• 9.377.366 stemmen

Ace Ventura: Pet Detective (1994)

Komedie | 86 minuten

Genre: Komedie

Geregisseerd door: Tom Shadyac

Met onder meer: Jim Carrey, Courteney Cox en Sean Young

Releasedatum: 2 juni 1994

Plot Ace Ventura: Pet Detective

"He's the best there is! (Actually, he's the only one there is.)"

Ace Ventura (Carrey) is een dierendetective die wordt ingehuurd door Melissa Robinson (Cox) om de mascotte van een footballteam (een dolfijn) terug te vinden. Ondanks zijn onorthodoxe methodes komt Ace op het spoor van de dader, maar deze is niet wie hij lijkt te zijn.

Ace Ventura

Roger Podacter

Ron Camp

avatar van Metalfist

Metalfist

If I'm not back in five minutes... just wait longer

Er zijn zo van die films die me kunnen terug katapulteren naar glorieuze videotheektijden. Indertijd kon je bij MovieMax in de zomervakantie films voor 1 euro huren en kon je die een volledige week houden. Een Belgische zomer is niet altijd het meest geweldige weer en er waren periodes dat de kleine Metalfist met zijn broer een resem films ging halen en dan tijdens de middag frietjes at. Geweldige tijden en bij het kijken van Ace Venture overviel me opeens weer dat gevoel, al is het wel vreemd hoe ik van deze Ace Venture enkel en alleen maar het begin kan herinneren in de dolfijnentank.

Ik wachtte de gehele speelduur op scènes zoals b-e-a-utiful (ik kan dat woord niet zien staan of zelf schrijven zonder de stem van Carrey in mijn hoofd te horen) of het moment dat Ace uit de kont van een neushoorn komt gekropen maar blijkbaar zit dat allemaal in de opvolger. Maakt op zich niet uit, want achteraf gezien is hier ook veel memorabel te ontdekken. De uitspraak van loser (als lew-who, za-her) blijft geweldig en die alrighty then, iets dat vandaag de dag nog altijd in mijn vocabulaire zit, komt blijkbaar ook uit de Ace Ventura reeks. Het plot rond Einhorn en Finkle is me net wat te vergezocht en had voor mij niet perse gehoeven (al verbaast het me wel dat het effectief Sean Young met een opgeplakte snor en een pruik is op de football foto van Ray Finkle, dacht echt dat ze daar gewoon een andere acteur voor hadden gecast) maar het kijkt allemaal wel lekker vlot weg. Vooral ook omdat Ventura zelf gewoon een knettergek personage is waar je nooit echt hoogte van krijgt. Je weet nooit wat voor idiote one-liner of actie hij nu weer uit zijn mouw gaat schudden en dat zorgt ervoor dat je wel geboeid blijft kijken. Oké, niet alles werkt even goed maar de grappendichtheid is hoog genoeg om voor de nodige fun te zorgen.

Veel verwijzingen ook die ik vroeger als kind niet doorhad, dat vind ik ook altijd wel fijn. Die imitaties van Star Trek of die typische "just one more thing" van Columbo bijvoorbeeld zijn Carrey te voeten uit en zeker de combinatie met het nodige gekke bekken trekken is de voornaamste aantrekkingskracht in deze Pet Detective. Vandaag de dag is Carrey wat weggedeemsterd maar in 1994 was hij alomtegenwoordig met ook nog The Mask en Dumb & Dumber naast deze Ace Ventura en was hij terecht één van de leukste komieken. Fijn bijrolletje nog van Courteney Cox die in hetzelfde jaar aan haar meest iconische rol als Monica Geller uit Friends zou beginnen. Van Sean Young ben ik echter nooit zo'n fan geweest en ze is hier ook wel de zwakste bijrol maar wat is het ook jammer dat Udo Kier zo onderbelicht blijft. Die scène tussen hem en Carrey is misschien wel één van de leukste uit de film maar jammer genoeg verdwijnt hij nadien geruisloos uit de film. Let vooral ook nog op een klein optreden van death metal band Cannibal Corpse halverwege de film, al passen ze eigenlijk compleet niet in de film.

Ik vraag me ook echt af hoe ze hier zijn terecht gekomen maar vond het an sich nog wel een leuke cameo. Binnenkort de opvolger ook maar eens opzetten aangezien daar dan een hele hoop scènes zouden inzitten die ik nu nog mis. Blijkbaar is er later ook nog een derde Ace Ventura uitgebracht maar dat ziet er werkelijk verschrikkelijk uit. Ben benieuwd hoe ik When Nature Calls ga vinden maar ik vermoed dat die wel eens op dezelfde score kan rekenen als de eerste film.

avatar van The Oceanic Six

Opnieuw gezien en ik kom wederom tot de conclusie dat mijn smaak gewoon op filmgebied enorm is veranderd de afgelopen 10, 20 jaar. Ace Venture heb ik denk ik voor het laatst in de jaren 90 gezien en toen vond ik Jim Carrey nog wel vermakelijk met zijn gekke gedrag en rare bekken, maar dat is echt lang geleden. De afgelopen jaren heb ik meer werken van hem gezien en ik trek die kerel gewoon niet meer. Hij is echt ontzettend niet-grappig, zwaar irritant en bijzonder storend. Vorig jaar heb ik The Grinch gezien en die kwam ook op 1* uit omdat ik echt gek van Carrey werd en de herziening van The Mask viel ook tegen, al levert die film nog voldoende kwaliteit voor een kleine voldoende.

Ik denk dat Ace Ventura misschien wel zijn vervelendste film uit de jaren 90 is. Het is bijna slapstick wat hij aan humor heeft, maar het werkt niet. Zo'n scène als met de schuifdeur open en dicht of dat hij een moment opnieuw af wil spelen zijn echt tenenkrommend kut om het plat te zeggen. Ik kan dan ook niks leuks aan de film meer noemen, behalve dat ik blij was dat de 90 minuten er weer op zaten. Verhaaltechnisch stelt dit niks voor en minus een geinig bijrolletje van Monica, ik bedoel Courtney Cox is er ook weinig te genieten.

Ik denk dat ik voorlopig maar niet Dumb and Dumber nog eens uit de kast haal, want een van mijn favoriete komedies uit de 90's is in mijn hoofd nog steeds ontzettend geestig. Laat dat nog maar even zo blijven.

1* (was 3,5* gek genoeg...)

avatar van Brabants

Brabants

Ace Ventura Pet Detective is een geweldig platform voor Jim Carrey. Hij maakt het dan ook tot wat het is. Het verhaal zelf heeft namelijk weinig om handen. Heerlijke acteur.

avatar van Film Pegasus

Als je de film nu terug ziet is dit toch een flauwe film. Het lijkt wat op de Naked Gun films zonder de letterlijke toespelingen in de grappen. Veel grappen zijn ook enorm kinderachtig. Als puber deden we wel eens graag mee met enkele scènes als 'lo-o-se-er' en de schuifdeur. Puberale humor en enkele quotes die zijn blijven hangen. Meer is het niet meer, dit zit wat in de lijn van die ongelofelijk irritante komedie Dumb and Dumber.

avatar van Fisico

Fisico

Goh ja, je weet aan wat je je mag verwachten bij een dergelijke film van Jim Carrey. Nog flauwer dan Dumb and dumber of The mask in mijn ogen. Bij momenten zelfs pijnlijk flauw waarbij plaatsvervangende schaamte me net niet bedroop. Dit laatste werd de mede-acteurs echter niet bespaard. Nu, Jim Carrey heeft sowieso veel showbizz talent. Het is een ongelooflijke performer en alleen dat al verdient erg veel lof.

Maar dit soort films bekijken als kind of tiener is nog iets anders dan dat 25 jaar later te herhalen. Zelfs mijn 10-jarige dochter vond het bijzonder flauw. Nineties humor is duidelijk geen constante. De film (en dus Carrey) gaan eigenlijk te veel in overdrive. Het is gewoon te veel. Er is geen enkel normaal of serieus moment te bespeuren met Carrey in screen time.

Maar hier een daar zit er een blijvertje in, iets nostalgisch, maar niemand beter dan Metalfist die dit perfect omschreef met zijn bericht op 28 februari 2021 hier enkele posts hierboven.

Nu eindelijk pas gezien. Dit is duidelijk een film uit de gekke bekken periode van Jim Carrey.

Ik vond 'm niet zo leuk als Liar Liar en Dumb and Dumber. Het verhaal in zo'n bewust flauwe film is van ondergeschikt belang maar het vermaakte me maar ten dele. En ik ben nog wel een liefhebber van flauwe komedies...

Ik miste hier toch duidelijk iets. Het niveau van de grappen had omhoog gekund en de dialogen hadden scherper gemogen. Maar wellicht had ik deze film in 1994 leuker gevonden.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Amusant.

Zeer zeer lang geleden dat ik deze film nog zag. Ik heb mijn score ietwat verlaagd, maar de herziening is me niet tegengevallen. Jim Carrey doet het goed in z'n onemanshow. Heel flauw en dwaas, een ganse film lang, maar er zitten genoeg scènes in die geslaagd zijn. Nog geen anderhalf uur lang, dat helpt de grappendichtheid ook een handje.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Gekkebekkentrekkerij van Jim Carrey. Dat kan hij goed maar die is vaak mijn humor niet. Sowieso zijn hele personage en gedrag. Alleen al dat kapsel dat nogal opvallend kinderlijk is. Ik wil ergens op een basispunt een film nog serieus kunnen nemen (zelf Airplane! is dat) maar bij deze film lukt dat niet. 86 minuutjes slechts maar voor mijn gevoel duurde de film veel langer. Een enkele grap werkt nog wel maar wordt soms ook te ver doorgevoerd. Als Carrey vanuit zijn kont gaat praten, dat is één moment best heel grappig. Maar in die sketch blijft hij ermee doorgaan en irriteert uiteindelijk vooral. 1,5*.

avatar van teigertje

teigertje

• 2078 stemmen

Blijft een knotsgekke film.

Uit het oudere film werk van de wereld beroemde komiek Jim Carrey.

Als de maffe dieren detective.

Blijft een hilarische en hele leuke film.