Genre: Western / Drama
Geregisseerd door: Andrew Dominik
Met onder meer: Brad Pitt, Casey Affleck en Sam Rockwell
Releasedatum: 8 november 2007
Plot The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
"Beyond the myth lies America's greatest betrayal"
Een film over de legende Jesse James gezien vanuit het oogpunt van Robert Ford, die niet alleen grote bewondering voor de snelste schutter van het Wilde Westen had, maar zich ook bij zijn bende aansloot. Langzaam maar zeker ziet Ford echter in dat James niet de perfecte held is uit de boekjes.
Jesse James
Ed Miller
Dorothy Evans
Sheriff Timberlake
Friac
Erg fraaie recensies, The One Ring en JJ_D!
Ik ben het, op de commentaar wat de voice-over betreft (ik vond deze uiterst sfeervol en op geen enkel moment overbodig/storend), helemaal eens met wat The One Ring schrijft. Ook ik vond het einde nét dat tikkeltje te lang uitgesponnen: het is nodig om te zien wat er daarna met Robert, en in mindere mate Charley, gebeurt en het voegt veel toe aan de betekenis van de film, maar ik zat een beetje met een "Lord of the Rings - Return of the King"-gevoel waarbij ik een tweetal keer dacht dat de film gedaan was, maar dan uiteindelijk besluit om toch nog even verder door te lopen.
Ik had me eerlijk gezegd aan wat meer western verwacht, maar de film ging toch een andere kant uit en besloot ipv op shoot-outs de nadruk te leggen op de interessante karakterstudie van Robert Ford en in mindere mate Jesse James: puik verhaal met een 'kill your idols'-ondertoon. Brad Pitt acteerde naar mijn mening sterk, en wist voor een paar kippevelmomenten te zorgen met behulp van iets kleins als bijvoorbeeld een lichte grijns of een sardonische lach.
De landschappen in de film zien er overigens ook echt bijzonder mooi uit, het valt dan ook ten zeerste aan te raden om deze film in de bioscoop te gaan bekijken. Wat ook leuk was, was het gebruik van bepaalde filters en effecten, die de film een 'oud' tintje meegaven (de 'blurs' aan de randen bv.).
Tot slot is ook de muziek van Nick Cave erg mooi, vooral het thema tijdens de beschrijvingen van het Jesse James-personage vond ik heel goed.
The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford is een bijzonder mooie film, al mag je absoluut geen Leone verwachten. Laat dit je echter niet tegenhouden om stante pede naar de cinemazaal of binnenkort de videotheek te trekken.
Handsome Bill
Goed verhaal Friac, ik ga je advies zeker opvolgen.
Metalfist
Het originele verhaal was 4u30? Komt die versie ook op dvd? Weet ook niet of de informatie klopt maar had het ergens op een site gelezen...
N811
Ik hoor van vele dat hij veel te lang is.
Als vele dat vinden kunnen ze nug nog steeds gaan monteren.
Hando
Ik vond het begin te lang. Van mij hadden ze op het eind echter mogen doorgaan.
gizmo_o
Dat hoop ik toch niet, ik heb vroeger (jaar of 10-14) behoorlijk wat westerns gezien, die ik toen nog niet helemaal begreep of op waarde kon schatten, maar ik heb het genre steeds meer leren waarderen.
Vooral de Leones en de films van Eastwood.
tn2543
Heeft deze film de bioscopen ooit gehaald..? Ik kan het me namelijk niet herinneren? Of komt ie nog in de bioscoop?
Hando
Ik heb de film in de bios gezien. Je bent waarschijnlijk te laat. Het lage aantal stemmen verbaast me overigens.
Lenny_DH
!!!TWEE OSCARNOMINATIES!!!
Beste Mannelijke Bijrol (Casey Affleck)
Beste Cinematografie
realpino
@Lenny_DH,
Beste Cinematografie.
Inderdaad oscarnominatief, zo niet oscar waardig.
Was niet in staat om de hele film goed te volgen, maar de zogenaamde "Cinematografie" bleef mijn aandacht op eisen.
Wat mij ook heel goed leek, is dat Brad Pitt deze film niet opeist als zijnde de grote naam in dit project.
SniPes
Goede film.
Vraag me alleen af waarom Casey Affleck's rol eigenlijk als bijrol wordt gezien. Volgens mij was hij meer op scherm dan Brad Pitt
bisse
Prachtige cinematografie in deze film maar dat kan ook haast niet anders met Deakins achter de camera. De voice-over was een goede vondst en tilde de film na een hoger niveau. Pitt en Casey affleck waren allebei zeer goed en de rest van de cast ook ruim voldoende.
Toch uiteindelijk niet de geweldige film waar ik op hoopte na debuutfilm van Dominik 'chopper' Buiten het hele personage van Ford die in principe de werkelijke hoofdpersoon is heeft de film gewoon niet zo geweldig veel te vertellen.Ik kan nou niet zeggen dat ik nu echt een goed beeld heb gekregen van Jesse James in tegenstelling tot Robert Ford. Er wordt gewoon te veel aandacht besteed aan de gefrusteerde geest van Ford en de rest raakt een beetje op de achtergrond .
nog steeds 3,5 ster voor een geweldige film. Denk ook dat mijn verwachtingen te hoog waren.
illMattie
al bekend wanneer deze hier uitkomt uit op dvd?
ralfsjam
prachtig in beeld gebracht allemaal! Pitt in top vorm. en ook de andere waren goed. leuk verhaal en (nogmaals) mooi in beeld gebracht. goeie western met weinig schieten! en 4!
MrBrown
vond hem nogal langdraadig en slaapverwekkend..... geeeeeeuw....
isostar5
Daar sluit ik me voor 200% bij aan.
Ik geef 'm een 0,5. Echt verschrikkelijk saai, spanningsloos en super langdraderig en dan heb ik het nog niet eens over die vreselijke saaie klassieke achtergrond deuntjes
Fortune
Zo film duurt bijna net zo lang als de titel.
Ik vond dit echt een geweldige film had dit helemaal niet verwacht. Komt denk ik dat brokeback mountain de laatste western is die uitgekomen is en dat zegt genoeg. Ik ga niet een uitgbreide recensie geven zou de recensies die er al zijn niet kunnen toppen en zou ik dingen gaan herhalen.
Maar wat wel jammer was waren sommige overbodige scenes en jammer dat er niet meer aandacht aan Jessie James(Brad Pitt) in zijn krankzinnigheid fase word geschenkt. De muziek en achtergronden zijn perfect uitgekozen en omdat deze film mij zo heeft verrast geef ik hem een *4,5*
rondh
Sterk verhaal.
Ik had al gehoord dat in deze western niet veel in werd geschoten. Dus daar had ik me al op ingesteld. Bij deze film moet je echt na de andere dingen kijken, zoals het acteerwerk, het verhaal, de mooie plaatjes.
Het acteerwerk is echt heel goed; Brad Pitt laat echt zien dat het een top acteur is. Ik heb alleen wel veel meer genoten van Casey Affleck. Die zette echt een super rol neer. Ik ben dan ook erg benieuwd naar Gone baby gone.
Het verhaal is erg goed. Het is goed uitgewerkt, waardoor ik met spanning bleef kijken. Iedereen weet wat er gaat gebeuren met Jesse James, en door wie (dat wordt al verteld in de titel). Maar hoe er naartoe wordt gewerkt is echt heel goed gedaan.
De beelden hoe het gefilmd zijn ook erg mooi. Ze zijn heel sfeervol gefilmd, waardoor ik alleen daardoor al meteen in de film zit.
4,5 sterren
billgoldberg
Deze film is dus NIET langdradig en saai!!! De film is eerder te kort. Graag had ik nog langer voor de buis gezeten want alles klopte aan deze film. Het verhaal, acteerprestaties, manier van filmen en muziek zijn stuk voor stuk absolute top waarbij Casey Affleck de show steelt. Wat een geweldige prestatie zet hij neer!!!! 4.5 dik verdiende punten.... waren er maar meer van dit soort westerns.
dewulfda
Daar sluit ik me voor 200% bij aan.
yep, zelfde mening van mij ook, heb ik moeite gedaan om niet in slaap te vallen

Bramha Bull
wat een ongelooflijke saaie film.
ik had er moeite mee om hem af te kijken.
ik ben een echte western fan en had hoge verwachtingen van deze zogenaamde topper, maar hij wist me helaas niet te boeien.
wel bijzonder goed acteerwerk, wat me door de film heeft gesleept, maar ik ben nou eenmaal een actie fan, en dat zit er nagenoeg niet in, helaas.
camerawerk en fotografie is top.
jeroencafeine
Mooie film, misschien wat aan de lange kant maar dat vond ik geenszins storend. Prachtige beelden en geweldige acteerprestaties. Superspannend.
Voor mijn persoonlijk was het een tegenvaller , wel mooie beelden en goede acteer prestaties maar een western waar ik van hou was dit niet.
Vijf uitstekend beoordeelde films die het heel slecht deden in de bioscoop

There Will Be Blood

Babel
Drama, 2006

Dolores Claiborne
Drama / Mystery, 1995
dodenadmiration hold-up robberyto shoot deadidolmissourimediajesse jamescowardlinessfamiliecoward