Geregisseerd door: Frank Darabont
Releasedatum: 2 maart 1995
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Shawshank Redemption
"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."
Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.
Andy Dufresne
Brooks Hatlen
1946 D.A.
Skeet
boetskef1
Mooie film om naar te kijken.
Een proffesioneel gemaakte film
Met een happy end
Metalfist
Haa laat me niet lachen, dan had ik het geweten.
Ik vind shawshank overschat.
Noem je me nu een leugenaar? Het is denk ik een goeie week geleden op het nieuws in België gekomen.
Edit heb het betreffende artikel gevonden: Klik
Handsome Bill
Neen om leugenaars lach ik meestal niet.
Maar je hebt me overtuigd metalen vuist.
Het staat er echt.
Overigens blijft het een feit dat Alcatraz de primeur had als het gaat om ontsnappen door een gat in de muur welke afgedekt is.
thegoodfella
een toppertje.maar weet niemand waarom deze op imdb niet op nummer 1 staat in plaats van de Godfather? want hij heeft een 9.2 en de Godfather een 9.1 en hij heeft ook nog eens meer stemmen
Tabossi
Mooie film hoor, begrijp me niet verkeerd, maar kom op, er zijn toch wel betere films gemaakt. Ik ben een Tim Robbins-, Morgan Freeman- én een Stephen King-fan, maar ik vind de Shawshank Redemption echt zwaar overschat. Beetje een gevalletje van overhyping. Het gegeven is gewoonweg niet origineel (heb het vaker gezien) en - nu ga ik ff wat mensen tegen me in het harnas jagen - ik vond het in Prison Break niet eens zoveel slechter gedaan. Zoals ik al zei: goede, onderhoudende en ook sfeervolle film, maar zet minimaal twee nullen achter zijn notering op Imdb en Moviemeter.
J filmrecent
Ik begrijp niet waarom deze film op nummer 1 staat
Gewoon een mooi verhaal, zoals de Green mile, the Four Fathers of andere gevangenis verhalen Mean machine, Alcatraz, maar om de film op een te plaatsen vindt ik persoonlijk wat overdreven.
The Godfather, Pulp Fiction, Trainstopping, Betty blue dit zijn classicers die over 25 jaar nog steeds goed zijn.
Ik had er veel van verwacht, nummer 1 positie, maar ik vond een beetje tegenvallen.
Ik zeg ik zien dan stemmen

Leland Palmer
Trainstopping
Ik er ook een film over het stoppen van treinen?
Captain Pervert
Het is wel een mooie, maar vooral gezapige film met een middenstuk waarin alles een beetje zijn gangetje gaat, waarin weinig gebeurt en iedereen lekker gaat dakdekken of in een bibliotheek boeken sorteren. Verder is de "regel-neger" natuurlijk een uitgemolken gevangeniscliché. En het einde laat je achter met een tevreden gevoel, wellicht dat dat de hoge waarderingen verklaart.
Een goede film, maar please, hemel het niet zo op. Top 100 okee, nummer 1 no way.
TyphOn
Jammer voor jou staat hij wél op 1, heb ik geen flauw idee wat je met regel-neger bedoeld en is het dat het einde je overtuigd dat het een goede film is, want dan heb je het verhaal niet begrepen. Jammer dat er zulke cultuurbarbaren rondlopen, maar zelfs die hebben hun eigen mening.
Je sluit trouwens af met een leuk rijmpje, heb je daar lang over na moeten denken of was je daar net zo snel klaar mee als je negatieve mening te vormen?
J3zz
Net gezien, zeer goede sfeer. Als film zelf is het inderdaad iets te overschat, wel goed geacteerd. Inderdaad vind ik ook dat deze film niet op de nummer 1 zou moeten staan, wou iemand serieus beweren dat ...hahah... deze film ...ahahah.. beter is dan ...haha .. de godfather?
Maar als film zelf is het acteerwerk zeer goed en de jaren 60 sfeer zeer goed, maar qua verhaal matig, daarom 3.5*
Handsome Bill
welke negatieve mening bedoel je.
Ik zie enkele kritische kanttekeningen en terecht.
Dat jij daar niet mee om kan gaan is jouw probleem.
De algehele lofzang op deze film is zwaar onterecht.
leidsehoodie
Nou ben ik het al op voorhand eens met knappe Bill: onwaarschijnlijk hoge positie.
Kijken of ik het na een kijkbeurt nog steeds eens ben met de-hoog-genoteerde-niet-western-films-afkrakende Bill. Lijkt mij geen opzienbarende film, maar ik ga het zien.
Handsome Bill
Ik heb seven en pulp fiction niet afgekraakt leidsehoodie.
En die maffia films zijn ook wel vermakelijk.
Overigens verdiend de shawshank R. zeker een hoge notering maar nummer 1 is belachelijk.
Mr.Crow
Toch is het opmerkelijk hoe je je eigen mening er zo duidelijk door heen wilt drukken.
Ieder heeft een eigen mening, en jou mening telt zeker niet zwaarder als je je voordoet als een of ander hoogbefaamd filmkenner.
Niet iedereen heeft dezelfde smaak, en weinig mensen interpetreren een film hetzelfde als een ander.
Handsome Bill
Ik geef slechts mijn mening, ik dring niemand wat op.
Als ontvanger zijnde is dit kennelijk wel jouw gevoel.
Maar daar kan ik niets aan doen.
TyphOn
Ben ik totaal met je eens Crow, alleen die mensen heb je.
welke negatieve mening bedoel je.
Welke negatieve mening ik bedoel? Nou uhm.. lees zijn mening zou ik zeggen. En kritische kanttekeningen kan ik het niet noemen.
Meesterljk
Het was een erg goede film. het acteerwerk was wel goed maar soms leke hij iets te vel op eerdere films die ik heb gezien. De nummer 1 verdient hij zeker niet maar zeker wel een top 20 plaatsing of misschien zelfs een top 10 plaatsing. maar daar moeten we eigenlijk over praten in het forum.
Handsome Bill
Ben ik totaal met je eens Crow, alleen die mensen heb je.
Ik las zijn mening en vond hem niet negatief, enkel kritisch.
Meesterljk
Inderdaad Crow als TyphOn en Crow hier niet tegen kunnen moeten ze zichzelf niet aanmelden voor een site die JOU MENING wil horen. Dit noemen we: vrijheid van meningsuiting.
gideonvdb
Handsome Bill
Veel mensen zien kritiek op voorhand als negatief.
buffeltje
dit is een hele harde film!
maar niet voor de 1e plaats in de top 250 want er zijn wel betere films zoals the green mile maar wel een topfilm!
TyphOn
The Green Mile is niet beter. En het is ook geen harde film. Nja ik stop hier maar mee, je zou er nog eens een hartverzakking van krijgen ..

'The Shawshank Redemption' is vanavond te zien op tv: 'Meesterlijke film'

'The Shawshank Redemption' is binnenkort te streamen: 'Subliem, keihard en realistisch gevangenisdrama'

Legendarische film 'The Shawshank Redemption' vanavond (10 juni) te zien op televisie

The Godfather
Misdaad, 1972