Geregisseerd door: Frank Darabont
Releasedatum: 2 maart 1995
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Shawshank Redemption
"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."
Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.
Andy Dufresne
1946 D.A.
Skeet
Bas1991
Geweldige film!
echt een film waarvan je wil dat ie nog een uur langer duurt als ie is afgelopen;)
VeendamManiacs
Wat is dit een ongelovelijk goede film...
Normaal gesproken ben ik alleen maar iemand van de slappe humorfilms en goede horror films...
Deze film deed mij letterlijk de hele avond aan de buis gekluisterd zitten!
Ik heb deze film aangeschaft vanwege de nummer 1 notering in de Top 250. Volledig terecht dat deze film bovenaan staat in de hitlijst. Ook iedereen bedankt die er aan meewerkte dat deze film op de eerste plaats staat, en voor iedereen die hem nog niet gezien heeft: Schaf hem aan, van deze film krijg je geen spijt, je vergeet hem nooit meer.
Owja, Natuulijk, 5 *
nachtgekko
Nu ik hem voor de 2e maal heb gezien, moet ik zeggen dat ik deze film de beste vind die ik tot nog te gezien heb. Nummer 1
De film liet me echt zitten met zo'n vol gevoel dat je hebt als je een heerlijke pizza op hebt :}
M1kee
Ik had verwacht dat ik 'm niet goed zou vinden, omdat 't een soort van verkorte prison break zou worden, maar toch is de boodschap erg interessant, en er zit een goed verhaal in
4,5
combi
- 20609 berichten
Reservoir Dogs
Jij moet deze film echt niet he?
Ik vind de meeste pizza's toch wel een stuk lekkerder dan deze film. Deze film is eigenlijk als de Margareta onder de pizza's: simpel van opzet, maar o zo populair.
Leno
Na herziening toch tegen gevallen. Vooral ook gezien de ontzettend hoge scores die deze film krijgt.
Het niet bijster bijzondere verhaal is erg dik aangezet en overdreven, en lijkt vooral bedoeld om sentiment op te wekken. Ieder plotlijntje moet wel op een dramatische, of een ieder geval overdreven, manier aflopen. die opa die vrij mocht maar zelfmoord pleegde, de jonge gast die toch nog zijn diploma haalde maar vermoord werd, de hoofdrolspeler die toch echt onschuldig was maar niemand die hem kon helpen en ten slotte alle toevalligheden die er voor zorgen dat er een overdreven happy end in kon.
De filmmakers waren uit op gemakkelijk scoren in plaats van intelligent en verrassend werk te leveren. Niet echt mijn ding.
wyatt earp
Ik vind dat deze film behoorlijk overgewaardeerd word. Toen ik hem gekeken had dacht ik: is dit nu de beste film allertijden? Echt niet dus. Het is een simpel verhaal, en weinig origineel. Niet te veel over nagedacht, maar toch heel populair. En daarbij sluit ik me aan bij wat reinbo zo mooi verwoorde
Het is geen hele slechte film, ik heb me wel vermaakt. Het ziet er allemaal goed uit. Maar hij is gewoon DE nummer 1 niet waardig. Je moet de fim ook niet gaan kijken met het idee dat het de beste film allertijden is want dat is hij niet, en dan kom je bedrogen uit. Gewoon simpel verhaaltje, leuk filmpje, meer niet. 3,5* Meer isie absoluut niet waard.
de grafhond
Ik vind dat ieders mening geresecteerd moet worden. Smaken verschillen, ik hoor dit o zo vaak op MM, maar als je dan met loze quotes als deze aankomt:
Toen ik hem gekeken had dacht ik: is dit nu de beste film allertijden? Echt niet dus. Het is een simpel verhaal, en weinig origineel. Niet te veel over nagedacht, maar toch heel populair..
dan denk ik toch, ai; plankie zo mis geslagen dat er een gat in zijn werktafel zit. Een simpel verhaal roep je?!!!!! Ik persoonlijk ken geen enkel ander verhaal wat uiteindelijk zo goed in elkaar steekt als deze film. Alles, maar dan ook alles klopt!!!!
Originaliteit: als je doelt op een ontsnapping uit een gevangenis, ok mee eens. Maar buiten het uit-een-tunnel-kruip gedachte a la prison break, is zijn weg naar de vrijheid toch echt wel zo origineel vormgegeven. Een ieder die deze film voor het eerst ziet, verwacht iets, maar weet niet precies wat.
shappy1010
Echt bijzonder dat deze op 1 stond, ik was destijds geloof ik de enige die deze prison break helemaal te gek vond. Ik verbaas me dat deze hier zo hoog staat! Stephen King rules, maar in combinatie met Frank Darabont komen ze hier op een ongekend niveau.
Le Edzel
Vanacht deze briljante film weer eens gekeken, was erg lang geleden. En nu pas drong het echt tot me door, waarom deze film zo hoog staat.
Goed verhaal, fantastische cast en acteerwerk, etc etc etc. Iedereen is het er wel over eens denk ik.
deReob
Goede film, maar naar mijn mening niet de allerbeste film ooit gemaakt. Ik vond hem zelf niet stukken beter dan bijv. The Green Mile
speranza
shappy1010
Nee Rambo II dat was een toppertje...
Toby N. Tucker
Adrenal
Wat ik vervelend vind aan zowat alle verhalen en dus ook verfilmingen van Stephen King is het feit dat het echt zo'n verhalen zijn die zó gestructureerd, zó doordacht zijn, en voor mij ook zó geknutseld. Het is echt niet meer geloofwaardig dat die Andy zo vernuftig en bijdehand is, telkens van die dingen doet (hamertje in de bijbel en zo) waarvan het publiek (waarschijnlijk vooral de eerste keer zegt): "Amaai, wat een slimmerik! Knap hoor!". Dat is net zo bij THE GREEN MILE. Bij SECRET WINDOW denkt het publiek volgens mij ook zo (Amaai, wat een slimmerik...), maar dan over de schrijver. Vrienden van mij zijn wel gek op King, maar voor mij is het nu eenmaal niets.
De personages zijn niet meer of minders dan schakels in het verhaal om een leuke climax te krijgen, om die climax draait dan ook alles, de eerste keer is die climax dan ook zo leuk, het is immers precies wat het grote publiek, maar niet alleen zij, het liefst wilt de eerste keer vond ik het einde ook heel leuk maar om de net gezegde redenen valt deze film voor mij de tweede keer door de mand, op filmisch vlak (muziek, camerawerk...) stelt het nu ook niet zoveel voor. De acteerprestaties zijn wel goed, vooral van Tim Robbins, Freeman's typetje ben ik ondertussen wel wat beu, maar hij doet het (hier voor de eerste keer) wel goed.
Ik geef wel nog 2.5 ster, de film is niet slecht hoor, maar veel mensen zijn geneigd om meteen een extreem lage score te geven omdat deze film zodanig populair is. Liefst zou ik ook willen dat deze film ineens een hele ster omlaag ging, maar laten we eerlijk blijven, deze film is zeker niet slechter als de massa en bij een lager cijfer zou ik de verontwaardiging laten spreken.
Ik hoop dat jullie nu snappen waarom ik dit geen goede film vind en ik denk dat dit best aannemelijk klinkt.
wimnoot
frank darabont bewijst met the shawshank redemption en the green mile dat hij een goede regiseur is. prachtig acteer werk mooie dialogen en een happy end! zo zie ik ze graag.
kimberlyVD
Ik vind dat je recensie inderdaad zeer aannemelijk klinkt.
Daarom begrijp ik ook dat je de film maar 2,5 sterren geeft.
Toch iemand die zijn oprechte en doordachte mening geeft en niet zomaar de film afkraakt omdat hij zo'n hoge score heeft.
Al blijf ik het wel een geweldige film vinden. Maar zo heeft ieder zijn mening natuurlijk.
Lady_Farah
Prachtige film . Heeft echt indruk gemaakt op mij . Ik heb genoten van het acteerwerk , je ziet zelden een film die je blijft achtervolgen in het leven . maar ik heb nog zeker een week lang na zitten denken over de film. Geweldige cast !
5.0 *
Penrue
Wat een geweldige film is het zeg, ik heb hem nu een keer of 3 gezien en hij blijft geweldig.
Zo'n simpel verhaal en toch zon geweldige film, een paar jongens in een gevangenis waarvan er een ontsnapt. Geweldig acteerwerk en top top top!
STEN_91
mooie lieve film. leuk verhaal en stem van freeman als commentaar is geweldig. je wordt meegesleurd in het verhaal. zeker een goede film. maar toch vraag ik me af waarom deze film op nummer 1 staat!
combi
- 20609 berichten
toch vraag ik me af waarom deze film op nummer 1 staat!
wfkh
alle woorden zijn al gezegd: Top film perfecte cast en een film die je bij blijft.
hoort zeker thuis in mijn DVD collectie
Dutchero
Nee Rambo II dat was een toppertje...
Die krijgt dan ook geen gemiddelde van 4.38(!)

'The Shawshank Redemption' is vanavond te zien op tv: 'Meesterlijke film'

'The Shawshank Redemption' is binnenkort te streamen: 'Subliem, keihard en realistisch gevangenisdrama'

Legendarische film 'The Shawshank Redemption' vanavond (10 juni) te zien op televisie

The Godfather
Misdaad, 1972