• 9.378.647 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.153.362)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Niemand hoeft naar het ziekenhuis toe, het blijft de smaak van de kijker zelf. Maar wellicht is deze film wat overgewaardeert.

avatar van Jari020

Jari020

Een van de beste "feel-good" films ooit!

Helpt te weten dat't op waarheid is gebaseerd.

Geweldig acteer werk van de gehele cast!

avatar van Masterchief

Masterchief

Het is niet zozeer de film die erg goed is, het is het gevoel dat je na het kijken ervan overhoud.

avatar van mottsluhrev

mottsluhrev

Zeker geen slechte film, met een boodschap, maar voor mij persoonlijk met momenten toch iets te saai. Daar hij hier op nr.1 staat, lagen mijn verwachtingen toch nog een stuk hoger.

avatar van King030

King030

Mooie film.. maar wel een beetje overgewaardeerd!

avatar van Eemster

Eemster

Mooie film. Maar doordat de film op nummer 1 staat in de toplijst verwacht je er te veel van.

Ik vond de film soms wat langdradig.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Eemster schreef:

Inderdaad. Ik had de film al gezien voor ik MovieMeter ontdekte, en toen ik hem - zonder enige verwachtingen, ik kende de film niet - zag had ik zoiets van: aardig, zeker een must see, maar om nu te zeggen dat dit de beste ooit is: nope. De torenhoge verwachtingen helpen ook al niet echt.

avatar van puckb96

puckb96

Prachtige film. Verder niks te zeggen, net zo goed als The Green Mile.

avatar van bruce007

bruce007

maithekke schreef:
Nu komt hij voor mij inderaad best plat over, een onsympathieke vent die mensen gewoon dood laat schieten. Zulke daden hebben meer impact als er meer achter de persoon zit die zulke wrede beslissingen maakt, maar daar word totaal geen aandacht aan besteed.
Tja, sorry maar elk boek en elke film maakt gebruik van platte en ronde karakters. Als je van een regisseur verlangt dat hij van alle karakters ronde karakters maakt, kan hij bezig blijven. Sommige karakters dienen gewoon maar een doel en zijn om die reden dan ook expres plat. Ik vind het zoeken naar een stok.

avatar van maithekke

maithekke

bruce007 schreef:

Soms is het minder storend maar de manier waarop er in deze film gebruik van wordt gemaakt vind ik wel storend. Omdat hij zo heel overdreven onsympathiek over komt.

Bovendien speelt hij in deze film ook wel een belangrijke rol, je kunt hem toch wel als "the bad guy"/antagonist zien. En zulke rollen vind ik te belangrijk en komen beter over als deze minder plat is.

avatar van Jari020

Jari020

Masterchief schreef:

Ik ben het helemaal met je eens, Frank Darabont weet hoe je een goed verhaal over kunt brengen zonder daar special-effects of andere afleidingen voor hoeft te gebruiken.. hij heeft een zeer exceptioneel talent. Al sinds de eerste keer dat ik deze film zag, staat hij bovenaan mijn lijstje! Naast 'In the name of the father' e.a.

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

Ik begrijp het niet... 122990 leden zijn aangesloten op MM en toch hebben slechts 12404 mensen deze film bekeken.

avatar van Ramazan1987

Ramazan1987

Zeker 5 sterren waard! Beste film ooit!

avatar van nakada

nakada

JTV-kijker schreef:

12404 mensen hebben gestemd op deze film, ongetwijfeld hebben er veel meer deze film gezien.

avatar van Xtrickz

Xtrickz

Nix op aan te merken. Film zuigt je mee en uiteraard wat een feelgood einde!

Morgan Freeman is een held!

avatar van Haen

Haen

overrated.

avatar van Movie-Addicted

Movie-Addicted

Een van de meest warmhartigste films allertijden.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Berichten met slecht taalgebruik en daaropvolgende off-topic discussie verwijderd.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Wat ik zo goed aan de film vindt is als je je verdiept in hoe die persoon al die dingen meemaakt. Het laat je het verhaal zo intens beleven dat is hier zo goed gelukt. Je voelt echt hoe ze het daar meemaakte. Sommige rollen zijn inderdaad plat, maar als dat niet zo was was die nog al lang gaan duren.

avatar van indo88

indo88

een van de beste films van morgan freeman

avatar van brasman

brasman

Wat deze film mooi maakt is dat het geen voorspelbare film is zoals veel films tegenwoordig. Alles is al een keer gedaan, je komt dingen tegen die al vaker hebt gezien. Je gaan beredeneren hoe de film zich zal afspelen, wellicht hoe deze zal eindigen. Bij deze film heb ik tot op de laatste minuten in spanning gezeten. Ook op de cast is niks aan te merken.

avatar van goelian

goelian

Brasman, qua niet-voorspelbaarheid is deze echt niet zo speciaal hoor. Als je graag naar dat soort films kijkt, raad ik je Fight Club aan. Of als je iets mysterieus zoekt: Mulholland Drive.

Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat dit een fantastische film is. Alleen denk ik niet vaak terug aan deze film, en dat heb ik wel bij mijn 4,5 & 5 sterren films.

avatar van stfuympos

stfuympos

Niet voorspelbaar? zeker de kaft nooit gezien buiten dat het van mijlen ver al duidelijk was, alleen de hoe was wel goed.

avatar van Akron777

Akron777

Daar ligt wellicht ook de nadruk op, niet zozeer op de vraag of hij wel of niet zal ontsnappen. Dat is uiteraard ook belangrijk voor de film, maar inderdaad wel zeer voorspelbaar.

avatar van Jobjee

Jobjee

Super film 1 van de betere die ik ooit gezien heb!!

avatar van Eddie_Edje

Eddie_Edje

Hij blijft geweldig. My Number 1!

avatar van Warry Grobben

Warry Grobben

Warry Grobben schreef:

Vind het altijd erg goed dat sommige mensen dit soort dingen opvalt vooral bij dit soort films.

Volgens mij moet je hem toch wel vaker hebben gezien als je dit opvalt??