• 8.896.374 stemmen

Geregisseerd door: Sidney J. Furie

Met onder meer: Jason Gedrick en David Suchet

Releasedatum: 10 april 1986

Plot Iron Eagle

"Break the sound barrier."

De vader van Doug Masters wordt neergeschoten boven het Midden-Oosten en gevangengezet. Doug, die zelf ook ooit graag straaljagerpiloot wil worden, vindt dat de regering te weinig doet en besluit samen met zijn vrienden iets te ondernemen om hem vrij te krijgen. Ze roepen de hulp in van onderhoudsmonteur Chappy, een voormalige luchtmachtkolonel

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Charles 'Chappy' Sinclair

Milo Bazen

Matthew 'Matt' Masters

avatar van Beertje45

Beertje45

Ik vind deze film nog steeds erg goed, soms komen bepaalde delen van de film nogal stripachtig over, maar ik vind het geen minpunt. Louis Gossett jr. en Gedrick spelen aardig op mekaar in en er is voldoende aktie aanwezig. Bevalt me beter dan Top Gun en andere vergelijkbare films.

avatar van wood23

wood23

Geinig filmpje leuk om een keer gezien te hebben maar meer ook zeker niet.

avatar van mrklm

mrklm

Domme actiefilm gemaakt voor tienerventjes die kicken op vliegtuigen (en Top Gun (1986)). Louis Gossett Jr geeft deze film veel meer geloofwaardigheid dan het verdient. Het verhaal betreft een een tiener die met een F-16 het kamp van een Arabische schurk [David Suchet] plat bombardeert om zijn vader te redden van executie. De film zelf is nog belachelijker dan het verhaal, maar de vliegscènes zijn fraai in beeld gebracht. En ja, om de één of andere reden volgden er nog drie van dit soort gevalletjes...

avatar van wood23

wood23

Ik heb het idee alsof de makers van deze filmserie er een groot succes van probeerde te maken,maar niet het talent hadden om er echt iets van te maken,maar toch films willen maken.

avatar van FlorisV

FlorisV

Belachelijk weinig recensies hier tov Top Gun. Ik vond hem toen beter. Die walkman in de cockpit staat me nog bij en natuurlijk Gossett als vaderfiguur. Is weer aan een nodige beurt toe.

Enne...straaljagers, die waren gewoon gaaf. Had er posters van hangen, deed er modelbouw van...F-16 heb ik altijd een prachtig ontwerp gevonden ook, mooier dan de F-14 Tomcat, zal wel door de mooie rondingen komen.

avatar van FlorisV

FlorisV

Een film uit het onvolprezen "America, fuck yeah!" tijdperk. Fout kan best lekker zijn, want dit was gewoon een leuke jeugdherinnering die destijds als smakelijk videovoer heeft gediend voor mij.

Wat gezegd is over de geloofwaardigheid van het plot en het propaganda-achtige karakter (dit soort films werden toen al mede gefinancierd door de strijdmacht, anders mag je echt niet die F-16's lenen) kan ik wel beamen. De vijand is eendimensionaal slecht, maar ik vind dat voor zo'n soort film prima. Wie meer de nuances zoekt van internationale conflicten kan beter Homeland kijken. Het stuk waarin de maten van Doug helpen om de weg te banen voor zijn plan vond ik wel vrij stom en vervelend. Maar het is verder erg vermakelijk. De actie is best in orde.

David Suchet, die de vijandige generaal speelt, zat ook in Falcon and the Snowman, als Rus. En dat Russische accent waarmee hij hier wederom praatte hielp hier nu niet bepaald aangezien hij nu een Midden-Oosterse ploert moet voorstellen.

Gossett doet het redelijk als mentor Chappy maar ik vond zijn delivery soms steken laten vallen en zijn gezichtsuitdrukking te monotoon. Gedrick, de jonge Doug, speelde later nog een psycho in de ijzersterke serie Bosch en dat lijzige stemmetje hoor je in deze film ook, waardoor hij misschien wat apart lijkt maar ik vond hem geen verkeerde keuze.

Ik heb wel zin gekregen de andere Iron Eagles ook eens een keer op te zetten (ik ben nooit verder gekomen dan 2 trouwens, maar die vond ik toen ook leuk).

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Als puber noteerde ik in een boekje de films die ik huurde in de videotheek, en deze heb ik bijna dag voor dag 35 jaar geleden gehuurd in augustus 1988 met een cijfer van 9/10. Ik kan echter niet meer zeggen wat ik er toen zo goed aan vond want er blijft bijna niks meer over in mijn herinneringen, behalve dat het over een jongen was die in een straaljager presteerde met 80s muziek in een walkman.

Intussen na herziening vind ik deze film nog steeds geen ramp al kan ik er geen 4,5* aan geven. Echt een jeugdfilm met als enige bedoeling om Top Gun te bekampen die datzelfde jaar in de zalen verscheen, maar dan iets minder volwassen en met een lager budget gemaakt.

De vader van Doug wordt na een verkenningsvlucht gevangengenomen in een land in het Midden Oosten en zal binnen drie dagen opgehangen worden. Maar Doug heeft een plan: met een straaljager zal hij zelf een rescue mission op touw zetten om hem te redden. Hij krijgt de steun van Chappie Sinclair, een vriend van vaderlief.

Het verhaal dat een tiener zomaar eens zo'n operatie zou kunnen uitvoeren slaat natuurlijk nergens op, maar als avonturenfilm kan ik dit makkelijk door de vingers zien. Ook de scoutshumor in zo'n ernstige situatie voelt niet helemaal op zijn plaats maar ik vond het nog steeds een leuke film.

avatar van blurp194

blurp194

Ergens tussen Top Gun en Firefox, maar met een veel te kinderachtig plot - ongeloofwaardig wil ik het niet noemen in deze vergelijking. En ja, met Gedrick als hoofdpersoon zet de film zich ook wel op een erg grote achterstand - dat zet de hele film meteen in het genre 'kinderfilm' in plaats van die twee voorbeelden die wel met 'de grote jongens' meedoen. Waarbij Gedrick misschien niet slecht speelt, als je er van uitgaat dat zijn opdracht was om een vervelend over het paard getild eigenwijs kkind te spelen. Maar ja, je moet er maar tegen kunnen.

Aan de positieve kant heeft deze film dan wel de mooiere vliegtuigen - F16's tegenover de Tomcats van Top Gun, en de niet-bestaande toverMIG van Firefox. En Louis Gossett Jr - toch een van de betere acteurs uit die periode, en ondanks een paar erg mooie rollen helaas nooit zo ver doorgebroken als hij wat mij betreft verdiend had. Nouja, we hebben deze film nog, en alle vervolgen. Morgen deel twee, als het een beetje meezit.