• 9.380.493 stemmen

Releasedatum: 8 september 2005

• NPO Start Bekijk via NPO Start
  • NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot Het Schnitzelparadijs

Het Schnitzelparadijs verhaalt over de komische en romantische avonturen van Nordip Doenia, een jonge Marokkaan die goed kan leren en daardoor de belofte van zijn gemeenschap is. Nordip wil echter helemaal niet aan deze verwachtingen voldoen en neemt daarom een baantje als afwashulp in een Van Der Valk-achtig motel: "De Blauwe Gier". Daar wordt hij smoorverliefd op Agnes, het nichtje van de eigenares. Agnes staat onder even grote druk van haar ouders als Nordip. Het is de bedoeling dat Agnes ooit De Blauwe Gier gaat overnemen, maar diep in haar hart wil ze niet. De liefde tussen Nordip en Agnes is gedoemd te mislukken, tenzij Nordip er in slaagt Agnes ervan te overtuigen tegen de wens van haar ouders in te gaan.

avatar van gotti

Komen er dan meerdere versies uit ofzo (een lege en eentje met extra's?) Is wel erg goedkoop, voor een nieuwe dvd...

avatar van Quido

Quido

Er is maar 1 koopversie vertelde Wouter me net.

De huurversie is kaal, maar die kan men moeilijk in de verkoop gaan doen. Wellicht een prijsfout, maar profiteer ervan zou ik zeggen.

avatar van Wouter

gotti schreef:

Er is een versie voor verhuur en een versie voor verkoop.

De koopdvd heeft een commentaartrack, extended scenes, outttakes, trailer, belteaser, etc.

avatar van gotti

Ok. Bestel hem gelijk. Beste film van vorig jaar imo.

avatar van jherb

jherb

Verhaallijn: er ontstaat een romance tussen een Marokkaanse afwasser en een Hollandse directrice in opleiding. Dat was het. De rest van de personages vormen een bijzaak. Een bijzonder kleurrijk en melig circus van personages, maar niet meer dan een flinterdun decor voor de ontluikende liefde tussen Nordip (Mounir Valentyn) en Agnes (Bracha van Doesburgh). Dat de bijrollen desalniettemin boven de hoofdrollen van Nordip en Agnes uitstijgen is daarom een beetje treurig. Nordip en Agnes zijn de enige ‘normale’ personages, maar misschien is juist die kleurloosheid de doorn in het oog.

Om anno 2005 nog met een verkapte versie van een ‘Romeo en Julia verhaal in een nieuw jasje’ aan te komen zetten is al haast banaal, maar vooral de manier waarop deze is neergezet is tragisch. Je mag toch verwachten dat het allemaal wat gecompliceerder mag. Shakespeare is ook niet beroemd geworden om zijn gemakzucht in het neerpennen van een eeuwenoud liefdesverhaaltje.

Het zal allemaal wel te maken hebben met praktische zaken: bezoekers. Het verkoopt in ieder geval wel, dus in dat opzicht zal Martin Koolhoven in zijn nopjes zijn. Artistiek gezien is het alleen bijzonder pover.

De personages om Nordip en Agnes heen zijn karikaturen die zelfs niet meer normaal kunnen praten. Allen zijn ze gekooid door de omstandigheden of een gebrek aan vooruitzicht. Wat het ook is, iedereen heeft wel een bepaalde tic of is ronduit gestoord. Van de Servische slachter met de dood in zijn ogen (Tygo Gernandt), tot de schreeuwerige Marokkaan met de scheve bek (Mimoun Ouaissa) tot de kapitein Haak van de keuken (Frank Lammers) die ofwel slaapt ofwel autoritair de kudde commandeert. Het zijn komische personages die het dunne verhaallijntje nog enigszins kleur proberen te geven. Je gaat wensen dat Nordip ook ineens gek gaat doen, want hij is wel een beetje heel erg saai. Liever een carrière als afwasser dan als student Geneeskunde... Het is een al even onbegrijpelijk als oninteressant personage. Een Marokkaan die Geneeskunde studeert zou toch vele malen interessanter zijn om te filmen dan als afwasser? Iedereen weet inmiddels wel dat Marokkanen uitstekende schoonmakers zijn.

Maar goed. Het verhaal draait natuurlijk allemaal om de liefde. En natuurlijk zijn er obstakels, natuurlijk worden die overwonnen en o, o, o, wat zijn ze ondeugend als ze zich stiekem terugtrekken in een kamertje!

Zijn er dan nog positieve kanten? Jazeker. De snelle montage bijvoorbeeld, waardoor het gelukkig nog wel een beetje opschiet allemaal. Ook de camerastandpunten waren soms vrij onconventioneel. Technische pluspunten dus. De vader van Nordip is ook nog het vermelden waard: de vreugde die hij in zijn rol heeft gelegd is verfrissend. De rest van de cast blijft toch vooral hangen in nors en quasi-grappig gestommel tijdens het opvullen van de ruimte, alhoewel nog altijd beter dan Nordip en Agnes.

Cultureel-maatschappelijk draagt deze film niet veel bij. Marokkanen verkopen vandaag de dag. Zet ze op ‘t doek en zie: omzet! Hun manier van doen is vermakelijk, maar niet erg hoogstaand. Het slechte Nederlandse gebrabbel en de rare mimiek: het zijn dezelfde ingrediënten waarmee knuffelicoon Ali B succes oogst, naast zijn bijbaan als rapper. Lekker gek doen.

De Marokkaan in zijn generaliserende algemeenheid ontworstelt zich aan het imago van tasjesdief en is langzamerhand de nar van Nederland aan het worden. Joepie.

avatar van Edie

Edie

Idd, zeer eenvoudig verhaal, maar wel grappig in elkaar gezet te danken aan de vrij leuke, doch eenvoudige, personages...

Had hem op 3* staan, na de 2de maal viel het allemaal wat tegen en wil je toch snel het eind zien komen, doordat alles zo herkenbaar is van de vorige kijkbeurt en er niks nieuws inzit..

Wel leuke komedie voor een keer.. 2.5*

avatar van steefwijnen

steefwijnen

ik had eerst snitz gekeken en shouf shouf daarna wat viel die laatste tegen, tegenover deze toch wel komische film voor mij 4xxxx

avatar van Frenky

Frenky

ja ik heb hem ook gezien...

weer zo'n standaard NL film...

ben er helemaal niet tevreden over.

vind het een beetje jammer dat er steeds meer en meer van dit soort films komen....

Als er nou is een leuk verhaal in komt ...maar dit ging echt nergens over.

De humor vond ik ook matig... zelfde als shouf shouf.... kom dan met wat nieuws denk ik dan.

van mij krijgt ie 2 sterren

avatar van airbus1

airbus1

Ik heb toch wel gelachen met deze film.

Het verhaal is echt te simpel voor woorden maar de grappen zijn wel leuk. Ik heb me wel een avondje vermaakt.

3,5 sterren

avatar van Modar

Modar

leuke film, en van die simpele spottende grapjes geweldig

avondje vermaakt destijds in bios

3.5 ster op zijn plaats

avatar van DeVrouw

DeVrouw

heb me echt vermaakt met deze film...ben er zelfs 2 keer heen geweest in de bioscoop (meer uit het gebrek aan andere films)

irriteerde me alleen een beetje aan Bracha van Doesburg...dat deed ik ook al in Vet Hard....geen idee hoe het komt...haar manier van acteren haar uitstraling? Wie zal het zeggen...had liever iemand anders in de hoofdrol gezien.

avatar van gemaster

gemaster

Leuke film waarbij ik me goed heb vermaakt. De film duurt lekker kort, wat voor mij altijd een pluspunt is bij lichtgewicht komedies. Veel te veel van dat soort films duren tegenwoordig 2 uur.

In tegenstelling tot de leuke bijrollen was de jongen die Nordip speelde niet erg interessant. Bracha van Doesburg heeft een onweerstaanbare uitstraling en is wat mij betreft een groot talent. De romantische verwikkelingen waren ook niet echt goed uitgewerkt. Ik had nergens het gevoel dat ik naar iets origineels zat te kijken. De humoristische stukjes in de keuken waren erg leuk gedaan. Goede snelle, flitsende montage en een paar erg leuke camerastandpunten.

Een groot minpunt vond ik echter de belachelijk slechte muziek. Die Spaanse gitaren, dat was op het randje, maar de popnummers met tekst zijn echt verschrikkelijk slecht. Ik las hier ergens dat het van Krezip was, dus dan is het ook niet meer dan logisch dat het zo slecht is. Ik snap best dat het budget voor de muziek niet al te hoog is, maar er zullen toch wel betere Nederlandse bandjes zijn dan Krezip?

Al met al had ik niet zo heel erg veel van de film verwacht, maar het was toch een redelijk positieve verrassing.

avatar van neo

neo

gemaster schreef:

Vond het helemaal geweldig. Maar ik snap dat met dit soort score de zoetigheid voor sommige bijna of echt te is.

avatar van Spineglass

Spineglass

vandaag meegenomen uit de videotheek, bekeken en moet zeggen: vond dat er wel erg droge stukken in de film zaten! 3*

avatar van gotti

Maar even meegenomen uit de videotheek; blijft uitermate lollig en herkenbaar (vooral Mo & Amimoen).

4,5* blijft staan.

avatar van jaspertje3

jaspertje3

Quido schreef:

Er is maar 1 koopversie vertelde Wouter me net.

Lijkt me geen prijsfout, op bol.com bieden ze em ook al aan voor 9,99 in de pre-order

Maar wel beter!! Ga em meteen halen voor dat geld

avatar van Quido

Quido

Ja, prijzen zijn inmiddels bij veel winkels aangepast naar 9,99.

avatar van Dikkie Post

Dikkie Post

Ik vond het een vreselijke kinderachtige film, veel te voorspelbaar en onorigineel. Erg jammer vooral omdat er toch een aantal zeer goede acteurs inzitten, had er veel meer van verwacht. Met veel moeite afgekeken.

avatar van IcU

IcU

Hele leuke film. Veel humor en een leuk verhaaltje dat goed is uitgewerkt. 4*

Wat een slechte film! Is dit de kwaliteit van Nederlandse films?! Een 1.5.

avatar van FisherKing

FisherKing

Is geen tekenfilm

avatar van Anjin

Anjin

Zou die film nog niet voor niks willen hebben

Wat een belachelijke film

Wel leuk als onderzetter

avatar van Davidian

Davidian

+ Bracha van Doesburgh

- De Rest

avatar van MovieFreak2

MovieFreak2

vondt deze een beetje tegen vallen dan shouf shouf habibi maar is wel vermakelijk! van mij een 3

avatar van Blizz

Blizz

Simpele film

simpel verhaal

simpele grappen

Leuk om een keer te zien.

2,5

avatar van IcU

IcU

Ik heb hem nog een keer gekeken en ik vond hem weer erg leuk. Ik kan de negatieve berichten begrijpen, maar ik vind deze film echt super. Vooral omdat het allemaal zo simpel en erg grappig is. Mo en Amimoen zijn een erg leuk duo.

avatar van stan

stan

Was leuk voor een keer heb wel een paar keer gelachen maat that's it

avatar van farah50

farah50

Nou ik snap niet dat deze film in de prijzen is gevallen er is echt niks aan, ik had er meer van verwacht, vond het sonde van mijn tijd.

avatar van Edonkie

Edonkie

Ik vond het één van de leukste NL films

avatar van renoow

renoow

Verschrikkelijke film, de moeite van het huren niet waard!