• 9.377.617 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.152.370)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.

Andy Dufresne

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

aroylo schreef:

Lol, nog steeds bezig met deze film af te kraken?

accepteer nou eens dat veel mensen hem gwn heel goed vinden.

lol, als jij ook accepteert dat er mensen zijn die niet begrijpen waarom hij zo goed gevonden word.

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

Sommigen vinden hem goed anderen dan weer niet... Logisch toch denk ik? Dat is met alle films toch zo! Maar het feit is wel dat de meerderheid dit een heel goeie film vindt, anders zou hij hier niet zo'n hoge score hebben. PUNT

avatar van judgepaddy

judgepaddy

vind ik inderdaad wel een punt.

avatar van sjaak112

sjaak112

Vond het verhaal zeer sterk in elkaar zitten, maar het is zeker niet de beste film die ooit gemaakt is.

avatar van _Moonwalker

_Moonwalker

Dit is geen film. Dit is Art met een hoofd letter A. Ik had de boek gelezen lang voordat de film uit was en ik was bang om de film te zien omdat ik bang was dat het een mislukte (zoals bij veel andere fillms) vertaling zal zijn. En wat had ik me vergist.

Deze verdient met gemak 5 sterren.

avatar van de grafhond

de grafhond

Eindelijk een film die ik naar aanleiding van jullie recensies heb gekocht waar ik geen spijt van heb!! Wat is deze film goed in elkaar gezet, wat een karakter. Geniaal! als ik dan toch 1 klein detailtje mag noemen, beetje spoiler alertje, als zijn geheim van ontsnapping door Freeman wordt verteld, het gedeelte met de gepoetste schoenen. Als je dan het beeld op stil zet als hij vanuit het einde van de gegraven tunnel naar beneden klauterd, zie je dat hij zijn oude bruine schoenen weer aan heeft ! het stoort me dit keer helemaal niet!! Nummer 1 in top 250, meer als terecht!!

de grafhond schreef:

Vind het altijd erg goed dat sommige mensen dit soort dingen opvalt vooral bij dit soort films.
Volgens mij moet je hem toch wel vaker hebben gezien als je dit opvalt??

avatar van de grafhond

de grafhond

Nee, echt niet, gisterenavond pas serieus de allereerste keer. Als ik een film spannend vind ben ik helemaal onder hypnose in de film. Ik let op alle details, bijv dat dat Vliegtuig in de film Troy, op het moment dat Pitje dat beeld zijn kop erafhakt en neer kijkt op hector, zie je in een fractie van een seconde een vliegtuig overkomen!!!!!!!! geweldig!!! ook tijden op klokken in scenes kun je vaak uitlezen en kun je vaak waarnemen dat sommige scenes, bijna 5 uur filmtijd in beslag nemen!!!!

avatar van Gab@1969

Gab@1969

1 Van de beste films ooit, geniaal in elkaar gezet! Terecht dé nummer 1 in de top 250.

avatar van J_Velsink

J_Velsink

Zoals zovelen vond ik dit ook een topper.

Goed verhaal, goede acteerprestaties en als je de film kijkt zit je er echt in.

avatar van sobel

sobel

Deze film verdient echt een 5 ja! Prachtfilm!

avatar van Handsome Bill

Handsome Bill

Net als Escape from Alcatraz kan ook deze film mijn waardering wel krijgen ja.

avatar van richardb

richardb

Ik kan me voorstellen dat deze film op nummer 1 staat. Wat een fantastische film met uitstekende acteerprestaties! Deze mag niet in je collectie ontbreken

avatar van gigauser

gigauser

Voor mij een van de beste films aller tijden.

B.t.w. bewijst deze film ook nog eens dat een verfilming beter dan het boek kan zijn. Bleek het in het boek dat Stephen King even de weg kwijt was door zonder enige reden van gevangenis directeur te wisselen, wisten de cineasten de lijn er mooi in te houden en er iets groots van te maken.

Deze film was genomineerd voor 7 Oscar maar had het pech in hetzelfe jaar als Forrest Gump genomineerd te zijn, anders was die zeker in de prijzen gevallen.

avatar van Ramsteen

Ramsteen

2 euro bij Free Record Shop In groningen CS

avatar van judgepaddy

judgepaddy

Dan maar een sausijzenbroodje?

avatar van Jeauhan

Jeauhan

judgepaddy schreef:

Dan maar een sausijzenbroodje?

Je kunt ook anderen kiezen geloof ik. 5 voor een 10tje. Tenminste, hier in Zwolle wel. Maar de keuze is niet al te groot, lastig om 5 redelijk goede films bij elkaar te sprokkelen.

avatar van Don MN

Don MN

Heb je deze nog niet en vind je hem geweldig:

Free Record Shop: 3.00 enkel

Of 2.00(5 voor 10.00)

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Ik heb via die actie van Free Record shop toch al 10 films voor 20 euro gekocht. Zitten een aantal zeer sterke films tussen.

avatar van Jeauhan

Jeauhan

GinolaEHV schreef:

Bij de free record shops waar ik kom zitten er niet echt sterke tussen. Tenminste, de beste daarvan had ik al.

een heel sterke film en een goed beeld van hoe hard het er wrs aan te gaat in sommige gevangenissen. Ook 2 schitterende glansrollen van freeman & robbins. een mooie 5* krijgt deze film vanwege het goede verhaal en schitterend einde.

avatar van PrimeTime

PrimeTime

Ik ben sowieso liefhebben van gevangenis films dit was een van de hoogste niveaeu, deze film is ook laatst gekozen tussen de 200 beste films allertijden en als ik me niet vergis was die 4e op de ranglijst.

avatar van voskat

voskat

Een heel leuke film n.a.v. een heel leuk verhaal, maar ik kan er nog altijd met mijn kop niet bij dat dit massaal is uitgeroepen tot de beste film allertijden.

Zó bijzonder is hij nou ook weer niet.

avatar van starwars321

starwars321

wou dit isa echt een goeie en briljante film had hem al eens gekeken toen ik 12 was maar toen snapte ik er nog niks van maar nu wel het is echt een prachtige film

avatar van timburton

timburton

Ik verlaag 'm naar een 4. Het is dan wel een indrukwekkend verhaal. Maar nu ik het boek heb gelezen is deze film helemaal niet meer zo geniaal. Eigenlijk was het verhaal namelijk het beste van de film, en dat is nou nét iets wat niet door de regisseur zelf is bedacht. De cliché muziek, en het niet al te geniale acteerwerk (ik zeg NIET slecht, he)... Maar 'The Shawshank Redemption' had natuurlijk veel genialer kunnen zijn. Maar toch; als ik de film zie blijf ik me gewoon vermaken. Het is gewoon het boek, maar dan in 142 minuten... En eigenlijk mag ik het hier niet over de top 250-notering hebben, maar ik zeg het lekker toch. Ik ben allang blij dat er geen debiele hollywood-actiefilm op nummer 1 staat (denk aan 'The Dark Knight'). Wat ik wil zeggen is: ik kan volkomen begrijpen dat bepaalde mensen dit de beste film ooit vinden, maar het is gewoon niet heel origineel...

avatar van damianodebeste

damianodebeste

wel rrar deze film is heel goed maar hij is voor 3 euro te koop in de free record shop

avatar van roc12345

roc12345

Een echte mooie film met een prachtige sfeer
je krijgt het gevoel van hoe het is in de bak te zitten
en als je er al in heb gezeten dan is het wel een heele speciale film

ik geef deze film een 4,5 wegens de top verhaal de top acteerprestaties
en de meesterlijke ontsnapping echt helemaal met mond en ogen wijd open een aanrader
Deze moet je zeker gezien hebben anders proef je de zoete smaak niet van de film

avatar van Wouter

De mierzoete smaak....

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Schitterend, daar valt verder niets aan toe te voegen: 5.00
En toen moest ik er toch maar eens aan geloven, het zien van de veelgeprezen nummer 1 in de top 250, The Shawshank Redemption. Wat deze nou de nummer 1 maakt en bijvoorbeeld Once Upon A Time In The West niet (die enige andere film die ik tot dusver met de volle vijf punten heb beloond), dat houd ik maar in het midden. Het is immers moeilijk onderscheid maken tussen twee topfilms die zich in een volledig ander genre laten rangschikken. Op de vraag of ik de zojuist genoemde westerntopper iets beter of slechter vind dan The Shawsank Redemption moet ik het antwoord schuldig blijven, al wijzen mijn zeven bij elkaar opgetelde statistiekjes uit dat deze prent het wint van Leone's westernklassieker (voornamelijk doordat The Shawshank meer stemmen heeft).

Verhaal: 5.00
Inhoud, originaliteit, fouten/blunders, verhaallijnen, diversiteit, etc.
Er zijn inmiddels al 113 pagina's volgeschreven om The Shawshank Redemption te bewonderen (of te kraken) dus daar voegt mijn recensie niet veel meer aan toe, maar omdat ik nu eenmaal bij elke film een eigen recensie schrijf kan ik dat voor deze prent uiteraard niet nalaten. Het verhaal is werkelijk verbluffend. Het steekt ongelofelijk goed in elkaar, word er aan geen enkel detail voorbij gegaan en werkt men op een overweldigende manier naar de ontknoping toe. Het script dut werkelijk geen moment in, laat Darabont in een beperkt tijdsbestek op slinkse doch geraffineerde wijze zien hoe het gevangenisleven iemand kan maken of breken, word de haat-liefde verhouding tussen Dufresne en Norton op een gedoceerde wijze aan de man gebracht en word er ruimschoots de tijd genomen om een aantal personages rondom Durfresne te laten ontplooien.

Acteerwerk: 4.50
Hoofdrollen, bijrollen, dialogen
Een volwaardige vijf zal wel nooit worden uitgedeelt door mij, maar in theorie zou het moeten kunnen. The Shawshank Redemption echter laat soms wat steekjes vallen op het gebied van het acteerwerk. Aan Tim Robbins en Morgan Freeman ligt het absoluut niet, maar de bijrollen vind ik soms wat simpel. Bob Gunton bijvoorbeeld als de gevangenisdirecteur is niet altijd even sterk en komen de kleine, korte rolletjes van enkele gevangenisbewaarders soms wat afgeraffeld over. De medegevangenen van Dufresne en Red zijn daarentegen een stuk sterker. William Sedler bijvoorbeeld speelt een voortreffelijke rol. Maar alle aandacht gaat toch uit naar Freeman en Robbins. Beiden voelen hun rol nagenoeg perfect aan en stuwen de twee de film naar grote hoogten met de vele, werkelijk fantastische dialogen.

Speelduur: 4.50
Balans in de film, strekking van het verhaal, speelduur, etc.
Als je zoveel details kunt blootleggen zonder de kracht te verliezen in een film van 133 minuten dan heb je duidelijk iets goeds gedaan. Darabont weet een balans in de film te vinden die haast ongeëvenaard is. Het rauwe gevangenisleven, het aanleggen van vriendschappen, het verbond dat de gevangenen met elkaar hebben, de cipiers die boven, maar tegelijkertijd tussen de gevangenen in staan, de hoop, de vrees, de uitzichtloosheid; het zit er werkelijk allemaal in zonder dat er ook maar één seconde frictie ontstaat tussen de genoemde onderdelen. Waar The Godfather in mijn ogen op bepaalde momenten té langdradige scenes bevat, weet Frank Darabont in The Shawshank Redemption wel de kwaliteit te bewaren en tegelijkertijd het tempo in de juiste proporties te verdelen. Ik ken maar weinig films waarin dat zo ongelofelijk goed is getroffen als in deze prent en vervolgens doet Darabont dat nog eventjes dunnetjes over met The Green Mile. Helaas was de film op een paar momenten net iets te voorspelbaar (het doodschieten van Tommy zag ik aankomen en de verkrachtig van Dufresne lag er iets te dik bovenop om maar eens wat te noemen), waarvoor ik net niet de volle score op dit onderdeel uitdeel.

Realisme: 5.00
Realisme van gebeurtenissen in de breedste zin van het woord.
Je kunt het misschien cliche noemen, enkele zaken die in de film voorkomen (denk aan de plaats met de eik die Dufresne noemt, het zoeken naar een slachtoffer om de mannenliefde mee te bedrijven, de gebruikelijke tegenslag die de hoofdpersoon kent en daarmee in de isoleercel belandt, een nieuwe gevangene die toevallig meer weet achter de moorden waar Dufresne voor is veroordeelt, etc.),maar in deze film weet men dit zodanig samen te bundelen dat ze bijna altijd een regelrechte toevoeging voor de film zijn. Ze maken echt deel uit van deze prent en bepalen in grote lijnen de koers van de film. Realistisch blijft de film altijd, het word zelfs zo erg dat de directeur eigenlijk niet buiten schot kan blijven zonder één van zijn gevangene (Dufresne), iets dat veelzeggend voor deze film is op welke wijze datgene word uitgebeeld en daardoor altijd geloofwaardig blijft.

Cinematografie: 5.00
Special Effects, Camerawerk, belichting, montage, stunts, coordinatie, etc.
Frank Darabont is een legende, die ik bij The Green Mile al veelvuldig de hemel in prees. Na een klein filmpje te hebben geregiseerd mocht hij aan het (naar later bleek?) grote werk beginnen in de vorm van The Shawshank Redemption, en dat heeft zijn uitwerking zeker niet gemist. Het camerawerk is altijd goed verzorgd zonder nadrukkelijk aanwezig te zijn, worden een groot aantal indringende scenes bijzonder krachtig in beeld gebracht. word er optimaal gebruik gemaakt van de gevangenislocaties, de montage is bijzonder sterk en daarnaast weet Darabont keer op keer de vele figuranten op de juiste wijze te coördineren zonder hier de nadruk op te leggen. Het is nergens spectaculair te noemen, maar het totale plaatje past zodanig in elkaar dat dat ook geen moment gevraagt word.

Verdict:
Dat The Shawshank Redemption geen van de zeven oscarnominaties ook daadwerkelijk heeft gewonnen is wellicht begrijpelijk met films als Forrest Gump en Pulp Fiction uit datzelfde jaar (al moet ik beide films nog zien om te kijken of dat terecht is) maar dat heeft deze film eigenlijk niet eens nodig. Bijna alles aan deze film klopt en daar speelt Frank Darabont een geweldig grote rol in. Er zijn altijd wel wat minpuntjes op te noemen, maar die zijn onvoldoende om niet de volle score voor The Shawshank Redemtpion te geven en net voldoende om te constateren dat ook deze prent niet 'perfect' is. Afgezien van het feit of de perfecte film uberhaupt wel bestaat. The Shawshank Redemption is een film die iedere zichzelf respecterende filmliefhebber gezien 'moet' hebben en die naar mijn idee meer dan terecht zo hoog in de toplijsten staat: 5.00 (4.80).

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

Perfecte film, een niet al te lange speelduur en goed geacteerd.

Alleen ik zie niet echt in wat er zo superieur is aan deze film, hij is inderdaad écht goed. Maar een nummer 1 vind ik een klein beetje overdreven. Deze film wordt erg overgewaardeerd...

Bij mij zal deze de komende tijd in ieder geval niet in de top 10 komen te staan.

Een 3.5* verdient deze in ieder geval 100% !