• 9.377.938 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.152.846)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

avatar van TyphOn

TyphOn

In de Papillon zaten constant tijdsprongen. TSR was een goed te volgen, chronologisch verhaal. Dit staat dus tegenover Papillon. Bovendien speelde de Papillon zich het meeste buiten de muren af.

Welke slechte elementen? Die heb ik namelijk niet kunnen vinden.

Drama hoort zwaar op de maag te liggen? Waar baseer je dat op? Ik bedoelde te zeggen dat mensen die van Papillon houden, misschien niet het type zijn die van deze film houden. Dit heeft alles te maken met de andere insteek die beide regisseurs hadden. Je kunt TSR geen avonturenfilm noemen, maar Papillon daarentegen weer wel, vind ik. (Jij zou het clichees en weinig diepgang noemen, denk ik.) Mijn vreemde kritiek is gewoon mijn mening, beste Ramon. Conclusie is dat jij realiteit verwacht(te), en ik probeer duidelijk te maken dat dat absoluut niet de hoofdzaak is.

Ik denk dat ook Goodfella_90, maar is niet te controleren helaas.

avatar van Ramon K

Ramon K

Ik geloof gewoon niet dat jij geen realiteit verwachtte. Film leunt niet op magisch realisme of iets dergelijks. Het is een drama gesitueerd in de gevangenis en dan mag je bepaalde dingen dus echt wel verwachten. Anders had Darabont zijn verhaal over vriendschap beter in Middle Earth kunnen laten plaatsvinden. Ik vind dat er nogal makkelijk over de kritiek heen wordt gekeken en ik denk dat de feelgoodfactor hier doorslaggevend is. Bij elke andere film waar ik een 2,5*-tje kwijt kon zou ik waarschijnlijk niet zo doorzagen als nu, maar deze film krijgt overal ter wereld wel het predikaat 'beste film allertijden' en dan zet ik daar grote vraagtekens bij.

avatar van judgepaddy

judgepaddy

aroylo schreef:

Klopt helemaal. Deze film doet toch iets met je, je krijgt na afloop echt een hele grote smile. !

Dat heb ik met Porno

Waarmee ik alleen wil zeggen dat dat een nogal primaire reden is om een film zo hoog te waarderen.

Met dat betreft zit deze film ook goed in in elkaar. Het het kietelt aan onze primaire gevoelsensoren met vriendschap, verbroedering en gerechtigheid.

Hollywood als plaatsvervanging voor de kerk?

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Ik ben het eens met Ramon, maar dan meer op gronden van het nogal 'gewoontjes' zijn van deze film. Het is een rimpelloze bedoening dit, waar niet zozeer veel fouten in te ontdekken zijn, maar ook weinig echt opvallende zaken. Niks steekt er echt uit.. het gaat de vollen 2 en half uur gewoon zijn gangetje, totdat de plot bijna verrassend is omdat de film al zo lang onderweg is. Maar als je om die reden een film langer moet maken, zit er toch iets niet helemaal goed in de gedachtengang van de regisseur

Papillon springt er wat dat betreft veel meer uit als een film met ongewone locaties, vreemde beelden en natuurlijk ook subliem acteerwerk! Niet dat Robbins hier slecht is verder, maar een Hoffman of McQueen is hij nog niet. Vooral hoe McQueen in de loop van de film veranderd is spectaculair! Maar misschien is hij minder toegankelijk, mij nooit zo opgevallen, maar ik hou dan ook niet perse van toegankelijkheid. Escape From Alcatraz is een stuk normaler weer, maar ontloopt in kwaliteit deze echt niet, zeker niet als je nagaat dat hij 15 jaar ouder is. Brubaker is bijna de blauwdruk voor deze film trouwens, en ook verrassender. Kortom, adequaat gemaakte gevangenisfilm, maar nergens meer dan middelmaat. Die laatste regeert blijkbaar op veel filmfora.

avatar van MaxiJazz

MaxiJazz

Ik had een briljant einde verwacht.Er stond op de achterkant van de DVD.Een wonderbaarlijk einde dat heel de filmwereld verraste of iets in die richting.
Dat hij zou ontsnappen wist ik van tevoren al.Niks verrassend dus,Dat ie door stront moest kruipen vind ik niet echt verrassend.

judgepaddy schreef:

Dat heb ik met Porno

Hollywood als plaatsvervanging voor de kerk?

Hahaha nou wat is er fijner als.. euhum toch mooi dat een film dat ook met je kan (op een iets andere manier dan ) En de té waardering, dat vind ik met The godfather en Apocalypto Now. én ook bij die films is er sprake dat er mensen hogere punten geven omdat ze meegetrokken worden door de hoge score die er al staat.

En het gaat er uiteindelijk toch om dat de meederheid de film zo hoog weet te waarderen. Het is namelijk een film die bij heel veel mensen hoog gewaardeerd oftewel, Er is een hele brede groep die deze film hoog kan waarderen. Meer dan bij The Gotfather of Lord of the Rings. Waar er altijd al een grote groep is die wegblijft omdat het een Misdaad of Fantasie film is. Dat is bij TSR ook het geval. Maar bij feelgood/drama is dat een veel kleinere groep.

(en het gezeik dat deze film meer punten krijgt omdat mensen zich laten beïnvloeden door wat er hier al staat, door welke score die al heeft enz. Dat bij elke film. Dat is jammer. Maar dat geldt dus niet alleen voor deze film en is dus geen goed argument...)

kijk, er kunnen wel 100 mensen zijn waarvan er 50 the lord of the rings op nummer 1 hebben, en the godfather niet in hun lijstje en de andere 50 hebben dit andersom. en ze hebben alle 100 TSR op nummer 2. Wat is dan de beste film?? Ik denk dus TSR, dat is wat ik er mee zeggen wil.

avatar van Metalfist

Metalfist

Apocalypto Now

Bedoel je nu Apocalypto of Apocalypse Now?

Offtopic / onzindiscussie verwijderd. Het is hier geen algemene chatbox.

avatar van Totalwar

Totalwar

een super goede film alleen staat bij mij niet op de eerste plaats

avatar van judgepaddy

judgepaddy

OK, Maar pas op!

Dat iets door een breed publiek goed word bevonden, wil niet meteen zeggen dat het goed Is.

Kijk maar naar de top 40 kul muziek die over ons uit word gestort.

(zo beter?)

Maar je hebt gelijk, bij deze film hebben ze het Feelgood/Drama gedeelte goed in weten te pakken in een gevangenis film jasje, waardoor er een breder publiek op afkomt.

Adrenal

Ik denk dat iemand het nog al eens gezegd maar ik zeg het toch nog maar eens: het sleutelwoord van de #1 positie van The Shawshank Redemption is toegankelijkheid.

Adrenal

Het einde is trouwens niet echt verrassend als je de titel van het boek kent: Rita Hayworth and the Shawshank Redemption".

Metalfist schreef:

Bedoel je nu Apocalypto of Apocalypse Now?

de tweede excuus ik haal die twee altijd door elkaar (met naam)

avatar van Zuzuu

Zuzuu

Zo zég! Het gemiddelde is gestegen naar 4,38

avatar van subwoofer henk

subwoofer henk

vond het een erg sterke film zit tussen mijn verzameling

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

die morgan freeman doet ook niet aan slechte films(H) maar het is wel 1 van de betere films die er zijn.. vicieuze cirkel of niet hij krijgt 5:P

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Dit is een goed drama; maar om het nu onmiddelijk op nr 1 te laten staan vind ik het toch wel wat te veel "bij het haar gegrepen". Al bij al is dit een ietswat filosofisch gevangenisfilmpje dat naar een climax toewerkt. Die climax had ik niet verwacht trouwens. Het is wat te gewoontjes en er gebeurt relatief weinig. Het goede acteren helpt daar geen zier aan. Toch 4* omdat hij een tijd door je hoofd blijft spoken.

Geniale film,heb ik veel van genoten.

vooral het einde,je komt allemaal achter de geheimen en hoe geniaal die vent is.

5 sterren,heb niet 1 x omgekeken

avatar van tonnyhk

tonnyhk

Deze film voor de tweede keer gekeken. Nog steeds vind ik het de beste film die ik ooit gezien heb met als goede tweede The Green mile.

Alles vind ik goed aan deze film. Het verhaal, de acteurs, de beelden, de muziek, de emoties en het weergaloze einde. Kortom topklasse !

avatar van Kikopuz

Kikopuz

judgepaddy schreef:

Dat heb ik met Porno

Ahh nasty xD Zulke dingen hoeven we niet te weten hoor JP

Omdat hij op nr.1 zit, ga ik 'm binnenkort wel ff kijken...

avatar van JBB92

JBB92

Heerlijke film, heb er echt van genoten.

Deze film staat zeker in mijn top 10!

Ik vond dit een zeer goeden film zo laat morgan freeman maar weer eens zien uit wat voor hout die is gesneden het einde had ik nooit zo verwacht

geef deze film 5*

Adrenal

Die wijze Morgan Freeman met z'n brommende stem is intussen tot een cliché uitgegroeid: nadat hij dat in deze film goed deed, mag hij dat typetje in elke film komen spelen.

avatar van Megamar

Megamar

Ik denk dat alles wel gezegd is over deze film. Voor mij persoonlijk de beste films allertijden.

avatar van M.J.SS

M.J.SS

Mega performances van Tim en morgan, collectors item, meer woorden hoef ik hier niet neer te zetten...

Collectors item?

avatar van Achmed

Achmed

Adrenal schreef:

Collectors item?

Ik denk dat hij bedoelt; dat iedere film liefhebber deze film in zijn collectie moet hebben

Ik heb hem

Maar wil hem kwijt

avatar van Reinbo

Hij ligt voor 3 euro in de winkel en ik hoef 'm niet.

aroylo

Lol, nog steeds bezig met deze film af te kraken?

accepteer nou eens dat veel mensen hem gwn heel goed vinden.