• 9.376.895 stemmen

Alien (1979)

Sciencefiction / Horror | 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Horror

Speelduur: 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Tom Skerritt, Sigourney Weaver en Veronica Cartwright

IMDb beoordeling: 8,5 (1.053.223)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 25 oktober 1979

Plot Alien

"In space no one can hear you scream."

De bemanning van een intergalactisch vrachtschip ontdekt op een onbewoonde planeet een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. Crewleden Kane, Lambert en Dallas gaan aan boord van het onbekende schip en Kane vindt in de catacomben een onbekend organisme dat zich meteen aan zijn gezicht vasthecht. Niet lang daarna baart hij een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.

avatar van Bambi18

Bambi18

Vette shit, deze film. Voor een SF film uit de jaren '70 is ie echt goed. Ik merk alleen wel aan mezelf dat ik veel te verwend ben met de super special effects van tegenwoordig bv. met het ontploffen van het schip Hij is goed geacteerd, spannend met af en toe achter-het-kussen-wegduik momenten. Wat het voor mij spannend maakte was dat die alien niet al te vaak in beeld was en dat ik steeds verwachtte dat hij uit een hoekje tevoorschijn zou komen. Dat ene shot waarin je het silhouet van de alien ziet, vind ik wel een beetje jammer, zo zie je onderhand de ritssluiting in het alienpak zitten.

avatar van maerk

maerk

Gisteren voor de 2e keer bekeken en het blijft een geweldige Sci-fi-horror . Ik ben niet echt een Science-fiction liefhebber maar Ridley Scott's Alien is een bijzonder goede film.

Het eerste wat opvalt aan de film is de prachtige aankleding. De decors en kostuums zijn prachtig. Je krijgt zowaar het gevoel dat Alien niet is geschoten op een filmset maar in een echt ruimteschip. De computergeluidjes, elektronische stemmen en futuristische apparaten, alles wat een Sci-fi nodig heeft zit in Alien. En toch vond ik het nergens overdreven. Het acteerwerk in Alien is ook goed. Ik vond niemand slecht, maar ook niemand overdreven goed. Maar de echte ster van Alien is natuurlijk de Alien zelf! Hulde aan de bedenker hiervan want de Alien is een van de bijzonderste en engste beesten in de filmgeschiedenis (vind ik). Er zijn wel wat scenes waar je ziet dat er man in het pak zit, maar dat neem ik voor lief.

De film heeft een constante spanning over zich heen hangen. Je weet niet wat er gaat gebeuren en je gaat je er een beetje ongemakkelijk bij voelen . De creepy muziek op de achtergrond helpt hier ook een handje bij. De eindscene vond ik heel mooi, namelijk het moment waarop de Alien zich in hetzelfde kleine schip bevind als Ripley.Hoewel dit de 2e keer was dat ik m keek, zat ik met spanning te kijken hoe ze zich hieruit ging bevrijden. Verder is de scene waar de Alien uit de maag kruipt een klassieker. Erg goed!

Jammer dat Alien vol zit met kleine slordigheden. Zo heb je momenten dat je duidelijk ziet dat iets nep is en soms heb je onlogische situaties in het script. Bijvoorbeeld dat Ripley opeens die kat gaat zoeken...laat dat beest toch stikken joh!!

Alien is een van Ridley Scott's meesterwerken. Ik vind dat Ridley Scott behoort tot 1 van de beste regisseurs aller tijden (samen met een stuk of 7 anderen).

4* blijven staan

avatar van Quaest

Quaest

Mooie werk voor Ridley Scott...

Sommige dingen had ik meer verwacht.

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Goede film die helaas soms last heeft van kleine foutjes/slordigheden. Neemt niet weg dat de film nog steeds behoorlijk eng is.

klute89

Mooie stuk heb je geschreven Maerk!

avatar van Halcyon

Halcyon

Quaest schreef:

Sommige dingen had ik meer verwacht.

Aha, welke dingen zoal?

avatar van serpico

serpico

Ik vond de film af en toe een beetje rommelig. Te gemaakte cameraposities of een beetje B-filmeske feeling. Ik ben eigenlijk vergeten hoe dat nou kwam

De muziek vond ik ook al niet al te sterk, het acteren was wel aardig. Het verhaal zit ook wel aardig in elkaar, sommige dingen zijn een beetje vergezocht. Het hele ontwerp van de Alien en de planeet waarop ze hem vinden vond ik dan wel weer fantastisch, écht fantastisch, en dat is denk ik ook hetgene wat de film nu nog bekend maakt. Alleen jammer was dat de Alien nogal menselijke trekjes had, het zou veel vetter zijn geweest als hij als een krab o.i.d. zou voortbewegen zoals zijn zich op een gezicht bevestigende aanhangsel dat deed.

Scott heeft wel altijd een neus voor het in beeld brengen van boeiende personages, en Ripley en de bemanning horen hier ook wel bij. En omdat zij wel boeiend zijn is de film ook razend spannend en intrigerend, iets waarvan ik helaas niet volop kon genieten omdat ik af en toe stukjes miste en het beeld niet kon stilzetten als iemand plots overschakelde naar voetbal. Ik ben bang dat dat de indruk toch wel wat schade heeft gedaan, maar ik vond ook dat de special effects af en toe een beetje passé waren. Die befaamde alien die uit de buik komt gekropen vond ik bijvoorbeeld wel érg houterig en daarom wat weinig indrukwekkend. Ook het einde was, naast dat het toch al niet echt een geniale wending was, niet wat het had kunnen zijn.

Maar al met al vond ik de Alien en de spanning en het gevoel voor avontuur en de leuke karakters samen toch wel amusant. Ook al zou een herziening nog beter uit kunnen pakken.

avatar van Quaest

Quaest

Halcyon schreef:

Aha, welke dingen zoal?

Nou.. Ik vond begin beetje traag.... Na een uurtje begint het pas actie...

avatar van Halcyon

Halcyon

Quaest schreef:

Nou.. Ik vond begin beetje traag.... Na een uurtje begint het pas actie...

Ok, heb je deel 2 al gezien? Een stuk meer actie daar. Zeker en vast minder traag, maar in mijn ogen toch ook net iets minder sfeervol.

avatar van JoostB.

Waarom??

avatar van Albus Dumbledore

Albus Dumbledore

• 2041 berichten

Zo, we hebben de box met de vier Aliens binnen, de zogenaamde Quadrilogy. Gisteren begonnen met het eerste deel, en ik moet zeggen dat ik er meer van verwachtte. Hij heeft hier een f*ucking 3,88! Na afloop van de film wist ik wel dat dat een beetje te hoog is.

De film begon heel erg spannend. Een vriend van mij zij wel dat het begin een beetje langdradig is, maar dat viel me reuze mee. De film was/is en werd niet te lang.

Het zag er alleen af en toe wat nep uit. Dat klopt natuurlijk wel met die tijd, maar ik vind de Aliens in Star Wars (die in dat zelfde jaar zijn uitgekomen) al veel beter uitgewerkt. Ik had af en toe het idee van een man in een pak. Ook het ontwerp van de Alien vond ik niet mooi. Het hoofd was wel mooi, maar zijn lichaam leek op dat van een mens, wat het "man in een pak" gevoel vergrootte. Ook ben ik niet zo'n fan van heel die bloederige en vieze scènes, die er toch wel inzaten. Ze stegen bij mij af en toe de pan uit. Maarja, het genre is ook horror.

Dus, de film was wel goed, maar ik had, door het hoge gemiddelde hier, er meer van verwacht.

3,5 sterren.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Aliens nemen min of meer de vorm aan van het wezen waar ze in groeien, dus als hun gastheer een mens was, lijkt het wezen ook op een mens.

Albus Dumbledore schreef:

Zo, we hebben de box met de vier Aliens binnen, de zogenaamde Quadrilogy.

Geld verspilling... Alien 1 is het best en de rest pulp.

avatar van SouthParkFan

SouthParkFan

de eerste helft is zo saai tot die schorpioen op z'n gezicht vastzit. vanaf daar is het vrijwel tot het eind bloedstollend spannend.

deze vind ik wel minder dan deel 2

avatar van mikeh

mikeh

[quote]klute89 schreef:

Geld verspilling... Alien 1 is het best en de rest pulp.[/quote

Heb hem al een tijdje binnen

25 euro bij de free record shop

avatar van maerk

maerk

[quote]mikeh schreef:

Bij ons issie zelfs 20 euro bij de FRS!! Maar volgens mij zijn 1 & 2 de allerbeste...volgens mij, heb alleen 1 en 4 gezien.

avatar van JoostB.

JoostB.

Bambi18 schreef:

Waarom??

Van mij had dat monster niet voor een tweede keer in het kleine ruimteschip gehoeven..maarja, mijn mening

avatar van xentos

xentos

vind dit de beste van alle

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

JoostB. schreef:

Oorspronkelijk was het zelfs zo, dat de Alien Ripley zou afmaken en met een menselijke stem naar de aarde zou zenden, dat ie eraan kwam. Dat is gelukkig geschrapt.

avatar van Mary_Shaw

Mary_Shaw

zeg wel!

avatar van aerts007

aerts007

Spanning druipte uit men tv, verdomme!!

Juist nieuwe parket gekocht..

avatar van toomish

toomish

voor het jaar 1979 is deze film egt geweldig! het monster ziet er goed uit en de verschillen met de alien in alien vs predator zijn niet heel groot.
sterk verhaal; ook dat de dokter een robot blijkt te zijn.
het is wel ongeloofwaardig om bij een ei te zitten waar iets levends uitkomt en dan geen veilige afstand te nemen of uit te kijken.
ook is het ongeloofwaardig om achter een kat aan te gaan zitten als er net een alien is ontsnapt.
toch een geweldige film!

avatar van JacoBaco

JacoBaco

SouthParkFan schreef:

de eerste helft is zo saai tot die schorpioen op z'n gezicht vastzit.

Schorpioen?????

Nou, volgens mij is het gewoon een Zeester hoor

Vind het in elk geval knap dat Ridley als eerste de Horrorliefhebber en de Science Fiction liefhebber in 1 film kon bekoren. Natuurlijk geld dat niet voor iedereen want met name ikzelf ben liefhebber van o.a. Horror en Science Fiction.

avatar van A.J

A.J

Goede film!Zeer goed verhaal en acteurs.Alieneffecten soms wat aan de lage kant maar ja.3,5 sterren!

avatar van Minotaures

Minotaures

Even de volgende wat ik mij afvraag tot zijn rechten zet: De Alien in dit deel heeft er alleen 3 van de bemanings-leden vermoord, namelijk: Lambert, Parker en Brett.

Ik tel Kane er niet bij, want die gaf geboorte aan dat ding.
En je zou ook kunnen denken dat Dallas door de Alien in de ventilatie-schacht gegrepen werd, maar die werd later levend door Ripley gevonden. Waarin hij haar vroeg om hem te vermoorden, wat ze deed. Ash die raakte defect en later, verbrand door Parker.

Iemand hier mee eens?

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Dus hoeveel er vermoord zijn door de alien?

Die gast met die pet (brett) inderdaad, die neger met die hoofdband en dat griet. Dan kom ik ook op 3 ja, daar ben ik het mee eens.

avatar van notorious_kim

notorious_kim

Schitterende film. Ik vind wel enkel deze goed, de vervolgen zijn weer zo'n zwakke afgietsels.

De film is aardig gedateerd, maar als je hem bekijkt in zijn tijdsgeest, heeft hij wel nog iets.

notorious_kim schreef:

Ik denk dat je bedoelt 'afreksel'