menu

Them! (1954)

Alternatieve titel: Them

mijn stem
3,34 (161)
161 stemmen

Verenigde Staten
Sciencefiction / Horror
94 minuten

geregisseerd door Gordon Douglas
met James Whitmore, Edmund Gwenn en Joan Weldon

Tijdens een patrouille in de woestijn van New Mexico, waar de eerste Amerikaanse atoombommen werden getest, vinden twee politiemannen een meisje. Zij verkeert in shocktoestand, omdat zij zojuist verschrikkelijke dingen heeft gezien. Een spoor van mierenzuur leidt naar een radioactief besmet mierennest, waarvan de mieren door de straling uitgegroeid zijn tot reusachtige monsters. Het duurt niet lang voordat de paniek uitbreekt.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=B-QVrKL6zqE

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van speedy23
4,0
Science fiction van de bovenste plank. Een intelligent script en een uitstekende regie houden je aan je stoel gekluisterd, ook al zien de speciale effecten er nogal oubollig uit...

avatar van bioscoopzaal
4,0
Typische jaren '50 b-monsterfilm. Heerlijk geacteerd (vooral door die kerel die de warrige professor speelt) en nog best aardige effecten.

Volgens mij hebben Ridley Scott en James Cameron deze film allebei gezien, de laatste scènes in de riolen van Los Angeles en heeft verdacht veel weg van de slotscènes in de verluchtingskanalen uit "Alien", en het nest van de koningin met de eieren doet dan weer aan "Aliens" denken.

Uiterst vermakelijk, 4 sterren.

avatar van otherfool
4,0
Fantastische monsterfilm behoort tot de beste in het genre (ergens bij King Kong en Tarantula in de buurt). Hoog tempo, fraaie effecten, nog best aardig acteerwerk en verder vooral veel funfunfun. Een topper!

4*.

avatar van Zinema
3,5
Zinema (crew)
Atomische Duivels.

Want onder die titel staat er ook een poster in de gallerij. Zowiezo zijn de DVD-extra's, hoe summier ook, de moeite waard.

Them is uiterst sfeervol en bij vlagen zelfs een klein beetje griezelig. En dat zoveel jaar na dato. En ondanks dat de mieren er heden ten dage behoorlijk fake uitzien.

Wat deze prent net dat kleine beetje extra geeft, is de onverwachte humor en de uitstekende opbouw. De stereotypen, twijfelachtige SFX en de boodschap-voor-de-mensheid-in-de-laatste-minuut, het zit er allemaal in. En het stoort voor geen meter.

Zeer goed.

avatar van Halcyon
Leuk filmpje. Ik had wat moeite met de geloofwaardigheid van de eerste reactie op het ontdekken van de gigantische mieren: meteen alles kapot maken. Maar ja, zo waren de Amerikanen nu eenmaal in de jaren '50. De film is ook flink politiek beladen en op sommige momenten stoort dat al wat meer dan op andere.
Maar al met al is de film best amusant omwille van de plot op zich die toch vrij origineel is. En ook al ogen de special FX gedateerd, ze zijn (vind ik) niet van die aard dat je onder je stoel kruipt van plaatsvervangende schaamte. Aanradertje voor de SF-fans.

avatar van Vinokourov
3,5
Make me a sergeant in charge of the booze

Japan had Godzilla nodig om de gevaren van de nucleaire business toonbaar te maken. Amerika gebruikte in 1954 een kudde oversized mieren om de gevaren daarvan aan de kaak te stellen. Na enkele atoomtesten in het desolate New Mexico zijn een stel mieren gemuteerd tot levensverslindende monsters! Alles in Them! ruikt naar een B-monsterfilm: het uiterlijk van de mieren, overheidspersoneel en wetenschappers en natuurlijk een goede portie moraal. Het verhaal had ondanks de korte speelduur van 90 minuten ook wel wat vlotter verteld kunnen worden.

Maar toch is dit wel een van de betere science-fictionfilms. Met het SF-sfeertje en de intentie waarmee deze film gemaakt zit het wel goed. Ook is de grote attractie, het vernietigen van mieren met vlammenwerpers, heel erg tof om te zien. Kortom Them! is een bovengemiddeld monsterfilmpje!

avatar van N23
3,0
N23
Heerlijke foute film. Oldskool scifi horror.

1 Die typisch mijn jaren 50 beeld schets, en dat bedoel ik positief. De mieren zien er achterhaalt uit ( 50-60 special effects) het verhaal is orgineel, maar aan de zwakke kant. En tegen het einde toe werd het slaapverwekkend, 10minuten minder zou wonderen doen. Ik kan er weinig negatiefs overzeggen gezien de nuance die je bij dit soort films moet hebben.

Een aanrader als je van jaren 50-60 SCIFI houdt, en anders zou ik er niet aan beginnen.

avatar van RuudC
3,5
De ervaring die ik tot nu toe heb met monsterfilms uit de jaren vijftig is dat het vaak valt of staat met het budget dat in de film gestoken is. Er is toch een flink verschil tussen een geschminkte of verklede acteur en een mechanisch monster. Niet dat de reusachtige mieren van Them! Anno 2012 nog indrukwekkend zijn, maar het is nog altijd redelijk leuk om er naar te kijken. Een ander duidelijk voordeel is dat er wel gewoon moeite is gestoken in een fatsoenlijke opbouw, decors, attributen en dialogen.

Dat betekent in feite dat de film al meer inhoud heeft dan een reeks hit-and-run-aanvallen. De confrontaties met de mieren zijn onderhoudend en vooral lollig. Als de mieren dat al niet zijn, dan wel de verschillende personages die op het witte doek passeren. De scenes in het gesticht waren erg grappig. Ook de serieuze toon van de professor die halverwege een presentatie geeft over mieren valt eigenlijk niet serieus te nemen. De gigantische mieren komen nooit met meer dan vijf stuks in beeld. Gelukkig delen ze regelmatig het scherm met menselijke figuranten. Verwacht dan ook geen grote overviews van epische Lord of the Rings achtige veldslagen. Het is een vermakelijke film, bevat enkele wilhelmscreams. De speelduur van 89 minuten is precies goed.

avatar van maerk
3,0
Them! weerspiegelt heel goed de situatie van Hollywood in die periode. In 1954 controleerde het HUAC nog streng alle producten die op de markt kwamen, dus veel politieke boodschappen zul je niet vinden in de film. Wel valt op dat het vrouwelijke personage hier erg zelfstandig is. Ze neemt zelf de beslissingen en laat zich niet aan de kant zetten door de mannen in het verhaal. Zelfs als haar rok vast zit aan de trap van het vliegtuig wijst ze alle hulp af, ze kan het zelf wel oplossen. Daarnaast zien we hier niet alleen de angst voor het communisme terug, maar vooral de angst voor de gevolgen van atoomwapens. Dan moet je je eens bedenken dat zowel Amerika als de communisten die wapens in hun bezit hebben. Daarnaast viel het mij ook op dat een 'gewone politieagent' hier een van de hoofdrolspelers was, en niet alleen de FBI detective of wijze geleerde.

Geinig om dat terug te zien in de film. Hoewel de moraal niet meer van deze tijd is, vond ik Them! nog erg vermakelijk. Het acteerwerk is goed en cinematografisch ook in orde. Maar ik heb een gevoel dat ik iets miste, het verhaal had net iets te weinig om het lijf en Douglas weet de spanningsboog niet goed gespannen te houden, waardoor een gedeelte van de film best saai is.

3*.

avatar van Film Pegasus
4,5
Film Pegasus (moderator)
Veel van de oudere horror en SF werd in de beginjaren niet zo serieus genomen. Je merkt wel aan films als King Kong, Frankenstein, The Mummy of Dracula dat ze te maken hadden met een gebrek aan budget en bekende namen. Maar toch slaagden ze erin om sfeer neer te zetten. Deze Them! past mooi in het rijtje en moet zeker niet onderdoen qua sfeer en verhaal. Als je niet genoeg geld krijgt om in de effecten te steken (die ondertussen toch al zouden gedateerd zijn by the way) kan je beter werken met suggestie. Ook al komen de mieren af en toe in beeld, wordt de spanning mooi opgebouwd en bij elke scène met het scherpe geluid van de mieren wordt die spanning nog verder opgedreven.

Them! doet het zeker niet slecht en kan teren op vrij geloofwaardig acteerwerk. Edmund Gwenn die de rol van de professor speelt, deed me regelmatig denken aan Anthony Hopkins. Enkele jaren voor deze film had hij al een Oscar gewonnen en twee Golden Globes. Lijkt me niet evident om dan in een SF-film mee te spelen. Ook James Withmore die de agent speelt, had al een Golden Globe en Oscarnominatie op zak. Om maar te zeggen dat in de film niet per se alle aandacht naar de mieren ging, maar zeker ook naar verhaal en acteerwerk. Dat onderscheidt de film toch wel van andere monsterfilms. Terecht de tegenhanger van Godzilla, maar met een hele eigen insteek. En later ook inspiratie voor vele andere monsterfilms zoals de Alien-reeks.

avatar van Mescaline
3,5
Mescaline (moderator)
Ik begin steeds meer een fan te worden van de jaren 50 horror/sci fi filmpjes, heerlijk die ouderwetse sfeer en zelfs voor die tijd best geinige special effects.
Horror filmpjes uit deze periode moeten het vaak grotendeels hebben van de sfeer, iets wat ik in veel hedendaagse horror films nog wel eens mis! Ook vond ik het wel eens grappig om te zien hoe de onderzoekster geen relatie opbouwt met 1 van de mannen, in een remake gok ik dat ze dat wel hadden gedaan.
Die mieren maakten trouwens wel een irritant hard geluid, moest steeds mijn tv zachter zetten.. Prima vermaakt met dit leuke filmpje!

3,5*

avatar van John Milton
3,5
When Man entered the atomic age, he opened a door into a new world. What we'll eventually find in that new world, nobody can predict.

"We may be witnesses to a Biblical prophecy come true - 'And there shall be destruction and darkness come upon creation, and the beasts shall reign over the earth.'"

Vele jaren geleden, toen ik een keer de kamer van een huisgenoot binnenkwam die ook graag films keek, zag ik een gigantisch beest op het scherm in een oude zwart-wit film. Het zag er wat crappy uit, vond ik. 'Waarom kijk je dat?', vroeg ik wat verbaasd. 'Omdat het geweldig is', luidde het nuchtere antwoord, alsof het de grootste vanzelfsprekendheid van de wereld was. 'Cultklassieker, man'. Ik denk nog steeds dat het Them was, die ik daar vanuit zijn beamer op een witte latexverf-muur geprojecteerd zag. Destijds kon ik het deels verklaren met het feit dat zijn kijken van die film met een flinke joint gepaard ging, maar verder snapte ik het niet helemaal. Mijn eigen liefde voor oudere films moest toen nog ontkiemen.

Inmiddels zijn we ruim tien jaar verder en die liefde tiert inmiddels welig, maar ik had Them nog steeds niet gezien. Dat kon natuurlijk niet, en het was een van de eerste titels die vaststond na het besluit deel te nemen aan de MovieMeter Horror Challenge. Voorgegaan door films als King Kong, behoort Them in het subgenre van de mega-creatures. Al dan niet veroorzaakt door nucleaire misstanden, wordt het menselijk welzijn bedreigd door gigantische monsters, in dit geval mieren. En het was een succes, want het jaar daarop volgden It Came From Beneath the Sea (1955) en Tarantula (1955), en tot op de dag van vandaag komt er om de zoveel jaar iets van die strekking uit. Zelfs zonder McCarthy.

Vergeleken met een film als The Brain Eaters (1958) die ik laatst zag, of Attack of the Crab Monsters (1957), is het snel duidelijk waarom Them meer status heeft. Regisseur Gordon Douglas vroeg tijdens de montage aan zijn editor hoe het eruit zag. 'Does it look honest?'. Het zag er prima uit, volgens de editor. 'As honest as 12 feet ants can look'. Toch geeft die wat mij betreft veelzeggende anekdote wél aan met wat voor insteek Douglas erin heeft gestaan. Na de twee hierboven genoemde films, kan ik met redelijk wat vertrouwen zeggen dat Roger Corman nooit peinzend diezelfde vraag aan zijn hoofd montage heeft gesteld. En de kwaaie wezentjes zijn hier nog eens meer in beeld ook.

Them begint als een mysterieus misdaaddrama, en toont zijn sciencefiction aard pas mettertijd. In het midden kakt het even iets in als het wetenschappelijk uitleggen wat doorslaat, maar bovenal is de film erg onderhoudend, met prima dialogen en (gezien het genre en jaartal) redelijke acteurs. Maar Them is het leukst wanneer 'zij' in beeld zijn, natuurlijk. Al was ik ook wel gecharmeerd van Dr. Medford, gespeeld door Joan Weldon. She can educate me any time...

3,5*

avatar van joolstein
3,0
Deze reusachtige monster-film uit de jaren '50 geeft duidelijk uiting aan de angsten van die tijd. En dan vooral de gevolgen van het atomaire tijdperk. Insecten die lange tijd aan straling zijn blootgesteld en tot reusachtig formaat zijn gegroeid. De film evenaart sommige andere tijdgenoten niet maar is wel prima gemaakt. Het begint sterk door langere tijd de oorzaak van het onheil niet duidelijk te maken. Ook de gierende huilende geluiden van de beesten werken sfeerverhogend. En natuurlijk ontbreekt de wetenschappelijke toelichting niet. Na verloop van tijd begint de film echter enigszins in te zakken en raakt ook de vaart eruit. Toch moet erkennen dat de film één van de betere films in het genre is. Dit komt vooral door de prachtige gefabriceerde kunstmieren, de claustrofobische locaties en de beklemmende sfeer. Ondanks enkele minpunten een prima film om te kijken.

avatar van scorsese
3,5
Goeie film waarin een politieman in de woestijn stuit op een reusachtige mier. Een ouderwetse monsterfilm die zeker op veel vlakken verouderd is, maar zeker nog wel leuk is om te kijken. Avontuurlijk en de finale in het drainage systeem is nog best wel spannend. Als tijdsdocument ook nog wel redelijk interessant en niet alleen vanwege de stelling tegen atoomwapens.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:40 uur

geplaatst: vandaag om 04:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.