Logan's Run (1976)
Geregisseerd door: Michael Anderson
Met onder meer: Michael York, Richard Jordan en Jenny Agutter
Releasedatum: 10 februari 1977
Plot Logan's Run
"The only thing you can’t have in Logan’s world is your 30th birthday. Unless you run away."
In de 23e eeuw, na een lange periode van oorlog, overpopulatie en vervuiling, wonen de overlevenden hiervan in een grote overkoepelde stad, hermetisch afgesloten van de vergeten buitenwereld. In hun ecologisch gebalanceerde wereld leeft eenieder voor zijn eigen plezier en hoeft niemand te werken. Echter bij het dertigste levensjaar eindigt het leven tenzij men herboren wordt tijdens de Carrousel, een ritueel met de belofte van vernieuwing. Diegenen die weigeren het ritueel te ondergaan en besluiten te vluchten, Runners genaamd, worden meedogenloos opgejaagd en gedood door de Sandmen. Tot deze elite politiemacht behoren ook Logan (Michael York) en zijn vriend Francis (Richard Jordan), twee van de besten.
Logan
2nd Sanctuary Man
The Woman Runner
Billy
neo
ooit eens een keer een lange making off gezien.deze wil ik graag nog eens zien.en ja hoor weer een goeie van goldsmith.ach alles van hem is wel goed,eigenlijk hoef ik het er niet meer bij te zetten.
sydney
Hele tijd geleden dat ik deze film gezien heb. Maar voor die tijd zat die goed in elkaar. 4 sterren.
IQ160
Een soort 'Wizard of Oz'-versie van 'The Island'; de rijdende blikken man was werkelijk hilarisch.
Een andere favoriete scene gaat vrij geinterpreteerd ongeveer als volgt:
- He kijk, waar gaat dat water naar toe?
- Dat lijkt wel een power-generator voor de Stad!
- Zullen we de turbine induiken om te kijken of we dan in de stad kunnen komen?
- Ja, laten we!
Het mooie ervan zijnde dat deze opzet ook nog slaagt.
Verder nog exploderende computers vanwege 1+12.
En dan al die fijne Luke Skywalker kapsels.
En Farrah Fawcett mocht ook nog even mooi/mee doen.
Scorpio11
Jammer dat er geen aankondigingen op moviemeter zijn van buitenlandse tv-zenders. Deze film wordt vanavond 28-01-07 op TCM uitgezonden met NL - ondertiteling. (21:00 uur)
Oscarwinnaar
Voor die tijd was dit echt een fantastische film. Vooral de beginscene in het Carousel was spektakulair.
Hoewel de special effects inmiddels behoorlijk gedateerd zijn krijgt deze film van mij de volle 5 punten. Topfilm, topverhaal, top geacteerd.
grovonion
Deze film laatst gezien toen ik nog piepjong was. Hij heeft in die tijd heel wat indruk op me gemaakt. Geen idee hoe ik 'm nu zou vinden.
orbit
- 12092 berichten
Erg innovatief idee, maar de uitwerking is wel totaal achterhaalde 70s pulp.. desondanks blijft het concept overeind en is het met recht een cultklassiekertje.
Theatertje
Wat kwam er nou eerst: de film of de TV-serie? In ieder geval denk ik dat de TV-serie beter is dan de film, omdat men daar meer tijd heeft om de dingen uit te leggen zoals ze zijn. Ik heb de film ooit een keer gezien... Ik moet je bekennen: ik vond er niet veel aan. Goed gevonden en zo, die achtervolgingen, maar heet werd ik er niet van. Dat is spijtig, want de titel LOGAN'S RUN beschikt over een mogelijk potentieel, zolang het maar goed uitgewerkt wordt. En dat was hier dus duidelijk niét het geval. 2 sterren.
Theatertje
Waarschijnlijk wel, maar een remake zal wel floppen, denk ik...
Er zijn toch echt wel een boel succesvolle remakes, hoor. Of bedoel je dat je ze niet goed vindt?
dragje
Een andere favoriete scene gaat vrij geinterpreteerd ongeveer als volgt:
- He kijk, waar gaat dat water naar toe?
- Dat lijkt wel een power-generator voor de Stad!
- Zullen we de turbine induiken om te kijken of we dan in de stad kunnen komen?
- Ja, laten we!
Het mooie ervan zijnde dat deze opzet ook nog slaagt.
Verder nog exploderende computers vanwege 1+12.
En dan al die fijne Luke Skywalker kapsels.
En Farrah Fawcett mocht ook nog even mooi/mee doen.
" Verder nog exploderende computers vanwege 1+12.
En dan al die fijne Luke Skywalker kapsels. "
LOL
Maar inderdaad, het is precies zoals u concludeert: Het mooie ervan zijnde dat deze opzet ook nog slaagt..
dragje
Het probleem van remakes betreft het uitgangspunt. Als het hier een nieuwe interpretatie betreft van een verhaal dan heb ik hier persoonlijk geen problemen mee, meestal.
Maar het gaat vaak fout "als" het een kopie betreft van het origineel maar dan gestoken in een nieuw modern jasje. Dit laatste werkt mijns inziens contraproductief; uitzonderingen daar gelaten.
Logan's Run is behoorlijk tijdgebonden. Het holistisch geheel, sfeer, wijze van acteren en decoraties van decors, enz. ademt de jaren 70. Een remake in die context zou overeenkomen door de bandnaam Sex Pistols vast te plakken aan enkele adolescenten die misschien de band kunnen benaderen maar nooit de Sex Pistols zullen worden. Kort gezegd, de "magie" ontbreekt.
Bovendien betreft een remake in de meeste gevallen, zeker als het een Hollywood productie betreft, een film die uit winstbejag wordt geproduceerd en niet omdat het originele verhaal nog een antwoord ontbeerd.
Leuke typische jaren 70 film. Verhaal is best goed en de film boeit ook nog. Ze zenden hem tegenwoordig vaak uit op TCM en voor die zender is dat een prima film want hij ziet er erg gedateerd uit (vooral de kostuums en decors die er gebruikt waren). Ook de special effects zijn een lachertje t.o.v. tegenwoordig. Maar het neemt niet weg dat dit toch een aardige film is.
Leuke korte bijrol van destijds babe Farrah Fawcett. Maar Jenny Agutter zag er destijds, in ieder geval in deze film, toch nog wat leuker uit.
Chainsaw
Gedateerd en knullig, maar het heeft zeker zijn charme. Naast het feit dat de special effects en de andere vormen van knulligheid (die hilarische rijdende robots voorop) voor enig vermaak zorgen, is het uitstekende uitgangspunt absoluut het hoogtepunt van de film. Hoofdrolspeler York deed me hier overigens erg denken aan een combinatie tussen een jonge Jeff Bridges en Billy Zane.
Wat betreft goede ideeën, daar zit Logan's Run vol mee. De film bevat een prima sfeertje en aardig wat leuke vondsten, hoewel hier en daar misschien nog wel wat meer uit te halen viel. Ben dan ook best benieuwd of de remake nog doorgaat, denk dat dat met de juiste mensen aan boord nog best
wat kan worden.
3 sterren.
rick@themovies
De film heeft inderdaad een aantal interessante uitgangspunten en legt een paar spannende vragen op tafel. Ook voor de conceptuele uitwerking (vrije sex, drugsgebruik etc.) niets dan lof.
Maar in de praktijk is het helaas heel niet al te best uitgewerkt. Over de hele linie matig acteerwerk, matige special effects, maar vooral verhaaltechnisch gaat het helemaal mis. Veel te lang uitgesponnen scenes die de vaart volkomen uit het verhaal halen en als los zand aan elkaar hangen. Gekoppeld aan grotendeels magere dialogen blijft er helaas niets anders over dan een goedbedoeld maar mislukt jaren '70 experiment.
Legan
Hoewel het wat gedateerd aandoet, is het nog steeds bijzonder vermakelijk en heeft het, zoals anderen al zeiden, een uitstekend uitgangspunt en enkele zeer goede ideeën. De eerdergenoemde knulligheid werkt bij mij aanstekelijk en zorgde voor nog meer vermaak. Ook leuk was het tegenkomen van Fawcett en Ustinov.
Echter bovenstaande plot rukt echt zwaar. Het geeft op een onaantrekkelijke wijze driekwart van de film weer
. Even aanpassen maar.
3,0* trouwens
Gamma
okee, met het risico om voor seksitisch uitgemaakt te worden.......
inderdaad heeft de film diverse knullige elementen en niet altijd zo'n beste special effects (ook niet voor die tijd hoogstaand) en zitten er wat tempowisselingen in (het verhaal gaat soms in volle vaart en dan weer in bijna slowmotion), waardoor het geen echte seventies-topper wordt (wel een goede subtopper!!)
maar mijn god, wat maakt Jenny Agutter in haar sexy outfit toch ontzettend veel goed
alleen voor haar kan ik blijven zitten kijken (ook al kijk ik de film nu voor de derde keer.....)
in het geheel toch wel 3,5 * waard voor mij !
Tarkus
Met het idee zit het wel goed in deze prent, maar hij is ondertussen wel verschrikkelijk gedateerd.
Maar het lijkt wel dat van deze film al een remake is gemaakt, het deed me denken aan het recente 'The Island'.
Wel leuk om zin in deze prent is Jenny Agutter, die er de ganse film zeer sexy bijloopt en, meer nog dan Farrah Fawcett, een lust is voor het oog.
Mac Hammer Fan
Logan's Run speelt zich af in de 23e eeuw, temidden van een ecologische ramp veroorzaakt door oorlog, overbevolking en vervuiling. De overblijvende bevolking leeft teruggetrokken in een high-tech koepelvormige stad, afgesloten van de lang vergeten buitenwereld. Technologie heeft een punt bereikt waarbij de burgers leven in een schijnbare utopie, met een minimale fysieke arbeid en een overvloed aan de geneugten van het lichaam en geest. Maar er is een addertje onder het gras. Om het evenwicht te handhaven wordt geboorten en dood volledig gecontroleerd en de burgers bereiken het einde van hun idyllische leven op 30-jarige leeftijd. Ze moeten dan in een spectaculaire carrousel stappen in het midden van een arena en worden wijsgemaakt dat ze opnieuw zullen geboren worden, maar in werkelijkheid zijn ze dood.
Niet iedereen is enthousiast met deze regeling, en er zijn heel wat mensen die willen vluchten. Ze worden gelikwideerd door de Zandmannen. Logan, één van deze, besluit echter zelf te vluchten. Samen met Jessica bereikt hij de buitenwereld, waar ze een oude man ontmoeten. Nadien willen ze terugkeren naar de stad om de inwoners duidelijk te maken dat er wél leven is na hun dertigste.
"Logan's Run" bevat heel wat interessante ideeën: bvb dat oorlog, overbevolking en vervuiling zodanig uit de hand kunnen lopen dat de aarde onbewoonbaar wordt en dat het afstoten van de persoonlijke vrijheden in het belang van algemene overleving, veiligheid en zekerheid een goede zaak kan zijn. Michael Anderson verkende de toekomstige wereld op een vaak boeiende manier. Nu ben ik niet echt een fan van science-fiction, maar zijn prent bleef voor mij toch redelijk genietbaar door de snelle actie, het integrerende avontuur en de coole sets.
DeCol
Toch een kleine tegenvaller. Het concept is leuk, maar ik had meer van de futurische wereld verwacht en ook een meer spectaculaire film. De special effects zijn erg gedateerd en waren voor die tijd ook niet echt geweldig volgens mij. Toch hadden sommige dingen dan ook wel weer wat. Zoals de geweren en de robot in het ijsgedeelte. Leuk om te zien, maar er had meer ingezeten.
3,0
Holy shit.
Wat een beroerde film. Het enige wat me weerhoud van een 0,5 is het redelijke begin en de aardige poging. Maar dit is dus rommel. Zeker voor een tijd waarin SF hoogtij vierde.
Heb de BluRay mogen aanschouwen, maar ook die kon me weinig bekoren. Veel grain, en de pest is dat de matige SFX door het scherpere beeld nog slechter blijken. Met name de idiote bluescreens en stills.
Met het concept van Logan's Run is niet zo veel mis. Allesbehalve origineel, maar een vermakelijk idee. Het begint dan ook aardig hoopgevend en dan boeien mij de SFX ook weinig. Echter na een kleine 20 minuten beginnen de eerste barstjes zich te voltrekken. Slecht acteerwerk, matige montage en domme dialogen. En dit begint al meer voor te komen. Na een uur heeft de film alleen nog de vaart voor zich. Het verhaal is volledig belachelijk geworden. Als dan de eerste echte goofs beginnen op te vallen, heb ik het wel gehad.
Vervolgens worstel ik mij door een verschrikkelijk einde met Ustinov waar alle vaart uit wordt gehaald en komt de draak tot stilstand. Veel en veel te laat.
Slecht.
hydraulix
Haha wat een film zeg! Eigenlijk behoorlijk slecht dat hij wel tot cult is gebombardeerd.
Dogie Hogan
Uniek: trailer van de pre-make uit 1936: Youtube.
Blijkbaar bedoelt als serial.
wendyvortex
Verrassend leuke jaren zeventig SF.
Special FX zijn weliswaar wat verouderd, maar de looks van het geheel: Geweldig!
Prima plot in een film die ergens lijkt te zitten tussen "Planet Of The Apes" en "Star Wars".
Bxian32
Lang geleden dat ik deze film zag. Wat merk je nu hoeveel deze film onderhand verouderd is, die futuristische maar toch jaren 70 decors.... Merk nu ook dat het eigenlijk een redelijk slechte B-film is. Die dialogen zijn echt lachwekkend. Gewoon leuk om weer eens terug te zien. Wel erg irritante muziek door de hele film heen.
Betamax
Heb deze op Blu-ray gezien en het leek wel of hij gisteren gemaak was.
Heb hem jaren terug (in 1976) in de bioscoop gezien en het verhaal blijft gewoon uitstekend.
Duidelijk te zien dat The Island een nsoort remake is.

Videoland verhoogt per 3 maart 2026 opnieuw de abonnementskosten

Deliverance