Genre: Muziek / Romantiek
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 23 maart 2006
Plot Bolletjes Blues!
"Welcome to our lives!"
Bolletjes Blues! is een muzikale RnB HipHop lovestory over de Surinaamse Spike die op jonge leeftijd naar Nederland komt om een schoolopleiding te volgen. Op de middelbare school in de Bijlmermeer kan hij echter niet aarden en hij komt in het criminele circuit terecht. Als hij verliefd wordt op de blanke Rosalie is hij van mening dat hij haar pas echt verdient als hij haar ook een financiële toekomst kan bieden. Om in een keer een grote slag te slaan besluit hij naar Suriname te gaan om bolletjes te slikken. Op vliegveld Zanderij wordt hij echter opgepakt en hij belandt voor drie jaar in de gevangenis. Als Rosalie, die niet op de hoogte was van, in Amsterdam hoort dat Spike voor haar bolletjes is gaan slikken, besluit ze naar Suriname te gaan om ook haar liefde voor Spike te bekennen.
Jij wil dus ontkennen dat dit soort dingen gebeuren in de grote steden van NL?
Ik snap sowieso niet wat er 'verheerlijken' aan is. Integendeel juist.
ewalk
Jij wil dus ontkennen dat dit soort dingen gebeuren in de grote steden van NL?
Ik snap sowieso niet wat er 'verheerlijken' aan is. Integendeel juist.
Ik zeg niet dat dit soort dingen niet gebeuren in de grote steden. Het gaat mij om kopieergedrag. Veel van deze jongens, en reken maar dat ik er veel van ken, kopieeren gedrag van gasten uit de "Hood"van Amerika. Ze verheerlijken het leven in een ghetto terwijl er totaal geen vooruitgang van komt. Men kickt op driveby shootings, bendes en noem maar op. Hoe denk je dat de Haagse Crips ooit zijn ontstaan? Allemaal kopieergedrag. Er zijn hier zoveel mogelijkheden en kansen in vergelijking met de States. Dus je bent dan wel een goede idioot als je die situatie ook hier wilt hebben, zoals sommigen doen voorkomen.
Btw, een aantal van die jongens ken ik van vroeger en reken maar dat deze jongens vreselijk zijn ver-Amerikaniseerd(goede spelling?). Kijk nog maar eens goed wat ik daarmee bedoel.
En waar heb jij in deze film gezien alsof de makers' die situatie hier ook willen hebben'. Het lijkt mij dat hier een redelijk voorkomende situatie wordt geschetst (in grote lijnen).
Als allerlei mannetjes op straat zo simpel zijn om het te kopieren kun je daar nog wel een film over maken.
ewalk
Het gaat niet om de makers die dat willen het gaat om de personen die dit soort films verheerlijken. Het gaat om de gehele manier van praten van gedragen van het beramen van plannen in de film etc. etc. Ik wil niet zeggen dat er geen criminaliteit is in de Bijlmer of geen bolletjesslikkers e.d. maar de hele manier hoe bepaalde zaken worden neergezet ligt misschien, en hier zeg ik iets waarmee ik de acteurs misschien juist kan vleien, erg dicht bij het gedrag van de acteurs als rappers: Sugarcane en Kimo enz. Allemaal veramerikaniseerd gedrag.
In de Bijlmer maar ook in de rest van Nederland heb je veel van deze gasten rondlopen die zich vereenzelvigen met figuren uit Amerikaanse ghetto's. Tupac is voor dit soort mensen niet voor niets een icoon. Hun vereenzelviging met de ghetto's zet hun ook vaak aan tot grensoverschrijdend gedrag. De vraag is of deze film deze groep wel bereikt zoals hij hen zou moeten bereiken.
Vereenzelvigen ze zich ook met de acteurs in de ze films?
JA, hier kan je ook een film van maken. Er zijn zat mannetjes die dit gedrag kopieren. Ik werk veel met mannetjes die dat doen en in de problemen komen omdat ze denken dat ze tof en "de man"zijn. Allemaal kopieergedrag en zelf nadenken ho, maar. Ze weten niet beter dan dat Hip Hop staat voor: "Fuck the Police".
Ik begrijp je probleem niet helemaal. Je zegt nota bene zelf dat er veel van die figuren zijn zoals ze in deze film zitten, maar het is dan niet goed om dat realistisch weer te geven.
Moet je de boel gaan censureren of zo? Het is nergens verheerlijking van straatcriminelen of zo.
ewalk
Ja, een aantal zijn zichzelf, maar dat is het juist, ook als ze zichzelf zijn zijn ze veramerikaniseerd. Zij vertonen ook kopieergedrag.
Ik zeg niet dat de film moet worden gecensureerd, maar het gaat om het doel van de film: voor welke doelgroep en wat wil je duidelijk maken? Dat het geen zin heeft om bolletjes te slikken? JA, dat het in het echt ook gebeurd weten we. Maar moet dit gekoppeld worden aan een Urban thema met HipHop? Ik ken geneog mensen, vanwege mijn werk, die bolletjes hebben geslikt, niet uit de Ghetto Bijlmer en ook geen mensen uit Amsterdam, Suriname en ook geen mensen die iets met Urban te maken hebben. Misschien draai ik er beetje te veel om heen, en is het mijn probleem maar zo zie ik het: dmv deze film worden Urban en HipHop weer eens geassiocieerd met criminaliteit e.d. Ook al is het in de vorm van een musical. En de gehele cast doet er kritiekloos aan mee. Mede door het gedrag van de acteurs die dus door hun kopieergedrag niet inzien dat ze stereotypes bevestigen.
Ik denk toch dat je er iets te veel achter zoekt. Ik zou het ook onzin vinden als de eerste hiphop musical over wat jongens zou gaan die bloemetjes kweken en hun postzegelverzameling bijhouden.
Het is een beetje de kip en het ei verhaal. Je hebt een situatie als dit, je maakt er een film over en je denkt dat de doelgroep dan alleen maar de beginsituatie erger gaat maken. Ik vraag me af of het wel zo educatief bedoeld is, ik hoop het niet.
ewalk
Misschien komt het omdat ik zie dat de Hip-Hop muziek zoals die tegenwoordig wordt uitgebuit een verschraald beeld geeft van deze stroming.
Deze film draagt daar aan bij, is mijn mening. Ik hoop inderdaad niet dat er iets educatiefs achter zit, want dat is dan jammerlijk mislukt lijkt me.
Ik ben allang over die fase heen
. Laat iedereen maar denken dat het een achterlijke, simpele cultuur is die alleen om geld en criminaliteit draait. See if I care.
Ik ben er niet om mensen op hun onwetendheid te wijzen.
ewalk
Iedere verdwaalde ziel die op het rechte pad komt is weer een die zijn einddoel zal halen (hahahaha)
Wat is daar in hemelsnaam mis mee?
Ik ken genoeg mensen, vanwege mijn werk, die bolletjes hebben geslikt, niet uit de Ghetto Bijlmer en ook geen mensen uit Amsterdam, Suriname en ook geen mensen die iets met Urban te maken hebben.
Klopt. Ik ken ook mensen die in de zee zwommen die niet door een haai werden opgevroten. Is er daarom iets mis met Jaws?
Hooguit door domme mensen. (En het is niet zo dat een groot deel van die scene daar zelf niet aan moedoet, trouwens.)
Het lijkt mij prima dat men probeert een bepaald publiek te bereiken met deze film. Een groot deel van dat publiek houdt van hiphop en het is echt niet zo dat bij dit verhaal de connectie met die muziek vergezocht is, hoor.
Wat een idiote veronderstelling. Ga er nu eens vanuit dat deze mensen het belangrijk vonden dat dit verhaal verteld werd, wat is er dan mis mee?!
ewalk
Wat is daar in hemelsnaam mis mee?
Veel.
Nou, haaien hebben erg veel last gehad van vooroordelen dankzij de rol van Jaws
Veel.
I'm serious...
Nou, haaien hebben erg veel last gehad van vooroordelen dankzij de rol van Jaws
Klopt. Maar geen antwoord op mijn vraag.
Ik denk niet zoveel. Je moet wel behoorlijk dom zijn om niet ook te zien dat deze film ook negatieve kanten laat zien.
Zouden deze 'domme' mensen ook wel jongeren tussen de 10 en 16 kunnen zijn?
Dat kan. Maar dit is geen bitches and ho's videoclip. Wat wil je dan moralistisch geleuter?
Hoeveel 'domme' mensen baseren hun vooroordelen op televisiebeelden?
hoeveel domme mensen baseren hun levenstijl op wat ze op tv zien?Kijk maar eens goed om je heen.
En jij vindt dat deze film bijdraagt aan slecht gedrag? Kom op! Zijn de gangsters hier de good guys?
Ja. De maakster van deze film woont in de bijlmer en heeft iets met het onderwerp.
Scoren daar gaat het om, geld, doekoe, placa.
Man, je weet niet waar je het over hebt. De film is klein uitgebracht; geen groot reclamebudget. Op deze film is geen stuiver winst gemaakt.
Nonsens. Shouf is een comedy met Marokkanen. Dit is een combi van rauw realisisme met musical, set in de Bijlmer en Suriname. Wat de fuk heeft dat met Shouf te maken?
ewalk
Ja, de maakster woont in de Bijlmer en denkt zo een bijdrage te leveren door deze film te maken? Nou, ik vraag me dan echt af of ze haar doel dan heeft bereikt.
Dat de film klein is gemaakt zegt niets. Het is een Urban(wat dat ook mag zijn) film en Urban is hot! Dus als je dan een film met een klein budget maakt puur uit idealistische overwegingen om er niets uit te halen, dan had je het Urban thema ook wel kunnen laten varen en gewoon een film kunnen maken over een Surinaamse jongen in de Bijlmer die zo stom is geweest zich in te laten met de verkeerde gasten puur om indruk op zijn vriendinnetje te maken. Dat de gangsters goodguys of niet zijn maakt overigens niet uit. Het liep slecht af met Tony Montana maar toch wordt hij verheerlijkt en geromantiseerd. Het gaat er dus om of een boodschap over komt of niet. Of deze badguys nou goed of slecht worden afgeschilderd of niet.
Het erge is dat men(sommige kijkers maar ook sommige jeugdige bewoners) de Bijlmer koppelt aan Urban want er wonen veel zwarte mensen. Er ontstaat een soort vervormd beeld van de Bijlmer.
Dat er genoeg mensen zijn die veel informatie uit films en televisie halen is een feit. Neem maar het feit dat veel jongeren(blank en zwart) denken dat veel zwarten in Amerika elkaar "Nigger"noemen. Dat moet je als zwarte daar eens proberen te zeggen, dan heb je wel een probleem.
Indien we hier in Nederland de Tokkies als exportprodukt gebruiken en men neemt in Amerika het gedrag van de tokkies over en koppelt het aan een al bestaande levenstijl, dan ontstaat er een beeld dat bepaald gedrag inherent is aan deze levenstijl. Als je dan een film gaat maken over iemand uit een bepaalde omgeving, waar er een groep mensen zich als Tokkies gedraagt, dan kan je je afvragen hoelang het duurt voordat de kijker die bewoners met het gedrag van die Tokkies associeert."oo, dat zijn van die Tokkie lui die daar wonen" in die wijk, dat heb ik in die film gezien".
Om te zeggen dat er maar een paar domme mensen zijn is erg optimistisch. De uitdrukking " de domme massa" komt niet zo maar uit de lucht vallen. Veel mensen hebben niet eens in de gaten dat ze de wereld enkel en alleen in zwart-wit kunnen zien, in wij en zij, in goed en kwaad. Ze weten absoluut zeker dat zij gelijk hebben en de ander niet.
Zij kijken naar die film en denken : "O ja, da's waar ook"en gaan weer verder met wat ze deden. De film was slechts een kort oponthoud van waar ze mee bezig waren. Het is geen wake up call. Volgens de makers:"Het plan voor deze film is ook ontstaan uit het dwingende gevoel om cinema te maken over hedendaagse maatschappelijke kwesties. Cinema van de straat, over conflicten en dilemma's van nu.e wilden een film maken met een grote mate van authenticiteit, waarin de personages dicht op de huid worden gefilmd die volstrekt naturel acteren. Bovendien moet BOLLETJES BLUES! van het doek afspatten door de felheid en de vitaliteit van de emoties, de kleuren en de sterke, hedendaagse muziek."
Niet om te scoren mmar om van het doek af te spatten. Ja, de makers hebben gewoon een verlengde videoclip gemaakt zoals we die al kennen. Vol Stereotypen en machismo voorop. Klasse! Wat het verschil is met SHouf shouf? Ja, het is een musical zonder marokkanen(1tje Raymster) de overeenkomst is dat het een multiculti jongeren film is. Opgenomen met een bepaalde allochtone groep. Eerst de Marokkanen en nu de Surinamers, het wachten is op de Turken, Somaliers, Iraniers en ga zo maar door.
LEIDENAAR
uhhh het is gewoon een film. Hele discussie over een simpel filmpje. Dat verdient deze hele film niet eens. Ik vond deze film erg tegenvallen. Wist dat het iets weghad van een musical maar hoopte meer op battles a la 8 mile. Ik vond ook dat er veel te vaak werd gezongen-gerapt en dat flink het tempo uit de film haalde waardoor verhalen werden afgeraffeld. Bijvoorbeeld Sugar cane. Daar wordt geen wraak op genomen ofzo? En die gevangenissen daar zijn keihard,en spike moest alleen even onder 't bed liggen. Voor de rest is dat ook even snel gedaan. Vond het liefdes-verhaaltje ook onzin, totaal niet geloofwaardig. Wat zag zij in hem? Op dat basketbal veldje? heeft die d'r hart veroverd maar met wat? Ook de karakters vielen flink tegen. De 'bad-guys' komen gewoon ongeloofwaardig over, en vooral door dat zingen. Als spike bij de oom van sugar cane binnenkomt om te praten over de bolletjes en de 4 mannen opstaan en beginnen te zingen kan ik er alleen om lachen. Ik vond de film erg tegenvallen terwijl ik er ook niet veel van verwachtte. Ben trouwens wel een hip-hop fan, dus dat is het niet..ik geef een 1,5 en dan komen ze goed weg..
Ik zou dat zeer toejuichen.
ToNe
Het zou zonde zijn als dergelijke onderwerpen (etnische en culturele kwesties) alleen maar op zulke wijze zijn in te vullen.
Prima. ga je gang, zou ik zeggen. Wat ík onzin vind, is om te gaan zeuren als er wél urban inzit.
ToNe
Het is net 'kut-Marokkanen' humor. Op een gegeven moment weten we het wel.
Wil je met je 'ga je gang, zou ik zeggen' impliceren dat een dergelijke invulling (zonder 'urban') op dit moment niet haalbaar is?
neo
Door middel van humor vind ik het sterk. Dat hebben al een paar films bewezen voor mij. Bolletjes Blues slaat helaas de plank finaal mis.
Straight Killa
geeft een goede indruk hoe het er nu aan toe gaat in dat soort wijken
Het is net 'kut-Marokkanen' humor. Op een gegeven moment weten we het wel.
Nee, dat als je het graag anders ziet je het maar zelf moet doen en anderen het niet kwalijk nemen als ze het wel doen.
Alsof er zoveel films zijn gemaakt in Nederland waar urban een rol speelt.
ToNe
Dat is net als bij voetbalkritiek te horen krijgen dat je maar zelf in de spits moet gaan staan.
Maar de andere uitingsvormen, waarin dat wel zo is, zijn van een bedenkelijke, oppervlakkige en vooral 'tijdelijke grille' niveau is, waarbij ik dan zeg: het zal niet meer werken als de 'jeugd' een andere hype naloopt.
ewalk
Helemaal mee eens Tone. Het lijkt idd dat items die over etnische minderheden gaan tegenwoordig vaak iets urbans moeten hebben. Jammer genoeg geven zij dit beeld zelf ook. @Wouter; je zegt dat het maar een film is, maar daar zit het hem nou juist in. Stereotyperingen sluipen gewoon geruisloos je hoofd binnen zonder dat je het merkt. "Het is maar een film, het is maar een liedje, ach, het is maar reclame". Daar draait het juist om, de beinvloeding van de maatschappij en de bevestiging van stereotypen en dergelijke.
geeft een goede indruk hoe het er nu aan toe gaat in dat soort wijken
Wat voor soort wijken bedoel je dan? Wees eens specifieker? Ik ken ook veel mensen in Zuid-Oost en de Bijlmer, maar die wonen niet in een box, gebruiken geen drugs en smokkelen het ook niet. Tuurlijk zijn er veel sociaal maatschappelijke problemen. Maar dergelijke films worden dan ongenuanceerd gebracht.
Stereotypen: Bijlmer = gevaarlijk, wonen allemaal criminele zwarten die bolletjes slikken en aan "Urban" doen. Veel meer hoef je van die omgeving niet te verwachten.
Met deze film lijkt men het Ghetto "Urban"gevoel in Nederland te willen brengen. Ja, wij hebben ook ghetto's waar het gevaarlijk is, waar men moet vechten om te overleven enz. Grote onzin.
Quido
Waarom is de gevaarlijke kant meteen de stereotype kant ? Die mensen zijn er toch ook ? Waarom mag je dáár dan geen film over maken ?
ewalk
Je mag er best een film over maken, maar nuanceer het dan eens, vooral als men een bepaalde doelgroep(jongeren) wil bereiken.
Het is al tientallen jaren een bekend gebeuren dat de Bijlmer synoniem staat of heeft gestaan voor sociaal etnische problematiek en dergelijke. Het is er, dat is een feit. Maar dit overschaduwt vaak de goede dingen die er gebeuren. Men heeft hierdoor een ander beeld van de werkelijkheid. Dus een stereotyp beeld gevormd uit informatie uit diverse media.
We hebben het over een artistieke uiting die iemand aangepast wil zien, omdat hij een bepaalde muzieksoort zat is. Toch wat anders dan een bal er intrappen.
En dan doet men wat anders...

'Outlander'-spin off 'Blood of my Blood' doet het ontzettend goed op HBO Max

'Perfectly Imperfect' met Yolanthe Cabau nu te streamen op Prime Video