• 9.380.511 stemmen

10 Cloverfield Lane (2016)

Thriller / Sciencefiction | 104 minuten

Genre: Thriller / Sciencefiction

Alternatieve titel: Ten Cloverfield Lane

Geregisseerd door: Dan Trachtenberg

Met onder meer: Mary Elizabeth Winstead, John Goodman en John Gallagher Jr.

Releasedatum: 10 maart 2016

Plot 10 Cloverfield Lane

"Monsters come in many forms."

Een jonge vrouw wordt wakker na een ernstig auto-ongeluk. Ze bevindt zich in een kelder en vreest dat ze ontvoerd is. Maar haar ontvoerder - een zogenoemde Doomsday Prepper - beweert juist dat hij haar leven heeft gered van een gigantische chemische aanval en de buitenwereld onbewoonbaar is. Ze kan en wil dit niet geloven en vanaf dat moment staat haar leven in het teken van ontsnappen, ongeacht de verschrikkingen die haar buiten staan te wachten.

Howard Stambler

Ben (stemrol)

Stemrol on Radio (stemrol)

Radio Broadcaster (stemrol)

Paper girl (onvermeld)

avatar van baspls

baspls

"Crazy is building your ark after the flood has already come."

10 Cloverfield Lane vond ik wel een aardige Science-fiction/Thriller.

Een vrouw krijgt een auto-ongeluk en wordt wakker in een ondergrondse kelder. Een man beweerd dat hij haar gered heeft en dat er boven de lucht is vervuild. Maar is dit wel zo?

De film boeit je vrijwel meteen en is best spannend. De hele tijd blijf je twijfelen of er nou wel of niet iets is boven. Het tempo licht mischien net iets te hoog, meestal blijven mensen toch echt even hulpeloos voor zich uit kijken voordat ze gaan proberen te ontsnappen. Acteerwerk van Mary Elizabeth Winstead was wel aardig. John Goodman was sterk als de doomsday-prepper. De muziek is wel redelijk en de film is ook degelijk opgenomen.

Wat ik wel erg zonde vond was het einde. Het was veel sterker geweest als er gewoon niets aan de hand was en John Goodman's personage haar wilde ontvoeren. Het einde komt nu heel random over en is erg ongeloofwaardig. Een fles met een luchtverfrisser helpt tegen vergiftigd gas en een willekeurige vrouw denkt zelfs als ze door aliens wordt aangevallen nog helder na. Erg jammer van dat einde want het voelt erg afgeraffeld en pats-boem aan. Blijkbaar bestond er al een film die Cloverfield hete en is dit een film die zich afspeelt in het zelfde universum, maar dat wist ik helemaal niet. Het was veel beter geweest als ze het los hadden gelaten.

Al met al een prima film, die vermakelijk en spannend is. Alleen een beetje jammer van het einde.

avatar van VincentL

VincentL

10 Cloverfield Lane

Een goed begin is het halve werk. Het befaamde spreekwoord is in de meest letterlijke zin toepasbaar, want half werk wordt hier in het goede begin geleverd. Zonder mij ook maar enigszins ingelezen te hebben ben ik de bioscoopzaal ingestapt, met name omdat de speeltijden goed uitkwamen. In de hoop positief verrast te worden, eindigde deze film toch grotendeels in een deceptie.

Het lange middenstuk is verreweg het beste in 10 Cloverfield Lane. Het simplistische plot is van een goede mystiek omgeven als Michelle na een ongeluk wakker wordt in een Saw-aanvoelende kelder. Al snel blijkt de situatie mee te vallen, maar het constante ongewis in welke situatie we ons nu bevinden - een echte "Doomsday" of niet - blijft de plot grotendeels dragen. Naarmate de climax in zicht komt is alles dan ook in kannen en kruiken. Een grotere anticlimax had er voor mij dan ook niet kunnen zijn. Het einde is simplistisch, uitgekauwd en clichématig. Een subtielere plotwending was welkom geweest.

De acteerprestaties zijn binnen de gegeven plot op zich prima. John Goodman weet zich binnen dit markante trio te onderscheiden door het beste resultaat af te leveren. Hij is excentriek, onvoorspelbaar en weet verrassende wendingen aan zijn karakter te geven.
Mary Elizabeth Winstead en John Gallagher Jr. creëren veel voorspelbaarder karakters. Hun spel is daarbij vrij doorsnee en weinig verrassend. Met name tegen het einde zakken zij in. Als ze Goodman willen bedonderen druipt de kitscherigheid er vanaf - helaas.

De sfeer zit er het grootste deel van de film op zich goed in. Claustrofobie gecombineerd met onwetendheid geven een prima basis om de kijker kijkende te houden. Ondanks dat blijft het einde van de film als negatieve stempel op de film drukken. Visueel is Trachtenberg doelmatig, haast tegen het clichématige aan. De setting straalt daarbij Amerikaansheid uit. In principe niet verkeerd, maar wel makkelijk gekozen.

10 Cloverfield Lane is bijna de gehele film een prima productie. Het einde is een totale deceptie en anticlimax. Als losstaand vehikel komt de score daarbij op een onvoldoende uit. Ik weet niet of de film in lijn met Cloverfield beter zou scoren, die heb ik niet gezien.

avatar van Insignificance

Insignificance

Een commercieel trucje dus, om dit te koppelen aan Cloverfield. Daar heb ik niet zoveel moeite mee, maar zeg dat dan gewoon. Probleem is wel dat je met deze associatie, ook al blijft het hinten naar een chemische of nucleaire aanval, een film lang zit te wachten op een of ander groot monster die de boel op stelten komt zetten. Dat werkt dus niet echt en zo is er meer dat niet helemaal lekker uit de verf komt. Rondom Michelle vooral.

Het slot schijnt de grote boosdoener te zijn, maar daarvoor gaat het ook niet je van het. Het schuurt al vanaf het moment dat ze wakker wordt. Met wat goede wil valt daar nog wel wat voor te zeggen, maar het wordt wat te gek als ze een pak gaat ontwerpen. Ook zo ongeveer het moment waarop Howard om zeep wordt geschreven. Tot dan een glansrol voor Goodman. Rare, mysterieuze vent waarvan je het heel ongemakkelijk krijgt.

Alles wat er in de bunker gebeurt, zet hij met zijn geweldige mimiek onder stroom. Totdat iets uit zijn verleden duidelijk wordt. Haalt al het mysterie uit de man en alle sluimerende spanningen vliegen zo het raam uit. Wat rest is een ordinaire thriller die nog aansluiting moet vinden bij die andere film. Iets dat inderdaad niet al te overtuigend wordt afgesloten, maar dan is het meeste kwaad al geschied. De punten gaan naar Goodman.

avatar van nouska1976

nouska1976

MMXMMX schreef:

Ik heb zoon spijt van het kijken naar deze film Uit eindelijk word de film spannend in de laatste 10 min

Dan ineens komt ook het stukje sciencefiction en dan ineens is er een gruwelijk open einde en ben je nog steeds niks wijzer geworden hoe het nu afloopt met de hoofdrol speelster

Wat een *** einde

Dit idd. Het begin vind ik saai en langdradig. Dan bij de twist met het schot wordt t wel leuk, maar het einde vond ik echt ridicuul.

Bagger. Zonde van m'n tijd

Trachtenberg maakt het zichzelf veel te moeilijk.

Een vervolg maken op een succesfilm is al lastig genoeg, er een genreswitch aan vasthangen is enkel de beste gegeven. En ja ja, 10 Cloverfield Lane is een spin-off etc etc, maar de link is er en aangezien de 1e film best mysterieus wist te eindigen vat je deze film toch met enige verwachting aan.

Ik zag eerder deze week al The Invitation en hoewel redelijk verschillende film stoorde ik me uiteindelijk wel aan hetzelfde. Ook 10CL leunt op het gegeven dat je als publiek twee kanten opgestuurd wordt. En ook 10CL gaat daar niet bepaald subtiel mee om. 't Is bijna alsof je naar een tennismatch zit te kijken.

Daarbij heeft Trachtenberg ook nog eens de pech dat iedereen die de eerste film gezien heeft eigenlijk al ongeveer weet wat er zich buiten afspeelt. De eerste film ontkrachten zou zowat heiligsschennis zijn, maar dé grote reveal enkel laten rusten op de situatie buiten zou ook een anticlimax zijn. Daarom is het dus niet echt een verrassing dat zowel de buitensituatie als de geestelijke toestand van Howard het probleem blijken.

Goodman doet het gelukkig wel goed, dat redt eigenlijk de film. Winstead is redelijk en Gallagher oké, maar beiden dragen te weinig bij aan hun personages. Visueel is het aan de brave kant, de soundtrack is vooral véél te luid en te aanwezig. En de CG aan het eind is ook bepaald geen voltreffer.

Het einde is een aardige poging nog wat interessants aan te vangen met deze film, maar de uitvoering is belabberd, de designs stellen teleur en het Walking Dead einde (met een groep overlevenden) doet een nieuwe, nog minder interessante spin-off vermoeden.

Mnee, ondanks verwoede pogingen voegt dit weinig toe aan het origineel, pleegt het zelfs een beetje afbraaken slaagt het ook niet helemaal in de genretwist. Het is dat dat eigenlijk allemaal randzaak is, want de kern van de film, het lange stuk waarin iedereen vastzit in de bunker, is best oké. Niet super, maar dankzij een sterke Goodman wel genietbaar.

Kleine 3.0*

avatar van Leno

Leno

De andere insteek is een goede vondst, geen found footage meer dus. Het verhaal is echter verre van origineel, maar de uitvoering zorgt ervoor dat dat geen probleem is. Knap hoe je als kijker aan alles gaat twijfelen, net als de hoofdrolspeelster. Dat deze scenes geloofwaardig overkomen is te danken aan de goede rol van Mary Elizabeth Winstead en de uitstekende rol van Goodman. Wat zet die man een sterke rol neer! Deze film had ook gemakkelijk op zichzelf kunnen staan.

avatar van Noodless

Noodless

Ondanks het vermoedelijke concept van Cloverfield wist je enigszins wat je kon verwachten. Mijn partner wist dit niet en vond de film heel goed. Constant is er twijfel wat nu wel of niet waar is. En eerlijk gezegd had ik dit gevoel ook nog. Dit is vooral te danken aan de prima opbouw van het verhaal dat geleidelijk aan zijn geheimen prijs geeft en de sterke rollen van Mary Elizabeth Winstead en John Goodman. 7,5/10

avatar van K. V.

K. V.

Deze eindelijk ook eens bekeken en was heel benieuwd hoe het verhaal ging evolueren. De cast deed het ook prima en kwam overtuigend over.

Het einde vond 'k iets minder, maar het eerste uur was heel straf. Vond het wel een aanrader.

avatar van scorsese

Aardige film over een jonge vrouw die na een auto-ongeluk wakker wordt in een afgesloten kelder. Ondanks dat de film zich grotendeels op één locatie afspeelt met slechts drie acteurs, blijft het onderhoudend. Voornamelijk omdat je je af blijft vragen wat er buiten gebeurd en vanwege een aantal spannende momenten. De finale voelt meer als een deus ex machina en daarmee wat gemakkelijk. John Goodman zet een fijne rol neer.

avatar van Alathir

Alathir

10 Cloverfield Lane. De film is goed in beeld gebracht (niet met handycam zoals in Cloverfield), het kent spannende geluiden op bepaalde momenten en heeft een claustrofobische setting. Goodman speelt weeral erg goed, de andere 2 doen het zeker ook niet slecht. Wat er zich nu juist afspeelt in de wereld blijft gedurende een groot deel van de film toch vrij onzeker. Ook of Goodman al dan niet te vertrouwen is blijft lange tijd onzeker. Na het zien van de film vraag ik me ook af waarom hij Emmett eigenlijk heeft toegelaten in zijn bunker? Om hem later de kop in te knallen? Echte vrienden zijn ze nooit geweest, en uiteindelijk wordt er toch gesuggereerd dat Goodman een pervert is (ook al zegt hij van niet ), dus hij had enkel Michelle (Winstead) 'nodig'.

Er zitten best wat twists in het verhaal. Het laatste stuk vond ik wel een beetje over-the-top: heel wat mensen zijn gedood door deze aliens maar zij overleeft zowel een psychopate pervert als een alien. Tot aan de auto met het afgaande alarm was de film dik in orde. Het volgende stuk met die alien mocht eruit gelaten worden (vond ik). Dat groene gas zag er duidelijk toxisch uit, maar wanneer die alien haar gasmasker nog geen halve minuut later aftrekt, gebeurd er niks? Iets ervoor krijgt ze zowaar een halve paniekaanval omdat er een scheur was ontstaan in haar "douchekleed". Ook de manier waarop ze die alien dood is ... tja vergezocht. Volgens mij was het radiobericht voldoende geweest.

Het is een film die je na afloop nog wel even bezighoudt, mij toch althans. Momenteel krijgt de film een 3.5*, al kan dit nog een 4 worden.

avatar van milannn

milannn

Lange tijd een heerlijke film. Een moderne film waar ik van hou, spanning zonder poespas.
En dan komt ineens het einde welke alles verpest. Had ook niet doorgedacht bij 'Cloverfield' in de naam en was dus niet op de hoogte van het verband tussen de films. Die hele alien bullshit kon me in ieder geval gestolen worden.

avatar van wibro

wibro

Films die zich in een enkele afgesloten ruimte afspelen zijn over het algemeen niet mijn ding. Het eerste uur was voor mij dan ook stevig doorbijten maar daarna maakte deze film de naam van thriller helemaal waar. De ontsnapping van de jonge vrouw door de luchtschacht zoog mij op het puntje van de stoel. Zo spannend vond ik dat. De laatste 20 minuten die zich buiten afspeelde en waarin de jonge vrouw geconfronteerd werd met een reuze aliën stoorde mij beslist niet en had ook duidelijk een functie. Loog haar ontvoerder over wat zich buiten afspeelde of niet. Daar ging het natuurlijk ook om. Trouwens, dat shot aan het einde van de film - datgene wat je rechtsboven in beeld zag - vond ik erg gaaf.

avatar van DVD-T

DVD-T

Ja...., nee....., ja....., ik weet het niet.

Ik had best wel hoge verwachtingen van 10 Cloverfield Lane. Ik vindt het vooral erg gaaf dat er min of meer een link wordt gelegd met Cloverfield, maar het een heel ander iets is geworden en je verwachtingen totaal om zeep helpt. Ik weet alleen nog niet helemaal wat ik van het uiteindelijke resultaat moet vinden. Het begin is sterk, en alles wat gebeurt tot aan de climax is ontzettend spannend en fantastisch in beeld gebracht. Maar dat einde. Ik weet niet of dat echt nodig was geweest. Alles wat zich daarvoor heeft afgespeeld, wordt daarmee een beetje genekt. De vraag of er echt iets aan de hand is, is daarmee een beetje verpest.

hetgeen wat zich in de bunker afspeelt is allemaal erg goed. Alles lijkt daar op z'n plek te vallen. Sfeer, camerawerk, belichting, acteerwerk, de situaties. Allemaal erg fijn. De constante drang om te ontsnappen voel je als kijker echt mee. Trachtenberg en zijn team hebben erg goed hun best gedaan om het claustrofobische aspect zo goed mogelijk over te brengen. En daarin zijn ze meer dan geslaagd. De constante veranderingen die vooral Howard ondergaat is zorgvuldig in beeld gebracht. Goodman brengt zijn personage dan ook echt tot leven. Maar ook Winstead en Gallagher doen het meer dan prima. De score van McCreary is erg goed om die geweldige sfeer te versterken. Erg fijne score.

Ondanks het einde heb ik echt enorm genoten van 10 Cloverfield Lane, al weegt dat einde wel degelijk mee in mijn eindoordeel en is het iets waar ik me toch echt niet overheen kan zetten.

avatar van BBarbie

BBarbie

Een ongetwijfeld spannend bedoelde film, die maar niet spannend wil worden. Na het eerste half uur —zeg maar na de kennismaking met de hoofdpersonages— sloeg bij mij de verveling, c.q. desinteresse bij gebrek aan geloofwaardige karakters en dito ontwikkelingen snel toe. De ridicule ontknoping met de Molotovcocktail in een bierflesje vormt eigenlijk wel een passend einde van deze matige film.

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Precies zoals hierboven ook al word aangegeven, deze film teert voornamelijk op het hele 'mindfuck' idee. Vooral als gewinterde filmmaker ben je continu op je hoede en heb je het gevoel op het verkeerde been gezet te worden. Uiteindelijk was het toch allemaal best voorspelbaar, op 1 of 2 voorvallen na.

Een prima 'familielid' van Cloverfield en wat mij betreft mogen er nog wel een paar films van gemaakt worden. Altijd spannend in mijn ogen, ook al vond ik Cloverfield wel beter dan 10 Cloverfield Lane.

7/10 (IMDB)

avatar van Decec

Decec

Een goede drama/horror/Mysterie/SF en Thriller film...

Prima en spannend verhaal....

Prima acteerwerk...

Bekende acteur John Goodman...

Prima achtergrond geluid/muziek (Dolby Digital)...

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Prima camerabeweging...

avatar van dvdcrusher

dvdcrusher

Prima sf thriller. Altijd geweten dat John Goodman een geknipt acteur was om een engerd te spelen en dat bewijst hij hier. Het einde is inderdaad verrassend en biedt perspectief op een vervolg, Prima geacteerd 4 sterren

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Ja, leuk en met een ... nee, nee niks zeggen nog. In ieder geval weer eens een lekker avondje met John Goodman in de atoombunker en natuurlijk lijkt er ergens weer een steekje los te zitten aan zijn personage. Hele fijne verrassing in ieder geval deze film.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Wist vooraf niet meteen of dit nou te maken had met die andere steengoede film Cloverfield, maar goed denk niet dat ik te veel spoil als er wel een soort van connectie tussen die twee films zit. Michelle vindt zichzelf terug in een survival-bunker samen met degene die de show runt (John Goodman) en nog een andere dude. Ze denkt eerst dat ze gekidnapt is en superlang tegen haar wil wordt opgesloten. De bewijzen dat er buiten die bunker echt iets vreselijks is gebeurd, zijn er echter ook. Twijfel slaat toe, is het een groot complot of is het allemaal minder erg dan het lijkt?

Ja, dit was wel een fijne en spannende thriller om te zien. De opbouw zit prima in orde, er zijn een hoop spannende scenes en je bent echt benieuwd hoe het afloopt. Einde is nog het minste gedeelte van de film. Had van mij wel eerder en met een goeie cliffhanger mogen eindigen, want een volgend deel van deze serie zal ik zeker toch willen bekijken .

avatar van IH88

IH88

“We're here. We're alive. That means something... It's gotta.”

Heerlijke film. Vanaf het sfeervolle begin zat ik helemaal in de film en ik heb genoten van de intieme setting en de ijzingwekkende sfeer. En van de acteurs. Goodman is weergaloos en Winstead doet niet voor hem onder. Regisseur Trachtenberg zet je een aantal keer op het verkeerde been en je zet eigenlijk constant vraagtekens bij de intenties en acties van de personages.

De bunker is ook een perfecte plaats om de spanning en gekte steeds meer op te laten lopen. Ik schrik niet vaak, maar in deze film zaten wel twee of drie WTF momenten. Het verhaal steekt goed in elkaar en je weet tot het einde toe niet of je Goodman's personage moet geloven. Het is best moeilijk om dit soort films goed te eindigen en ondanks de wat suf uitziende aliens kon ik wel leven met het einde. Als laatste wil ik de prachtige muziek benoemen. Erg sfeervol en het versterkte echt sommige scènes. Zo hoort het.

avatar van Flavio

Flavio

Ik ben zo te lezen niet de enige die de laatste 15 minuten te veel over the top vond- en dan is "over the top" nog een understatement. Eigenlijk vanaf het moment dat ze aan Howard probeert te ontsnappen en die half gesmolten achter haar aan komt is alle subtiliteit ver te zoeken. Iets wat veel thrillers plachten te doen: going out with a bang, wat in de meeste gevallen leidt tot een niet passend, luidruchtig einde. Zo zout als met deze film had ik het echter nog niet vaak gegeten- het leek wel alsof ik opeens een totaal andere film zat te kijken.

Aliens OK, dat lag nog in de lijn der verwachting. Maar dat ze als een soort Rambo een reusachtig monster neerhaalt met een geimproviseerde molotov cocktail- alsof het 14-jarige neefje van de scriptschrijver stiekem het einde had veranderd en men het niet doorhad tijdens het filmen. Jammer, loopt hierdoor bijna tegen een onvoldoende aan. Gezien het beklemmende sfeertje (tot dat moment) en de goede acteerprestaties van Goodman en Winstead toch nog een magere 3 sterren.

avatar van moviemike

moviemike

Een sterke start ontaardt in een boeiend, mysterieus eerste deel. Na de eerste ontsnappingspoging met onverklaarde wending kabbelt de film zich steeds moeizamer doch verder naar het einde toe. Het einde is dan weer opnieuw boeiend en mysterieus, maar is te kort en donker (onduidelijk) in beeld gebracht, iets waar 'Cloverfield' ook al mee te kampen had. Beide films tonen uiteindelijk datzelfde probleem. Ze willen een mysterieuze grootsheid tonen, komen niet veel verder dan een bergje lucht.

avatar van Reckless_D

Reckless_D

Een ding geleerd, niet de massa volgen hier op MM. Ik had deze film bijna niet gekeken door de recensies hier. Uiteindelijk toch bekeken en ik moet zeggen dat ik me geen moment verveeld heb. Superdikke soundtrack, acteerwerk was ruim voldoende en het einde had je kunnen weten [/quote]Titel van de film refereert naar Cloverfield

[quote] dus ik snap de afknappers daarop niet.

Prima film, als er een vervolg komt ga ik deze zeker kijken. Binnekort ook maar eens Cloverfield gaan zien, daar die ook nog niet gezien heb.

Eindoordeel: 4 sterren

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Best cool, maar dat einde...

Het hoppen tussen 2 uitkomsten is erg gemakkelijk, maar wel effectief. Zo blijft de film spannend, tot het moment dat we de buitenwereld te zien krijgen. Logisch dat er nog sci-fi zou komen, vanwege de genreaanduiding, maar dit sloeg werkelijk alles. Einde viel dus tegen, maar verder een spannend, beklemmend en mysterieus thrillertje.

Kleine 3,5*.

avatar van Movsin

Movsin

Niet zo'n fan van SF-horror en een hele tijd lijkt de film, op wat verschrikkingen na, deze genres amper aan te snijden.

Nadien wordt het wel wat anders, en dat is dan ook het stuk waar er veel meer actie is in vergelijking met wat voorafging, maar dan ook het minst geloofwaardige.

Zoals meestal in dergelijke films is er tekort aan karaktertekening. Hoeft wellicht amper als de avontuurlijke fantasie toch het belangrijkste hoort te zijn.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Een tegenvaller. Kent een zwakke en zeer trage opbouw waarin de spanning heel ver te zoeken is. Teveel dialoog en het duurt veel te lang voordat het enigszins spannend wordt. Doordat het wel flink mysterieus is blijft de film nog wel enigszins interessant maar echt boeiend wordt het pas wanneer Michelle echt de strijd aangaat met Howard om uit de bunker te kunnen ontsnappen. Juist daardoor vond ik de gebeurtenissen buiten de bunker juist wel interessant.
Hoe dank ook vond ik 10 Cloverfield Lane een behoorlijke tegenvaller, waarbij ik het gevoel heb dat er meer uitgehaald had kunnen worden. Aan het acteerwerk ligt het overigens niet, zo speelde vooral John Goodman een zeer sterke rol.

avatar van barros123

barros123

vol verwachting van deze film. begon goed. vorderde goed. helemaal klaar voor t einde....komt er een of andere cloaca met tanden.....wat een deceptie!!!!! Ben er gewoon ziek van. wat een einde....

avatar van TMP

TMP

Aanvankelijk al niet al te best, omdat het nergens echt spannend of interessant weet te worden. Het laatste kwartier vliegt de film echter volledig uit de bocht. Een slecht uitgewerkte verhaallijn met aliens en veel nogal donkere en soms moeilijk te volgen beelden. Een behoorlijke tegenvaller dus.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Nog best wel een sterke variant van Cloverfield.

Ja, Cloverfield... uit 2008 inmiddels alweer, was een zeer goede en sterke found footage film. Na 8 jaar is daar dan een vervolg... Nouja, vervolg? In het begin zou je haast denken wat dit nou in hemelsnaam met Cloverfield te maken zou hebben, terwijl je aan de andere kant al wel een beetje kan voorspellen hoe de boel eindigt. Dit is echter geen found footage... Wel speelt het zich op slechts één locatie af. De jonge vrouw Michelle wordt wakker in een cel en blijkt onder de hoede gehouden te worden van een zekere Howard... Die haar wijsmaakt dat de buitenwereld niet meer veilig is. Ja, nogmaals... je zou zeggen dat je wel weer weet hoe de boel afloopt, maar toch weet deze film je continu op het verkeerde spoor te zetten en wat er op het ene moment is, veranderd 5 minuten later weer in een ander verwachtingspatroon. Verwacht geen blockbuster... Dit deel is overduidelijk voornamelijk een psychologische thriller die voor een voormalige monstertitel nog wel erg goed werkt en zelfs nergens saai wordt. Ook Emett had een goede bijrol en wie hij is? Je weet het in het begin maar nooit. Het acteerwerk van de acteurs was ook verrassend goed.

Tegen het einde aan zou je ook haast denken waarom ze deze film in godsnaam Cloverfield hebben genoemd, maar... En ja, daarom dus...

Conclusie: Toch zeker geen overbodige variant.

avatar van Woland

Woland

10 Cloverfield Lane zette me, gezien de titel, toch een beetje op het verkeerde been - het grootste deel van de film bleek, in tegenstelling tot mijn verwachting, een claustrofobisch psychologisch drama. De film speelt zich grotendeels onder de grond af, waar Michelle na een ongeluk wakker wordt in een soort van survival-bunker. Howard (een sterke John Goodman) beweert dat er een catastrofe bovengronds is geweest en dat hij Michelle gered heeft, en ook een andere man is aanwezig die in ieder geval deels dat verhaal bevestigt. Het is een film die grotendeels om deze drie personages draait, en dan met name om de vraag wat nou echt de rol van Howard is en wat er nu eigenlijk echt aan de hand is. En het is eigenlijk best spanningsvol uitgewerkt.

Vervolgens is er in het laatste kwartier nog een coda waarin de film opeens compleet van karakter verandert, als Michelle bovengronds is geraakt en er inderdaad een soort van buitenaardse invasie heeft plaatsgevonden. Er is nog even een behoorlijke stijlbreuk als Michelle een potje gaat knokken met een reusachtig monster, en er nog een overduidelijke voorzet wordt gegeven voor een vervolgfilm. Best aardig, al was het niet wat ik verwachtte.