Genre: Actie / Misdaad
Speelduur: 88 minuten / 93 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Mark Neveldine en Brian Taylor
Met onder meer: Jason Statham, Amy Smart en Efren Ramirez
Gesproken taal: Engels, Spaans en Koreaans
Releasedatum: 6 september 2007
Bekijk via CANAL+
Plot Crank
"There are a thousand ways to raise your adrenaline. Today, Chev Chelios will need every single one."
Professioneel huurmoordenaar Chev Chelios ontdekt dat hij door zijn rivaal Verona is vergiftigd met 'The Beijing Cocktail', nadat deze merkte dat Chev zijn baas zou hebben vermoord. Dit gif zorgt ervoor dat Chev zal sterven als zijn hartslag begint te dalen. Om in leven te blijven moet hij zijn adrenaline de hoogte injagen. Chev gaat opzoek naar zijn aartsrivaal Verona maar moet ondertussen ook zijn liefje Eve beschermen. De klok tikt en gedreven door wraak en adrenaline onderneemt Chev een dolle tocht door Los Angeles.
Chev Chelios
Haitian Cabbie
Doctor
Alex
Phobophile
Dit getuigd niet echt van filmkennis maar ieder zijn ding. Vind het een beetje ongepast om hier Statham tussen te plakken. Hier zitten een aantal zwaargewichten tussen die een scala aan topprestaties hebben geleverd.
Bovenstaande heeft ook niet zo gek veel films gezien volgens mij. Geen al te beste opmerking.
Dat lijkt me inderdaad de meest voor de hand liggende conclusie als iemand niet klakkeloos meehuilt met de wolven in het bos.
Maar goed, jij als liefhebber van de prachtige film 'Crank', zeker drie sterren waard zie ik naast je naam, beschikt natuurlijk ook wel over een uitermate verfijnde smaak. Van anderen zou ik die kritiek misschien niet kunnen velen, maar jij hebt zo'n neus voor kwaliteit dat jij het wel mag zeggen.
paul83
Ik beoordeel de films op genre en scheer niet alles over één kam. Dit is gewoon hersenloos vermaak. Prima voor een vrijdagavond. Ik ga in m'n reactie geen vergelijkingen maken met films/acteurs van een totaal ander caliber.
Als iemand maar twee goede films van Pacino op kan noemen getuigd dat inderdaad van wansmaak of onkennis. Je hebt aan één ding gelijk en dat is dat Pacino bij lange na het niveau niet meer haalt.
Martijnnn
Ik geef de film 4 sterren mag ik het wel zeggen? :O
vergugel
grappig en hilarisch, niet meer dan dat. 2,5 lijkt me meer dan voldoende.
voomzap
Een sterk staaltje hersenloze actie, ongeloofwaardigheid op alle fronten... Deze baggerprent van de bovenste plank is een compleet losgeslagen projectiel met een klootzak van een hoofdpersoon!
Op naar deel 2
88Fabian
Waarom zo'n hoog cijfer voor een ontzettend domme film?.dit is toch niets vernieuwend?.
Erwinner
Niet geschikt voor domme mensen dit spectaculaire filmpje.
Martijnnn
Geef mij meer van dit soort films aub!
Rosicky
neforce
Film voor 2e keer gezien,
en heb m'n stem verhoogd van 3 naar 4.
Hij zit erg goed in elkaar, en die kerel kan zooo onwijs goed spelen!
Weer met plezier naar gekeken!
En nu naar bed
Timothyvdmeer
Leuke actiefilm. Zelf vond ik de Transporter een stuk leuker om te zien...wel mooie actie/vecht scenes maar niet meer dan dat.
Vind Statham een geniale acteur voor dit soort films!
Voor mij niet meer dan 2.5*.
nick3lz
Ik vind deze film top! Leuk concept over een gast die adrenaline nodig heeft om in leven te blijven..dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Jason Statham is gewoon een baas! 4 steentjes voor Crank
88Fabian
Het idee is goed ja.de film zelf is rotzooi.
G to the J
Hoezo ga je Statham vergelijken met de "oude" rotten uit het vak??
dit is de nieuwe generatie.
Blijf niet bij de oude generatie hangen... dan vallen de meeste nieuwe films tegen met nieuwe acteurs..??
Het is gewoon bedoeld als een lache actie film, en dat heeft mark neveldine goed gedaan.
Oja nog even terug komend op jullie hersenloos?
Hoezo hersenloos?
Ik vind een geweldig scenario, het is toch knap dat je zo iets kan verzinnen....
paul83
Ik kan niet anders dan je groot gelijk te geven. Statham doet het leuk, en durf ik misschien wel te tippen als opvolger van Swarzenegger etc, maar onze Engelse vriend komt niet in de buurt van een Pacino, De Niro, Nicholson of wie dan ook uit deze buitencatogorie. Crank is en blijft hersenloze actie, en dat is soms best lekker voor de afwisseling, maar wat het niet is, is een sirieus te nemen film, en ook Jason Statham heeft betere gemaakt (onder Guy Richie wel te verstaan).[/quote]
dit is de nieuwe generatie.
Oja nog even terug komend op jullie hersenloos?
Hoezo hersenloos?
Als jij het een briljant scenario vind dan is dat prima. Ik vind van niet. Bij dit soort films hoeft dat voor mij ook niet. Dus inderdaad, een "lache film".
Over de acteurs gesproken. Er zijn zat acteurs die het niveau van de oude rotten halen; Robert Downey (terug van weggeweest), Heath Ledger en Christian Bale bijvoorbeeld. Ook zijn dit totaal andere acteurs en dat was ons hele punt. Statham is een beetje de Kurt Russel of Van Damme van vroeger. Prima acteur voor dit soort films.
Zandkuiken
Mnee dit was toch niet aan mij besteed. Waar een guilty pleasure-prent als Shoot 'Em Up nog enigzins genietbaar is, slaagt Crank er voor mij niet in om het soort films dat ze parodiëren ook effectief te overstijgen. Want hoe diep de tong ook in de kaak zit geduwd, onnozele actie blijft onnozele actie. De humor is ook al zo verschrikkelijk flauw dat de lachsalvo's elkaar nu niet bepaald in sneltempo opvolgen.
Visueel wordt er wel wat geprobeerd maar de hele look van Crank is wat mij betreft goedkoop en ordinair. Ja, dat mag dan al zijn om de draak te steken met de typisch Amerikaanse actiefilm, maar wat dan nog? Het resultaat is min of meer hetzelfde.
Ik weet dat ik het allemaal niet te serieus mag nemen, maar net omdat Crank zo pijnlijk ongrappig is, werkt het niet voor mij.
i.Ron S.
Shoot 'Em Up wel en Crank niet, vind ik vreemd, aangezien ik vond dat Shoot 'Em Up meer storende elementen bevatte dan Crank.
Waar de gore elementen bij Crank begrijpelijk waren aangezien zijn hartslag niet mocht zakken vond ik het bij Shoot 'Em Up er echt wel wat over.
Zelfs de manier van filmen vond ik bij Crank beter te volgen.
Crank heeft van die Jason Statham humor, je moet ervoor zijn natuurlijk. Ik vind het trouwens ook geen echte parodie, zelfs niet echt de bedoeling om een komedie te zijn. Het zijn gewoon enkele situaties en de oneliners die komisch kunnen zijn.
Zandkuiken
Nu niet dat ik Shoot 'Em Up echt geweldig vind, maar toch ietsje beter dan deze film. 'k Kan het niet echt verklaren maar het groezelige universum van Shoot 'Em Up werkt voor mij beter dan die porno-achtige look van Crank. En hoewel beide prenten een verschrikkelijke in-de-lucht-scène bevatten, vind ik eerstgenoemde ook een pak mooier gestileerd.
Ook de humor ligt me meer, hoewel ik Jason Statham op zich nog redelijk graag bezig. Hier is het materiaal echter zodanig slecht dat zelfs Statham geen zoden aan de dijk zet. Waar de 'schurk' in Shoot 'Em Up bovendien fantastisch wordt neergezet door Paul Giamatti, wordt Crank bevolkt door een aantal plastieken gangsters die niet één keer een lach op m'n gezicht wisten te toveren.
Shoot 'Em Up vliegt dan ook nog 'ns voorbij terwijl Crank -ondanks de premisse!- net wat gaat slepen door de zwakke opbouw.
Maar goed, da's allemaal maar mijn persoonlijke ervaring, en op zich kan ik wel appreciëren wat Crank probeert te doen. Gewoon jammer dat het bij mij niet plakt.
serpico
Mja, leuke film, maar ook niks meer.
Mijn verwachtingen waren aardig hoog. En eigenlijk kreeg ik precies wat ik had verwacht, maar wat bleek: dat lag me eigenlijk allemaal niet zo. Huurmoordenaars die van baan willen veranderen moeten blijkbaar goed liggen bij het publiek, want ik zie ze me wat te vaak. Ik vond Chev persoonlijk helemaal niet sympathiek. Een eikel, zelfs. Hij gaat nogal over lijken om wraak te nemen en waarschijnlijk alsnog te sterven, en dat vond ik nou niet echt aardig van 'm. Maargoed, daar gaat het allemaal niet om in deze film, right?
Daardoorheen kijkend was het gelukkig goed te doen allemaal. De film bruist van het enthousiasme. Leuke creatieve vondsten volgen elkaar in hoog tempo op, en zelfs als de sfeer je niet aanstaat is dat leuk. Statham is de perfecte leading man. Zijn aftakeling/krankzinnigheid was zeer vermakelijk. Zijn spuitende energieboosts waren wel eens écht voelbaar. Ik vond het schitterend om hem helemaal stoned te zien worden, en het resulteerde in misschien wel de leukste scène van allen: die in de lift met de norse meneer in pak.
Toch is de film redelijk stompzinnig. Wat de vriendin van Chev bijvoorbeeld nu helemaal met alles te maken had was me niet duidelijk. De seks-scène die eruit voorkomt is dan wel weer grappig, maar eigenlijk doet ze niks anders dan hem ophouden. Ook wat Don Kim nu opeens kwam doen aan het eind is me een raadsel. En zo kent het script nog wel wat errors, maar joh.
Als actiefilm is de film in orde. Het drukdoen met camera en montage is meer dan eens eerder storend dan leuk, maar aan het eind van de film is de montage wel zó charmant dat je daar overheen kijkt. Een voortrazende film als deze vergeef je nu eenmaal veel. En de actie was nog behoorlijk cool ook. Het eind was het hoogtepunt: de helikopterscène en het neerstorten steekte ook weer creatief in elkaar.
En zo is het de creativiteit die de film onderscheidt, maar niet tot een meesterwerk maakt. Verre van zelfs.
somdv
Ik heb me heerlijk vermaakt met deze film, wat een puinhoop. En leuk dat Jason een eigenlijk heel vervelend mannetje speelt in deze film. Op naar deel 2.
Ik ben het met een aantal reacties eens dat het heus geen topfilm is, maar voor het genre toch wel 3,5 sterren.
Kr!kke
een goede film met een Statham die ik altijd graag bezig zie...Ik had spijt dat de film gedaan was.
Maar het leek mij toch dat hij doodging op het einde? Hoe kan er dan een 2e deel komen?
In ieder geval, voor deze geef ik 4*
dzeaz
deze topper staat echt wel bij mij in de top 3!
ben zeer benieuwd naar deel 2!
hoe dan ook 5* van mij
heerlijke film!!!!
Gert P
Wat een beroerde film is dit zeg.
Zulke snelle, bibberende beelden en dan soms 4 kleine filmpjes in een.
Dan weer zwart/wit dan weer negatief beeld.
Sorry als dit de toekomst is koop ik geen dvd's meer.
Moet me inhouden om hem niet af te zetten mar deze zet ik geen 2de keer meer op.
Gaat de container in.
En inmiddels heb ik deze flop 1 uit de top 100 niet meer.
dvd-me
Ik vind de film helemaal niet slecht, de beelden die trillen en shaken en weet ik het wat horen bij de film, dat geeft het effect van het feit dat het gif op hem gaat werken.
GinolaEHV
Heerlijke, vlotte komische actiefilm.
Prima verhaal, sterk acteerwerk, uitstekend camerawerk, interessante dialogen/one-liners. Film is bij vlagen erg grappig.
Statham vind ik een erg fijn acteur. Hij is prima geschikt voor dit soort personages. Dat was ook al te zien in bijv. Snatch. Vooral van z'n stem kan ik genieten.
Speelduur ook goed in verhouding tot de snelheid waarmee het verhaal verteld wordt. Had geen 2 uur of langer moeten duren.
Geweldig verfilmd. De eerste keer dat bij een actiefilm waar het hoofdpersonage vol adrenaline zit, de montage dat nog eens extra benadrukt, zodat je die adrenaline de hele tijd meevoelt. Originele leuke en droge humor die soms aangenaam absurd uitdraait. Wel jammer van de muziek zoals ik hier al meer gelezen heb. Die hinkt wat achter en is niet altijd goed gekozen. Soms hadden er snellere nummers mogen zijn die de scène qua tempo konden volgen.
Jason Statham zit wel goed in z'n rol en is aangenaam om te zien spelen. Hij past zowel bij de actie als bij de droge humor die we meer van hem gewoon zijn in films met de acteur. En voor een keer is hij niet de coole guy die je beter met rust laat, voor hij kwaad wordt (zie bvb The Transporter). Zeer vernieuwende actiefilm die misschien wel door de montage enkele traditionele kijkers afschrikt, maar eigenlijk net verfrissend is en je meesleurt in een rollway van pure actie en letterlijk adrenaline.
thomzi50
- 1991 berichten
Natuurlijk is het allemaal deels zo bedoeld, maar alsnog vond ik Crank een misselijkmakende film. Alles is gewoon slecht, en niks grappig. Behalve dat het zo slecht is. Maar las ik daar echt punten voor ga toekennen, blijven er weinig slechte films meer over. Alleen verteerbaar met drie flessen goedkope Basic-cider, of iets vergelijkbaars. Gelukkig had ik die dan ook bijdehand.
nachtraafje
Heerlijk die snelheid in de film. Ik krijg er gewoon zelf energie van!

Crank: High Voltage

Sin City
Actie / Misdaad, 2005

Apocalypto
Actie / Avontuur, 2006
vergiftigenhelikoptersluipmoordenaarhuurmoordenaaradrenaline vuistgevechtzwembadwraakschietpartijmotorfietsdrugscell phoneauto achtervolgingpharmacydefibrillationhospital gownemergency room post-credits scenesweatshop runaggressiveepinephrine desperateforceful