Geregisseerd door: Frank Darabont
Releasedatum: 2 maart 1995
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Shawshank Redemption
"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."
Andy Dufresne
1946 D.A.
Skeet
John Barry
Script: top,
Het script van deze film vind ik ook top tot het moment dat Dufresne ontsnapt. Want daarna gaat het de twee hoofdrol spelers toch wel erg goed af. Met dat rare overdreven eind goed al goed einde als dieptepunt. Andy en Red vinden elkaar weer in Mexico en de gemende directeur heeft intussen zelfmoord gepleegd en de gemene bewaker word vanaf nu zelf bewaakt. Het is wat mij betreft te mooi om waar te zijn.
3 2 1 cut
Gerechtigheid geschiedt na zoveel jaren onschuldig te hebben gezeten in de gevangenis, te zijn genaaid door de directeur, gemeen te zijn behandeld. Mwoah, ik gun het hem wel. en het blijft een King verhaal, hè...
John Barry
Ik gun het hun zeker ook wel. De directeur en die bewaker krijgen hun verdiende loon en Andy en Red mogen samen van hun rust genieten. Het is ze zeker gekund. Maar het is ook zo dat The Shawshank Redemption een vrij sombere film is. ( althans dat vind ik ). Dat een toch wat donkere en sombere film een toch wat melig eind al goed einde heeft, vind ik niet helemaal passen. En ik vind het ook een beetje ongeloofwaardig. Kort samengevat zie je in het laatste stuk van de film dat Andy ontsnapt en daarna de directeur in de problemen weet te brengen. Vervolgens word Red een tijd later vrij gelaten. Red worstelt met het leven buiten de gevangenis. Hij besluit dan zijn belofte aan Andy in te lossen en naar Buxton te gaan. Hij weet vervolgens via een briefje die hij in Buxton vind vrij makkelijk Andy te vinden. Na het zien van de film had ik toch een gevoel van, dat wat in het laaste stuk van de film gebeurde is te mooi om waar te zijn. Een einde waar niet alles goed afloopt was naar mijn mening geloofwaardiger en beter geweest.
Jo1990
Briljante film. Ik hoef niet uit te leggen wat zo goed is aan deze film. Alles is goed.
NYSe
Júist wel! Misschien heb je nieuwe bevindingen... hoe dan ook hou je de discussie op gang en daar gaat het bij een forum natuurlijk om
Jo1990
NYSe Was een beetje een luie reactie van me
De film pakt je vanaf minuut één en laat je niet meer los. De sfeer en gebeurtenissen boeien enorm. Hoe een onschuldig iemand zich manifesteert in de gevangenis en daarbij zijn lot lijkt te accepteren en het beste er maar van maakt. Dan is dat nog niet alles, want aan het einde van de film krijg je als kers op de slagroom een geniale wending die je nog net niet laat applaudisseren voor de tv (als je het voor de eerste keer ziet). Zo onverwacht. Een geniaal plot dat tot de laatste minuut sterk is uitgevoerd tot in de details.
The_nl_movies
Mooie film
Mschn soms een beetje te mooi maar voor de rest heerlijk kijkwerk
Piratje
Na bijna twee jaar herbekeken en moet toegeven dat dit bij de beste films hoort die ik ooit zag.
Vandaar ook dat ik mijn persoonlijke score wil verhogen tot de max. 5 punten.
Zeker nu de film zijn 20ste verjaardag mag vieren.
Dus: 5,0 punten
rcuppen79
Onder filmliefhebbers toch wel één van de populairste films ooit gemaakt, getuige het aantal reacties hier op MM alsmede op Imdb. En dat terwijl de film indertijd gedurende zijn bioscooprelease geen potten wist te breken en pas op huurvideo het publiek kreeg wat de film verdiende. Terecht want The Shawshank Redemption is één van de beste films van de jaren 90 en een uitstekend voorbeeld van het vertellen van een verhaal op film.
Het boek “Rita Hayworth and Shawshank Redemption” van Stephen King is uitstekend vertaald naar het witte doek door Frank Darabont. Hij wordt hierbij ondersteund door een uitstekende cast. Bob Gunton steelt de show als gevangenisdirecteur met dictator-achtige trekjes.
De film ziet er verder prachtig uit en bevat ze geweldige dialogen. Ondanks de lange speelduur verveelt ze geen minuut.
Het enige minpuntje vind ik de make-up. De film speelt zich af over een tijdspanne van 20 jaar, maar toch zien de acteurs er aan het einde van de film nauwelijks verouderd uit. Daar had de afdeling make-up toch wel wat meer mee kunnen doen.
Maar dat is slechts een klein minpuntje op een verder voortreffelijke film.
Silboo
wat een topper deze film en wat leef je mee zeg met iemand. Goed in elkaar gezet, goed bedacht en een echte Stephen King
Fat Clemenza
Buiten al wat al gezegd en herhaald is door andere, fantastisch acteerwerk, goed script, enzovoorts, Wil ik me toch aansluiten bij John Barry. Ik vind deze film, die in navolging van het boek dat onder psychologisch drama valt, -nogal ongenuanceerd gezegt- een behoorlijk glibberig Hollywood einde hebben, maargoed dat is een beetje de 90's stijl, en het is al met al gewoon erg goed.
Harry Web
Wat een mooi en boeiende film.
De film vierde van de week zijn 20e verjaardag
Tijdsduur 2 uur en 20 minuten, verveelde geen moment.
Vijf sterren!!
En hoe goed is de voice-over van Morgan Freeman?!!!
dekerpeld
Is dit de beste film ooit? Laat mij niet lachen. Gewoon verhaaltje vol clichés, oppervlakkige, niet uitgediepte personages en voorspelbaar verloop met uiteraard het verplichte happy end. Dan zijn bijvoorbeeld Pulp fiction, The godfather en Once upon a time in America van een ander niveau.
s.vandernaalt
Shawshank is een film die ik dan menig ander zo vaak al heb gezien. Nu zie ik 'm weer verschijnen op moviemeter, en meteen krijg ik weer behoefte om er naar te kijken. Ik heb dagen gehad dat ik deze film 5 dagen achter mekaar aan heb gezien. De film heeft een bepaalde sfeer, laat zien hoe het in die jaren er aan toe ging in gevangenissen.
Tim Robbins, één van mijn favoriete acteurs, doet zijn rol zo goed, en begrijp niet dat hij niet in veeeeel meer films speelt, en waarom hij niet meer films heeft gemaakt. Ook Morgan Freeman is een top speler, veel respect voor deze man, en zijn stem maakt de film compleet. Zonder Morgan zou de film het zeker niet behaald hebben.
Ook Bob Gunton heeft een bijzondere rol, en waardeer heel erg zijn rol, tevens ook de persoon die de gevangene een stomp geeft in zijn buik. Zij geven waarde aan het verhaal van deze film en laten de realiteit zien zoals die is binnen de gevangenis. Ook William Sadler is een top speler in deze film; zijn eerste indrukken van het begin laat zien hoe hij inwendig niet is. Naarmate je de film ziet, hoe meer gevoeligheid je bij William Sadler ziet en des te beter zijn rol zelfs word.
James Whitmore weet zijn rol ook zeker een emotionele wending te geven aan de film. Hij laat de realiteit van de mens op zich zien. Hij laat zien dat wanneer je langer vast zit je begint de hechten aan de muren om je heen wat je gewend bent. Zijn stem en woorden maken deze film emotioneel heel erg compleet. Zijn eenvoudige persoonlijkheid laat zien hoe mens soms kan veranderen na vele jaren gevangenschap.
Al met al; deze film verdient naar mijn inzicht een oorkonde en een extra erkentenis. Deze film laat zien hoe de realiteit werkelijk in mekaar zit. Deze film is de realiteit van ons dagelijkse leven van isolatie. Want velen leven in een isolatie van gevangenschap.
Dago66
Alweer the shawshank redemption.. Film met alleen maar mannen.. De suggestie van geweld waar ik pijn in mijn buik van krijg . Goede film . 4 sterren.
möök
Escapefilm zonder ál te grote gebaren en met een lekker lang uitgesmeerd traject naar de, in dit genre gebruikelijke, climax.
Flat Eric
Een hele lange zit deze Escape from Shawshank maar zeker wel een goede film. Persoonlijk sprak The Green Mile in het (gevangenis)genre mij meer aan.
Zeus.
Easy peasy japanesey
Prachtige openings scene die je gelijk de film inzuigt. Niet van het niveau Reservoir Dogs, maar die eerste scene beschouw ik dan ook echt als het echte summum der openings scenes. Uitstekende verfilming van hoe vervreemd je van de buitenwereld raakt als je jarenlang zit opgesloten in de gevangenis. Brooks was daar het levende bewijs voor, wist zich geen raad toen die eenmaal de wijde wereld in kon gaan. Heb me in de ruim 2 uur durende film geen moment verveeld. Dikke 4 sterren.
dobbie_
Deze film blijft fantastisch wat betreft verhaal, acteurs en plotwendingen. Als ie ook maar ergens te zien is blijf je hem kijken, fascinerend gewoon. All time favorite.
Maxie Fields
Uistekende film qua acteerprestaties en camerawerk. Wat ik alleen jammer vind is dat je de ontknoping van mijlen ver voelt aankomen, waardoor je de film niet snel nog eens bekijkt.
Nosje
Ik heb deze film al 4 of 5 keer gezien. Hij blijft een topper. Ook al weet ik wat er gaat gebeuren.
pmeester
en dan te bedenken dat deze film is gebaseerd op een kort verhaal van Stephen King of Horror. Dit hele verhaaltje had zomaar cliche matig verknalt kunnen worden dus hoe kan het dat dit (wat ook mij betreft) 1 van de beste films is die ooit gemaakt werd? Een film over uitsluitend mannen in een gevangenis? Ik denk dat ik hem inmiddels zo'n 15 keer gezien heb en elke keer ontroerd hij weer. Is het de prachtige voiceover van Morgan Freeman? De schitterde muziek? Tijdens het kijken wordt je voortdurend heen en weer geslingerd tussen afschuw,medeleven, herkenning en HOOP! Na 15 keer vind ik het nog steeds jammer wanneer het afgelopen is.
lJSBEER
In de IMDB 250 staat deze film weliswaar op Nr. 1 maar wat zegt dat nu helemaal over al zo veel betere films die niet eens in deze lijst vermeld worden? De muzikale top-40, waar ik door geestelijke armoede de voorgaande lijst mee vergelijk, is er ook maar een die sec door pluggers het hogere bestaansrecht in is geschoten. Als de beste film aller tijden volgens IMDB deze film betaamt dan vrees ik dat de mensheid daadwerkelijk rijp is om morgen ten prooi te vallen aan de Islamitische Staat, kritiekloos en sprookjesachtig de 1000 en 1 nachten in. Wat er aan scheelt is dat de ware boeken, de meesterwerken, nimmer verfilmd zijn en of niet mooi genoeg. Het verfilmde verhaal van Shawshank Redemption is toch niet werkelijk beter dan de beste onverfilmde boeken ooit? Een ieder die de top 2000 luistert weet dat er nummers niet in vermeld worden die er wel in vermeld zouden moeten worden. Die IMBD Top 250 is vandaag de dag totaal geen kompas meer, eerder een Itunes-notering - niets waard dus en alleen maar een Hollywood-achtige weergave van populariteit, gebaseerd op mensen die eerlijk dit soort films geldelijk aanschaffen via echte winkels.
niets ten nadele van de film: want die was helemaal niet zo goed. Het klopt ook niet met de werkelijkheid....negers werden zelfs in de gevangenis gescheiden van blanken.
Sterker....halfbloedjes hadden hun eigen afdeling in de jaren 50/60, totaal gescheiden van negers en blanken, en dat onderschrijft dan weer de nalatigheid van King in zijn "research". Goedkoop effectbejag. Er is geen sprake van dat "nikkers" handel konden drijven met "bleekscheten" in die gevoelige raciale jaren. Het is waarlijk een fictieve utopie binnen een 4 dimensionale dystopie waarin de jaren zwaarder wegen dan in drie-dimensionaliteit. Gelukkig ben ik zelf een geelhuidige eskimo in Amsterdam die toevallig de taal weet maar val me niet aan op spelfouten.
barbara1977
prachtige film, vanaf het begin wordt je gelijk in de film gezogen. Voor mij 1 van de beste films ooit. Mooie plotwending, geweldig acteerprestaties en film weet mij tot het einde te boeien.
After Dark
Frank Darabont zou aangeklaagd moeten worden voor misdaden tegen de mensheid. Met
The Shawshank Redemption heeft hij een walgelijk stukje cinema de wereld ingeholpen en dat zou hem nooit vergeven mogen worden. Dat dit gedrocht zo geliefd is onder een breed publiek is al even misdadig te noemen, maar blijkbaar kent het repetoire van deze schurk een fanatieke aanhang.
In Darabont's ziekelijk universum zitten de gevangenissen in de Verenigde Staten vol met de meest sympatieke kerels die je maar kunt vinden. De gemiddelde dag in de nor bestaat voor deze Jommekes uit spelletjes spelen, moralistische gesprekjes voeren, en een beter mens worden. Ik zou ook een dubbele moord plegen als dat betekende dat ik bij die rakkers mocht aanschuiven.
Natuurlijk heb je dan ook nog een paar snoodaarden dit constant trachten te ondermijnen. Gossie, wat is die ene gevangenisbewaarder toch een stoute meneer! Hetzelfde geldt natuurlijk voor de bijna even verschrikkelijke directeur, want ook hij heeft niet het beste voor met de helden van het verhaal.
Gelukkig komt alles uiteindelijk goed, want goede mensen verdienen een goed einde, en het zou alles behalve leuk zijn als Andy hetzelfde lot was ondergaan als die oude knar die vrijgelaten werd.
Darabont gooit het volledig op het sentiment. Hij manipuleert de kijker opzichtig met oversympathieke personages en valse pathos. Laat Morgan Freeman zo nu en dan nog eens een monoloog afsteken en je kan bijna niet anders dan het gevoel krijgen dat je een levensles door je strot geduwd krijgt.
Walgelijk.
After Dark
Wat een troll... 2 stemmen geplaatst en allebei een halve ster.
Ah, de propagandaminister is ook gearriveerd.
Sorry makker, de oppositie is hier niet om veren in de reet te steken van je favorieten.
schrans
Ah, de propagandaminister is ook gearriveerd.
Ik begrijp niet wat je er aan hebt om alle films van Darabont af te zeiken. Ik ben eens benieuwd naar je eerste hoge stem...

'The Shawshank Redemption' is vanavond te zien op tv: 'Meesterlijke film'

'The Shawshank Redemption' is binnenkort te streamen: 'Subliem, keihard en realistisch gevangenisdrama'

Legendarische film 'The Shawshank Redemption' vanavond (10 juni) te zien op televisie

The Godfather
Misdaad, 1972