• 9.376.609 stemmen

Geregisseerd door: Werner Herzog

Met onder meer: Timothy Treadwell, Werner Herzog en Jewel Palovak

Releasedatum: 8 december 2005

Plot Grizzly Man

"In nature, there are boundaries. One man spent the last 13 years of his life crossing them."

Grizzly Man toont het leven en de dood van amateur grizzly beer expert en natuurbeschermer Timothy Treadwell. Treadwell leefde dertien zomers lang ongewapend tussen beren en legde de laatste vijf seizoenen van zijn avonturen in de wildernis vast op film. In oktober 2003 werden de stoffelijke resten van Treadwell en zijn vriendin Amie Huguenard gevonden vlakbij hun kampeerplaats in het Katmai National Park and Reserve in Alaska. Ze waren ernstig toegetakeld en opgegeten door een grizzly en werden daarmee de eerste geregistreerde slachtoffers van een aanval van een beer in het park. Er wordt niet alleen ingegaan op het mysterie van de wildernis maar ook op het mysterie van de menselijke natuur als de laatste vijf jaar van Treadwell in de wildernis in kaart worden gebracht.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

Ik baal nog steeds dat we de video niet gehoord hebben. De foto's hadden ze ook wel mogen laten zien.

avatar van squash2002

squash2002

beetje saai en slow

avatar van Chr.s

Chr.s

Saai? Erg intressante docu imo. Vond alleen de stem van de man die de voice-over insprak irritant.

Dikke 3,5

avatar van Crazy~Dutchman

Crazy~Dutchman

Wat een mafkees, en die lijkschouwer was al helemaal een weirdo.

Leuke docu om een keer gezien te hebben, maar viel mij toch een beetje tegen. Had er op de een of andere manier meer van verwacht.

avatar van Riddick

Riddick

Leuke documentaire maar niet super speciaal.. Vooral wat Chr.s ook al zei.. die voice over .. wat een rot stem..

Maar is verder wel intressant om het leven van zo'n man te volgen...

avatar van Riddick

Riddick

Werner Herzog .... Himself/Narrator/Interviewer (voice)

De regisseur doet het zelf.. voor een duitser is hij nog wel goed te verstaan.. zijn engels. maar vond het toch nog steeds iritant..

avatar van Scopan#1

Scopan#1

Een goede docu, voor de liefhebber. Wat ik kan waarderen is de neutrale wijze van presenteren, wat bij een goede docu hoort. Het tragische einde, maakt de deze docu intrigerend. Hoe hard het ook klinkt, zonder een dergelijk einde kan je twijfelen aan de 'echtheid' van het gevaar en dus de kracht van het verhaal.

3,5

avatar van doeze

doeze

What a nutcase, zeg! Het was een zielige, eenzame man en ik denk dat ie daardoor steeds gekker werd.

De docu was ontzettend saai, had wat meer vaart in mogen zitten en inderdaad had geluidstape wel afgespeeld mogen worden, daar word je door de docu steeds nieuwsgieriger naar. Ik vind dat mensen dan zelf maar moeten bepalen of ze er naar luisteren of niet d.m.v. het geluid af te zetten. Er was nu totaal geen climax.

Ik vond het nog het meest triest voor de ouders en vind dat ze het horloge beter aan de ouders hadden kunnen geven dan aan die wazige ex-vriendin.

Verder ben ik blij dat ze Woody Harrelson als barman gekozen hadden als barman.

Ik geef hem 1* voor de moeite van gekke Timothy.

avatar van vincentclaesen

vincentclaesen

ik weet niet of enkel Belgische mensen de reportage op Telefacts hebben gezien, een paar weken geleden, maar die was zeer interassant. ik heb echt zin om hem te gaan zien

avatar van Halcyon

Halcyon

Heb die reportage niet gezien, maar wel een andere op "De Zevende Dag". Heb ook zin om hem te gaan zien. Ben echt een natuurliefhebber en heb destijds ook enorm genoten van L'Ours.

avatar van likeahurricane

likeahurricane

Vreemde film. Hele mooie plaatjes van Alaska worden afgewisseld met een aantal portretten van verschillende mensen waar ik me niet echt gemakkelijk bij voel.

Duidelijk is dat Tim heeft aangestuurd om zijn eigen dood en ook heeft zien aankomen. Hij was los van de wereld en eigenlijk zijn we allemaal een beetje gek.

Het beeld van Herzog is natuurlijk ook niet geheel positief.

2.5 * voor de mooie beelden van Timothy.

likeahurricane schreef:

Het beeld van Herzog is natuurlijk ook niet geheel positief.

Wat bedoel je precies?

avatar van likeahurricane

likeahurricane

Herzog laat een beeld zien waarbij hij Timothy toch niet geheel vleiend neer zet. Vind ik persoonlijk niet zo kies. Ook hoe hij de coroner laat praten en het bandje met de laatste geluiden riekt naar sensatie. Leuk voor een fictieve film, maar de realiteit is dan toch anders.

ik krijg hoe langer ik er over nadenk een beetje slechte nasmaak van deze film.

likeahurricane schreef:

Niet mee eens eerlijk gezegd. Inderdaad krijg je een bepaald beeld van Timothy, maar op zich niks mee gegeven het feit dat Herzog een dieper indringender beeld wilde weergeven dan Timothy hoopte van zichzelf te geven in zijn quasi-documentaires. In mijn ogen heeft Herzog een oprechte karakterstudie van hem gemaakt zonder hem belachelijker te maken dan hij al was. Het feit dat hij opdracht gaf dat bandje te vernietigen geeft aan dat hij er geen sensatieverhaal van wilde maken.

avatar van neo

neo

Redlop schreef:

Inderdaad. Iemand die op iets anders uit was had dit bandje helemaal op het einde makkelijk laten horen voor de grote 'climax'. Herzog vond ik vrij irritant als verteller. Door de docu heen heb ik flink zitten lachen om allerlei personen van buitenaf. Neem die overhandiging van dat horloge, ik had het niet meer! Aardige docu op zich. Vond wel dat Herzog de man her en der wat ophemelde en groter probeerde te maken, als hij over hem praat als geslaagd filmmaker. Neem de scene waarin hij praat over toeval en hoe in films dingen prachtig samen kunnen komen; je ziet een beer in beeld en enkele vossen langs komen.... Jammer van dat soort onzinnige zaken in de vertelling. 3 sterren

avatar van Game-Freak

Game-Freak

Niet mijn soort documentaire, ik heb me dood geirriteerd om al die mafketels die er in voorkomen, ze zijn stuk voor stuk knettergek!!

Die lijkschouwer is helemaal een mafketel!

Ik had graag wat meer van de dieren willen zien, want het is wel super om die beren en vossen in het wild te zien leven, maar je ziet helaas teveel maffe Timothy.

Ook erg jammer dat ze het bandje niet hebben laten horen, je leeft eigenlijk helemaal naar dat stuk toe, je bent toch op een of andere manier nieuwsgierig hoe het gebeurt is, al kun je dan alleen maar ernaar luisteren.

Om een of andere vagen reden heb ik ook een beetje het idee dat er het een en ander in scene is gezet ofzo...

2* voor de mooie beelden van die dieren en de mooie omgeving.

avatar van james_cameron

Eersteklas documentaire verteld een schrijnend verhaal over een van de wereld vervreemde man (Treadwell) die een nieuw leven begint in Alaska, temidden van een groep beren. Daar vindt hij een gruwelijk maar toepasselijk einde. De visie van de man staat in schril contrast met die van regisseur Herzog, hoewel ze beiden verbonden zijn door een bepaalde vorm van gekte. Prachtige beelden (hoofdzakelijk van Treadwell zelf) en emotioneel ingesproken door Herzog. De scene waarin Herzog zelf even in beeld komt (als hij de audiotape beluisterd van Treadwell's sterfscene) is hartverscheurend.

Een teleurstellende reportage.

Hoe spectaculair de hoes er ook uit mag zien stink er niet in.

Bijna anderhalf uur gewauwel over wat voor persoon Timothy was.

Een wereldvreemd persoon met psychische stoornissen die dacht heel veel te betekenen voor de beren in Alaska maar die eigenlijk alleen maar als stoorzender heen en weer banjerde.

Voor de rest nauwelijks interessante beelden.

Daar doel ik niet alleen mee de fatale beelden van de

slachting van Tomothy en zijn vriendin ( die beelden zijn er niet enkel geluid) maar kwa natuurbeelden blijft het allemaal heel karig.

13 jaar filmen en meer dan een paar huppelenden vosjes en een vechtpartij tussen twee beren om de gunst van het vrouwtje zijn ongeveer de hoogtepunten...

Nee, Grizzly Man is niet die boeiende documentaire die

het pretendeert te zijn.

De film sluit aan bij de hoofdpersonage.

Troosteloos en treurig..

Game-Freak schreef:

Die lijkschouwer is helemaal een mafketel!

Ik moest bij die lijkschouwer denken aan Dr Dood van "Faces of Death"....

Ook een karikatuur...

avatar van Escobar

Escobar

Ik heb hem uitgezet want op een gegeven moment weet je het wel. Ik had op meer spectakel gehoopt los slingerende stukken vlees van die mafkees.

Ze probeerde er een nette film van te maken en dat had van mij niet gehoeven.

Ook dat bandje had ik graag gehoord. Daar ging het verhaal toch over tussen de beren leven en dat liep slecht af nou laat horen dan.

Ik heb wel respect voor Timothy Treadwell al kwam ik er niet achter of hij nou gek was of niet.

**2.0

Escobar schreef:

Ooohhhh...die is hard

Wat betreft die geluidsbanden ben ik het wel eens.

Hoe gruwelijk ook maar maak het verhaal en drama wel compleet...hoort bij de produktie.

Maar waarschijnlijk is het niet commercieel interessant meer. De film zou dan niet meer voor alle leeftijden meer gelden..

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Curieuze documentaire over berenman Timothy Treadwell, de ex- drinkende, surfende hippie die de wildernis in trok om als een soort van mythische prins te strijden voor de beren. Weet na het zien van de documentaire nog steeds niet wat ik van de man moet denken. Hij had iig hart voor de zaak dat staat wel vast.

In bepaalde overtuigingen van Timothy kon ik me nog best wel vinden ook. De wildernis, de ongerepte natuur het is een totaal andere wereld dan die van de menselijke beschaving. Boven op een eenzame bergtop met een heel land aan je voeten lijken menselijke problemen allemaal klein en van voorbijgaande aard te zijn. En dieren ze verraden of besodemieteren je niet, ze zijn zoals ze zijn. Echter eens moet je van die bergtop afkomen en weer met beidde voeten in de wereld staan. Deze man lukte dat niet, eigenlijk is het een tragische dolende ziel en dat maakt deze docu soms op pijnlijke wijze glashelder. Als berenman levend in zijn eigen aardsparadijs voelt hij zich eindelijk geaccepteerd door zijn "vrienden" de vossen en vooral de beren, dit wordt nog versterkt en gevoed door de absolute eenzaamheid waarin hij grote delen van het jaar verkeerd. Het is echter wel zijn eigen fictieve wereld en dat is ook hetgene wat hem fataal werd. De indiaan uit de film had het over disrespect voor de lijn tussen mens en beer, ik hou het zelf op onwetendheid en naiviteit. Uit alles blijkt wel dat de berenman geen flauw benul had van wat hij nu precies aan het doen was. Het hele idee van eten en gegeten worden waar onze hele levende planeet om draait leek hem volkomen vreemd. Eigenaardig voor iemand die 13 jaar heeft doorgebracht in Alaska's ruige natuur, het spreekt voor een erg selectief en gekleurd waarnemingsvermogen.

De beelden van Timothy's beren zijn wel uniek en het landschap is natuurlijk niet te evenaren qua schoonheid.
Ondanks het tragische gegeven is de documentaire soms erg grappig. De scene met de hommel is super! Timothy barst bijna in janken uit bij de aanblik van een dode hommel en dan blijkt na zijn emotionel begrafenis speech dat het beestje gewoon slaapt Of het overhandigen van het horloge, "hij tikt nog steeds". Weet iemand misschien het merk want die moet ik ook hebben Zowiezo komt er wel behoorlijk appart volk voorbij.
Het geeft de documentaire een tragiekomische noot, beetje zoals het leven van de berenman zelf eigenlijk. Grizzly Man goed voor een verregende zaterdag namiddag en goed voor 3.5*

avatar van pikedre

pikedre

Beetje jammer van het geluidsfragment.... verder hele mooie en bizarre beelden...

geheel een *2,5 waard

avatar van porcupine

porcupine

Ik had hier ook meer van verwacht.

In andere waar gebeurde verhalen laten ze toch ook alles zien.

Het meest spectaculaire gedeelte hebben ze weg gelaten flauw hoor.

Een dikke *1

Redlop

Ik heb het idee dat de DVD 'Grizzly Man' door het gilde der videotheekhouders onder horror is gerangschikt, want videotheekhouders zijn de laatste die je hoeft uit te leggen dat de grizzlybeer al decennia lang een graag geziene gast is in allerlei obscure B-horrorfilms.

Helaas..dit is een karakterstudie en geen snuf bloedbad of iets in die geest.

avatar van tevelenco

tevelenco

Redelijk boeiende documentaire over het leven van de in mijn ogen compleet gestoorde Timothy Treadwell.

De documantaire kun je eigenlijk indelen in 2 stukken.

Het ene deel bestaat uit beelden van Timothy en de beren.

Het andere deel bevat reacties van vrienden en bekenden op hetgene wat gebeurd is.

Van mij hadden er wat meer beelden van Timothy en de beren in gemogen.

Wat ook wel had gekund aangezien hij meer dan 100 uur beeldmateriaal van hem en de beren had opgenomen.

Die vond ik boeiender dan het commentaar van de vrienden.

Maar ondanks dat vond ik hem toch goed genoeg voor een avondje vermaak.

avatar van Hagele

Hagele

Net gekeken en weet op dit moment niet zo een twee drie wat ik ervan moet denken. Vind de manier waarop die met de beren en vooral ook de vossen omging heel positief. Iets wat ik zelf ook wel eens graag zou willen. Een omgang met wilde dieren, lijkt me fantastisch. Van de andere kant schaad je de dieren daar ook alleen maar mee, want die zitten niet te wachten op menselijke emoties.

Breng nog even geen stem uit, wil het eerst even laten bezinken en relativeren.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Hagele schreef:

Ja dat is wel wat Timothy deed, wat hij in de (grote) mensenwereld niet vond; Liefde, aandacht, waardering projecteerde hij op de beren en vossen maar dat werkt natuurlijk niet, dieren zijn geen mensen. Hij dacht dat die vossen z'n vriendjes waren maar in feite was Thimoty met z'n basiskamp voor de vossen gewoon een makkelijke manier om aan voedsel te komen. Niet meer niet minder.

Ik vind het vooral zo vreemd dat hij aan de ene kant veel kennis had over die dieren en de omgeving maar dat hij dat zo wist aan te passen dat het allemaal in zijn eigen fantasie-wereld paste.

avatar van Asmahan

Asmahan

Timothy doet me denken aan Michael Jackson. Het was een nep-kind dat in zijn eigen geidealiseerde wereld wilde leven. Timothy komt heel gekunsteld over, gemaakt stemmetje, overdreven emoties van vreugde en liefde.

Zoals al geschreven werd: hij kon alles op de dieren projecteren. Grappig om te zien hoe er een beer onverschillig rondscharrelt in de buurt van Timothy, en hij dat opvat als een diep, woordeloos contact. Ook zijn zelfopgelegde taak: het redden van de beren, bestaat alleen in zijn beleving.

Timothy en Amie waren wel enorm heldhaftig op het einde. Timothy door Amie aan te sporen weg te lopen, en Amy door dat niet te doen en de beer zelfs aan te vallen.

Asmahan schreef:

Hoe kom je daarbij?