The Verdict (1982)
Geregisseerd door: Sidney Lumet
Met onder meer: Paul Newman, Charlotte Rampling en Jack Warden
Plot The Verdict
"The doctors want to settle, the Church wants to settle, their lawyers want to settle, and even his own clients are desperate to settle. But Galvin is determined to defy them all. He will try the case."
Advocaat Frank Galvin heeft al jaren geen opmerkelijke zaak meer gewonnen en moet zijn klanten werven op rouwbijeenkomsten. Hij spendeert veel tijd in bars. Een vriend van hem wil hem nog één maal een zaak toewerpen, die mits goed uitgevoerd, een hoop geld kan opleveren. Het is een zaak van medische nalatigheid die buiten de rechtszaal afgerekend kan worden, maar als hij ziet wat de familie is aangedaan besluit hij zich volledig in te zetten. Het vraagt van hem een andere levenswijze.
Frank Galvin
Bishop Brophy
Maureen Rooney
Sally Doneghy
Kevin Doneghy
Ik vond dat Rampling in deze film een veel te klein rolletje had. Eigenlijk totaal onbelangrijk, jammer van zo'n goede actrice.
roda
zeker niet de beste rechtbank-film, maar een aardige aflevering uit dat genre.
verhaal vond ik op zich niet zo interesant, maar toch blijf je boeiend kijken of Newman die zaak gaat winnen of niet.
verder een aardige rol van Newman, maar het echt briljante acteerwerk kwam van Milo O'Shea.
Mischa
Heb m net weer gezien, rating toch verhoogd naar 4.5. Grappig dat zo'n mooi verhaal over juridische rechtvaardigheid is geproduceerd door een door en door corrupt systeem als het Hollywood-wereldje. Newman blijft zóóóóó'n coole kerel, Warden, Mason en O'Shea zijn werkelijk briljant.
roda
Bruce Willis speelt ook in The Verdict las ik net op BruceWillis.com. uncredited als courtroom observer.
het was me niet opgevallen tijdens het kijken van de film.
De Knip
Behoorlijk rechtbankdrama met een goede Newman. Misschien een wat lange aanloop naar de climax, maar eenmaal in de rechtbank wordt ie echt boeiend. Die rechter acteerde ook sterk.
****
mikey
Gestileerde film met een goeg script en is spannend, wel met moraal maar niet storend. Het hoofd van Newman is nogal bizar, maar het acteerd goed, sterker nog het is zelfs facsinerend te zien... 4.5
Poisonthewell
Schitterende film. Het verhaal (inclusief moraal) is natuurlijk verre van origineel, maar de sfeer en kleurgebruik zijn somber op het extreme af en zetten de toon van de film. Grijs, natte sneeuw, motregen etc. Of zoals Pauline Kael zegt: 'It's a Frank Capra set-up, but it's given the art film treatment'. Newman zet weer een steengoede rol neer, en ook de supporting cast met ondere andere Jack Warden, Charlotte Rampling en natuurlijk James Mason is indrukwekkend. Een van de beste en meest effectieve van alle rechtbankfilms. 4,5*
thomzi50
- 1991 berichten
Schitterende rol van Newman zeg, en verder ook een erg sfeervolle film. Ruime 3,5*
Stijntje
interessante Newman in deze film, hij speeld magistraal.
PaulieWalnuts
Te veel cliché om echt onderscheidend te zijn. Wel goed geacteerd en erg mooi gefilmd. Erg degelijke film.
jordybeukeboom
Heel sterke rol van Newman in een heel boeiend en pakkend rechtbankdrama. Misschien vind ik dit zelfs wel de beste rol van Newman. Ik heb er toch wel behoorlijk wat van hem gezien. In zijn jonge jaren was hij wat meer de 'coole boy' en hoefde hij niet zo te imponeren met de diepte van zijn rol. Denk aan Cool Hand Luke en vooral Hud. Hoewel Paul in die films toch ook al in de dertig was, hij is relatief laat doorgebroken.
Maar in deze rol lijkt alles bij Paul te kloppen. Het chique warrige grijze kapsel, de gebruinde huid (wat sowieso een kenmerk van Newman is, het lijkt wel alsof hij de hele dag zonder zonnecreme buiten liep
), hij heeft nu ook wel n slechte huid, maar ach de man is in de tachtig. Paul is gewoon deze advocaat. Hij treedt buiten zijn eigen leven om letterlijk in een nieuwe huid te kruipen, die van de verzopen advocaat Frank Galvin, die uiteindelijk luistert naar zijn geweten en niet naar zijn portemonnee Vond ik heel mooi
Deze film heeft ook heerlijke bijrollen, te weten Jack Warden, de sexy Charlotte Rampling en niet te vergeten de altijd gedistingeerde James Mason
De film heeft daarbij originele plottwisten. Het is gewoon een uitstekend stuk cinema
Down_By_Law
Ik was vergeten op deze te stemmen. Het is misschien wat ongewoon, maar ik vind dit Sidney Lumet's beste werk. Hij heeft wel meerdere grandioze films: "12 Angry Men", "Serpico", "Dog Day Afternoon"..., maar dit is (mede dankzij de glansrol van Paul Newman) naar mijn mening zijn meest geslaagde film.
PaulieWalnuts
Beter dan 12 Angry Men? Dat is toch een baanbrekend meesterwerk. Wat heeft deze film meer te bieden dan menig ander degelijk rechtbankdrama? Ik vond het ook een goede film, maar 12 Angry Men is wat mij betreft toch echt van een ongekende topklasse.
snoeiV
paul Newman is fantastisch in the verdict, op het puntje van mn stoel!
Vinokourov
Paul Newman aan het werk, dat doet ie toch schitterend
. Voor de rest wel een aardig interessante case in deze rechtbankfilm.
hulkio
Vrij standaard rechtbankthriller, echter wel een zeer sterke rol van Paul Newman.
timbo_
Aardig rechtbankfilmpje maar ook niet meer dan dat. Newman is aardig maar de beste acteur in deze film is toch James Mason. Hij domineert iedere scene waarin hij opduikt en helaas zijn dat er veel te weinig. Naast het goede acteerwerk was het verhaal wat te standaard en cliche en de ontknoping vond ik bijzonder vreemd. Goed vermaakt maar ook niet meer dan dat.
3,5
Nick Hardeman
Zoals gezegt:
Heerlijke rechtbank thriller, erg mooie rol van Newman.
Genieten!
Tarkus
Prima film met een uitstekende Paul Newman.
Ook de andere acteurs, Jack Warden en James Mason en actrice Charlotte Rampling waren voortreffelijk.
Het enige minpunt aan de film was het einde, ik heb de indruk dat men een beetje in tijdnood kwam en snel een einde wou, en zoduw blijf je als kijken met een paar vragen zitten.
Minpunt van de DVD, de slechte geluidstrack, maar 2.0, zonde voor een film als dit.
mister blonde
Lumet heeft weinig vertrouwen in ‘het apparaat’, maar des te meer in het individu. Grote advocaatkantoren, corrupte rechters en eigenlijk de gehele gerechtelijke staat kunnen net als 25 jaar eerder, op weinig bijval rekenen van Lumet. De gewone man des te meer. Dit is leidend gebleven voor al de belangrijke films van Lumet; 12 Angry Man haalde ik al aan, maar ook Dog Day Afternoon, Serpico en Network.
The Verdict vertelt een vermakelijk verhaal dat ons weinig kan verrassen, ook omdat het concept al in tientallen, zo niet honderden films (eerder en later) en TV series (vooral later, volgens mij) te zien was. Maar het is dus entertaining en dient dan ook vooral als kapstok voor waar het echt om gaat. De gewone man, de aan lager wal geraakte Paul Newman, die daar is gekomen omdat ie het al eens opnam tegen het apparaat. Lumet maakte een sombere film met een straaltje licht aan het eind van de tunnel. Een visueel lelijke film. Kaal, koel en koud, wat nu net weer past bij het juiste gevoel. Hoewel deze film sentiment op een zilveren dienblad op zou kunnen dienen, ontwijkt Lumet alle mogelijke valkuilen. Het wordt nergens vies sentimenteel Geen moment. Lumet is dan ook een regisseur met visie en bovendien best nog wel een optimist. De gewone man heeft zijn vertrouwen boven het genoemde apparaat. Hij heeft vertrouwen in degene die het opneemt tegen de grote bedrijven en hij heeft vertrouwen in de intentie van een jury (gewone mensen) om het goede te doen, ondanks regeltjes en bureaucratie. Toch wordt de overwinning niet te uitgebreid gevierd, zoals gebruikelijk bij dergelijke Hollywood films. Het blijft sober en het bijna artistieke einde met de onbeantwoorde telefoon, laat zien dat de film helemaal niet zo standaard is, als het lijkt voor diegene die niet oplet.
Een vermakelijke Hollywoodformule in combinatie met een visie die daar nu juist niets mee te maken heeft zijn de pilaren van deze film. Tel daar twee oudgedienden (Newman in de eerste rol dat hij oud was, lijkt het wel en Mason) en ondersteunende acteurs in vorm bij op en je hebt een prima film. Enige puntje is dat de film te lang nodig heeft om op gang te komen. 4 sterren.
The One Ring
Het is hier al eerder vermeld, maar The Verdict verteld een vrij standaard rechtbankverhaal. Het is weer een onwaarschijnlijke, Hollywoodiaanse David vs. Goliath. Met uiteraard David als winnaar natuurlijk. Maar wat anderen verder opmerkte was ook waar: de film voelt niet aan als Hollywoodiaans. Althans grotendeels niet, want de rol van de onbetrouwbare rechter is wat al te dik aangezet en dat de jury uiteindelijk een grotere schadevergoeding eist dan gepland was is ook overdreven. De rest is echter opvallend realistisch gebracht.
Lumet schiet alles met een zekere terughoudendheid en houdt het tempo laag. Grote emoties worden vermeden en het geheel baadt in koele kleuren. Een van de best geregisseerde rechtbankdrama's wat mij betreft. Het sterkste is echter Paul Newman, die acteur die nooit teleursteld. Hij is altijd enorm intens in zijn dramatische rollen en zijn oudere uiterlijk helpt daarbij ook mee. Het is meer zijn persoonlijke ontwikkeling dan de rechtzaak die de film spannend houdt. Hij wordt goed ondersteund door de betrouwbare Jack Warden als zijn beste vriend en James Mason als groteske tegenstander. Er zijn overigens momenten waarop ik denk dat James Mason de beste acteur ooit is. Ben ik de enige?
Toch voorkomen enkele clichés en die twee eerder genoemde Hollywoodiaanse zaken dat dit echt een meesterwerk wordt. Daarnaast is ook het subplot met Charlotte Rampling iets te karig uitgewerkt. Als geheel is dit echter zeer de moeite waard.
Een goede rechtbankthriller van Sidney Lumet, die met dit genre meestal wel raad weet.
Het verhaal zelf vond ik eigenlijk enigszins teleurstellend en niet zo heel bijzonder. Toch weet Lumet er een interessante film van te maken, dankzij een sobere, maar sterke regie en sterk acteerwerk van de acteurs. Paul Newman speelt echt de sterren van de hemel, als de man die als advocaat een sterke persoonlijke ontwikkeling doormaakt. Zijn persoonlijke ontwikkeling is ook het meest interessante gedeelte van the Verdict. Ook de rest van de cast doet het prima. Rampling en Warden zijn fijn om naar te kijken.
Ik had er enigszins moeite om erin te kijken, maar naarmate het verhaal vordert wordt het allemaal steeds boeiender. De scènes in de rechtbank kwamen soms wat eigenaardig over, maar de afloop mocht er desondanks zijn. Geen grootse zege, maar de 12 juryleden, die uiteindelijk het vonnis vellen, iets waar Lumet sowieso wel door gefascineerd is geweest denk ik. Ook daar blijft het trouwens uitermate sober en dat past goed bij de stijl en lijn van de gehele film.
Het is niet Lumet zijn beste werk, maar wel weer een bovengemiddeld drama, met uitstekend acteerwerk en een sterke regie.
TMP
Een standaard rechtbankdrama, met aardig acteerwerk van onder meer Paul Newman. Dat kan echter niet verbloemen dat de film zeer voorspelbaar verloopt. Het enige verrassende element was dat Laura voor de tegenpartij bleek te werken. Deze relatie kwam verder sowieso niet al te overtuigend uit de verf. De film kon me niet echt overtuigen, hoewel het niet vervelend was om naar te kijken. Het acteerwerk was zeer degelijk, maar het script had iets beter en minder standaard mogen worden uitgewerkt.
Insignificance
Verlopen advocaat die een kans op eerherstel ruikt. Geen bijzondere rode draad, maar de uitwerking laat ook wat te wensen over. Lumet bedient zich van een somber sfeertje, is ook erg zuinig als het gaat om muziek en Newman krijgt de de ruimte om z'n advocaat zonder zelfvertrouwen en een roekeloze keuze body te geven. Dat gaat allemaal nog wel, het zijn de sleutelmomentjes die niet echt aankomen.
De lange blik op de ontwikkelende foto's komt wat te gemakkelijk over en wanneer Laura hem de les leest, voelt dat ietwat gekunsteld. En dan moet het scenario zich aangaande de rechtszaak (en de rechter) nog roeren. Rampling komt er al met al bekaaid vanaf, maar Mason is erg op dreef. Toch blijft het slotstuk een beetje hangen in de air van een toneelstuk die de boeiende snaar niet weet te raken.
gauke
Een bedachtzaam, gestileerd, boeiend, psychologisch en cynisch rechtbankdrama (met de gebruikelijke underdog en enige melodramatische trekjes) over onrecht, incompetentie en corruptie binnen het rechtssysteem, maar ook over de kracht daarvan. Het script is solide en de cast speelt ijzersterk met Paul Newman in een van z'n beste rollen. Opvallend is het spaarzame gebruik van muziek.
de grunt
de klassiekerstatus van deze film is mij een raadsel
hadden ze (Lumet en co) nou niet iets meer aandacht kunnen schenken aan de inhoud van de 'court case'.
het kwam op mij allemaal vrij sentimenteel over
acteerwerk is wel dik in orde maar wat wil je met paul newman
AmazingPP
Sterk geacteerd rechtbank-drama, zoals ik ze graag zie. Ik had ooit het boek gelezen, maar dat was zo'n 30 kilo geleden, dus ik wist helemaal niet meer hoe de film zou aflopen. In de tussentijd al zoveel andere boeken gelezen. Vond de film onderhoudend en spannend genoeg om me geboeid te houden. Gekeken vanaf Blu Ray. 4 *

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Fail Safe

Somebody Up There Likes Me
Biografie / Drama, 1956

Lenny
Biografie / Drama, 1974
comaboston, massachusettsrechtbankmalpractice verlossingalcoholischrechtszaaldefense attorneypinball machinecourtroom dramamedical malpractice