• 9.377.892 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.152.370)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

avatar van naamelijk

naamelijk

Klinkt misschien afgezaagt, maar echt de beste film die ik ooit heb gezien.

Na bijna 2,5 uur heb je er nog steeds niet genoeg van, ik vond hem zo geweldig dat ik hem de dag erna weer heb gekeken.

Duidelijke aanrader, als je het mij vraagt

avatar van toontjelager

toontjelager

valt weinig meer over te zeggen , maar alles klopte in deze film , perfecte casting , prachtige acteerprestaties en de voice-over van Morgan Freeman die je bij de keel grijpt , één van mijn favorieten .

avatar van A.v.D.

A.v.D.

Eén van de mooiste films die ik tot nu toe gezien heb. Inderdaad wat afgezaagd als je hier de reacties leest.

Wat mij zeer imponeerde aan deze film, was het feit dat als je dacht welke kant de film uit zou gaan, deze een hele andere wending kreeg en vandaar enorm boeiend was tot en met de aftiteling.

Geweldige acteurs, geweldig camerawerk etc. alles klopte aan deze film. Jammer dat er niet meer sterren te geven zijn.. Maar met recht nummer 1 van de top 250..

avatar van bl8

bl8

Het is voor mij een film volgens het boekje , goede acteer prestaties, boeiend van begin tot eind, maar voorspelbaar dat Andy iedereen voor zich kan winnen, een sterke positie verwerft in de gevangenis En nee , niet alles klopte in de film : hoe hij de poster terug op zijn plaats kreeg op het einde voor dat gat is zeer sterk. De directeur heeft de krant in zijn handen ivm corruptie in zijn gevangenis en plots hoort hij sirenes lol. Ook niet echt zo geloofwaardig. Zo zijn er nog wat onwaarschijnlijkheden
Nr1 in top250 is overrated, gewoon een sterke boeiende film.

avatar van DwazeHarry

DwazeHarry

wat een schijt film ga jedeze vergelijken met de zeemerman ben jeniet goed zeemerman de onbetwiste nummer 1 dikverdiende 0,5 voor mij

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

DwazeHarry schreef:

Prachtig stemgedrag en -verleden: van 0,5 naar 5,0 of van 5,0 naar 0,5....vet-cool zullen we maar zeggen! Een verrijking voor MM

To the point dan maar: review Blu-ray release.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

DwazeHarry schreef:

Je hebt je naam niet gestolen

avatar van langadjungda

langadjungda

Echt een goede film!

Voor mij de nummer 1

avatar van mikeh

mikeh

DwazeHarry schreef:

Onnozel stemgedrag vind ikzelf!

Je gaat bij 6 films waar je op had gestemt (waarvan 2 5* en 1 4,5*) allemaal terug draaien en alles 0,5* geven, waarom ?

Maarja het zal jou MENING wel zijn

avatar van anco12

anco12

er is hier maar een woord voor

GEWELDIG

avatar van nacbreda076

nacbreda076

Ik heb de film gekeken omdat ie op nr 1 stond in de top 250. Snap wel dat ie op nr 1 staat want alles klopte, zoals hierboven ook word verteld, maar voor mij blijft Scarface wel de beste film ooit! Maar dit was gewoon een heel goed verhaal en een mooi einde en het leuke aan deze film vond ik dat het totaal niet voorspelbaar was zoals 99% van alle andere films. TOPFILM!!!

avatar van 606

ja het rammelt behoorlijk

van 4,5 naar 0,5

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

606 schreef:

ja het rammelt behoorlijk

van 4,5 naar 0,5

Hij is op MM niet de enige 'grapjas', kijk maar es hier: 0,5-5,0/ 5,0-0,5.

avatar van Nomak

Nomak

Jammer dat er zulke grapjassen rondlopen.

avatar van Minotaures

Minotaures

Kunnen mensen zijn die al meerdere acc's hebben en zo graag een film naar beneden halen of boven door meerdere malen te stemmen. Wat bereiken ze ermee? Maargoed. Ik heb nog steeds geen antwoord op mijn vraag gehad, wat ik graag wil weten.

Is deze nou het meest bekeken film?

avatar van nacbreda076

nacbreda076

Hij is op MM niet de enige 'grapjas', kijk maar es hier: 0,5-5,0/ 5,0-0,5.

Ja heb het gezien... Is wel heel vaag he... Maarja zulke zielige mannetjes kan je moeilijk vermijden op zon aardig grote site

avatar van bloedlink

bloedlink

beetje raar dat sommige mensen dit hun nummer 1 film noemen, en dan nog steeds 4,5* ipv 5* geven..

dit vind ik trouwens zelf ook de beste film ooit, met 5 sterren (A)

avatar van Ant

Ant

Vond het een hele mooie film. Met de nadruk op mooi. Het wordt super goed gespeeld en het verhaal is geweldig. Ik liet me meeslepen en voelde met de heren mee. Ook werd ik uiteindelijk totaal verrast. Af en toe duurde het me wel wat lang. Voor mij niet de nummer 1, maar als filmliefhebber een genot om te bekijken.

avatar van henkies

henkies

Geniet iedere keer weer van deze film, en dan vooral de laatste 20 min, schitterend.

avatar van J8R

J8R

Simpelweg een meesterwerk!.. Of het de mooiste is die ik ooit heb gezien weet ik niet eigenlijk, maar hij hoort zeker tot één van de beste vijf.. uiteraard 5*

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Eindelijk heb ik deze film gezien en dat moest toch wel.

Op moviemeter staat hij op nummero uno!

En die 1ste plaats kan ik me zeker voorstellen.

De film was geweldig, bleef boeien tot het einde mede dankzij de volgende punten.

* Verbluffende acteerprestaties van Robbins en Freeman (waarneer niet?)

* De tragische muziek van Thomas Newman

* Het verhaal

* De dialogen met name die van Freeman

* Het camerawerk

* De verdere Cast

Werkelijk een steengoeie film maar of het de nummer 1 is van moviemeter? Ieder heeft natuurlijk een eigen mening zo is fantasie een genre waar je van moet houden net zoals Sience-Fiction. Maar dit genre kan iedereen zien...vandaar toch wel een waardige nummero 1.

avatar van AC/DC

AC/DC

Prachtige film, geweldig acteerwerk. Heeft me echt verrast.

Een dikke vette 5,0*!

avatar van Beijering86

Beijering86

Geweldige film

Het heeft met de dik 2 uur geboeid

Van mij krijgt ie een 5,0*

avatar van josseheijmen

josseheijmen

Ik weet, dit is niet de plaats, toch ben ik éénmaal burgerlijk ongehoorzaam: Hoe komt deze film nou toch in zo'n beetje alle filmlijstjes hélémaal bovenaan? Wat is er zo verdomd speciaal aan?
Maar dit zijn puur particuliere mijmeringen (die ik graag met jullie deel )

Persoonlijk hou ik best van Shawshank.
Zo is er een moment geweest in m'n leven dat ik me zwaar k voelde, deze film op tv bekeek waarna het stukken beter met me ging, al hield dit maar een avond aan.
Nou, dat is toch maar mooi wat cinema vermag.

Maar ik vind het zéker niet de best film ooit gemaakt. Freeman en Robbins zijn heel goed, het verhaal is heerlijk sentimenteel en houdt de aandacht de volle lengte meer dan vast. Het geheel is foutloos in beeld gebracht.

Hetgeen Shawshank voor mij boven veel andere films doet uitstijgen, is een trucje van de makers. Volgens mij wordt deze truc meerdere malen met succes ingezet, op dit moment herinner ik mij slechts 1 voorbeeld: Tegen het einde van de f gaat tussen het clubje bevriende gevangen het gerucht dat Dufresne 'is losing it' en dat hij een eind touw in bezit heeft. De kijker wordt hierdoor subliem in de spanning gehouden of Dufresne zelfmoord gaat plegen/ op een gegeven moment heeft gepleegd, wanneer de camera zijn cel in zwenkt en wij bang zijn dat daar een dode Andy hangt. Mispoes.
Dat vind ik knap gedaan.

Toch vind ik de film te gelikt, te weinig risicovol om tot beste film ooit te worden gekroond. Bij lange na niet.

avatar van Wouterb

Wouterb

Voordat ik deze film heb bekeken dacht ik: hoe is het mogelijk dat er een film hoger gewaardeerd is dan the Godfather? Het werd eindelijk wel eens tijd dat ik deze film ging zien.

Geweldige film. geweldig verhaal, boeiend tot het eind, geweldig slot.

misschien niet beter dan the Godfather( ook al zijn de films totaal niet te vergelijken) maar het komt aardig in de buurt.

5 sterren.

avatar van EasyE

EasyE

zag deze film op internet van 5films voor 10 euro

dacht doe ik deze film ook wel

heb hem gekeken. en vond het zeker een goede film.

hele goede acteurs en een erg mooi verhaal

ben zeker trots dat ik deze film in mijn collectie kan hebben. en raad hem aan andere mensen aan deze film is te bekijken

en geef hem natuurlijk een 5,0

Geweldige film die je een heel goed gevoel geeft nadat je hem gekeken hebt, en als een film dat kan verdient het de 5 sterren! Voor de rest alles wat JohnWilliams opnoemt in zijn reactie Kijken dus!!

avatar van Xx_se7en_xX

Xx_se7en_xX

Hele mooie film. Het verhaal zit goed in mekaar en het einde is heel erg goed alleen ik vind het niet gelijk m'n lievelingsfilm. Vind het trouwens raar dat ie maar voor 3 euro was. Ik had ingeschat iets van 10 euro.

avatar van hurrewich

hurrewich

Echt een superfilm, eentje die je echt bijblijft en vaker kunt blijven kijken

avatar van LDeVries

LDeVries

goede film, maar ik vindt hem niet het niveau om 1ste in de top 250 te zijn dan liever the green mile