Genre: Actie / Fantasy
Met onder meer: Ed Speleers, Jeremy Irons en Robert Carlyle
Releasedatum: 14 december 2006
Bekijk via Disney+
Plot Eragon
"As darkness falls, the last dragon will choose its rider."
Wanneer Eragon een glimmende blauwe steen vindt, denkt hij het geluk op zijn hand te hebben; misschien kan hij hiermee eten voor zijn familie kopen. Maar wanneer de steen een draak laat verschijnen, realiseert hij zich dat hij een schat heeft gevonden, die wel eens net zo oud kan zijn als het Koninkrijk. Van de een op de andere dag is zijn leven compleet veranderd en wordt hem een eeuwenoud geheim toevertrouwd. Met een zwaard en de raadgeving van Brom die hem moet beschermen, moeten Eragon en de draak een koning met duistere krachten zien te stoppen voordat hij het Koninkrijk in gevaar brengt. Kan Eragon de kracht van de legendarische Drakenridders op zich nemen? Het lot van het gehele koninkrijk ligt in zijn handen...
Eragon
Ajihad
Angela
Saphira (stemrol)
bioscoopzaal
Tamelijk onzinnig en slecht uitgewerkt fantasy-rommeltje. Zoals wel vaker in dit soort ondingen heeft ook Eragon een aantal interessante ideeën, maar er wordt zo weinig meer gedaan dat het wel lijkt alsof je naar een uitgebreide samenvatting van het boek zit te kijken. Eragon barst van de verwijzingen naar mytische personages, epische gevechten en eeuwenoude wijsheden, zonder dat daar ook maar een moment dieper op wordt ingegaan.
Ook de uitwerking van de personages is totaal ondermaats. Het personage van Eragon zelf (gespeeld door de onnoemelijk fletse Speelers) krijgt alles in de schoot geworpen en moet (in de film toch) nauwelijks iets opofferen om zijn doel te bereiken. Ook de eeuwenoude wijsheden krijgt hij zonder veel bedenkingen ingefluisterd. Sterker nog, Eragon lijkt de magische elfentaal in een mum van tijd onder de knie te hebben, en lijkt ook zonder noemenswaardige training altijd op het juiste moment de juiste kreet te hebben klaarstaan.
Ook de relatie tussen de draak en Eragon wordt niet echt verder uitgediept. Saphira lijkt toch vooral een handige sidekick met een aantal nuttige snufjes aan boord. En zeker niet de imposante draak uit de legendes.
Maar wat erger is: Eragon lijkt geboren uit pure gierigheid; een poging om nog wat munt te slaan uit de LOTR-hype. Maar wat de filmmakers even zijn vergeten, is dat het werk van Tolkien het genre overstijgt, meteen ook de reden waarom zijn epos nog steeds tot de verbeelding spreekt. Eragon daarintegen is een lui maakwerkje, zonder diepgang, zonder ziel. Kortom, alles wat het fantasygenre in de loop der jaren zo'n slechte reputatie heeft bezorgd: ernstig kijkende acteurs in achterlijke pakjes die de meest pompeuze dialogen uitbraken en zich daarbij onsterfelijk belachelijk maken.
1.5 sterren.
The One Ring
Hij is uniek in zijn soort. Ik ken geen vergelijkbare movies!
Met alle respect, maar het is gewoonweg onmogelijk dat je geen vergelijkbare film gezien hebt, tenzij je nooit een Lord of the Rings-, Harry Potter- of Star Warsfilm gezien hebt. En dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Voor de originaliteit van deze film zou ik een 0 geven. Alles heb ik al eens gezien. Opvallend genoeg vond ik de film nog meer vergelijkbaar met Star Wars dan met LotR. Van Lord of the Rings is alleen de setting gestolen, maar het verhaal van Eragon is nagenoeg identiek met die van de Star Wars IV. Een vergelijking:
- Een boerenjongen blijkt uitverkoren te zijn om een door een machtige keizer/ koning te verslaan en sluit zich aan bij de rebellen.
- De jongen groeit op bij zijn oom, die al snel vermoord wordt.
- De jongen wordt opgeleid door een wijzere oude man die tot dezelfde groep behoort als de jongen (in Star Wars jedi's, in Eragon drakenridders).
- De oude man offert zijn leven op voor de jongen.
- De jongen bevrijd een prinses uit een zwaar beveiligd fort.
- Tijdens de beslissende slag speelt de jongen een sleutelrol in het verslaan van de vijanden.
- Het einde blijft uiteraard open voor een vervolg. De grote schurk wordt niet verslagen.
De overeenkomst met LotR zit hem dus vooral in de setting en het valt op dat de film ook hier compleet de mist in gaat. De film was namelijk opvallend lelijk. Waar LotR grote decors heeft voelen de decors in Eragon krap en te klein aan. De vechtruimte is vaak minimaal. Het dieptepunt hierin is wel de vijandelijke burcht waar Durza de prinses gevangen houdt. Ook vreemd dat iedereen daar zomaar naar binnen en naar buiten kan lopen. Eragon loopt er vrij rond en ook die zwartharige jongen en Brom kunnen er zonder problemen doorheen wandelen. Maar het grootste probleem aan de wereld van Eragon is dat die wereld niet groter lijkt dan bijvoorbeeld een provincie van Nederland. Alles lijkt dicht bij elkaar te liggen en het gevoel van avontuur is dan ook nihil.
En dan de acteurs. Speleers is een saaie hoofdrolspeler. De bijrollen worden wel gespeeld door acteurs met talent, maar dat laten ze hier niet zien. Irons is de enige die er iets van weet te maken. Dieptepunt is Malkovich die nog geen 5 minuteen schermtijd krijgt.
Vreemd ook dat we moeten geloven dat Eragon en die prinses verliefd zijn. Tot de eindscène hebben ze geen fatsoenlijke dialoog samen. Sterker nog: ze hebben geen enkel moment samen dat niet om vechten draait.
De dialogen zijn dan ook opvallend kleurloos en bevatten een hoop cliché-uitspraken die je niet eens meer wil horen. Sommige hier die het boek gelezen hebben denken dat de film blijkbaar moeilijk te volgen is als je het boek niet gelezen hebt, maar ik vond het haast té makkelijk te volgen. Alles werd uitgelegd ook al was het meteen duidelijk wat er aan de hand was.
Gelukkig zijn de actiescènes wel in orde en -godzijdank- duurt de film voor de verandering niet langer dan twee uur. Een vermakelijke film op zich, maar het heeft niets te bieden voor mensen die LotR of Star Wars kennen.
2,5*, maar eerder met kans op verlaging dan verhoging.
P.S.: Waar komt die Nederlandse alternatieve titel vandaan? Deze film heeft toch geen Nederlandstalige release of wel?
Deze film gezien met m'n klein schoonbroertje omdat James Bond al 2 uur op voorhand uitverkocht was. Ik had 007 al gezien, maar hij nog niet en ik zat er niks mee in om hem terug te zien. Dan maar een andere film zodat het deze Eragon werd. Al meteen niet echt mijn genre, maar ik gaf het een kans en het was tenslotte voor zijn verjaardag dat ik naar de cinema ging.
Het verhaal kan je vergelijken met een Lord of the Star Potter Wars. Met dat verschil dat er los van het genre in Lord of the rings en Potter nog een verhaal is. Star Wars gaat ook nog, maar je begrijpt wat ik bedoel. De film gaat over draken en het blijkt elk cliché uit de drakenfilms boven te halen en dan nog eens uit te leggen. Het begin is enorm saai omdat er zo goed als niks gebeurd. Er komen personages in de film waar niets mee gedaan wordt en het loopt nogal vaag welke kant de film uit wil. De draak zelf is niet slecht, tenslotte kan je er onmogelijk een echte draak voor nemen. Qua uiterlijk is het dan wel een mooie draak, maar 1 minuut vuurspuwen in heel de film, 10 keer fladderen en 2 keer brullen als een kat met een indigeste geeft toch geen beeld van een draak zoals je dat zou verwachten.
De draak is nochtans één van de betere acteurs in de film. En dat is geen compliment voor de andere draken (eh, acteurs). Geen diepgang, geen charisma en de acteurs spelen naast elkaar. Het Star Wars-syndroom met andere woorden. Alleen waren die karakters soms wel beter uitgewerkt, zodat de figuren daar op konden teren. Verwacht geen romance tussen de figuren, ik zie meer vuur in de ogen van onze pastoor als hij bij de nonnekes gaat eten.
Toch nog 1 punt omdat er enkele mooie scenes in zaten die me wakker hielden en zoals The One Ring als zei is het geen mooie film, maar het is wel soms goed (niet geweldig) in geplaatste shots. Als de film loopt is het niet zo goed gedaan, maar bvb de draak tegen het licht aan geeft wel een mooi beeld. Cinematografisch niet veel, maar fotografisch kan het er wel door.
otherfool
Ik ben bepaald geen fan van de LOTR trilogie, maar de saaie werkjes van Jackson zijn stuk voor stuk uitmuntende klassiekers vergeleken met deze armetierige kloon die op bijna elk punt faalt.
Het verhaal is de grootste boosdoener; het mist diepgang en verrassing en zit vol met onlogische en onmogelijke verwikkelingen; Brom die op zijn ouwe paardje nog net op tijd komt om Eragon (die het hele friggin' stuk op zijn draa-aak heeft gereden) te redden, jaja. Goh, wat ergerlijk.
Relatie tussen Eragon en de draak was overigens tenenkrommend slecht met afgrijselijke dialogen, de effecten zijn hooguit matig, ik bleef me dus maar verbijten in de bios...
0,5*, ik denk eigenlijk dat het niet meer erger wordt dit jaar...
Rianneke_Dan
Iedereen blijft het vergelijken met LOTR, maar ik denk dat je dat juist helemaal niet moet doen.
Je moet de film gewoon kijken hoe die is, en niet gaan vergelijken met andere fantasy films.
Eragon is een leuke film.
Qua fantasy en karakters zit het helemaal goed.
In het begin dacht ik dat het heel erg nep zou gaan worden, maar dat viel echt heel erg mee.
De draak was juist goed gemaakt, en Durza ook zeker weten.
Vond hem freaky overkomen, en de effecten die daarbij kwamen waren ook goed.
Qua actie viel het mee, de film moest het vooral ook hebben van mooie natuurbeelden en veel muziek.
Maar dat kon voor mij de pret niet drukken.
De nadelen van de film waren toch de slappe oneliners en het matige acteerwerk, ook had ik persoonlijk niks met de hoofdrolspeler.
Al met al een vermakelijke film. (die je los moet zien van LOTR)
killerfreak
ben een beetje op m'n honger blijven zitten. En idd, de elfen, het hobbitlandschap, de achtergrondmuziek; veel heeft weg van LOTR. En de leermeester die z'n leerjongen opleidt heeft idd veel weg van Star Wars
De film zelf begon erg traag. Eragon speelde imo niet zo goed, en de humor (hetgeen toch op humor leek) kwam niet echt over bij mij. Veel special effects worden er ook niet gebruikt en over het einde zullen we maar niet spreken.
Jammer maar helaas een 2,5*
Respekked
Droevig aftreksel van LOTR. Ik trok LOTR na deel 1 al niet meer heel goed, dit trek ik echt heel slecht. Veel slappe teksten een verhaal dat worstelt met zich zichzelf en gewoon van de ene na de andere scène springt zonder fatsoenlijke bruggetjes. Stuitend voorbeeld is de scène waarin Eragon een droom krijgt over een of ander tot dan toe praktisch onbekend prinsesje, waarna hij haar besluit te redden uit de kern van de vijand. Deze 'onbezonnen' actie doet hij zonder dat zijn leermeester het hier mee eens is. Terwijl de leermeester dan sterft, vertelt Eragon doodleuk dat hij nooit meer dit soort dwaze acties gaat ondernemen en binnen drie seconden zijn ze bij de thuisbasis van de Varden.. jaja.
Verder slechte fx met als dieptepunt de draak en nog erger haar stem. Ik snap ook wel dat Sean Connery niet staat te wachten om nog een keer een draak
van een film te maken, maar deze vrouwenstem sloeg alles.
hellblazer93
Wel vermakelik, maar om een goeie film te maken is er zo veel meer nodig dan bij Eragon is gebeurt... Ik heb het boek ook nooit gelezen maar er wordt ronduit matig geacteerd en het is vreselijk nep. Ik wist mij overigens nog wel te vermaken tijdens de film door het nuttigen van de nodige zakken chips. (ok, nu overdrijf ik) Maar de film heeft wel goede muziek en een aardige sfeer.
Ik gaf 2.5 *
Vond er werkelijk geen drol aan. Flauw, zinloos verhaal over een draak die zijn maatje wordt. Het is nergens spannend of boeiend. De actiescene's vielen me ook goed tegen. Blij toen de aftiteling verscheen.
Ken de boeken (helaas) niet. De film heeft best de potentie om tot LotR achtige proporties uit te groeien (de vergelijking is wellicht wat flauw, maar niet geheel onterecht), maar het is het allemaal net niet.
Ben wel benieuwd naar het boek trouwens.
JohnWilliams
Mooie film! Maar het einde was een beetje vreemd.
Voor de rest een prachtige film met mooie muziek van Patrick Doyle.
DieGo
Wat een schandalig slechte verfilming. Heb het boek met veel plezier gelezen en was zeer benieuwd hoe dit in een film vertaald zou worden.
Het leek dus totaal nergens op. Zo is de casting hopeloos mislukt, Rachel Weisz als Saphira? Welke oelewapper heeft dat verzonnen? De Draak wordt in het boek neergezet als een hoogst intelligent, mythisch wezen. Daar hoort een zware, wijze stem bij.
Ook de rest van de cast is dramatisch. Geen enkele acteur zet een geloofwaardige prestatie neer, met als schrikbarend dieptepunt Joss Stone als Angela.
Verder heb ik geen goed woord over voor wat de makers met het verhaal gedaan hebben. Het springt van de hak op te tak, wordt werkelijk aan alle kanten afgeraffeld en wijkt wel érg veel af van het boek. Natuurlijk is het moeilijk om van zo'n dik boek alles in een film te krijgen maar doe het óf goed en maak desnoods de film een half uur langer, of doe het helemaal niet.
De makers moeten gedacht hebben dat met de combinatie van actie, een episch verhaal en een stel grote namen het publiek het allemaal wel zou slikken en aan het gemiddelde hier te zien is dat nog redelijk gelukt ook.
Kon bij de aftiteling ook nergens de naam van Christopher Paolini ontdekken, die zal ook wel niet geheel tevreden zijn geweest met het eindresultaat.
Mensen, lees het boek en laat de film links liggen.
Leland Palmer
Wat een draak van een film. Een enorm flutverhaal die elke vorm van diepgang mist en al vanaf minuut één de cliché's opstapelt. De relatie tussen de draak en Eragon is vreselijk slecht en wordt ook geen moment uitgediept, de acteerprestaties zijn belabberd en ik heb geen fatsoenlijke dialoog kunnen ontdekken.
Dan hoop je op een paar leuke actiescénes, maar die zijn ook niet te ontdekken. Ik viel na een uur echt bijna in slaap, zo saai vond ik worden allemaal. Het kon me op een gegeven moment dan ook totaal niet meer schelen wat er ging gebeuren in dit oninteressante zootje met een lading aan voorspelbare en totaal onlogische momenten. Een paar leuke beelden zijn te ontdekken, maar die doen me ook niet veel als de film voor de rest op geen front weet te overtuigen.
Lennert
Niet gehinderd door enige voorkennis van het boek kan ik in ieder geval vertellen dat het script en dan voornamelijk de dialogen rampzalig zijn. Dat het boek geschreven is door een tiener moge in ieder geval duidelijk zijn, want het verhaal is dermate simpel en gejat van een aantal bekendere verhalen. Voor het jonge filmpubliek zal dit waarschijnlijk niet veel uitmaken, er zit immers een draak in, voor de doorgewinterde fantasyliefhebber valt er vrij weinig te genieten.
De twee grootste pluspunten zijn voornamelijk Jeremy Irons en de fenomenaal acterende Robert Carlyle, die beiden laten zien dat ze een drol nog enigszins eetbaar kunnen laten lijken. De kleine rol van John Malkovitch was vrij zinloos, Rachel Weisz' stem was wat mij betreft ongeschikt voor een draak (te sexy en weinig angstaanjagend), Djimoun Hounsou had een ondankbare rol en de hoofdpersoon, hoe gaat bedoeld ook, kan gewoon niet uit de voeten met de kinderlijke teksten die hij moet opdreunen.
Qua special effects snap ik niet hoe deze film 100 miljoen dollar gekost kan hebben. Goed, we hebben een draak die er goed en overtuigend uitziet (menselijke trekjes zijn helemaal goed weergegeven), enkele explosies en vliegscenes, maar verder het overgrote merendeel van de tijd gebeurt er gewoon niets.
Wat ik vooral miste was wat gedurfdheid. Een bloederige actiescene, wat humor, een interessante plottwist of zelfs maar een stel blote borsten: dit alles ontbrak. De film ontwikkelt zich precies zoals je verwacht en eindigt zo abrupt dat ik me als kijker afvroeg wat men in godsnaam met deze film probeerde te bereiken. Als het een goede boekverfilming is weet ik in ieder geval al dat ik deze reeks aan me voorbij zal blijven laten gaan.
Pluspunten? Ach, de omgevingen waren mooi, het acteerwerk van Carlyle en Irons was zoals eerder genoemd goed en de jonge draak was zeer aandoenlijk. Afgezien daarvan zal ik dit keer geeneens 'leuk voor een keertje zeggen' en mijn oorspronkelijke cijfer nog met een punt verlagen, ik geloof dat ik mezelf met deze review al heb overtuigd dat de film echt bijna niks te bieden had.
vladje
Voor mij een dik tegenvallende film
Kon mij niet bekoren
Daarom een 0,5 op 5 voor mij
thunderball
Film die duidelijk mee lift op succes van die andere fantasy films als LOTR en Narnia, alleen dan met duidelijk minder geld gemaakt.
Tijdens de begintitels krijg je ongeloofelijk veel informatie te verwerken, om vervolgens hier na minuten lang erg oninteressant en traag verder te gaan met de vertelling.
Pas wanneer de draak in beeld komt begint het ergens op te lijken.
Ook de aanwezigheid van oude rot Irons doet de film veel goed, is zijn rol na twee derde uitgespeeld dan zakt de film meteen ook ontzettend in, want...
hoofdrolspeler weet helaas niet te overtuigen en heeft niet de juiste hoeveelheid charisma, nodig voor deze rol.
Cameo van Joss Stone, in een vrij overbodige rol, is niet al te best, acteren is toch wat anders dan zingen.
Rol van Malcovitch is te klein en daardoor verwaarloosbaar.
Verder lijkt het verhaal een goedkope kruissing tussen Star Wars en LOTR, hele verhaallijnen en scene's lijken bijna letterlijk gecopieerd te zijn.
Toch mede door de leuke, stijlvolle draak, heeft de film toch het nodige kijk-lekker-weg gehalte.
Een magere zeven, ofwel 3,5 ster.
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Een beetje half om half.
Sommige dingen waren leuk uitgewerkt, sommige dingen misten weer wat uitwerking (waar had hij die spreuk voor iets van z'n eigen leven geven geleerd..?)
Vond Edward Speleers geen al te fijne cast-keuze en ook het karakter van z'n rol stond me ook niet altijd aan want soms deed hij toch iets te dom. (wat meteen ook voor ongeloofwaardigheid zorgde, want natuurlijk kon hij even simpel bij de vijand binnendringen in een minuut en er zonder al te veel moeite weer uit).
Actie mocht harder en meer. Ook het eind-gevecht heeft me erg teleurgesteld, toch heel wat grootser en meer in beeld verwacht.
Sommige effecten ben ik niet helemaal van te spreken, maar de draak zag er gelukkig meer dan voldoende uit.
Ook een paar mooie landschappen.
Weet nog wel te vermaken voor een keertje, maar toch lang niet wat er in zat met meer opbouw en epische gevechten.. (met bloed a.u.b.)
Metalfist
When darkness falls, a hero will ride
Een aantal jaar geleden kregen we precies een serieuze boost in de hoeveelheid fantasy films. Het begon allemaal met Lord of the Rings en geleidelijk aan kwamen er ontzettend veel soortgenoten als paddenstoelen uit de grond gespoten. Eragon is er zo één van en om die reden heeft het lang geduurd eer ik eens aan de film ben begonnen want ik geraakte, hoewel ik het af en toe wel graag zie, heel het fantasy wereldje wat beu omdat het er allemaal meestal hetzelfde concept heeft.
Eragon heeft dat probleem ook. Ik ben trouwens niet bekend met de boeken, de film geeft nu ook niet het gevoel dat ik iets mis zoals bij die andere fantasy gigant die ik hierboven al noemde, maar qua concept is dit gewoon ontzettend standaard. Ik wil Lord of the Rings hier nu niet weeral bij slepen, zo'n fanaat ben ik nu ook niet maar Eragon vertoont wel vrij veel gelijkenissen. Neem nu een personage als Brom. Was ik dan echt de enige die bij zichzelf dacht 'hé, ik wist niet dat Aragorn hier in meespeelde?' Ik ben dan al wel blij dat ze de rol van Eragon zelf niet aan Elijah Wood hebben gegeven. Nog een storende factor was het gebrek aan uitleg. Zoals zo vaak in fantasy verhalen zijn een groot aantal factoren verzonnen, als je de boeken hebt gelezen zul je hier wel mee overweg kunnen, maar ik ben er persoonlijk niets mee als Brom sterft en dat Eragon ineens een spreuk uit zijn mouw schudt waarmee hij hem bijna red. Over Brom gesproken, de manier waarop hij sterft was ook wel uitermate knullig. Eragon verlaat hem en vliegt weg op zijn draak om één of ander prinsesje te redden maar wanneer hij zelf bijna geraakt wordt door een zwaard of pijl staat ineens Brom daar terug. Nooit geweten dat paarden even snel konden rijden als draken vliegen... Voor de rest zijn er nog wel zo'n paar punten op te noemen maar ik krijg de indruk dat ik nu wel erg negatief klink. Oké, het zijn storende factoren maar als je je erover kunt zetten dan krijg je toch nog wel een redelijk filmpje voorgeschoteld. Qua effecten bijvoorbeeld ziet het er allemaal zeer sfeervol uit. Saphira, de draak, is al één van de mooiste creaties van de draken doorheen heel de geschiedenis van de cinema maar ook de landschappen zien er erg mooi uit. Het viel me trouwens op dat de film nogal een groot open einde heeft maar er is blijkbaar geen sprake meer van een vervolg? Nochtans zijn er blijkbaar 3 boeken maar het zal hetzelfde probleem zijn als met The Golden Compass zeker?
Plot is zozo, visueel ziet het er meer dan aardig uit maar de acteurs zijn toch redelijk lachwekkend. Ed Speleers kwam recht van de schoolbanken in Eragon gerold en het is er aan te zien. Geen greintje acteertalent en vaak hilarisch tijdens de meer dramatische scènes. Ik zal denk ik echt niet de enige zijn geweest die strijk ging toen hij voor de eerste keer op de rug van de draak reed. Gelukkig krijgen we wel een aantal oude rotten in de plaats. Jeremy Irons weet zich goed te redden in een redelijke rol en ook Malkovich is geweldig in deze film. Weinig screentime maar wel een perfecte acteur voor dit soort rollen, alleen jammer dat ik constant aan die Espresso reclame moest denken met George Clooney. Toen ik op de openingscredits de naam van Rachel Weisz zag verschijnen was ik blij. Ik heb haar altijd al wel een goede actrice gevonden en ik verheugde me er wel op om haar hierin te zien, jammer genoeg is het alleen maar bij horen gebleven want ze doet de stem van Saphira... De openingscredits zorgden voor een paar heuglijke momenten want ook Djimon Hounsou, die een geweldige rol in Never Back Down heeft, leek in de film te zitten. Naarmate de film vorderde begon ik me echt af te vragen of ik scheel had gezien maar wanneer hij de volledige 10 minuten (!) aan het einde tevoorschijn komt, was ik een blij man. Jammer dat we een dik anderhalf uur op Speleers moeten zien en dat de goede acteurs worden achter gehouden.
Nu ik mijn eigen bericht nog eens nalees, krijg ik wel het gevoel dat ik ontzettend negatief over de film ben. Een beetje onterecht want naast hier en daar wat plagiaat en een dweil van een hoofdrolspeler heeft Eragon wel wat te bieden. Ik heb me in ieder geval niet verveeld.
Minotaures
Best een leuke fantasy-film over draken. Het is even anders dan Reign of Fire.
Concept van de draken zien er mooi uit. Mooie beelden van de landschappen tijdens de reis van de vrienden. Verhaal is best te doen. Sommige dingen waren toch wel voorspelbaar. De mysterieuze Brom, bijv. Nadat je zijn verhalen en kennis over draken hoorde, kon je bijna geld inzetten dat hij juist een rijder was geweest. Aardig fantasy-karakters; krijgers, geesten, moordenaars, drakentemmers, etc.
Alleen jammer dat je geen elven of dwergen kon zien, ookal werden ze genoemd.
Eindgevecht tussen goed en kwaad vond ik wat minder. Het ging meer tussen Eragon en Durza (toffe naam, trouwens) en zijn mooie, magische draak.
Ben benieuwd wanneer deel 2 komt, aangezien er een open einde is met de wraak van Galbatorix en zijn colosuss van een draak.
Een fantasy-film dat je een keer moet zien.
Thorongil
Paolini was amper 15 jaar toen hij aan het boek begon en hij nam vele elementen over van zijn favoriete fantasyseries, zoals de Riftwar van Raymond Feist en de Dragonriders Of Pern van Anne McCaffrey. De Urgals en Ra'zac zijn dan ook pure kopies van Tolkiens Orks en Nazgûl.
Het boek is zeer clichérijk en de film dus ook. Sapphira ziet er goed uit, maar over het algemeen zit het echt fout in deze film.
De dood van Brom is volledig anders, ook slaan ze de ontmoeting met Jeod in de stad Teirm over.
Verder zijn er enkele erg magere rollen voor topacteurs als Jeremy Irons en John Malkovich.
Moesten Paolini's ouders geen uitgevers geweest zijn, dan was dit boek allicht nooit uitgekomen.
Boek noch film zijn een verrijking voor het fantasy-genre te noemen.
ExToR
ik vond dit eigenlijk best wel een aardige film op het moment van kijken. uiteraard heeft het veel weg van lord of the rings en kan zeker niet tippen aan de andere fantasiefilms (lees; harry potter e.d.). toch heb ik regelmatig gekeken was of deel 2 er al was, maar die gaat hoogstwaarschijnlijk ook nooit komen.
TMP
Fan van de boeken, maar deze film schiet wel tekort. Hij is niet eens zo heel slecht, maar gewoon te kort en nogal rommelig. Als je de boeken niet hebt gelezen is het een rommelig en mager verhaaltje. Terwijl Eragon in principe een prima verhaal is. Ik hoop dat er ooit nog eens een nieuwe versie komt, met de vervolgen erbij.
Vinokourov
Wel, weer eens maar zo'n kolderfantasiefilmpje opgezet. In het begin vond ik dit nog heel acceptabel. De slechteriken worden stereotiep neergezet, maar de verhaallijn van de protagonist Eragon, die een blauw ei ontdekt met daarin een draakje, was nog oke te noemen. Dat hele Dragonrider-concept was nog wel aardig gevonden en de draak zelf zag er wel stoer uit. Maar naarmate de film vordert wordt het allemaal stuk minder boeiend en gaat de film lang aanvoelen ondanks dat het bij lange na nog geen 2 uur speeltijd heeft. Het hele fantasiegebeuren wordt allemaal cliche na cliche en worden relatief laat ook nog een hoop nieuwe karakters geïntroduceerd.
Sergio Leone
Heb nu de eerste boeken gelezen, en ik concludeer: wat voor rotzooi is deze film?
Zet met het verhaal van de boeken een goeie regisseur achter de camera's, wat goeie acteurs (zelfs Jeremy Irons speelde niet altijd zoals ik van hem gewoon ben), en een redelijk budget, het wordt een fantastische fantasy-film. Maar dit? Pffft.
gizmo_o
Ik ben het eens met metalfist. Daarbij heb ik de boeken wel gelezen en toch vind ik de film niet onaardig.
Er is helaas een draak van een hoofdpersoon in de vorm van Speleers, maar daar tegenover staan Irons als de norse Brom, Malkovich als de boosaardige verveelde koning Galbatorix en Carlyle als de ultieme kwaadaardige magier. Dit vlakt de zware onvoldoende voor Speleers als Eragon wat uit gelukkig. De omgeving wordt mooi vorm gegeven, maar je kan duidelijk zien dat ze de meeste tijd in de draak hebben gestoken, zij ziet er erg strak uit.
Het script zit vol gaten (e.g. het opeens aanwezig zijn van de reddende engel Brom in het kasteel van Galbatorix, terwijl Brom per paard note bene was achter gebleven, verdomd veel paardenkracht in dat paard
) maar ook dat kon voor mij de pret niet geheel drukken.
Ik heb me gewoon goed vermaakt.
edissen
ik vind eragon een leuke film voor 9-10-11 jarige maar die volwassenen moeten niet zeure is een leuke fil ga ervan genieten! eragon is een top personage maar niet goed gespeeld daar hebben jullie wel gelijk in
tommykonijn
Een film die op me overkomt als een soort mix van vanalles wat ik al eerder heb gezien. Harry Potter, Lord of the Rings, The Chronicles of Narnia, Star Wars bijna alles kwam wel een keer terug. Het acteerwerk is nou niet echt heel geweldig maar er zaten wel enkele leuke rollen in zoals die van Irons en Malkovich. Het voornaamste aan de film was dat hij vermakelijk was. Ik heb me het hele speelduur niet verveeld en dus krijgt hij wel een voldoende. Echter had hij 3 sterren kunnen krijgen als de film wat meer originaliteit kende, want ik zag echt te veel dingen die ik al eerder had gezien. Ik vond het personage van de draak van Eragon wel heel erg leuk.
John Barry
Eragon vond ik een niet zo goede film.
Allereerst de hoofdpersoon. Edward Speleers speelt Eragon en hij doet dat heel erg slecht. Hij dreunt maar een beetje zijn tekst op, maar acteren is het niet te noemen. Ik vond Eragon ook een verschrikkelijk irritant personage. Bijna de gehele film weet meneer het altijd beter. Ik vond Eragon een heel vervelend, arrogant dom en roekeloos personage. In combinatie met het slechte acteerwerk van Speleers heb je temaken met een hoofdpersoon waarmee ik totaal niet mee kon meeleven. Dit doet de film geen goed.
Eragons draak maakt het er ook niet beter op. Ik begrijp dat de draak in deze film bij de goeie hoort. Maar het uiterlijk van de draak was wel heel liefelijk gemaakt. De draak had er best wel wat angstaanjagender eruit mogen zien. Maar waar ik me pas echt aan storende was die vreselijke voice over van de draak. Want dat is een heel lief stemmetje. Ik wist niet wat ik hoorde. Belachelijk dit. Het is en het blijft wel een draak en zo lief stemmetje past totaal niet bij een draak. De draak komt door het stemmetje en het uiterlijk veelte lief over. Dat we met een goede draak te hebben moet je naar mijn idee alleen duidelijk maken door het karakter. Dat moet je niet ook nog eens duidelijk maken met het uiterlijk en de stem. Want als je dat doet komt de draak raar over.
Jeremy Irons als Brom acteert ook niet al te best. Brom is in de film een soort mentor van Eragon. Maar Jeremy Irons heeft nu niet bepaald charisma en weet daarom niet te overtuigen als mentor. Eigenlijk vond ik niemand echt goed acteren in deze film. Op het gebied van casting faalt deze film volledig.
Het verhaal daarentegen vond ik wel leuk bedacht. Maar ik had het gevoel dat de filmmakers haast hadden. Het verhaal word nog al snel verteld. Niet alleen Jeremy Irons treft blaam dat we Brom niet goed overkomt als mentor. Ook het script is schuldig. Want Eragon leert alles veel te snel. Voor dat je er erg in hebt kan Eragon zijn draak heel erg goed berijden en kan Eragon heel veel spreuken zonder moeite uitspreken. We krijgen bijna niks van zijn leerproces te zien in de film. Dit is heel erg jammer. Van het ene op het andere moment is Eragon van een jongetje een held geworden. Deze ontwikkeling kwam ongeloofwaardig en te snel over. De filmmakers raffelen de film af.
De special effects vond ik wel aardig. De draak zag er veel te lief uit. Maar de overige special effects waren redelijk, maar verder niet al te bijzonder. De muziek van Patrick Doyle vond ik niet zo goed. Zijn muziek mist bij deze film een bepaalde magische sfeer die muziek wel moet hebben bij dit soort films.
De actie scènes stelde niet zo veel voor. De actie scènes konden een heel stuk beter. Bijvoorbeeld aan het eind van de film vind er een veldslag plaats. Dit kon echt beter. De veldslag had veel mooier in beeld gebracht kunnen worden. Dit had allemaal veel spectaculairder en beter gekund. Wat we te zien kregen in deze film op actie gebied vond ik erg tegenvallen.
Al met al vond ik Eragon geen goede film. Slecht acteerwerk, slechte muziek, een te lieve draak. En helaas is het verhaal ook niet al te best uitgewerkt.
1 ster voor deze film.
W.V.
Ik heb de film onlangs opgenomen en heb me aan een kijkbeurt gewaagd, ik zeg gewaagd want na het zien van de Potter reeks en de LOTR trilogie moeten dit type films van goede huize komen om mij te bekoren. Gek genoeg heb ik me wel vermaakt met de film terwijl er eigenlijk genoeg op valt aan te merken. De film is van 2006, heeft een open einde maar tot nu toe heeft niemand het schijnbaar aangedurfd om een vervolg te maken en dat snap ik wel. Wanneer het er wel van komt, laat dan de hoofdrolspeler wel iemand zijn die kan acteren, want dat vond ik het hele grote minpunt van deze film. Dat de film schaamteloos jat van de Potter reeks en LOTR vond ik nog niet eens zo erg. de actie scenes zijn goed in beeld gebracht, de draak is prachtig gemaakt de landschappen zijn prachtig en Carlyle speelt een memorabele filmschurk. Alleen blijf ik bij hem wel met de vraag zitten waarom hij, de almachtige magier, nu zo bevreesd is voor de koning. Jammer genoeg worden de bijrollen, op die van Irons na, niet uitgewerkt, daar had namelijk veel meer in gezeten.
Ondanks alle minpunten heb ik me gek genoeg toch vermaakt, alleen dit verhaal is al eens eerder verteld, in de film Dragonheart, en die was toch wel beter als deze film.
Tarkus
Mooi gemaakte film met prachtige beelden.
Maar het verhaal sprak me niet erg aan en ik had de indruk dat het allemaal nogal snel moest gaan. De ganse opzet doet een beetje denken aan "Lord Of The Rings", maar dat verhaal werd wel verteld in 3 (lange) filmen, en hier wordt alles ingeblikt in amper 1 uur en 40 minuten.
Wel een sterke cast met een prachtige rol van de bijna onherkenbare Robert Carlyle, een van m'n favoriete acteurs.
Heb de film spotgoedkoop op de kop kunnen tikken en daarom opnieuw bekeken.
En ben wel blij dat ik deze prachtig gemaakte film, de speciale effecten zijn supermooi, in mijn collectie heb nu.

'Eragon'-schrijver vraagt fans om Disney te laten weten dat ze een fatsoenlijke remake willen

Anne of Green Gables

Priest
Drama, 1994

Detective Story
Film noir / Drama, 1951
gebaseerd op boektelepathymythologiemagiebraverykingdomzwarte magiemythical creatureepischprinsesdraakfictional warteacher student relationshipfantasy worldtovenaarteenage herohigh fantasysword and sorcerygebaseerd op een jongvolwassen romangood versus evilelf good vs evildragon ridermagical