• 9.374.134 stemmen

Geregisseerd door: David Lean

Met onder meer: Celia Johnson, Trevor Howard en Stanley Holloway

Releasedatum: 18 december 2008

Plot Brief Encounter

"A story of the most precious moments in woman's life!"

De arts Alec is gelukkig getrouwd en vader. De huisvrouw Laura heeft twee kinderen en is gelukkig getrouwd. Beiden ontmoeten elkaar op een station en maken een praatje. Omdat ze merken dat ze veel met elkaar gemeen hebben zien ze elkaar iedere donderdag op het station voor een korte ontmoeting. Die ontmoetingen groeien echter uit tot een gepassioneerde verliefdheid. Maar ze zijn allebei gelukkig getrouwd...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Laura Jesson

Dr. Alec Harvey

Myrtle Bagot

Fred Jesson

Dolly Messiter

Mary Norton

Tea Room Assistant Beryl Walters

Policeman at War Memorial (onvermeld)

Waiter at the Royal (onvermeld)

avatar van MorrisJ

MorrisJ

Héél mooie romantische film! Celia Johnson in hoogvorm.

4,¨5*

avatar van gotti

Erg mooi, alhoewel hij net niet zó goed was als ik gedacht (en stiekem) gehoopt had. Prachtige vertelstructuur, geweldig geschreven en vooral Johnson (die de rol eigenlijk helemaal niet wilde doen) is schitterend. Maar helaas gaat ie voor mij nog nét niet diep genoeg helaas...

avatar van gauke

gauke

Een van de mooiste romantische liefdesfilms uit de Britse filmgeschiedenis. Intelligent, aangrijpende momenten en prachtige atmosfeer.

avatar van Reinbo

Had op zich een mooie film kunnen zijn, maar hij gaat volledig ten onder aan knulligheid en de ouwbollige en veelal ook vervelende personages. Ik snap dat als met er voor valt het een mooie film is, maar voor mij zaten er te veel zwakheden in het geheel. Celia bracht haat leed goed over, maar ik kon geen enkele chemie tussen de hoofdpersonen bespeuren. Die doctor was sowieso een totale karikatuur.

2* en dan ben ik nog mild.

Lijkt me iets voor Onderhond.

avatar van Olaf K.

Olaf K.

Had ik ietsje meer van verwacht. Man en vrouw ontmoeten elkaar op een treinstation en er ontstaat een platonische liefde. Mooi geacteerd, stijlvol gedaan allemaal, maar doordat het te keurig blijft, sloeg de hartstocht niet naar mij over. Al moet ik zeggen dat ik de allerlaatste scene dan wel weer vreselijk raak vond.

avatar van rick@themovies

rick@themovies

Goed gefilmd, goed gespeeld, goed geregisseerd romantisch drama, en het deed me eigenlijk niet zo veel. Ik heb het vooral als een afstandelijk inkijkje in de Britse psyche van de jaren 40/50 gezien: "Keeping up appearances".

Ik moet ook bekennen dat ik niet zo'n fan van Noel Coward ben, dus dat zal er ook wel mee te maken hebben gehad. Het is me allemaal net te geforceerd en te academisch. (Op zich wel knap hoe de kijker in deze film door Coward gemanipuleerd wordt sympathie op te brengen voor de twee tortelduifjes, waarvan met name de man weinig problemen lijkt te hebben om zijn echtgenote én gezin te besodemieteren met een vrouw die hij net een paar weken kent.)

Goed spel van alle acteurs, met name van Cyril Raymond als de op het eerste oog niets vermoedende sullige echtgenoot.

Uiteindelijk geen film die me lang zal bij blijven.

avatar van Frankeermachine

Frankeermachine

Reinbo schreef:

2* en dan ben ik nog mild.

Lijkt me iets voor Onderhond.

Helemaal mee eens, vooral met je laatste opmerking.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Briljante film die even op gang moest komen. Vooral de voice over werkt bijzonder goed. De slotacte is een meesterlijk stukje cinema.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Leuk tussendoortje van Lean. Hier was ie nog niet bezig met die epische shit zoals een Lawrnce of Arabia. Brief Encounter is wel typisch zo'n quasi-gewaagde libellefilm voor huisvrouwen, maar door de korte tijdsduur prima door te komen.

avatar van wibro

wibro

Door het British Film Institute werd deze film na "The Third Man" uitgeroepen tot beste Britse film aller tijden. Nu weet ik niet wat de gemiddelde leeftijd is van die kiezers, maar het lijkt mij dat die eerder bij de 60 jaar uitkomt dan bij de 30. In ieder geval een uiterst conservatief filmpubliek gezien de 81ste positie van "A Clockwork Orange".

"Brief Encounter" is zeker geen slechte film als je de tijd in ogenschouw neemt waarin hij gemaakt werd, maar het is toch te absurd om te veronderstellen dat in de laatste 50 jaar geen betere Britse films meer gemaakt zijn.

Ik beschouw deze film als zeer gedateerd, die nog alle kenmerken heeft van het stijve Britse Victoriaanse tijdperk.

De score o.a. uit het 2e pianoconcert van Rachmaninov was daarentegen zeer mooi.

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

Waarom is deze film in de bioscoop te zien?

avatar van wibro

wibro

Bart Simpson schreef:

Waarom is deze film in de bioscoop te zien?

Deze film is opnieuw in de bioscoop te zien ter gelegenheid van het 100ste geboortejaar van de regisseur David Lean.

avatar van herman78

herman78

Vanavond op de bonnefooi naar het filmhuis gegaan en bij deze film beland. Dat mogen ze vaker doen: oude klassiekers draaien, goed initiatief.

Het is wel lastig je een beetje in te leven in de tijdsgeest, maar ik vond het ook wel iets charmants hebben. Het schichtige gedrag van Laura als ze opeens een vriendin tegenkomt, terwijl ze net met Alec is... prachtig.

Het tempo van de film was behoorlijk hoog: zeker in het begin als er ook nog die aan één stuk doorratelende vrouw in zit. Ben blij dat het nog enigszins afzwakt, maar het was weer 's wat anders dan de zwijgzame films die ik meestal in dat filmhuis zie.

Al met al best genoten, maar het 'margriet'-gehalte ging er bij mijn gezelschap beter in dan bij mij.

avatar van Legan

Legan

In al zijn eenvoud een prachtig verhaal over echte mensen en echte emoties. In het begin denk je 'wat is dit nu weer', maar al snel zit je in 't verhaal en leef je mee met de personages (vooral Celia). Het acteren is oke, met een uitstekende Celia Johnson. Echter de sfeer en charme die de film uitstraalt is wat het maakt. Ook de zijpersonages met hun verhalen geven de film wat extra's. Misschien was het fijn geweest om ook wat meer vanuit het uitgangspunt van de man te zien.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Teleurstellende Blu-ray transfer: Link.

avatar van soom

soom

I love you..

Gepassioneerde verliefdheid, terwijl je gelukkig getrouwd bent. In mijn, eigenlijk niet zo belangrijke mening (maar waarom ben ik anders een recensie aan het tikken?), kán dat niet, als je gelukkig getrouwd bent. Ik vind trouw zijn, vertrouwen hebben, en monogamie, één van de allerbelangrijkste steunpilaren in een relatie. Een relatie die gebaseerd is op wederzijds vertrouwen en waarin niemand vreemdgaat, dat vind ik één van de mooiste dingen, daar geloof ik in, daar pleit ik ook voor. Maar ja, ik geloof ook in het huwelijk, dat je bij iemand blijft voor de rest van je leven, al zou die ander een been missen, of tijdens het leven dat je deelt in een rolstoel terechtkomen. Je houdt van iemand, en als je vreemdgaat, dan zit er iets verkeerds in de relatie die je hebt, wat mij betreft.

Ik geloof in trouw, in nooit ofte nimmer het vertrouwen beschamen dat je (levens)partner in je stelt.

Aan de andere kant, vond ik het wel allemaal heel erg romantisch overkomen, en lag ik wel te denken, aah, toch wel ergens lief. Maar ik bleef het verkeerd vinden, want vreemd gaan, dát doe je gewoon niet. Vanuit mijn geloofsovertuigingen, die ik echt wel een beetje aanhang (sorry dat ik het hier over heb, is het toegestaan om het over geloof te hebben?), alleen al (blijven) denken aan iemand die je ontmoet hebt, terwijl die ander niet jouw partner is, dat vind ik al vreemdgaan.

Al met al dus wel een voldoende, maar ik vind het echt verkeerd wat Brief Encounter uitstraalt.

avatar van The One Ring

The One Ring

soom schreef:

Maar ik bleef het verkeerd vinden, want vreemd gaan, dát doe je gewoon niet.

Een mooi principe, maar werkt het menselijk hart wel zo? Een knap onderdeel van deze film is dat het geen waardeoordeel geeft over vreemdgaan. Of het goed of slecht is is niet het punt. Het is niet zozeer een film over vreemdgaan als wel over de rare sprongen die het menselijk hart kan maken. Met mooie en minder mooie gevolgen. Misschien heb ik het verkeerd, maar volgens mij hoeft je visie op vreemdgaan niet eens in de weg te staan van het echt waarderen van deze film.

Overigens moet ik zelf bekennen dat de film, ondanks een tegenvallende eerste kijkbeurt, erg goed is blijven hangen. Verdient een tweede kans.

avatar van ghostman

ghostman

Ik weet het niet hoor. Ik heb deze film 3 keer gezien en met elke kijkbeurt werd deze film saaier.

avatar van soom

soom

The One Ring schreef:
Maar werkt het menselijk hart wel zo? Een knap onderdeel van deze film is dat het geen waardeoordeel geeft over vreemdgaan. Of het goed of slecht is is niet het punt. Het is niet zozeer een film over vreemdgaan als wel over de rare sprongen die het menselijk hart kan maken. Met mooie en minder mooie gevolgen. Misschien heb ik het verkeerd, maar volgens mij hoeft je visie op vreemdgaan niet eens in de weg te staan van het echt waarderen van deze film.
Ja.. Het menselijk hart kan inderdaad rare sprongen maken. In naam van de liefde doen mensen een hoop rare dingen. Overigens weet ik inderdaad niet echt hoe het menselijk hart werkt, ik ga ervan uit dat het wel een beetje goed werkt..
Ik vond het juist wel een film die het vreemdgaan best belichtte, want Alec en Laura handelen op een bepaalde manier, gaan naar de bioscoop, wat voor mij een openbare plaats is, waar je makkelijk gezien kunt worden. Of vergis ik me daar nu in? En ik denk dat mijn visie over het vreemdgaan juist wel mijn kijk op deze film beinvloed .

avatar van The One Ring

The One Ring

soom schreef:

Natuurlijk laat de film vreemdgaan wel zien, maar mijn punt is dat er geen waardeoordeel over gevelt wordt. Lean zegt niet: vreemdgaan is goed of slecht. Het heeft zijn voordelen en zijn nadelen, het zit er allemaal in.

Verder denk ik overigens dat Alec en Laura een bioscoop gepakt hebben in een omgeving waar ze niemand kennen of zoiets. Het is een grote stad.

avatar van Spetie

Toch wel een kleine tegenvaller dit. De film is simpel van opzet en verhaal en heeft in het begin zeker wat moeite om op gang te komen. Celia Howard en Trevor Howard acteren op zich niet slecht, maar op de een of andere manier kwam het op mij over alsof er nauwelijks chemie tussen de twee te bespeuren is.

De sfeer is wel aardig, maar vooral de voice-over is op sommige momenten erg irritant en deed het meeleven met de personages niet echt goed. Verder krijg je veel informatie over de vrouw te horen en nauwelijks over de man. Dat had beter verdeeld kunnen worden, of ze hadden er een iets langere film van kunnen maken.

Het einde is dan wel oke, maar door het hele voorgebeuren, deed dat me uieindelijk ook niet zoveel. Nee geef mij dan maar Casablance of een Sunrise, voor een echt goede romantische film.

avatar van otherfool

otherfool

Film met een aantal interessante facetten die mijn oorspronkelijk hoge verwachtingen toch niet helemaal weet waar te maken.

Ik vind dat de film uitstekend begint; meteen hebben we door dat er 'iets' is met en tussen de hoofdrolspelers, zonder dat nog exact duidelijk is wat dan wel. De voice-over van Johnson draagt op dat moment bij aan het mysterie.

Als vervolgens het verhaal zich ontvouwd valt de film langzaam maar zeker terug; het romantische gedeelte is helaas niet geweldig boeiend. Terwijl ik normaliter echt hou van die romances uit de jaren '40 en '50, met scherpe oneliners en liefdevolle dialogen. Hier miste ik iets, chemie misschien.

Door die afstandelijkheid lukte het me nimmer met de romance, en de druk van de gevolgen, de spijt en de wroeging, mee te gaan. Ondanks een bij tijd en wijle verrukkelijk inkijkje in de wereld en mores van het Engeland van 60 jaar terug.

2,5*.

avatar van Niveath

Niveath

Toch niet het liefdesdrama dat ik gehoopt had.

Wat dan wel? Nou, een leuke sfeer, goede acteerprestaties en een simpel verhaaltje. Helaas blijft het allemaal wat te weinig hangen en bleef het te ver van me af staan. Ik kan het niet goed beschrijven maar het deed me helaas niet zoveel, en hoe dat komt is me niet geheel duidelijk.

Gelukkig zitten er een aantal sterke scènes in, en is de vertelstructuur boeiend.

avatar van Lars

Lars

Dogie Hogan schreef:

Teleurstellende Blu-ray transfer: Link.

Ik heb Blu-ray hier vanavond gezien. is geen wonderlijke transfer en verwacht meer .

Maar nu was Blu-ray niet zo duur.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Terecht een klassieker.Verhaaltje stelt natuurlijk niets voor,maar dat wordt gecompenseerd door de vertelstructuur met de treinrestauratie als begin-en eindpunt waardoor de film een klassieke evenwichtigheid heeft.De acteerprestaties zijn subliem:Howard en Johnson zijn archetypische puriteinse middle-class Engelsen van wie je je niet kunt voorstellen dat ze zich door hun passies laten meeslepen tot de ultieme consequenties.Vooral Johnson is magistraal als vleesgeworden,psychisch geremd, bijna Victoriaans burgertrutje.Haar droogstoppel van een echtgenoot die niets doorheeft is buitengewoon vermakelijk.

Dat de voice-over niets toevoegt en tamelijk irritant wordt,moet je wel toegeven.De muziek van Rachmaninov(2e pianoconcert,2e deel)is sinsdien zo'n beetje standaard geworden als achtergrond bij liefdesdrama's,tot en met Bugs Bunny .

Sterke zin:you're middle-aged only once.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Niet echt een goeie film die inderdaad vrij tuttig op mij overkwam. Komt geen moment in de buurt van de ultime romantische film in ieder geval (Casablanca). Het tempo is dan nog wel redelijk vlot en de film verveelt niet echt, maar erg veel punten waren onveldoende. Ook ergerde is me vooral aan de irritant voice-over. Het verhaal werd ook op een vrij irritante manier gebracht door middel van flashbacks. Ook de acteerprestaties waren niet van hoog niveau. Geen goeie film dus, enigzins vermakelijk, maar er waren flink wat punten waar ik me aan ergerde. 2*

avatar van Smirnovv

Smirnovv

Heel genietbare film uit een ver verleden. Het verhaaltje stelt op zich misschien niet zo veel voor, maar het is des te straffer dat de film desalniettemin toch een uur en een half aan een stuk mijn aandacht weet vast te houden.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Erg saaie klassieker die verwacht dat ik meeleef met twee personen die vooral irritatie opwekken en waar totaal geen chemie vanaf straalt. Pover.

avatar van Stephan

Stephan

Zit 'm net weer eens te kijken op Youtube maar wat blijft deze film magistraal. Hét voorbeeld hoe je impact kan creëren met relatief simpele camerabewegingen zoals aan het begin als de kwebbelende dame even opstaat om iets te halen, de camera met haar mee-pant en Laura uit het beeld verliest terwijl op de achtergrond de Express langs komt denderen.
En dan het ontbrekende shot op het einde, wanneer de gillende trein aankomt. De dutch angle...

Met een chirurgische precisie... geweldig.

avatar van Ferdydurke

Ferdydurke

Sterke film, die zijn eigen maatschappelijk-culturele kader serieus neemt, het conflict niet verdoezelt door een makkelijke tegenstelling te creëren, en in zijn alledaagse setting ontroerend en geloofwaardig overkomt. Johnson is in haar hele uitstraling geknipt voor haar rol.

Misschien dat met de laatste scène een geforceerde poging wordt gedaan om de afgrond van melancholie wat te dempen, maar niettemin is dit een film die nog recht overeind staat.