Geregisseerd door: Frank Darabont
Releasedatum: 2 maart 1995
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Shawshank Redemption
"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."
Andy Dufresne
Brooks Hatlen
1946 D.A.
Skeet
Daenelia
Mooie film, blijft me altijd verrassen. Daarom probeer ik hem niet te vaak te zien.
Bruno_6
Geen slechte film, maar ik begrijp niet wat die op de eerste plaats van de top250 doet.
des1
Goeie film, lange zit... wat weer recht doet aan de film
Zoals bij alle goeie films zit er ook veel kleins is dat erg mooi is, vooral tegen het eind aan. Dan krijgt het zowaar iets Steinbeckiaans.
NYSe
Waarom is Conspiracy Theory op tv in plaats van Shawshank?
Illuminatie.
Thereisnospoon
Tja vooralsnog de 'beste' film allertijden.
Er is in ieder geval geen film te vinden met een hogere beoordeling. Simpel.
Waarom is de film zo goed?
Volgens mij pakt de film veel issues aan die je meeslepen.
Extreme minkukels als de superwrede gevangenisbewaarder en de corrupte Gevangenisdirecteur.
Daar zet je een onschuldige, (maar wel intelligente) gevangene tegenover.
De film sleept je mee in de platte slechtheid van het regime, maar tegelijkertijd de geniale escape
van een gevangene die met pikhouweel, Rita Hayworth, kameraadschap, en een dubbelboekhouding
door de stront van een riool zijn vrijheid herwint. En Hoe.
NYSe
Tja vooralsnog de 'beste' film allertijden.
Er is in ieder geval geen film te vinden met een hogere beoordeling. Simpel.
Waarom is de film zo goed?
Volgens mij pakt de film veel issues aan die je meeslepen.
Daar zet je een onschuldige, (maar wel intelligente) gevangene tegenover.
door de stront van een riool zijn vrijheid herwint. En Hoe.
Whoeps, spoilers!
Redlop
Het nieuws over de ontsnapping vandaag lijkt wel heel veel op het werk van Andy Dufresne. Shawshank de ongepolijste versie. Zul je in de buurt wonen...
Maar goed, dat terzijde.
de grunt
tbouwh
Net Escape from Alcatraz inderdaad. Als ik de berichten zo volg is het waarlijk uniek dat deze mannen hebben kunnen uitbreken. Filmrealiteit wordt echte werkelijkheid.
IH88
Ja, nog steeds onder de indruk. Een film die nog niks aan kracht heeft ingeboet. De acteurs zijn briljant en zetten sterke personages neer. Een universeel verhaal dat over 20, 40 of 60 jaar nog steeds zal worden bekeken, beschreven en bewonderd.
Na een kleine 10 jaar heb ik de nummer 1 van de top 250 van Moviemeter en IMDB maar eens opnieuw gekeken. Dit was destijds ook een film die op mij grote indruk wist te maken en dat gelukkig ook nu nog steeds doet.
Misschien is de film wat te ongeloofwaardig of te zoetsappig, maar de film heeft een bepaalde magie waardoor ik het als kijker accepteer. Het is misschien iets te gezellig in de zwaarbewaakte bajes en bepaalde dialogen zijn wel erg prekerig (vooral bij Morgan Freeman -overigens wel een mooie rol van hem-), maar het werkt wel. Ik kreeg een band met de gevangenen en wenste hen het beste. De film heeft best wel een aantal heftige emotionele momenten die goed in elkaar steken en die lange tijd de hoogtepunten van de film vormen. Tot pakweg het laatste half uur, als blijkt hoe Andy uit wist te breken. Dat laatste deel behoort voor mij tot 1 van de beste stukken film ooit gemaakt. Zo geraffineerd, zo slim, zo pakkend en zo enorm mooi als die (uiteraard erg aangedikte) boze directeur alles terug krijgt wat hij iedereen had aangedaan. Het echte slot van de film is enorm zoetsappig, maar dat happy end past gewoon bij deze film.
Is The Shawshank Redemption de beste film ooit? Welnee. Ik kan wel begrijpen dat deze film de nr 1 overal geworden is, maar voor mij geldt dit niet. Lange tijd loopt de film niet over van originaliteit en verrassing. Het is wel een uitermate sympathieke, boeiende en meeslepende film geworden die ik zeker nog eens op ga zetten over tig jaar.
4* (was 4,5*)
mcdaktari
Ik ben het helemaal met je eens Ajax&Litmanen1 het blijft een goeie film (het is ook niet voor niets dat hij nog altijd op de eerste plaats staat in de toplijsten) Maar net wat je zelf al zegt, is het ook echt de beste film? Dat is iets wat je nooit kunt zeggen vind ik. In dit genre is het idd een hele mooie film ja, maar er zijn best wel meer films die zeker zo goed zijn. Maar het is nou eenmaal zo dat The Shawshank Redemption het hoogste scoort. Er kan er maar 1 bovenaan staan he.
Het lijkt er op dat de gemiddelde filmkijker deze film de beste vind. Of het lijkt er niet op, het is gewoon zo, volgens de cijfers.
Musicman10
Goede film,maar lang niet de beste.Ik vind Escape from Alcatraz beter.
ElPablo
Ik vraag me nog steeds af hoe Andy de poster weer tegen de muur heeft geplakt tijdens zijn ontsnapping.
nakada
Hij heeft hem er niet afgehaald, maar waarschijnlijk in 1 hoekje losgemaakt.
ElPablo
Gezien de grootte van het gat moet hij minstens de onderste 2 hoeken hebben losgemaakt en die kan je volgens mij niet meer vastzetten via de andere kant zonder de poster te beschadigen.
FunkStarr
- 1922 berichten
Goede film,maar lang niet de beste.Ik vind Escape from Alcatraz beter.
Vind ik ook, maar alsnog blijft dit een geweldige film. Maar Escape from Alcatraz is naar mijn mening de beste gevangenisfilm ooit gemaakt.
Mochizuki Rokuro
Gisteren tot kwart voor tien (Vive le Vélo) de eerste helft weer eens gekeken, want met welke film kun je beter weer opstarten na een filmloze periode van tien dagen? Precies: "de beste film aller tijden".
De meeste afzonderlijke scènes stonden me niet meer als zodanig bij, maar de hele sfeertekening was wel zoals ik me herinnerde. Een degelijke film, toch wat meer hak-op-de-tak dan ik dacht (schijnt in het boek ook zo te zijn), wat losse situaties die opbouwen tot iets (de ontknoping heb ik dus niet meer gezien).
In die zin vond ik de film wel geslaagd. Tim Robbins altijd wel een fijne acteur gevonden, hoewel dat oordeel vooral stamt uit de 90-er Jaren (zoals deze film). Volgens mij is hij in de 21e Eeuw aardig in de versukkeling geraakt. De rol van Freeman was groter dan ik dacht, veel sturende met de voice-overs. Dat was nu niet bepaald een pluspunt.
Degelijk en op een bepaalde manier wel bevredigend, zoals ook Darabonts The Green Mile zeker ook zijn kwaliteiten heeft. Opvallend dat deze bij de Oscars zo genegeerd werd, maar dat is minstens even zo opzienbarend als het feit dat de film hier en op imdb zo is komen bovendrijven.
3.0* laat ik staan op basis van wat ik weer zag.
Musicman10
Ik vind Midnight Express ook heel goed!Net als Escape from Alcatraz ook waargebeurd.En de muziek "The Chase" van Giorgio Moroder erbij.Geweldig!!
Marc Denys
Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton op hun best! Topfilm! Perfecte score: 5 sterren!
k.grubs
Eindelijk dan toch eens gezien. Omdat er zo'n gedoe is over deze film schrijf ik toch maar een stukje. Leuk verhaal, beetje voorspelbaar en erg platte karakters. Jammer van zo'n voice over, die haalt direct alle scherpe kantjes eraf. Freeman speelt ongeveer zichzelf maar dan met een slecht zittende spijkerbroek aan. Het gevangenisleven bevat alle bekende filmische karikaturen. Goed en slecht is lekker vet aangezet zodat je je niet hoeft te vergissen. Het verhaal duurt wel lang, maar je krijgt niet het gevoel dat de jaren echt verstrijken. De dialogen willen niet echt sprankelen. De scene met de biertjes is wel een gezellige opleving in de film, voor de rest weinig memorabel. In dit genre vind ik 'Orange is the new black' boeiender, om over Escape from Alcatraz of Papillon maar te zwijgen.
IH88
I mean, really, how often do you look at a man's shoes...
Als ik aan The Shawshank Redemption denk, dan denk ik aan bovenstaande qoute, de geweldige acteurs, Red en Andy, het tijdloze verhaal over vriendschap, opoffering en doorzettingsvermogen en natuurlijk de poster van Rita Hayworth. De film heeft een bepaalde magie over zich die nog niets aan kracht heeft ingeboet. Misschien ligt het aan Darabont want ook The Green Mile had een bepaalde sfeer die vergelijkbaar is met Shawshank. De rustige, natuurlijke dialogen, de herkenbare personages met hun emoties, de sfeervolle beelden, rustige of geen muziek, de opbouw en tempo van de films waardoor je het verhaal bij wijze van spreken wordt ingezogen en het allemaal aanvoelt als een heerlijk warm bad. Als de films niet zo goed zouden zijn, zou je zomaar kunnen wegdommelen.
The Shawshank Redemption gaat over het leven Andy Dufresne. Hij moet de gevangenis in voor de moord op zijn vrouw. Dat hij het hier niet bij laat zitten is een understatement. Maar meer nog gaat Shawshank over het leven in de gevangenis en alle kleurrijke personages die er zitten. Red is de personificatie van dit gevangenisleven en hij zit er dan ook al heel lang. Hij heeft er al vrede mee gemaakt dat hij tot zijn dood in de gevangenis moet zitten (of een verschrikkelijk baantje buiten de gevangenis) maar door de vriendshap met Andy komt er weer wat kleur in zijn leven en krijgt hij uiteindelijk weer een doel. Andy krijgt naast Red met nog meer personages te maken en allemaal worden ze geweldig neergezet door de acteurs.
Morgan Freeman en Tim Robbins zijn geweldig als Red en Andy. Beide spelen zo natuurlijk en geven hun karakters zoveel diepte mee dat het aanvoelt alsof je ze al jaren kent. De stem van Freeman helpt daar natuurlijk ook bij. Bob Gunton is ook geweldig als tirannieke gevangenisdirecteur die het niet zo nauw neemt met belasting betalen. De film wordt nooit echt grimmig ondanks dat het in de gevangenis afspeelt. Op sommige momenten lijkt het wel een kaartclub voor oude mannen. Voor de geloofwaardigheid doet het de film niet goed maar wat zou het als er zoveel te genieten valt. Het einde is emotioneel, mooi, zoetsappig....Wat voor benaming je er ook voor wilt geven, het is prachtig.
Mijn nummer 1? Top 10? nee dat niet, maar Shawshank is wel een film met een universeel verhaal dat nog niks aan kracht heeft ingeboet. Een verhaal dat over 20, 40 of 60 jaar nog steeds zal worden bekeken, beschreven en bewonderd.
cultheld
Wel leuke film over een halve autist die door een tunneltje te graven ontsnapt uit de gevangenis (niks originelers kunnen verzinnen?). Heb hem maar gekeken omdat die overal zo hoog cijfer heeft maar wat een langdradiger rit zeg, had wel wat meer actie in gemogen.
yesplease
Goede film, hoewel een beetje sentimenteel. Vreemd dat dit de beste film is in veel lijstjes: waar zijn al die mensen die roepen dat misdadigers moeten worden opgesloten en de sleutels weggegooid. Geloven ze plots dat mensen kunnen veranderen of zelfs onschuldig opgesloten kunnen worden?
Ter illustratie het volgende citaat:
Frank Darabont zou aangeklaagd moeten worden voor misdaden tegen de mensheid. Met
The Shawshank Redemption heeft hij een walgelijk stukje cinema de wereld ingeholpen en dat zou hem nooit vergeven mogen worden. Dat dit gedrocht zo geliefd is onder een breed publiek is al even misdadig te noemen, maar blijkbaar kent het repetoire van deze schurk een fanatieke aanhang.
In Darabont's ziekelijk universum zitten de gevangenissen in de Verenigde Staten vol met de meest sympatieke kerels die je maar kunt vinden. De gemiddelde dag in de nor bestaat voor deze Jommekes uit spelletjes spelen, moralistische gesprekjes voeren, en een beter mens worden. Ik zou ook een dubbele moord plegen als dat betekende dat ik bij die rakkers mocht aanschuiven.
Natuurlijk heb je dan ook nog een paar snoodaarden dit constant trachten te ondermijnen. Gossie, wat is die ene gevangenisbewaarder toch een stoute meneer! Hetzelfde geldt natuurlijk voor de bijna even verschrikkelijke directeur, want ook hij heeft niet het beste voor met de helden van het verhaal.
Gelukkig komt alles uiteindelijk goed, want goede mensen verdienen een goed einde, en het zou alles behalve leuk zijn als Andy hetzelfde lot was ondergaan als die oude knar die vrijgelaten werd.
Darabont gooit het volledig op het sentiment. Hij manipuleert de kijker opzichtig met oversympathieke personages en valse pathos. Laat Morgan Freeman zo nu en dan nog eens een monoloog afsteken en je kan bijna niet anders dan het gevoel krijgen dat je een levensles door je strot geduwd krijgt.
Walgelijk.
Geweldige recensie. After Dark heeft zeker een punt. Ondanks dat vind ik de film goed verbeelde fictie.
lowlander69
Fantastische film die ondanks de lange speelduur geen moment verveeld.Dit is zonder meer de beste Stephen King boekverfilming tot nu toe met The Green Mile als goede tweede natuurlijk.

'The Shawshank Redemption' is vanavond te zien op tv: 'Meesterlijke film'

'The Shawshank Redemption' is binnenkort te streamen: 'Subliem, keihard en realistisch gevangenisdrama'

Legendarische film 'The Shawshank Redemption' vanavond (10 juni) te zien op televisie

The Godfather
Misdaad, 1972