• 9.377.044 stemmen

Csillagosok, Katonák (1967)

Drama / Oorlog | 90 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Alternatieve titels: The Red and the White / Zvyozdy i Soldaty / Rouges et Blancs / Звёзды и Солдаты

Oorsprong: Hongarije / Sovjet-Unie

Geregisseerd door: Miklós Jancsó

Met onder meer: József Madaras, Tibor Molnár en András Kozák

Gesproken taal: Hongaars en Russisch

Plot Csillagosok, Katonák

Deze film van de Hongaarse auteur Miklos Jancso speelt zich af in centraal Rusland ten tijde van de Burgeroorlog in 1918. In Csillagosok, Katonák zijn we getuige van de bruutheid en nutteloosheid van oorlog, in dit geval die tussen de Rode en de Witte Legers die tussen de heuvels bij de Volga hun strijd beslechten. Het verhaal wordt vanuit het oogpunt van Hongaarse troepen die voor het Rode Leger vechten bekeken en beziet de horror die deze voor de Bolsheviken vechtende soldaten ondergaan, alsmede de surrealiteit, de chaos en de ogenschijnlijke willekeurige natuur van oorlog.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Baggerman

Baggerman

Friac schreef:
Op visueel vlak is deze film werkelijk prachtig: de uitgestrekte landschappen, de long takes. Hét sterktepunt van de film in elk geval.

Op narratief vlak is het even wennen. Er 'gebeurt' niet echt iets, je wordt gewoon middenin een gruwelijke oorlog gegooid en blootgesteld aan het onzinnige, brutale en willekeurige geweld. Maar het is net door deze specifieke aanpak dat de film wel in je kleren kruipt op een heel bijzondere/onbewuste manier.

Met beide alinea's ben ik het eens. Ik had af en toe wel moeite om de Roden en Witten uit elkaar te houden, mede ook omdat ze ook zonder pardon mensen hun eigen troepen wegens insubordinatie terechtstellen.

Dat laatste geeft de film inderdaad helemaal een kil karakter en maakt de onzin van oorlog des te duidelijker.

Centraal in de film staan de verpleegsters, die vanwege hun eed aan Hippocratus, alle slachtoffers moeten helpen, maar stank voor dank van beide partijen krijgen.

avatar van wibro

wibro

Sinds ik mij vanaf begin november intensief met de Oost-Europese cinema ben gaan bezighouden is Miklós Jancsó tot nu toch wel de grootste ontdekking voor mij. Had jaren geleden van hem The Round-up gezien maar ik had voor ik deze film ging bekijken helemaal niet door dat deze van dezelfde regisseur was. Daar was ik al snel achter toen ik de eerste beelden van deze film zag, een film die ik toch wel enigszins beter vind dan The Round-up.

Waar de films van Miklós Jancsó toch vooral in opvallen zijn de schitterend vorm gegeven landschappen en de long takes. Mooiste scène vond ik trouwens die van de dansende en zingende dames in het wit in het berkenbos. Vrouwelijk naakt schuwt deze Hongaarse regisseur trouwens niet en dat is voor mij een groot pluspunt. Ik heb nu eenmaal een grote hekel aan preutsheid in films. In zijn volgende film "Red Psalm" zou ik wat vrouwelijk naakt betreft nog meer aan mijn trekken komen.

Inmiddels heb ik nu drie films gezien van deze geweldige regisseur. Binnenkort zijn film "Silence and Cry" maar eens gaan bekijken. Ook die schijnt de moeite waard te zijn.

avatar van Sir Djuke

Sir Djuke

De waanzin van oorlog is het onderwerp van vele films, maar weinige weten de absurditeit van oorlogsgeweld zo goed voelbaar te maken als 'Csillagosok, Katonák' van de Hongaarse regisseur Miklos Jancso. Goed en fout wisselen per scene van kamp. De camera lijkt gedurende de lengte van de film één lange pann te maken over een zeer beperkt slagveld. De massa-scenes zijn gemaakt met een (sorry) Oost-Europese discipline en op fenomenale wijze gefilmd door cameraman Tamas Somlo, die er later ook nog een carriere als popmuzikant aan vast knoopte.