• 9.373.193 stemmen

Geregisseerd door: David Cronenberg

Met onder meer: Oliver Reed, Samantha Eggar en Art Hindle

Releasedatum: 15 januari 1981

Plot The Brood

"The Ultimate Experience in Inner Terror."

Dokter Raglan is werkzaam in het mysterieuze Somafree Instituut. Frank Carveth's vrouw Nola, die lijdt aan psychopathische aanvallen, is een patiënt in deze kliniek. Zij ziet de vreemdste dingen en deze aanvallen worden steeds erger. Wanneer er een serie wrede moorden plaatsvindt, begint Frank dokter Raglan te verdenken. Maar wie zijn die dwergen...?

avatar van Sjan

Sjan

Geen slechte film; apart verhaal, goed geacteerd, leuke geluidseffecten (al lagen ze er af en toe wel erg dik bovenop) en aardige special effects. Jammer dat er niet echt spanning in zat en dat de film niet echt wist te boeien. 3*

avatar van Reinbo

Een van de minder bekende (en mindere) film van Cronenberg. Film komt langzaam op gang, maar de zieke finale maakt veel goed. 2,5*

avatar van Daanio

Daanio

is deze film leuk? ik wil em al een tijdje kopen maar ik wou even weten of die leuk is

avatar van Redlop

Redlop

Ja hoor...deze is erg leuk. Een wetenschapper die mensen kloont tot mutanten...lache!

Ook nog eens van de altijd kolderieke David Cronenberg. Kan niet missen.

ps: wat een taalfouten in de synopis...ai ai ai.

avatar van Wouter

LOL.

xangadix

5,99 kost ie nou geloof ik. Ik was blij dat ik mijn verrotte VHS eindelijk de deur uit kon donderen...

Volgens mij moet je echt van dit soort films houden ofzo. Maar ik vond dit wel een hele slechte film. vandaar een 1,5*

avatar van djelle

djelle

Toch wel een teleurstellende horror van Cronenberg. Maar echt slecht vond ik hem niet, hij had best wel een amusant verhaaltje enzo. Alleen de uitwerking had stukken beter gekund. 2,5

avatar van nickvanzutphen

nickvanzutphen

het waren toch wel sterke dwergen in die film moet ik zeggen

avatar van Dikkie Post

Dikkie Post

Zag hem net voor 3,99 Euro bij de mediamarkt, heb hem nog nooit gezien, en lijkt me wel grappig, dus maar doen, of ook al is ie zo goedkoop toch maar laten liggen??

xangadix

Als je tegen een stootje kunt, kan je hem rustig kopen. De beeld- en geluidskwaliteit zijn trouwens ook prima.

xangadix

Tegen een stootje kunnen in de zin van 'een flinke portie onzin kunt verdragen'...

avatar van Dikkie Post

Dikkie Post

xangadix schreef:

Nou gelukkig kan ik tegen meerdere stootjes, als ze hem nog hebben neem ik hem dadelijk ff mee, en ben benieuwd wat ik ervan ga vinden. IMDB is er redelijk positief over.

avatar van kneuckeretto

kneuckeretto

Dit is dus al de derde film van Cronenberg die ik heb gezien en die ik dus verschrikkelijk bagger vind. Kan die man nou nooit eens een film maken ZONDER experimentele doktertjes, die met verschrikkelijke zaken bezig zijn??? Ik word echt moe van die man...

Ok, the Fly was nog wel goed maar Rabid, Shivers en dit wangedrocht kunnen voor mijn part zo de prullenbak in.

avatar van Querelle

Querelle

probeer videodrome, dead ringers en crash eens.

avatar van Flipman

Flipman

De opzet was aardig, de Film vreselijk! Sloeg nérgens op!

avatar van dr walgvogel

dr walgvogel

heel erg sterk staaltje orgineel werk hier van Cronenberg. waar haalt deze man het toch vandaan? er zijn maar weinigen die zich op horror sci-fi gebeid kunnen meten met deze man. Erz ijn maar weinigen die je na het zien van hun film je zo ongemakkelijk kunnen laten voelen door hetgeen je net gezien heb als Cronenberg. Ok zijn latere werk laat soms hier ne dar te wensen over maar zijn vroegere werk zijn geniaal. Heil Cronenberg.

avatar van mister blonde

mister blonde

Altijd gedacht dat dit het debuut was van Cronenberg. Schijnt het alweer zijn 5de film te zijn. Aardige horrorfilm, die het helaas niet haalt bij zijn jaren '80 en '90 werk. Verrassend aardig acteerwerk. Vind Reed altijd wel krachtig spelen, en de voor mij onbekende Samantha Eggar vond ik ronduit goed. Leuke bijrollen weer van vage typetjes. Weer steelt Robert A. Silverman daarbij de show, ik meen hem al een handvol Cronenberg's heel amusante bijrollen zien spelen.

Ook het verhaal is eigenlijk best aardig. Had wel iets beter uitgewerkt kunnen worden, maar het idee is eigenlijk heel goed. Kwam bij mij ook behoorlijk origineel over.
Verder is het gewoon een combinatie tussen soort van Slasher (maar dan niet zo'n beste) en Alien / Monster film (en daarin al een stuk geslaagder).

De typische Cronenberg handtekening is weer volop aanwezig en die kan bij mij eigenlijk altijd wel rekenen op een voldoende. 3,5 sterren voor een aardige horrorfilm, maar wellicht had het wel wat beter gekund.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Ik kan me herinneren dat deze in de videotheek lag medio jaren '80, en dat ik 'm als tienjarig ventje niet durfde te huren omdat hij er te eng uitzag. Nu heb ik 'm dan eindelijk op dvd, maar het woordje eng hoort niet bij deze film. Wel een goede film, trouwens.

avatar van Querelle

Querelle

Na de derde/vierde? herziening maakt deze film nog meer indruk. Een flinke herwaardering is dan ook op zijn plaats. Vooral de scenes tussen Oliver Reed en Samatha Eggar zijn meesterlijk en de dialogen zijn effectief.

Al kun je de serieuze benadering van psychotherapie als hysterisch opvatten, ik vind toch dat Cronenberg een paar rake klappen uitdeelt. De horror had beter gekund, maar de film heeft absoluut een zeer gruwelijk sfeertje. 4*

En dat maakt deze film tot een van de betere films van Cronenberg.

Opvallend trouwens dat veel filmencyclopedieen opvallend negatief zijn over deze film.

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Ook ik vind de 2.91 hier moviemeter ondergewaardeerd; meer nog: ik durf zelfs zeggen dat dit één van Cronenbergs beste is.
Cronenberg schrijft hier als het ware poëzie met beelden, de figuurlijke, symbolische betekenis dat hij wil meegegeven drukt hij letterlijk uit in beelden. Het is ook één van de weinige films van hem die ik begrepen heb.

Een mens kan heel lang broeden over traumatische ervaringen die hij heeft meegemaakt, en wanneer hij ze niet onder ogen ziet kan dit hem na verloop fysisch gaan uiten. Cronenberg overdrijft dit dan weer helemaal door de vrouw letterlijk haar haat te laten grootbrengen. En hoe hij dit doet! Gruwelijk hoe ze daar op het einde die foetus likt.

Ook qua muziek en sfeerzetting was het geen misser. De paarse scène vond ik aan de ene kant wel een leuke toevoeging aan deze horror, maar aan de andere kant toch ook een beetje een afknapper (het zag er waarschijnlijk te fake uit om in kleur te laten tonen)
3.0* met kans op verhoging

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

orbit schreef:

Ondergewaardeerd.. geeft ie zelf 0.09 punt meer.. sjongejonge zeg

Nu je het zegt, het klinkt belachelijk. Maar ik wil maar zeggen dat het gemiddelde voor mijn part rond de 3.20 zou mogen liggen. Da's toch al een pak hoger, neen?

Bovendien vind ik -zoals ik al zei- dat deze film zeker en vast niet moet onderdoen voor andere Cronenbergs. Ik overweeg trouwens nog steeds een 3.5*

avatar van Halcyon

Halcyon

Na al die jaren herzien en wat is die Cronenberg toch een fascinered filmmaker.

Wat ik vooral zo waardeer aan Cronenberg is dat hij niet alleen uitblinkt als regisseur, maar dat hij ook bewijst een fantastisch schrijver te zijn. Zijn scenario's lopen over van de vindingrijke ideeën en kritische kanttekeningen (zowel wat betreft de maatschappij als de wetenschap, een veel voorkomende thematiek in zijn werken). The Brood bundelt beide aspecten tot een vreemde, maar ijzersterke film. In dit naageestig werkje daagt Cronenberg de psychologie uit met een sterke sneer naar de helende werking van therapie. Met de pscyhoplasma-theorie wordt een futuristisch omhulsel gecreëerd als katalysator voor een griezelig verhaal dat de menselijke psyche aan de waarneembare realiteit koppelt. Agressieve dwergjes - "het broedsel" - blijken een lichamelijke extentie van Nola's geestelijke kwelling. Het idee dat beide (afzonderlijke) werelden tot één geheel versmelten is misschien niet nieuw, maar Cronenberg weet dankzij intelligente en choquerende impulsen The Brood ver boven de doorsnee psychologische thriller uit te tillen.

Met Shivers en Rabid legde Cronenberg destijds de basis voor de hem kenmerkende bodyhorror. Ook The Brood blijft niet gespeend van grafische shots die getuigen van lichamelijk verval. Een naakt lichaam bezaaid met etterende pokken, een kerel met een zichtbare tumor en de finale waarin Nola over een uitwendige baarmoeder blijkt te beschikken waarin ze "het broedsel" te wereld brengt, fungeren als loeiharde intermezzo's die de psychologische motieven van een luguber kantje voorzien. Een volledig in violet licht opgenomen scène waarin Frank en een patholoog ontdekken dat "het broedsel" geen navel heeft, is dan weer zo'n typisch voorbeeld waarbij Cronenberg bodyhorror subtiel verweeft met symboliek en psychische terreur.

Conclusie: sterk ondergewaardeerd hier!

Zeker niet ondergewaardeerd.

Ik kan Cronenberg's kritische kanttekeningen rond maatschappij en wetenschap eigenlijk missen als de pest. De mens herhaalt zich alleen maar en is alles behalve subtiel. Eigenlijk is het gewoon een zeur.

Verder vond ik het idee wel leuk. Er zijn kindjes geboren uit liefde en kindjes geboren uit haat. En wel heel letterlijk in deze film. De "dwergjes" zijn eigenlijk het hoogtepunt maar komen opvallend weinig voor in de film. Verder worden er een paar creepy personages neergezet maar steekt dit zo erg af tegen het all-round slecht acteerwerk dat het niet veel baat.

En verder is dit, zoals veel oude Cronenbergs, weer een foei foei lelijk wangedrocht. De man kan echt gewoon geen plaatje schieten.

Zoals vaak wel een interessant uitgangspunt, maar het gebrek aan degelijk cinematograaf, goeie acteurs en iemand die wat van soundtracks afweet speelt Cronenberg zoals steeds parten.

En niemand die hier aan Aphex Twin - Come To Daddy moest denken ? Lijkt me dat Cunningham deze film toch zeker een keer gezien moet hebben.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Vraag me dan toch af wat er dan volgens jou zo beter was aan Rabid. Vind die toch in één adem te noemen met deze en Shivers.

Zou het zelf zo direct niet meer weten. Al denk ik dat ik daar de grimmige sfeer mij veel beter beviel. Ook de wat serieuzere benadering van een onzinverhaal beviel mij daar wel.

Zit hem in kleine dingen hoor.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Onderhond schreef:

Zeker niet ondergewaardeerd.

Onzin.

The Brood is juist een film die het voornamelijk moet hebben van het concept, en ja, om zo'n onzinnig gegeven ergens aan op te hangen moet er wat dialoog zijn. Dan moet men dus niet gaan neuzelen over camerawerk en soundtrack. Beiden zijn niet opvallend goed, maar voldoen prima aan de horrormaatstaven.

Cronenberg geeft horror en stof tot nadenken tegelijkertijd en daarmee blijft 'The Brood' veel langer hangen dan het zoveelste grudge-achtige verhaaltje. 3,5*

Nochthans twee erg belangrijke elementen in horror films, die makkelijk het grootste deel van de sfeer bepalen.

Vind dit dan ook een vreemde opmerkingen, want net het audiovisuele is vaak erg verzorgd in horror films. Wat mij betreft haalt Cronenberg geen enkele filmmaatstaf trouwens, met dit broddelwerk. Vind zijn vroeger werk vaak een erg amateuristische uitstraling hebben.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Onderhond schreef:

Het is juist dat amateurisme dat zijn charmes heeft, zoals het werk van Henenlotter.