menu

True Crimes (2016)

Alternatieve titel: Dark Crimes

mijn stem
2,17 (66)
66 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Polen / Verenigde Staten
Misdaad / Thriller
92 minuten

geregisseerd door Alexandros Avranas
met Jim Carrey, Robert Wieckiewicz en Agata Kulesza

Wanneer een zakenman vermoord wordt, heeft de politie in Polen totaal geen idee wie de dader en diens motieven kunnen zijn. Er zijn geen aanwijzingen. Er wordt daarom gesproken over de perfecte misdaad. Tot het moment dat auteur Krystian Bala een boek publiceert waarin een moord wordt beschreven die akelig veel overeen komt met de moord op de zakenman.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=lwTiIOo8BXg

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
Een doorstart van Jim Carrey?
Niet alleen in deze film, ook in de de nieuwe van Amirpour!

avatar van tattoobob
Eindelijk weer eens een film met Carrey...thriller gaat hem ook goed af dus laat maar komen die hap.

avatar van only1ELEANOR
Nou..hier ben ik ook wel heel benieuwd naar tattoobob

avatar van Esteban
De official stills van deze film ogen in ieder geval erg sfeervol op een sombere manier. Jim Carrey heeft al meermaals verrast, met deze zal hij dat vermoedelijk (hopelijk) nog eens doen. Dit is mijlenver verwijderd van 'The Number 23' en een rol als deze deed hij nog niet eerder. Benieuwd.

avatar van Esteban
Toch wat jammer dat de reviews naar aanleiding van de wereldpremière op een Filmfestival in Warschau (Polen) niet al te lovend zijn. Deze filmversie van het waar gebeurde verhaal is daar ook wat in het verkeerde keelgat geschoten vanwege teveel vrijheden die zouden genomen zijn. Een afstandelijke, weinig gefocuste en verwarde vertelling. Zo klinken alle kritieken.

Lichtpuntje : Wel lees je telkens de bevestiging dat dit een kant van Jim Carrey is die je nog nooit of te nimmer gezien hebt. En dat deze prestatie hem op de kaart zet voor doodserieuze rollen met een zekere intensiteit, het is pure ernst en dat zou veelbelovend zijn voor toekomstige projecten. Maar 'True Crimes' blijkt het verkeerde project, althans volgens de pers.

avatar van Daan258
Tof dat Jim Carrey weer in thrillers gaat spelen.
Ben benieuwd.

avatar van Esteban
Saban Films, de distribiteur voor de US, bevestigde dat True Crimes een 'early 2018' release krijgt. Ik gok op februari. Benieuwd wanneer en hoe deze tot bij ons komt.

Jim Carrey in een thriller. Da's nieuw voor mij.

avatar van Esteban
Volgens Saban Films zou de film voortaan "Dark Crimes" heten en een gelimiteerde release krijgen in April van dit jaar. Dat wil zeggen dat we snel een trailer (zouden moeten) krijgen.

avatar van Esteban
Crimes cachés (Dark Crimes) : bande-annonce française - YouTube

PS: Het betreft wel een Franse dub, helaas. Ook niet de beste kwaliteit. Maar geeft wel een eerste indruk.


avatar van Seam
Hij is inmiddels te pindakazen

avatar van Walter White
MishimaH schreef:
Jim Carrey in een thriller. Da's nieuw voor mij.


Nou dan heb je deze vast niet gezien The Number 23 (2007)
Denk dat die leuker is dan True Crimes

avatar van stinissen
2,0
stinissen (crew)
Jim Carrey en Charlotte Gainsbourg zijn prima acteurs maar kunnen deze film ook niet redden.

avatar van schumacher
2,0
Als je de naam Jim Carrey leest dan verwacht je er wel wat van maar helaas..... het is niet dat de man niet zijn rol goed speelde ofzo...... der zitten gaten in de film vind ik, dat is nog zo erg niet, het ergste vond ik dat de tijd niet vooruitging, er zat niks spanning of een tempo of wat dan ook in.
90 minuten duurden langer aan.

Nee, helaas geen te beste film, wel een verrassend einde.

2,0
Sobere, bijna deprimerende thriller. In het Polen van deze film schijnt de zon nooit, zien we bijna continue regen, dichte mist en droevig kijkende mensen maar helaas is True Crimes daardoor nog geen nieuwe Se7en geworden. Een tergend langzame vertelling zonder veel hoogtepunten en een aardige plotwending die veel te laat komt om de lethargie te doorbreken. Carrey, met een imposante baard waardoor hij de oudere broer van Arie Boomsma lijkt, doet zijn best en houd zijn gezicht dit keer keurig strak maar een betere acteur had meer uit deze dankbare rol kunnen halen. Regisseur Avranas zal tijdens het vervaardigen van deze film ergens onderweg gemerkt hebben dat dit het niet wordt, en probeert derhalve opzichtig de boel wat meer schwung te geven met enkele expliciete naaktscènes, waaronder een aantal shots van mevrouw Gainsbourg( hier verdrietiger dan ooit eerder). Dus als je daar op zit te wachten dan is dit wellicht toch je ding, maar persoonlijk denk ik dat deze productie vooral snel in de vergetelheid dient te geraken, één van de slechtere films uit 2016.

2,5
Jim Carrey in een film waarbij hij eindelijk eens serieus is kan ik wel waarderen, alleen jammer dat deze film niet echt heel bijzonder is.
Volgende keer beter, dit was niks.

avatar van ikkegoemikke
2,5
You're the girl in the inner room.
Alicja is your story.
You talked, he wrote it down.


Ik veronderstel dat het bijna onmogelijk is om voor een film gesitueerd in een Slavisch land een uitbundig kleurenpallet te gebruiken. Telkens het verhaal zich afspeelt in zo’n communistisch of ex-communistisch land trekt men een blik open met deprimerende kleuren. Hoe dichter men het moederland van communisme Rusland nadert, des te grijzer, grauwer en fletser de beelden worden. De troosteloosheid en somberheid spat van het scherm af. Alles lijkt kaal, onaangekleed en gewoonweg saai. Om dit euvel in een film te camoufleren, moet men toch over een boeiend en intrigerend verhaal beschikken die door kleurrijke acteurs worden vertolkt. Maar zelfs dat ontbreekt een beetje in “Dark crimes”. Zelfs Jim Carrey is voorzien van een grijze baard. Met een beetje verbeelding zou je de film kunnen zien als een oubollige zwart-wit film.

Dark Crimes” is gebaseerd op een artikel uit de Washington Post over Krystian Bala. Een schrijver die een onopgeloste moord tot in het detail beschreef in één van zijn boeken en op basis hiervan veroordeeld werd. Misschien een interessant item om een film over te maken, was het niet dat het tempo van de film gelijkaardig is aan het schrijven van een boek. Tergend langzaam. En daar kon Jim Carrey zelf niets aan verhelpen. Deze gekke-bekken-trekker die al eens met God overhoop ligt, geplaagd wordt door een bende pinguïns of laxeermiddel mengt met de koffie van zijn beste vriend, misdeed het niet in deze serieuzere rol. Spijtig genoeg heeft de carrière een immense stempel op deze brave man gedrukt en verwachtte ik elk moment een spastische grijns onder begeleiding van een absurd dansje vol benengezwaai. Zelf vind ik dat nogal logisch daar ik nooit anders heb geweten als het over Jim Carrey gaat. Er zijn maar weinig komieken die erin slagen om in een ernstige film te overtuigen.

Het enige wat deze film uitstraalt is saaiheid. En niet alleen door het uitzicht. Het verhaal is immens langdradig. En als opvulling verzon men er nog nevenplots bij. Zo krijg je het verhaal van de gedegradeerde rechercheur en de wilskracht om weerwraak te nemen op het onrecht dat hem is aangedaan. Vanzelfsprekend krijg je dan het verhaal van een rechercheur die voor hij op pensioen gaat deze zaak wil oplossen als eerherstel (Een beetje zoals Morgan Freeman in “Se7en”). Er is ook nog de verwaarloosde echtgenote die niet meer tegen de afwezigheid en het obsessieve van haar echtgenoot kan. En tenslotte is er het seks-slavinnetje Kasia (Charlotte Gainsbourg) en vriendin van de verdachte schrijver Kozlov (Marton “The Equalizer” Csokas), wiens drugsverslaving en SM-verleden voor sinistere beelden zorgt.

Er zijn enkel een paar opwindende momenten. En dat is telkens als de schrijver Kozlov in beeld komt. Zijn pseudo-intellectueel geneuzel is inhoudelijk misschien niet van wezenlijk belang, maar zijn charisma en persoonlijkheid vult het filmbeeld des te meer. Dat waren die enkele momenten waarop je de spanning en intensiteit kon voelen. Misschien dat Charlotte Gainsbourg bij bepaalde beelden ook voor een welbepaalde spanning zorgde. Alle lof echter voor Jim Carrey die hier in een verder niet zo indrukwekkende film toch een hoogst impressionante vertoning etaleert. Zijn stugheid, verbetenheid en de momenten waarin hij beseft dat hij het bij het verkeerde eind heeft (met kokhalzen als gevolg) worden door Carrey op een indrukwekkende manier gebracht. Maar meer valt er ook niet te zeggen over deze middelmatige film.

2.5*

2,5
Nihilistische film die inderdaad wat te cliche overkomt in de wijze van filmen in zwart wit stijl in grauwe decors. Iets wat schijnbaar tot de kwaliteit standaard behoort in de filmwereld als je een film over het Oost Blok maakt. De enige zon die ik in de film zag was de zonnebank scene. Maar voor een low budget film (buiten het gage van de hoofdrolspelers wellicht) vond ik hem niet bar slecht. Het verhaal is weliswaar simpel maar heeft wel enkele plotwendingen en laat het verrotte systeem zien in Oost Europa waar na de val van het communisme de corruptie het bewind overgenomen heeft.

Jim Carrey, waar ik in zijn comedy's geen al te grote fan van ben uitzonderingen daargelaten, doet het hier in zijn eerste serieuze film ronduit subliem, erg verrassend, en zet zijn personage met volle overtuiging neer. Marton Csokas komt helaas niet in de buurt van zijn ronduit overacterende rol als bad guy in The Equaliser, maar omdat ie van zichzelf als een bepaald charisma heeft gaat acteren hem vrij gemakkelijk af dus is hij hier aardig te pruimen.

Allesomvattend redelijke film

avatar van sinterklaas
3,0
Avranas, de regisseur van de Griekse Miss Violence; een film met een uiterst gevoelig thema, doch schitterend uitgewerkt. Hoe doet de man dat met zijn overstap naar de Engelstalige films.

De sfeer in Dark Crimes is goed. De grauwe locaties van Polen werken mee, en ook de desbetreffende schrijver vond ik keurig neergezet en stal daarbij ook de rol van Carrey. Voor de rest... Ja, wederom een interessant thema, alleen wel erg mat uitgewerkt.

Het was opmerkelijk dat alle Poolse personages hier Engels spraken, waardoor je je bijna gaat afvragen waarom dit verhaal zich niet in Amerika plaatsvind... Oh wacht... Het "waargebeurde" verhaal vond plaats in Polen. Carry (die ook een Pool speelt) speelt hier als speursmurf die zich in een complexe zaak vastbijt. Een schrijver van excentrieke verhalen wordt verdacht, aangezien een van zijn omschrijvingen in zijn boeken verdacht veel overeenkomt met een moord die recent was gepleegd. We komen hierbij ook terecht in de snuff-industrie en lijken er genoeg ingrediënten te zijn om een sterke film af te leveren. Maar helaas, het doet toch te Amerikaans aan. Dat merk je al vrij snel.

Het is nogal een samenraapsel geworden die blijft haperen. De quasi-coole Carrey die een beetje rondklooit in de zaak, door bijvoorbeeld ook een verkrachtingspel te spelen met de vrouw van de verdachte... zomaar eventjes, veel clichés en een dito einde. Nee, ik had hier meer van verwacht; gezien de regisseur en het onderwerp. Echter is Jim Carrey, die bekend staat als de clown van Hollywood, ook al niet zo''n hoopvolle keuze geweest.

Klein vermaak, maar niet meer dan dat.

3,0*

3,0
Apart dat groot acteur Jim Carey zich heeft ingezet voor deze titel. Niets bijzonders

avatar van Shadowed
3,0
Niet slecht.

Uiteindelijk helemaal niet zo slecht als de overdonderend negatieve geluiden deden vermoeden. Zowat een onvoldoende op elk recensie-platform en zelfs een score van 0% op Rotten Tomatoes. En dat terwijl dit helemaal geen dramatische film is.

Carrey speelt dit keer een compleet andere rol dan we van hem gewend. Ook in een compleet andere setting met een compleet andere houding. Zelden heb ik hem in serieuze rollen gezien, maar hij laat wel degelijk zien dat hij het aankan.

Sterk en sfeervol geschoten vooral. Een echte rauwe en deprimerende sfeer overheerst in de film en zorgt ervoor dat de film op die manier nooit saai wordt. Ook de regie is best degelijk, en er gebeurd genoeg om de film niet saai te laten zijn.

Opening zet gelijk wel de toon, en de film kent enkele nare momenten, alleen zijn de meeste uit beeld. De film had gerust iets harder mogen zijn met materiaal dat wel in beeld komt. De toon is in ieder geval juist ervoor en vele sporen richten hun pijltjes op een harde film.

Echter blijft de film op dat gebied wat terughoudend en het acteerwerk is buiten Carrey weinig soepels. Vooral Gainsbourg had hier niet moeten zijn. Geef haar dan tenminste een minder prominente rol. Voor de rest een hoop moeizame dialogen.

Maar de film is lang zo slecht niet als een hoop recensenten doen vermoeden. Er hangt een goede, overheersende sfeer en Carrey is goed op dreef. Wel had hier meer uit gehaald moeten worden.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:21 uur

geplaatst: vandaag om 14:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.