert is op feiten. Geen wonder dat Marie Antoinette zich ontpopt tot een enorm dom gansje dat alleen maar geïnteresseerd lijkt te zijn in schoenen. Er is niets anders voor haar te doen en de machteloosheid en verveling van deze dauphine is regelmatig goed voelbaar. Tevens ook zeer begrijpelijk dat hier een opstand tegen kwam. De Franse bevolking lijdde grootte armoede en honger en om dan te zien dat de machthebbers voornamelijk bezig zijn met excessieve vormen van eten, aankleden, dansen en roddelen. De misdaad van Lodewijk XVI en Marie Antoinette zoals neergezet in deze film was niet harteloosheid, maar onwetendheid. Het zijn eigenlijk gewoon enorme idioten.

Toch is Marie Antoinette geen geweldige film. Het probleem zit hem toch in de inhoud. Het uitbundige leven in Versailles is even leuk, maar zeker niet voor langer dan anderhalf uur. Het leven van deze mensen wordt geregeerd door verveling en is gewoon enorm leeg. Coppola komt echter niet verder dan zeggen dat het leven aan het Franse hof weinig inhoud heeft en daardoor wordt de film zelf ook wat eenzijdig. Er valt zo gewoon weinig te vertellen. Zo'n romance met een Zweedse graaf voegt dan maar weinig toe. Coppola mag dan misschien kritisch zijn geweest op de Franse aristocratie van die tijd, ze is er misschien ook iets teveel door gefascineerd. Zo komt ze zelf over als een tienermeisje dat zojuist Versaille als haar poppenhuis heeft gekregen. Het levert een interessant eindproduct op dat ook zeker goedgemaakt is, maar tevens te vluchtig en te leeg is om indruk te maken.

avatar van Lupussy Galore

Lupussy Galore

Ik heb de film al vaker gezien en al eens eerder beoordeeld met een 4. Ik geef er een halfje bij. Gisteren na de Tudors (wat haat ik RTL trouwens hoe snel ze overgaan van zo goede serie naar een film....speciaal omdat het nogal ontroerend was) bleef ik zitten en dacht alleen even een stukje Marie Antoinette mee te pikken. Wat een feest voor het oog. Historisch niet correct net als The Tudors en twee vrouwen die onthoofd werden.....

Ik zie Marie Antoinette ook als een persiflage op de fashion wereld waar Sofia nogal bij betrokken is. Eens Marc Jacobs muse. Maar muses wisselen snel in die wereld.

En zaterdagnacht herzag ik Thelma and Louise......allemaal vrouwen die tragisch aan hun einde kwamen mede door mysoginisme.....

avatar van anne J

anne J

Hm, deze kwam gister na de Tudors, maar ik zette het na 5 minuten af. Als ik de trailer kijk en lees over de film lijkt het me ook niet bepaald de moeite waard.

Kirsten Dunst op zichzelf kan ik al niet serieus nemen als actrice. En in de rol van Marie Antionette al helemaal niet. En moderne ipv klassieke muziek? Dat vind ik echt een misstap. Het begin sprak me al niet aan met die rockmuziek. Brr. Het lijkt me geen hoogstaande film, eerder bedoeld voor tieners ofzo.

avatar van benthe

benthe

Heerlijk deze tijd, ben benieuwd.

avatar van kayltje

kayltje

Geweldige film! Hoef je lekker niet bij na te denken. Genoeg tijd dus om te genieten van de prachtige kostuums en omgeving.

avatar van Tarkus

Tarkus

Pracht van een locatie, mooie kostuums, maar verder een saaie bedoening, van begin tot einde.