Geregisseerd door: Frank Darabont
Releasedatum: 2 maart 1995
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Shawshank Redemption
"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."
Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.
Andy Dufresne
Brooks Hatlen
1946 D.A.
Skeet
danmar_67
deze film staat niet voor niets op nr. 1, zit deze nu te kijken ( jaja het is nu reclame) en blijft ge-wel-dig !!!!
Zit erg goed in elkaar, deze film
Michiel david
Na misschien wel 10 keer gezien te hebben, moest ik weer een traantje wegpinken.terwijl ik toch een volwassen en stoere vent ben...... tsjonge, tsjonge wat een prachtige film is het telkens weer.........
Filmpje1
Hebben ze nou dat stuk eruit geknipt waar de ene vent van "The Sisters" door die bewaker verlamd word geknuppeld. of heb ik dat perrongeluk gemist?
ace leader
Dat heb je het gemist. Het einde waarin de twee elkaar omhelzen is ook gewoon compleet uitgezonden (waarschijnlijk vanwege de vele klachten van vorig jaar
J'88
Moet hier natuurlijk mijn mening ook over geven. The Shawshenk Redemption is absoluut de beste film die ik ooit gezien heb. Je moet hem ook meer dan eens kijken om hem echt helemaal goed door te hebben denk ik. Kijk hem toch elk jaar wel weer eens, maar het blijft allemaal even goed. Vooral Freeman vind ik erg sterk, goede acteur.
Omdat niets perfect is, 4,5 ster.
ace leader
The Shawshenk Redemption is absoluut de beste film die ik ooit gezien heb.
Omdat niets perfect is, 4,5 ster.
En je geeft dan wel 5 sterren aan De Gouden Swipe
Filmpje1
). Ah thanks, ja vond het al wat vreemd idd, ik dacht al en waarom laten ze dan wel dat waar de gevangenis directeur zich zelf dood schiet en je hem in die stoel ziet liggen wel zien
was dat vast dat ik iets te laat terug gezapt heb toen er weer zo'n fijne reclame was.
Boneka
Heb helaas ook door huisgenoten het eerste stuk even moeten missen. (1 tegen 100) was kennelijk belangrijker. Ik had deze film al een tijdje op mijn verlanglijst staan om hem te kopen. Ik vind hem ijzersterk en vooral Morgan Freeman speelt hier een glansrol in. Jammer dat Freedomland een stuk minder is van hem.
De film van vanavond heeft een uitstekend plot en is ook verassend. De gevangenis directeur deed me even denken aan Locked van Sly, maar die kwam later geloof ik. Ook zo'n sadistische directeur. Muziek vind ik erg goed in deze film. Ik vind de Green Mile wel nog even een ster beter, maar deze film zal ik zeker nog een keer aanschaffen!
TheUsualSuspect
Net de film (weer) op tv gezien. Ja in een woord: magistraal. Na zoveel keer de film te hebben gezien en nog steeds ontroerd zijn door de personages, ja dan heb je t als film gemaakt. Deze keer zag ik wel een aantal schoonheidsfoutjes (bijv die scene met dedirecteur als hij merkt dat Dufresne ervandoor is en dan dat praten over de poster en er een steentje naar gooien...is wel te toevallig
) Maar nog steeds een topfilm! Zeer begrijpelijk dat ie op nummer 1 in de top 250 staat.
Donekkel
Heb de film vandaag al voor de zoveelste keer gezien, maar wat is het toch geweldig.
Mooi bericht van de film: Hoop.
Inderdaad terecht op 1
De Knip
Heb SR nu denk ik voor de 3e/4e keer gezien. Het is echt wel heel erg over the top allemaal. Zo erg, dat je nu alle scenes ook wel onthouden hebt. Maakt de film nog zeker goed om te zien. Ik laat hem nu wel fftjes een jaar of 5 liggen.
Boneka
Schoonheidsfoutjes ja het dambord lag verkeerd haha. Wit moet altijd rechtsonder liggen....
Wernertje
Ik heb de film gisteren voor het eerst gezien, en het is zeker een goede en vermakelijke film. De acteer prestatie zijn van top kwaliteit met name freeman.
Maar de film heeft me verder niets gedaan, hij keek gewoon goed weg en werd nergens saai. Maar voor de rest kan ik me niet echt vinden in het feit dat de film ontroerend etc moet zijn. Ik heb totaal geen mee levend gevoel gehad of misschien wel een weerzinwekkend gevoel of was geschokt door sommige scenes. Een feit is wel dat hoe het werd vertelt, erg mooi was.
En met name het eind vond ik weer typisch Hollywood, en zat niets verrassends in of schokkend iets wat ik toch wel bij deze film aan het eind had verwacht. Ook vond ik dat kwa uiterlijk Robbins en Freeman niet veel ouder er uit zagen naar 30 jaar.
Misschien had ik de film in 1994 moeten kijken en was ik wat meer onder de indruk geweest, omdat de film al 15 jaar oud is had ik het gevoel als of we dit al eens allemaal wel eerder in films hebben gezien (soort gelijkwaardig idee of verhaal)
Ik vond de film zeker wel goed, maar had gezien de reacties hier en het feit dat hij op1 staat had ik toch iets meer verwacht. Persoonlijk is het wel 1 van de betere thriller/drama films maar mijn nummer 1 keuze is het niet.
3.5 ster.
FunkStarr
- 1922 berichten
Nog nooit gezien, deze "beste film ooit". Gister was het dan eindelijk zover, en zoals zo vaak bij films waar je torenhoge verwachtingen van hebt komen deze vaak maar deels uit. Nu ga ik niet zeggen dat dit geen goede film is, maar het is zeker niet de beste film die ik ooit heb gezien. Een prachtig verhaal, goed acteerwerk, een uitstekende balans tussen drama en humor. Ik kan dus goed begrijpen waarom deze film zo hoog scoort, maar voor mij is dit gewoon niet de beste film. Dat geeft ook niet, want nu heb ik in ieder geval wel weer een steengoeie film gezien, ook al is het niet meteen eentje welke voor mij heel bijzonder is. Om dit te beoordelen is ook niet makkelijk, want ik heb me tijdens de film geen moment verveelt en ook niet echt minpunten kunnen ontdekken, wat dus de maximale score betekent, bij deze...
getthecool
Beetje onzinnig om steeds terug te blijven komen op "de beste film ooit". Natuurlijk is dit niet voor iedereen de beste film ooit. Duizenden mensen hebben honderden films als persoonlijke favoriet. Deze staat wel bij heel veel mensen zeer hoog genoteerd en zo kom je op de positie van #1 film. Overigens draagt jouw score van 5 sterren daar natuurlijk ook aan bij.
FunkStarr
- 1922 berichten
Waarom is dat onzinnig? Ik heb dat niet verzonnen, maar vooral veel gelezen en gehoord dat dit de beste film ooit is. Natuurlijk hoeft dat dan niet te betekenen dat het voor mij ook meteen de beste is. Volgens mij heb ik dat ook duidelijk in mijn bericht aangegeven. Dit was mijn eerste bericht bij deze film, dus ik snap niet wat je bedoeld met "op terugkomen". Volgens mij wilde je gewoon even reageren omdat ik je favoriete film (Donnie Darko) heb afgekraakt. En daarnaast mag ik zelf bepalen hoe ik een film beoordeel, dus dat mijn 5 sterren eraan bijdragen is gewoon onzin. Moet ik dan een lager cijfer gaan geven om het gemiddelde omlaag te halen? Dat zou pas nergens op slaan. Kortom jouw hele reactie is nogal onzinnig en draagt niets bij aan de discussie over deze film.
stfuympos
Is niet zozeer op jou gericht meer in het algemeen, aangezien men er steeds maar weer op terug komt?
Mischien wel op jou gericht maar jou reaktie is nu ook een beetje overdreven, het is tenslotte een discussie forum.
jumpstylemovie
Huppakee, 0,5* er boven op en een hoger plekje in mijn top 10. Prachtfilm met één van de beste filmeindes allertijden, zo niet de beste.
Wernertje
Natuurlijk komen mensen telkens weer uit op het feit dat deze film op 1 staat, en dan geeft iedereen zijn eigen mening over het feit of hij/zei het ook hun nummer 1 film vinden.
En ja wanneer je als cijfer een 5 geeft betekend het niet automatisch dat deze film voor jouw dan ook de beste film ooit is. Verschillende mensen geven bij meerdere films wel een 5 en niet al die films kunnen op 1 in je lijst komen toch?
Maar goed, deze film staat op 1 en als je de film dan nog nooit hebt gezien zijn je verwachtingen vrij hoog. Nu kan ik de hoge cijfers hier best begrijpen en deze film hoort zeker thuis in de betere films ooit.
Maar smaken verschillen en iemand die deze film extreme laag waardeert heeft geen verstand van films. Maar over het feit dat na het zien van deze film, het je nummer 1 film is daar valt over te twisten.
Zo lang deze film in de top 10 blijft staan of op 1, zal er altijd een discussie over dit feit blijven.
Dutchmeister
Goede film, dacht dat ik toen hem een tijd geleden gezien ik hem tegen vond vallen maar dat lijkt me sterk want ik vond hem goed gisteravond. Werd wel helemaal gek van al die graf reclames maar oké, dat mag de pret niet drukken. Sterke rol van Freeman maar met name Robbins vertolkte zijn rol uitstekend. Jaja erg goed voor een zondagavond.
judgepaddy
Tegen zulke wijze woorden van zo een groot film connaisseur kan ik natuurlijk niks inbrengen.
Ik buig mijn hoofd en aanvaard mijn onwetendheid.
stfuympos
en het is extreem laag, niet extreme
Maar goed ontopic maar weer.
Riddierid
wat een saaie film, door deze film is mijn televisie kapot gegaan! uitleg? oke dan!: Nou, na de eerste 5 minuten van de film draaide ik door dus pakte ik mijn gitaar en sloeg ik een gat in de tv dus door deze film moet ik nu een nieuwe televisie aanschaffen! potverjandokuskwak nog aan toe!
maithekke
Dan zou ik eerder een cursus zelfbeheersing gaan volgen ipv de film de schuld te geven
jippie2010
Maar goed ontopic maar weer.
En hoofdletter is één woord... haha
Ontopic:
Je gelooft het niet, maar ik heb gister voor het eerst deze film gezien. Ik had torenhoge verwachtingen aangezien hij in elke lijst bovenaan staat. Hoewel ik het een ijzersterke film vind, had ik op net een beetje extra gehoopt.
Pluspunten: Cast, verzorgde verhaallijn, mooi uitgediept thema, aandacht voor details.
Minpunten: Mocht iets harder, soms voorspelbaar.
Al met al een hele mooie film. 4.0

'The Shawshank Redemption' is vanavond te zien op tv: 'Meesterlijke film'

'The Shawshank Redemption' is binnenkort te streamen: 'Subliem, keihard en realistisch gevangenisdrama'

Legendarische film 'The Shawshank Redemption' vanavond (10 juni) te zien op televisie

The Godfather
Misdaad, 1972