• 9.379.095 stemmen

Geregisseerd door: Christophe Gans

Met onder meer: Radha Mitchell, Sean Bean en Laurie Holden

Releasedatum: 25 mei 2006

Plot Silent Hill

"We've been expecting you."

Sharon (Jodelle Ferland), het dochtertje van Rose (Rahda Mitchell), wordt geplaagd door nachtmerries waarbij ze altijd dezelfde naam roept: Silent Hill. Nadat Sharon een bijna-doodervaring heeft tijdens een van haar nachtelijke slaapwandelingen, besluit Rose, ondanks de protesten van haar man (Sean Bean), om met Sharon naar Silent Hill te gaan. Tijdens een nachtelijke dollemansrit, waarbij ze op de hielen worden gezeten door overijverige politieagente Cybil (Laurie Holden), verliest Rose de macht over het stuur en krijgt een ongeluk. Wanneer ze bij haar positieven komt is Sharon verdwenen, en Rose zet alles op alles om haar terug te vinden in het mysterieuze spookstadje.

Rose Da Silva

Christabella

Distressed Woman

Christabella's Aide

avatar van Film Pegasus

Dit is een film die me altijd is bijgebleven. Waarom ik voordien slechts 3* heb gegeven was me na al die tijd niet meer duidelijk. Daarom tijd voor een herziening en dit keer is het me beter meegevallen. Qua verhaal heeft het niet echt veel om het lijf. Maar visueel is dit wel knap gedaan. Met de sneeuw van as zorgt het voor een dreigende rust die herkenbaar is van The Mist, maar dan wel pakken beter. Zonder het drukke van bvb regenweer.

Ook een grote troef is het gevaar in de film van het duisternis. Het lukt filmmakers zelden om een dreigende duisternis te weergeven zonder te hervallen in een gewoon donkere film. Als in Silent Hill de sirene begint te loeien en de duisternis valt voel je al meteen de dreiging. Knap gedaan.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Leuk, spannend filmpje met af en toe mooie beelden. Rose is wanhopig en de manier waarop je met haar meeleeft ( ze acteert prima btw ) is goed verwerkt. Zeker waard voor een herziening, kan alleen maar hoger worden.

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

In het begin word er slapjes geacteerd en voelt het een beetje pijnlijk aan als je een acteur als Sean Bean ziet worstelen met zijn korte teksten die toegespitst zijn op het gezinnetje.

Dit verbeterd later aanzienlijk, zodra het gezin uit elkaar getrokken word. In het vervolg hersteld Bean zich prima, en word Radha Mitchell bijgestaan door meerdere karakters, wat haar prestatie wat camoufleerde. Niet dat ze er niks van kan, maar dat begin was gewoon heel matig van alle kanten.

Verder is de CGI behoorlijk goed, en zijn de wezens knap vormgegeven. Dik pluspunt wat dat betreft.

Het verhaal steekt wel aardig in elkaar en samen met de beelden sluit het wel aan op wat de games proberen na te streven. Een luguber sfeertje.

Best een aardig filmpje.

avatar van Nicholas123

Nicholas123

Blijf de film een gemiste kans vinden in vergelijking met de game. Vrijwel alle goede aspecten zijn rechtstreeks overgenomen, maar de scherpe randjes en het echte claustrofobische en onaangename gevoel ontbreken. Gepolijst is inderdaad het goede woord, te clean en afstandelijk is misschien nog beter. Het ontbreken van het korrelige filter uit de game is wat mij betreft dan ook doodzonde. De soundtrack maakt weliswaar gebruik van de creaties van Yamaoka, maar kon wat mij betreft veel effectiever ingezet worden. In de game kon je af en toe doodsangsten uitstaan door alleen maar een lege kamer binnen te lopen, in de film worden de creaties allemaal volgens het boekje ingezet of soms behoorlijk van hun kracht ontdaan door slappe bewerkingen.

Daar komt ook nog eens bij dat de film op acteer en dialoogniveau aan komt zetten met dingen die je doorgaans in een game zou aantreffen, en de game met gemak zou vergeven, maar in een film absoluut niet door de beugel kunnen. De game hangt weliswaar aan elkaar van de puzzels, het verloop van het filmscript er aan ophangen is saai en slaat nergens op.

Ganz is duidelijk een Silent Hill-fanboy, getuige ook het verhaal achter het ontstaan van deze film, en is ergens duidelijk het overzicht verloren tussen enerzijds de sterke punten van de game weten te vangen en anderzijds een film maken die op zijn eigen merites overeind blijft.

Wat betreft deel 2 ben ik hoopvol. Hoewel het er aanvankelijk niet op leek (zelfde regisseur, zelfde scriptschrijver, meer het grote publiek willen aanspreken) zijn de voortekenen dit keer positiever.

Michael J Bassett Talks Silent Hill 2 - empireonline.com

Bassett prijst de stijl van de eerste film (terecht, hoewel die basis eigenlijk al gelegd was door Kojima en verder vrij weinig te maken hadden met de creativiteit van Gans of de art-director) en zegt wijselijk niets over het plot. De grotere nadruk op "more darkness and fear into the mix as well" (yay), het plot van deel 3 als basis maar met een goede focus op genuanceerde personages (en dus niet letterlijk die houterige gamedialogen overnemen). Nu nog Yamaoka gewoon de verantwoordelijkheid en volledige vrijheid geven om zijn ding te doen en de eerste volwaardige Silent Hill film zou er wel eens aan kunnen komen. Ik hou het in de gaten.

avatar van jipt

jipt

ARRRGH een van de meest stupide film die ik de laatste tijd heb mogen aanschouwen. Wat was dit bagger zeg. Krijg ik een film aangereikt met de titel Silent Hill en een best cool plaatje op de voorkant en dan krijg ik dit soort rotzooi voorgeschoteld.

Om te beginnen is het altijd fijn als de uitgever 90 minuten achter het hoesje zet en de film nog een half uur langer blijkt te duren. Enfin, begon allemaal best fijn en dacht dat het een leuk horrorfilmpje kon worden met mooie fotografie. Totdat er ineens een hoop computer gegenereerde wezens aan komen wandelen, wist ik veel dat dit gebaseerd is op een videospelletje. Dus na een uur kijken zijn er wel wat coole monsters de revu gepasseerd en dan denk je: nu zal het wel afgelopen zijn.

Maar dan komt er nog een uur kwelling, met een enorme plotuitleg waar geen touw een vast te knopen is, waarschijnlijk een van de meest vervelende scènes uit de film geschiedenis en dan gaat de film nog rustig door met biblistische onzin en een hoop dwaze special effects.

Het grote probleem van de film is: het duurt gewoon te lang. Als de makers het kort en simpel met een paar leuke monsters hadden gehouden zat er een voldoende in, maar dit was een verschrikking.

Eigenlijk zal ik 0,5* moeten geven maar voor een paar leuke monsters en wat coole effecten toch maar 1,5*

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Dit soort films kunnen rustig een half uur korter. Twee uur lang een zoektocht met allerlei spannende horrorepisodes van twee ouders op naar hun dochter bekijken, gaat op den duur minder boeien. Zo her en der nog had het nog wel wat leuke visuele effecten, maar dat is het enige waarvan Silent Hill het moet hebben.

avatar van namingway24

namingway24

Al vanaf de release van de eerste Silent Hill game ben ik een groot fan van de serie. Deel één, waar deze film los op gebaseerd is, is wat mij betreft nog nooit geëvenaard qua spanning en ijzersterke atmosfeer. De graphics mogen dan wat gedateerd zijn, dat weerhoudt mij er niet van om Silent Hill voor de PlayStation als engste game ooit te bestempelen.

Toen ik dus voor het eerst hoorde over een heuse Silent Hill FILM was mijn interesse onmiddelijk gewekt, en zodra de film uitkwam zat ik al snel in de bioscoop; ik wilde wel eens zien of de makers de beklemmende sfeer van het spel over zouden weten te brengen op het witte doek. En ik moet een aantal jaar na dato concluderen dat dat voor het grootste deel inderdaad het geval is.

Als eerste wil ik het hebben over het grootste verschil tussen de game en de film; het verhaal. Als ik dan al een minpunt van de game zou moeten nomen is dat het verhaal soms iets te gecompliceerd was dan nodig. Hier zijn bepaalde punten van het verhaal overgenomen, maar het overheersende plot is wezenlijk anders. Ik vind ze beide erg goed, en voor een film van twee uur is dit ietwat versimpelde verhaal meer geschikt dan dat van de game, waarin de makers natuurlijk meer tijd hebben om het verhaal uit de doeken te doen. Aan het hart van het geheel staat de liefde van een moeder voor haar dochter, maar om meer over het plot te vertellen zou zonde zijn van de kijkervaring.

En wat een ervaring! Visueel is de film een absolute lust voor het oog. Wat als eerste opvalt als we in Silent Hill arriveren is hoe goed de hele sfeer van het mistige stadje is nagebootst. De in dichte mist gehulde vervallen huizen, de verlaten straten; je krijgt onmiddelijk een onbehaaglijk gevoel, zelfs voordat er ook maar iets bovennatuurlijks gebeurt is. De rest van de lokaties en de sets zijn adembenemend; ik zou wel eens willen weten hoe ze dit allemaal gevonden hebben. De school in het bijzonder is geweldig creepy. En ja, het feit dat de lokaties zo getrouw zijn aan die uit het spel en het een waar feest der kerkenning is zal wel meespelen in het feit waarom ik de hele look van de film zo geslaagd vind. Maar hoe je het ook wendt of keert, dit is een prachtige film.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het 'andere' Silent Hill. Al bij de eerste klanken van het luchtalarm wist ik al wat me te wachten stond. De gitzwarte lucht, een wereld die bestaat uit roosters en diepe gaten met een eeuwig brandend vuur, het is allemaal prachtig gedaan. Ook de interieurs van de gebouwen veranderen mee, en de effecten van afbladderende verf tijdens de indrukwekkende transformaties (overigens een bedenksel uit latere games) zien er voor zover mogelijk erg realistisch uit.

De special effects in de rest van de film, en dan vooral de monsters, zijn precies zoals ik ze voor me zag toen ik voor het eerst over de film las. De combinatie van practische effecten en digitaal werkt super. De eerste ontmoeting met een groep demonische smeulende kinderen is gelijk raak; de steeds nauwer wordende steegjes (inclusief een prachtig camerastandpunt dat regelrecht uit het eerste spel komt) sluiten Rose steeds verder en verder in; het vuur dat om haar heen brandt lijkt op de hel zoals wij het ons voor zouden stellen. Dan komen de monsters, die al brandend verschrikkelijke kreten uitslaken. De muziek zwelt aan, het geluid wordt overweldigend, oorverdovend, en dan niks dan stilte en een wit licht; een geweldige eerste nachtmerrie.

De rest van de monsterlijke cast lijkt ook regelrecht uit de games te zijn gestapt, en de ene creatie is nog enger en realistischer dan de ander. De combinatie van geluid en de schokkende bewegingen die de monsters maken werkt zo effectief dat de rillingen soms écht over mijn rug liepen. En dan is er nog de 'big daddy' van allemaal, de onvolprezen Pyramid Head. Omringd door zijn legioen van kakkerlakken en met zijn reusachtige mes in de hand dat hij achter zich aan sleept is hij éen van de meest indrukwekkende game-en filmcreaties aller tijden.

Ik ben ook blij dat de makers de muziek van Akira Yamaoka hebben gebruikt; al vanaf de begintitels met het korte stukje uit de Silent Hill theme zat het met de muziek wel goed. Het is meer dan muziek; het is een constant aanwezig onderbuikgevoel, en een ervaring op zich. Mijn tip: download Yamaoka's hele SH-oeuvre en zet het in het holst van de nacht op; de rillingen zullen bij tijd en wijlen over je rug lopen.

De acteurs zijn allemaal goed gekozen; in het begin had ik liever een man in de hoofdrol, gezien, net als in de game, maar Mitchell doet het goed; ze uit haar emoties erg goed, van sterke vrouw tot op de grens van een zenuwinzinking. ze is erg overtuigend. Bean was een goede Harry Mason geweest, en hier vervult hij die rol meer vanaf de zijlijn; in mijn ogen een kleine service naar de vaste SH fans. Jodelle Ferland acteert verrassend genoeg beter als demonisch hellekind dan als daadwerkelijk kind: ze bezit een enorm acteertalent. Dahlia Gillespie is ook erg goed getroffen, net als de rest van de cast eigenlijk.

De film eindigt in een waar bloedbad (tijdens de slotscènes liepen er daadwerkelijk mensen de zaal uit), en toont bovendien maar weer eens dat demonen niet te vertrouwen zijn; moeder en dochter vinden elkaar uiteindelijk, maar toch is er geen echt happy end te bespeuren; Chris blijft verlaten achter en Rose zit voor altijd vast in een schemerwereld; nee dit is geen standaard Hollywood horrorfilmpje, maar een film voor de echte Silent Hill fan, en fans van visueel overdonderende horrorfilms in het algemeen.

avatar van Montorsi

Montorsi

Eigenlijk tot de helft wel de moeite waard.

Lekkere sfeer en dito sounddesign tot dat moment. Veel maffe situaties en een vaag gebeuren houden de film eigenlijk continu boeiend. Wel erg veel game-achtige situaties, zoals die scene met zo'n monster zonder armen, waar zelfs het camerawerk zo uit een tussenfilmpje van de game had kunnen komen. Ook was de puzzel wat te vlot en leek er amper moeite gedaan te moeten worden voor de hints. In een film wel nodig om de vaart er in te houden, maar zoiets zal in een game (als je er zelf inzit) wel veel beter werken. Maar al met al, lang stevende deze film af op een mooi cijfer.

Totdat blijkbaar de weirde situaties en de grimmige sfeer overboord moesten worden gedaan voor een uiterst duf verhaaltje over hekserij, goedheid en slechtheid en andere dingen die totaal de angel uit de film haalden. Het hele gebeuren in die kerk heeft nog geen kwart van de uitstraling van de rest van de film. Erg jammer dat alles uitgelegd moest worden. Hoewel... het was nog steeds allemaal uiterst rommelig gebracht, het had daardoor ook nog eens amper meerwaarde dat elke stap verteld werd. Snap volgens mij wel een beetje in elkaar zit, maar had liever gehad dat ik er geen fuck van begreep en de film boeiend was, dan dat ik het wel een soort van doorheb, en van de film heel weinig overbleef.

Potentie was er wel degelijk, zat er ook volop in het begin. Het laatste stuk was ronduit slecht. Kleine 2.5* overall.

Dit is echt een film waarvan ik genoten heb! De duistere en beklemmende sfeer is erg duidelijk voelbaar en zorgt voor een gezonde dosis spanning. Ook vind ik het stadje en dergelijke erg mooi gemaakt, het kwam heel echt over.

avatar van rep_robert

Silent Hill is een film dat vooral het eerste gedeelte erg interessant, mysterieus en redelijk spannend is. Maar naarmate de film richting de climax gaat wordt er teveel geluld, verdwijnt de spanning en weet het eigenlijk vrij weinig meer te bieden. Ook het acteerwerk laat soms te wensen over..

avatar van Gothica

Gothica

namingway24 schreef:

100% mee eens, hoewel ik de game niet ken. Deze film kwam in 2009 een keer voorbij op televisie. Het verhaal uit de gids sprak me aan, en ik heb hem opgenomen. Achteraf een van de beste beslissingen! Laatst weer eens gekeken, en hij beviel me net zo goed als de eerste keer (misschien zelfs beter). Silent Hill is in ieder geval voor mij een film die je meerdere keren kunt kijken, en daar niet bij gaat vervelen. Steeds zie je weer net een ander detail, of komt het verhaal nog wat beter binnen. Jodelle Ferland is voor mij de vaandeldraagster van de film, wat speelt zij Sharon en Alessa toch fantastisch! Radha Mitchell doet het ook super. Ik baal ervan dat Jodelle niet bij de opvolger van deze film zit, maar toch ga ik die even bekijken in de bioscoop. Ik hoop dat hij net zo geweldig is als dit meesterwerk.

Wat mij opviel is hoeveel mensen 'videoclips' gemaakt hebben van Silent Hill op YouTube. Zeker als je zoekt naar Silent Hill in combinatie met Evanescence, Nightwish en zelfs ons 'eigen' Within Temptation! Absoluut de moeite waard om (als je deze bands ook goed vindt) zelf even te gaan zoeken, want je kunt verassend mooie dingen tegenkomen.
Deze wil ik jullie sowieso even laten zien, want bij het begin had ik al kippenvel zo fantastisch is dit gedaan: YouTube - Evanescence - Hello (Silent Hill video)
Het nummer sluit perfect aan op het verhaal, en de kwaliteit is erg goed. Een must see voor de fans!

avatar van El ralpho

El ralpho

Herziening

Silent Hill is een goed voorbeeld wat duidelijk laat zien hoe snel het vandaag met onze hedendaagse techniek gaat. Toen ik de film 6 jaar geleden in 2006 zag, was deze in mijn ogen op visueel vlak nog behoorlijk indrukwekkend, maar anno 2012 kwamen bepaalde scene's toch wel behoorlijk gedateerd op me over. Natuurlijk moet je hier doorheen kunnen kijken en zijn er voldoende klassiekers die dit mankement ook hebben maar ook op de overige onderdelen scoorde de film bij mij ondermaats.

Zo is de film ook een behoorlijk rommeltje qua storytelling en waren lang niet alle acteer prestaties om over naar huis te schrijven. De film was ook zelden eng of luguber te noemen omdat niet alleen de film op een video game gebaseerd lijkt te zijn, maar de meeste creaturen ook rechtstreeks uit een videogame lijken te komen. Een positieve uitzondering op deze regel is de ''Nurse Scene'' die wel bijzonder sterk is neergezet en een goed voorbeeld geeft van hoe sterk deze film had kúnnen zijn.

De opzet van de film wekt deze verwachtingen ook maar weet ze helaas niet waar te maken, waarbij met name de komst van de kerkgemeenschap van mij ook niet gehoeven had. Wel leuk om Walking dead actrice Laurie Holden voorbij te zien komen, had haar op voorhand niet eens meteen herkend. Helaas weten dit soort leuke bijkomstigheden de film niet te redden en is de film een typisch geval van leuker zijn in je hoofd een aantal jaren geleden, dan dat hij nu nog is. De film heeft absoluut potentie die je met momenten ook terug ziet, maar weet deze potentie niet waar te maken.

avatar van The Oceanic Six

Met het oog op de 2e Silent Hill film heb ik deze nog maar eens herkeken. Sinds 2006, het jaar van uitkomen dus heb ik de film niet meer gezien. De kritieken die ik toen had zijn op zich wel blijven staan. Vrij boeiend eerste uur en ook een best gaaf slot, maar daar tussenin was het bij vlagen saai. Wel kent de film een gaaf design. Die wezens zien er lekker freaky en weird uit en zo af en toe is het erg spannend. In tegenstelling tot de Resident Evil filmreeks blijft Silent Hill wel bij horror in plaats van actie. Grappig trouwens dat de film na ruim 1400 stemmen hier exact een 3,00 gemiddelde heeft staan. Want dat is ook het cijfer wat ik de film nu ga geven. Een kleine voldoende.

3* (was 2,5*)

avatar van K. V.

K. V.

In afwachting van deel twee, het origineel nog eens her bekeken.

De film heeft een sterke sfeer, al vond 'k het verhaal ook wel interessant.

De cast deed het zeker niet slecht en visueel zat het ook wel goed. De finale is wel redelijk over the top.

Ondanks de lange speelduur weet de film toch te boeien, mede door het mysterieuze. Echt spannend wordt het nooit, af en toe wat bloederig.

Toch leuk om nog eens terug te zien.

avatar van FillumGek

FillumGek

En maar weer eens herzien. De games heb ik eigenlijk nooit gespeeld, ik heb zelfs een hekel aan survival horror games. Hoe anders is het bij films, waar horror by far mijn favoriet is. Ik heb alleen wel eens meegekeken met de games wanneer iemand het speelde, dus overeenkomsten kon ik wel ontdekken.

Losstaand van de game is dit een erg sfeervol filmpje. Spookstadjes vind ik sowieso fascinerend, zeker als er ook nog een ramp is gebeurd. Met het verhaal zit het dan ook wel goed gelukkig. De verlaten straten, de dichte mist en het kippenvel-opwekkende luchtalarm zorgen voor een beklemmend gevoel.

De film is wel een CGI-spektakel wat niet altijd even mooi is. Zo vond ik de grijze monstertjes op het begin overduidelijk nep, maar hoe de wereld steeds veranderd is wel erg mooi gedaan. Sommige creatures, waaronder Pyramid Head en de nurses zijn ook geniaal vormgegeven. De film is soms ook lekker goor met als hoogtepunt Anna die sierlijk van haar huid wordt ontdaan.

Acteerwerk is ook prima, maar wat een irritant wijf was die gelovige. Paar dagen geleden nog The Mist gezien, maar zij kan er ook wat van. Einde is een beetje verwarrend maar gelukkig brengt internet enige opheldering. Sterke film.

avatar van Demeter

Demeter

Probleem met deze horrorfilm is dat hij niet echt spannend wil worden. Er zit genoeg gore in, maar dat is niet waarvoor ik een horrorfilm ga kijken. Ik wil huiveren van de spanning en schrikken van onverwachte zaken. In plaats daarvan wordt ik getrakteerd op over-the-top situaties met allerlei gedrochten uit de onderwereld die met veel drama ten tonele verschijnen en veel goorheid achterlaten. Het eerste uur was nog wel vermakelijk creepy, met mooie effecten, maar daarna vliegt de film onherroepelijk uit de bocht.

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Het blijft toch vooral een film die een feest van herkenning veroorzaakt bij de gamers die het spel hebben gespeeld (waaronder ik). De sfeer en veel details komen allemaal terug in de verfilming en dat is tof. De CGI valt helaas zo nu en dan wat tegen, maar Silent Hill komt uit 2006 en is dus ook alweer 8 jaar oud ondertussen.

Al met al vond ik het een goeie verfilming van de game en is het prima vermaak. Het draait niet zozeer om de schrikeffecten, het is meer de creepy sfeer en altijd aanwezige spanning die deze film een horror/thriller maken.

7/10 (IMDB)

avatar van U96

U96

schitterende horror film, echt van genoten verveeld geen moment en zit een goed verhaal in iets wat je niet van iedere horrorfilm kan zeggen !!!

avatar van lars-pixar

lars-pixar

'Sterke neergezet verhaal, met geweldige horror elementen, een mooi totaal plaatje dus'

Een zeer goed bedoelde horror film met een sterk verhaal wat goed verfilmd is.

Het verhaal wordt meteen al goed opgebouwd en je zit als kijker gelijk al in de film.

We maken kennis met de hoofd personage's Radha Mitchell (Rose) en Laurie Holden (vrouwelijke agent) die als eerste de stad binnen gaan om de boel te verkennen.

De fantasie figuren die hier in voor komen zijn goed bedacht en geweldig neergezet.

Helaas blijven deze verminkte rare figuren beperkt in de film net als de spanning die ik op dat moment mis.

Later in de film probeert de man van Rose (Sean Bean) haar vrouw te vinden in Silent Hill,

onder begeleiding van agent Thomas (Kim Coates) gaat ze de stad en gebouwen in.

Het verhaal weet sterk te blijven en als kijker wordt je gekluisterd aan je beeldscherm.

De film weet ook meer genre's met elkaar te mengen, de fantasie elementen worden ondersteund door het horror genre.

Ondanks de film vrij lang duurt weet het dus wel te vermaken, maar helaas weet de spanning voor mij niet vol te houden en vind ik dat toch jammer.

Toch blijft het een sterke film, goed verfilmd en de rollen worden goed neergezet door de cast.

avatar van Spirit_Catcher

Spirit_Catcher

Als liefhebber van de game vond ik deze zeker meevallen. Goeie soundtrack!
Het mindere vond ik de verpleegsters scene en het gedeelte met de locale bewoners (met hun minder goeie make-up) (behalve het leider figuur) dat me meer deed denken aan het cheesy acteren in een mindere fantasie film (Ik geef daarbij toe dat de eerste game ook niet perfect was qua voice acting maar dat stond allemaal nog in kinderschoenen uiteraard).
Klinkt misschien raar maar, ik vond de film redelijk nostalgisch aanvoelen naar de game toe! Al bij al goeie film maar ik kan me inbeelden dat als je de game niet kent je deze niet zou kunnen boeien.

avatar van Insignificance

Insignificance

Dalende lijn met een lompe cast. Mitchell en het meisje bakken er niet veel van, Bean is een zoutzak en met de butchy cop wordt het ook nooit wat. Van de game staat me niet veel meer bij dan dat-ie creepy was. Dat weet het in eerste instantie wel te bewerkstelligen in het spookstadje. Jammer van de gladde CGI. Bepaalde monstertjes zijn wat te nadrukkelijk bijgepoetst en de buitenscènes ogen synthetisch.

Binnen ziet het er een stuk beter uit; duister, dreigend en hier en daar smerig met Pyramid Head als dé troef. Wanneer hij zich van een lichaam ontdoet, is dat een van de beste momenten die de film heeft te bieden. Het is ook het keerpunt. Vooral het gezeur met het kerkclubje wordt meer en meer een doorn in het oog. Te veel verhandelingen eer het losbarst. Zo boeiend is het allemaal niet. Een kaartenhuisje.

avatar van Kondoro

Kondoro

Silent Hill

De Silent Hill is mij helemaal niet fijn bevallen. Niet dat het saai was, integendeel het was gewoon een fijne film wat dat betreft. Alleen het kon mij niet voldoende vermaken. Het was niet eng, nee dat niet maar, ik denk ook wel dat ik dat nu een beetje onder de knie heb wanneer ik de schrikmomenten kan verwachten dankzij het projectmatigs gedrag van de Hollywood films. Waardoor het Silent Hill toch moeilijk maakt zich angstig naar mij toe te kunnen brengen, want de schrikmomenten in de film die er waren, waren niet eng.

Het verhaal was geinig. Sharon heeft een of ander irritant kind die nachtmerries krijgt en daarbij naar Silent Hill schreeuwt. Wanneer dit bijna fout gaat besluit sharon samen met rose naar Silent Hill te reizen. Wat al gauw blijkt op een verkeerde beslissing als ze achterna worden gezeten door 'enge' monsters .

Het verhaal was dus wel geinig maar ook weer flinter dun waardoor alles zo makkelijk te ontrafelen werd en je de clou al kon raden van een afstandje. Dus bij mij voelde het verhaal heel wissel vallend aan waardoor het wel en niet leuk werd. Het concept was redelijk maar voelde ook niet als het beste aan, acteerwerk was prima. De CGI vond ik er persoonlijk voor geen reet uitzien en de meeste stukjes daarvan waren gewoon weg bagger. Dus, Silent Hill is me wel degelijk tegengevallen. Jammer.

avatar van VanRippestein

VanRippestein

Typische gameverfilming: belangrijker dan een coherent plot zijn de 1 op 1 momentjes "kijk dit zat ook in het spel". Zo zijn er veel verschillende monsters waarvan een groot gedeelte eerder lachwekkend is dan eng zoals een man met een gigantische metalen constructie als hoofd die rondloopt alsof zwaartekracht niet bestaat en mensen vermoord alsof het een tom en jerry tekenfilm is en ziet de vrouwelijke politieagent er meer uit als stripper-verkleed-als-politieagent. Het acteerwerk is sowieso nogal brak. Ook visueel erg steriel en nergens echt vies of enigszins echt mede door de hoeveelheid cgi (net als de game!). Ondanks alle monsters en sets simpelweg een saaie film.

avatar van Alathir

Alathir

Ik ken het spel niet maar het zal vast beter zijn dan de film. Het begin vond ik goed opbouwend, strak geschoten en gewoon een mooie cinematografie. Eenmaal dat the shit hits the fan in Silent Hill gaat het bergafwaarts.

Het is ten eerste niet eng of spannend en ten tweede verpesten de special effects voor mij erg veel. Het verhaal zit ook nog vol gaten en Sean Bean is compleet overbodig. Een toch wel waardeloze rol niet normaal. Verder wordt zelfs het camerawerk wat repetitief na een tijd.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1988 stemmen

Und3rdog schreef:

Een van de beste game verfilmingen.

Dat vind ik ook! Silent Hill op PlayStation was een erg goed en scary spel. Deze verfilming blijft redelijk trouw aan het spel, heeft een mooie cinematografie en gebruikt zelfs de soundtrack van het spel.

avatar van FlorisV

FlorisV

Mooi camerawerk, prachtige (authentiek vuil uitziende, oude en smerige) sets en over het algemeen verdienstelijke cgi. Af en toe Hellraiser achtig, met een artsy combinatie van fantasie en gore. De soundtrack van Akira Yamakoa is geweldig maar ook direct overgenomen van de games en voelt daarom bij gedeelten nogal copy-pasted. De casting is consequent sterk, met Alice Krige als slagroom op de taart.

Maar het verhaal is uiteindelijk vrij simpel: spookstad met een duister geheim dat zich uiteraard laat kennen. Toch blijft het soms teveel hangen in vaagheid. Bepaalde dingen (pyramidehoofd) komen ook teveel uit de lucht vallen. En er zijn iets teveel personages want Sean Bean krijgt bar weinig te doen. Wel leren we door hem dat er meerdere realiteiten zijn.

Ik zou vooral erg graag een verfilming van Silent Hill 2, toch wel de beste uit de spellenreeks, zien. Die had toch een pakkender verhaal. Vreemd genoeg is de volgende uit de filmreeks gebaseerd op deel 3 en is deel 2 overgeslagen. De films kunnen qua spanning natuurlijk nooit tippen aan de survival horror ervaring van de spellen, waarin om elke hoek een potentiele dodelijke dreiging te vinden is en door een lager tempo veel meer met sfeer wordt gedaan. Maar ik waardeer deze poging erg en als gameverfilming steekt het ver uit boven de vele matige soortgenoten.

avatar van Shadowed

Shadowed

Sterke herziening.

Een stuk of 2 maanden terug zag ik Silent Hill: Revelation 3D en die kreeg een hoger cijfer dan deze film. Dat is een nogal bizarre mening, en ik vertrouwde het zelf ook niet echt. Silent Hill 1 was een lange tijd geleden. Ik herinner me vooral dat ik teleurgesteld was. Ik heb ook mijn oude review teruggelezen, maar zoals wel vaker bij mijn oudere reviews snapte ik er geen hol van. In ieder geval vond ik het nu erg leuk.

Silent Hill oogt als een best dure horrorfilm, en met een budget van een bescheiden 50 miljoen mag regisseur Gans dan ook niet klagen. Hij weet het goed te gebruiken, Silent Hill ziet er werkelijk super uit met prachtige sets en schone cinematografie. Elke kamer of omgeving waar hoofdpersonage Mitchell in terechtkomt ziet er beeldschoon uit, en Gans weet ook op andere elementen goed te scoren, waaronder het camerawerk.

Het camerawerk doet best veel leuke dingen. Rustig en overzichtelijk in beeld gebracht, maar ook gewoon knap geschoten. De monstertjes die erin voorkomen worden dan ook gewoon lekker in beeld gebracht en kan je als kijker met volle toeren genieten van de monsterdesigns. Enkele designs zien er ook erg geslaagd uit, maar Gans grijpt hier en daar misschien net wat te makkelijk naar CGI. De CGI ziet er verder wel naar behoren uit, maar echt creepy is het niet.

Verhaaltje is dun, maar redelijk luguber uitgewerkt. Er zitten voor Amerikaanse begrippen toch wel een aantal nare beelden tussen. Een sinistere toon wordt gecombineerd met soms bloederige moorden en het weet erg goed te werken. Voornamelijk omdat Gans de film nergens echt dood laat vallen. Veel vermaak en gebeurtenissen die om je oren vliegen. Enkel de eerste 10 minuten zijn taai, daarna sta je garant voor een goede 2 uur aan vermaak.

Het jammere aan de film is dat je uiteindelijk weinig kan genieten van de mooie decors hier en daar. Gans springt in noodtempo door de film heen en verwaarloosd daarmee een aantal monstertjes die geweldig cool kunnen zijn. Je gaat soms zo snel door de setpieces heen dat je eigenlijk niet veel ruimte krijgt om overal van te kunnen genieten. Dat is jammer, en doet wat spanning teniet gaan. Verder blijft het een leuke film waarbij het vermaak optimaal is. Lekker tempo, sterk visueel aspect. Ik heb ervan genoten, veel meer dan de eerste keer.

avatar van Noodless

Noodless

Nog steeds een spannende horrorfilm met een uitstekende creepy sfeer en schitterende visuele beelden. Ook de cast is dik in orde. Prima horrorfilm ! 8/10

avatar van Q Jones

Q Jones

Het was een prima vermakelijk tussendoortje. Af en toe moest ik lachen om de CGI, maar het kijkt lekker weg. Het is geen hoogvlieger die blijft hangen en eerlijk gezegd ben ik het einde nu ook al weer vergeten en het is 4 dagen geleden dat ik de film heb gekeken. Nu de vraag over wie dat wat zegt natuurlijk

avatar van ZZ TOP

ZZ TOP

Redelijke grimmige film die gebaseerd is op de gelijknamige game. Zelf heb ik die nooit gespeeld, dus wist niet wat ik kon verwachten.

Prima film met een simpel verhaal die een goede sfeer weet neer te zetten. Het budget is groot en dat is goed te merken. De setting is fascinerend en het ziet er allemaal verzorgd uit. De creatures zijn creatief gemaakt en de straten ogen erg beklemmend. Toch wordt het nooit echt heel spannend.

De CGI is wisselend, soms goed en af en toe echt om te lachen hoe slecht. Toch altijd wel een minpunt.

Het acteerwerk is prima, al blijft echte karakterontwikkeling uit.

Redelijke film die een goede sfeer weet neer te zetten.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Silent Hill stond al lang op het lijstje voor een kijkbeurt, maar de film tegenkomen bij de kringloop bleek nog geen sinecure, tot dat twee weken terug eindelijk lukte waarop het feest afgelopen zaterdagavond-griezelavond kon beginnen.

En ja...goh, echt sterk gaat het allemaal niet van start. Sterker nog, ik vind de opening echt wel bedenkelijk. Het begint abrupt zo midden in de nacht, de oorsprong van het kind is mij niet helemaal duidelijk want ik meende aan de hand van de synopsis dat dit haar natuurlijke dochter was, het vertrek naar Silent Hill is zonder enige communicatie, dit gebeurt ook nog eens midden in de nacht, en dan gaan we ook nog eens als een dolle op de vlucht voor de politie in het donker op een kronkelweg die we niet kennen. Hoeveel red flags, slechte beslissingen en rare momenten kan men in pakweg 20 minuten film stoppen? Veel! Het is een zeldzaam domme aanloop als je het mij vraagt. Zoals reeds gezegd maakt Silent Hill tot op het moment dat Rose daadwerkelijk in het dorpje rond begint te dwalen weinig tot geen indruk, maar wanneer de opwaartse lijn vervolgens wordt aangezet gebeurt dat gelukkig goed.

Alhoewel, dat geren en geroep van Rose door de straten en gebouwen is ook wel weer zozo, dat ik denk wat een berenconditie heeft dat mens, en doe eens even een beetje chill want je weet nooit wat daar kan zitten aan zwervers, junks, moordenaars of verkrachters. Maar nadat het eerste alarm is gegaan en de eerste lugubere ontdekkingen gedaan worden en vreemd verschijningen de grond uitduiken is de toon definitief gezet, is de film wat dat betreft helemaal los en is het wachten op meer. En de film lost die verwachting prima in met veel bizarre momenten, bijzondere karakters, spannende momenten en vreemde figuren en verschijningen. Pluspunt uiteraard natuurlijk zowel Radha Mitchell en Laurie Holden die niet alleen garant staan voor fraai uitzicht maar ook een stel pittige dames zijn.

En ook al heeft het geheel soms een hoog game gehalte alsof je tegen een eindbaas moet vechten, of een bepaalde situatie een specifieke tijd moet overleven zoals in het geval op het toilet met de creepy crawler of Pyramide head, het heeft over het algemeen een erg sterke sfeer aangevuld met goede soundtrack. Minpunt zou kunnen zijn dat Silent Hill met zijn twee uren best aan de lange kant is toch verveelt het geen moment met zat opzienbarende momenten zoals de zusters of de congregatie in kerk die van een hoog Stephen King gehalte is. En zo bevalt Silent Hill toch meer dan en laat het de zwakke opening ver achter zich.

avatar van joolstein

joolstein

Vreemd....deze videogameverfilming had alles om precies in mijn straatje te passen maar viel toch enigszins tegen. Een mistige, vagevuurachtige gestoorde hel/droomwereld met Clive Barker-achtige occulte bodyhorror. De stad Silent Hill met zijn verrotte en vervallen school-/ziekenhuis-/kerksets van David Cronenbergs production designer Carol Spier zijn verbluffend. Ook heerlijke groteske ontwerpen van Pyramid Head en de verpleegsters. En de gewelddadigheden en gore gaan behoorlijk over het randje van veilig.

Helaas voelt het alsof de verhaalideeën en angst/spanning nooit echt over komen zoals ze zouden moeten overkomen. Ergens in het script, de actie en de personages, gaat er iets mis en lijkt het allemaal nogal oppervlakkig aan te voelen. Hoewel de film vreemd, luguber en verrassend veel spelelementen (lades doorzoeken, dingen vinden, zaklampen gebruiken, schilderijen bekijken, kaarten bestuderen, enz.) goed weet te vangen, blijft het teveel detectivefilm-achtige en erg uitleggerig oftewel typische Hollywoodstudio veilig. Veel meer uitleg dus en veel minder meeslepend dan wat ik had verwacht.