• 9.375.650 stemmen

Met onder meer: Paz Vega, Tristán Ulloa en Najwa Nimri

Gesproken taal: Duits, Engels, Frans en Spaans

Releasedatum: 15 augustus 2002

Plot Lucía y el Sexo

Lucía, een jonge serveerster in een restaurant in het centrum van Madrid, vlucht naar een rustig, verlaten eiland in de Middellandse zee wanneer ze hoort dat haar vriend, een schrijver met wie ze al zes jaar samenwoont, verdwenen is. Daar, badend in de ontspannen atmosfeer van frisse lucht en de hete zon, ontdekt Lucia de donkere hoeken van hun relatie. Alsof het de verboden passages uit een boek zijn waarvan de auteur haar nu, vanuit de verte, toestemming geeft ze te lezen.

avatar van Jordy

Jordy

erg goede film!! de film deed me in het begin nogal Lynch-achtig aan, verschillende tijdlijnen/realiteiten die door elkaar heen lopen, en geleidelijk bij elkaar komen

er zit flink wat (expliciete) seks in de film, maar het wordt allemaal erg mooi gebracht, en is nuttig in het verhaal

jammer dat het in het laatste half uur een beetje ontspoort met het pretentieuze geouwehoer, maar verder vond ik 'm erg prettig. Hopelijk ziet Tom Cruise deze film niet...

Prachtige film met een intelligent verhaal. Heel intense film!

Langzaamaan wordt het mysterie ontrafelt. Voor degene die meer dan 1 Lynch film heeft gezien, is het verhaal goed te volgen. Uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes inelkaar.

De seks maakt een substantieel deel uit van de film, en is bijzonder. De erotiek spat van het filmdoek.

avatar van gotti

Opnieuw een schitterende film van Julio Medem. Ik zag een half jaar geleden 'Los Amentes del Circulo Polar' en die film vond ik erg op deze lijken. Medem die net als in Los Amantes een prachtig sfeertje weet te scheppen laat duidelijk zien waar zijn kwaliteiten liggen: namelijk het prachtig creëren van een liefdesverhaal.
Op de film is dus erg weinig aan te merken. De cast doet het uitstekend (met name Lucia zelf ), het sfeertje in de film is, zoals ik al zei, perfect en ook erg mooi was de verschillen in het licht. Je ziet goed het verchil tussen het verleden en het heden, aangezien het licht in het appartement van Lorenzo en Lucia en in de disco (het verleden) donkerder is dan het licht op het eiland (het heden). Ook geeft het bijna verblindende licht op het eiland een dromerig gevoel weer. Erg mooi gedaan dus en ik ben zeker wel van plan om meer van Medem te gaan huren, want deze regisseur bevalt me erg goed. 4,5* en na herzien denk ik dat het er wel 5 worden. Schitterend!!

Leuke film met een erg origineel verteld verhaal (hoewel een vergelijking met David Lynch zoals ik hier eerder las echt nergens over gaat). Er gebeurde in ieder geval behoorlijk veel in die kleine 2 uurtjes en het bleef wel boeien. De sex-scènes waren inderdaad iets te gortig, dat haalde een beetje de smaakvolle sfeer uit de film. Ik houd het voorlopig op 3,5 ster.

avatar van renske

renske

Overlange en saaie film. Begon wel aardig maar ik werd helemaal doodmoe van het zog. 'ingenieuze' verhaaltje. In Los Amantes pikte ik al die toevalsdingetjes maar hier voor geen meter en als iemand verwacht dat ik 'm gewoon nog een keer moet zien om 'm meer te waarderen dat heeft diegene het fout.

De dialogen vond ik ook niet interessant.

Wel mooi gefilmd - als je van uitgebleekt houdt.

Lekkere wegkijkfilm, avondje filmplezier verzekerd.

Positief is ongetwijfeld het gestileerde van de film. Heerlijke sfeer, mooie shots, zeer mooi fictie (het verhaal van de schrijver) met realiteit verwevend.

De film had makkelijk op dit gegeven alleen kunnen steunen, jammer dat Medem het dan nodig vind om z'n verhaaltje nodeloos gecompliceerd te maken. Niet de vertelstructuur, dat zat wel lekker, maar het plot zelf was toch net iets te afgeborsteld en convenient. Op een bepaald moment begon ik alles een beetje te wantrouwen, en dat was best jammer. Verder weinig aan te merken, buiten een irritant pianonummertje ergens in het begin, maar da's amper het vermelden waard.

Goeie film, die niks weg heeft van Lynch, en misschien hier en daar wat preuts volk op hun paard weet te zetten. Als je twee verhaallijnen uit elkaar kan houden, en niet achter de sofa kruipt als er een penis in beeld verschijnt, kan deze film weinig misdoen lijkt me. 4*

avatar van starbright boy

Toeval.

Ik wil me er graag door laten meeslepen en vaak lukt dat prima, maar soms wordt het me te gortig. En dat is puur een gevoelskwestie. In deze film geloofde ik niet veel meer van de enorme hoeveelheid toevalligheden.

Daarbij komt nog dat ik het plot maar matig interessant vond (dat kon de verhaalstructuur niet verbergen) en van emotionele betrokkenheid was al helemaal geen sprake. Blijft over de plaatjes. En dat was dik in orde. Medem lijkt steeds gestileerder te worden en dat gaat hem heel erg goed af. Van de drie films die ik zag is dit visueel zijn mooiste. Vooral in het begin heb ik echt zitten genieten van de beelden.

Alles bij elkaar:

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Prachtige film van Medem weer. Hij slaagt waar landgenoot Almodóvar faalt: emoties oproepen.

Veel raakvlakken met Medems vorige film. Een verhaal over liefde (met wederom veel toeval erin) met een ingewikkelde verhaalstructuur (die ook weer erg goed te volgen was), lichtjes surrealistisch en dit alles is prachtig verfilmd. Los Amantes del Círculo Polar had erg mooie sneeuwlandschappen en in deze film zie je het tegenovergestelde, alles is prachtig zonnig. Vooral dat eiland was mooi gefilmd, het leek een soort droom te zijn. Heerlijk broeierig allemaal.

Kon me ook totaal niet storen aan de seksscenes. Die hoorden er gewoon in en waren ook mooi gefilmd. Dat alles expliciet in beeld komt kan ik alleen maar toejuichen, tenminste niet van dat hypocriete Bruckheimer geneuzel met altijd op de juiste plek wapperende lakens enzo.

avatar van citybird

citybird

Inderdaad een goed gemaakte film met een ingenieus en boeiend verhaal. De prachtige sfeerschepping, de muziek en het 'spelen' met de lichtcontrasten dragen hiertoe alleen maar bij. Het volgen van de film vergt wel heel wat concentratie, maar bij deze film is het wel de moeite waard. 4*

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Toch grappig om te lezen dat de discussie bij deze film iedere keer weer op sex uitdraait en dat er nog steeds mensen zijn die zich daar aan kunnen storen. Voor mijzelf is het eigenlijk wel duidelijk. Ik vind het erg mooi en sensueel in beeld gebracht met vooral veel aandacht voor passie en liefde en niet zozeer voor de daad zelf. Van mij mag dat in een liefdesgeschiedenis. Tja, en als er mensen zijn die zich al storen aan een bosje schaamhaar of een piemel...

Lucia y el sexo, mooie film. Sfeervolle, zwoele warme dromerige scenes met mooie mensen en geschoten in een land waar ik altijd graag vertoef (zou dit jaar naar italië gaan maar begin nu weer te twijfelen ).

Met het toeval in de film kan ik wel leven, geloofwaardig is het allemaal niet maar als je daar over heen stapt is het toch wel een lekker plot wat zich langzaam maar zeker ontvouwt. Een plot waarbij de fantasie, dromen en verlangens mooi verweven zijn met de realiteit. Het zorgt voor de juiste sfeer van mysterie, verbazing en vervreemding. Perfect om de wereld om je heen even te laten voor wat ie is en je lekker te verliezen in de film.

Klein minpuntje is misschien dat door het wat geknutselde plot ik soms wat minder betrokken was bij de emotioneele staat van de hoofpersonen. Dacht daarom eerst een 3.5* te geven maar nu ik zo achter m'n pc zit te typen merk ik toch wel dat ik erg genoten heb van de mooie beelden. En van schoonheid kan je nooit genoeg hebben in deze wereld. 4* wordt het.

En Medem bevalt me gelukkig een stuk beter dan die andere spaanse regiss(z)eur.

avatar van Hannibal

Hannibal

Integendeel, de seks past juist heel goed in de film, en laat goed zien hoe groot de passie is. Het wordt allemaal erg mooi in beeld gebracht, en wordt nergens ranzig. (behalve misschien die stijve piemel van Carlos onder de modder)

De film gaat over Lucía... en seks. Beiden zitten er voortdurend in, dus de titel is een prima waarschuwing voor die mensen die zich storen aan prachtig in beeld gebrachte gepassioneerde seks.
Achteraf niet gaan zeuren dat er teveel van in zit!

Ik vind dit een fantastische film, met geweldige acteerprestaties, prachtige sfeer, muziek, en een heerlijk emotioneel einde.
Een van de meest romantische films die ik ooit heb gezien.

avatar van jkbb

jkbb

Blijkt uiteindelijk een erg mooie en intrigerende film.

Want ik had moeite met het begin. Vooral met het feit dat haast elke minuut daarvan met hetzelfde geflikflooi is gevuld. Eigenlijk kon enkel dat strip moment van Lorenzo me bekoren. Daarnaast leken camerawerk en montage ook een stuk minder verzorgd.

Want daar is voor de resterende tijd hier niks mis mee. Vooral de verhaallijn aan zee was visueel vaak indrukwekkend. Prachtige kleuren en locaties. Het verhaal komt dan uiteindelijk ook op stoom als de dochter en haar 'oppasser' erbij betrokken raakt. De spanning en mysterie worden ook opgevoerd, totdat Luna's dood de climax van dit gedeelte betekend. Het slot, het mooiste gedeelte van deze film, vormt een mooi, emotionele en ook dromerige samenvatting van een interessante film.

avatar van wibro

wibro

Begreep niets van deze film toen ik hem eergisteren voor de eerste keer zag. Misschien leidden de zeer mooie sexscenes mij te veel af. Vanmorgen nogmaals deze film bekeken - ik had hem gelukkig opgenomen - en nu werd het verhaal mij gelukkig wel helemaal duidelijk en bleken die sexscenes bovendien ook heel funktioneel te zijn. Al met al een zeer mooie film met een heerlijke mediterane sfeer.

Hoewel de film niet makkelijk is - je moet goed opletten - gaat een vergelijking met Lynch niet op. Films van Lynch zoals "Lost Highway" en "Mulholland Dr." kun je tig keer bekijken en dan snap je er nog geen biet van van, hoewel dat bij die overigens uitstekende films niet direkt noodzakelijk is.

avatar van Spetie

Aparte en gedurfde film, waarbij het goed opletten geblazen is, omdat heden en verleden in deze film nogal eens afgewisseld worden. Opletten doe je bij deze film echter toch wel, al is het alleen maar vanwege de vele seksscènes die in de film voorkomen. Je hebt echter platvloerse seks, zoals je helaas vaak in Nederlandse films tegenkomt en je hebt seks, dat een bepaalde stijl en functionaliteit heeft, zoals hier. In deze film straalt het zelfs bijna een soort van klasse uit.

Ook de mooie camerashots bij en rond de Middellandse Zee, maken deze film de moeite waard en deden mij nu alweer naar de zomer verlangen.

Het acteerwerk is op zich in orde en het verhaal blijkt na afloop eigenlijk ook niet al te moeilijk te zijn, al zorgden de vele flashbacks soms voor verwarring.

Die vele flashbacks zorgden er echter bij mij voor dat ik niet helemaal zo in de film werd getrokken als gehoopt. Misschien een rechttoe rechtaan verhaallijn beter voor mij gewerkt had, al durf ik dit ook niet met zekerheid te zeggen.

De mooie beelden en het feit dat de film nooit saai wordt zijn echter genoeg voor een ruime voldoende.

avatar van Movsin

Movsin

Ondanks de charmante en uitbundige momenten, toch een eerder droefgeestige film, niet bepaald eenvoudig in de opbouw.

Onthullend en mooi gefilmd einde.

avatar van DVD-T

DVD-T

Een aantal jaren geleden zag ik Lucía y el Sexo voor het eerst en ik kon daar toen niet heel veel mee, gisteren weer eens bekeken en ik ik begreep hem beter dan de vorige keer.Ook kon ik meer genieten van de mooie shots die de film rijk is.

Het hele warrige verhaal in deze film had van mij niet zo gehoeven.Zeker niet als je ziet dat het naar zo'n einde toewerkt.Toch was het overall best boeiend om te volgen en ik heb mij dan ook bijna geen moment verveeld.Op het einde vond ik hem wel even iets te lang duren, het had best een half uur korter gemogen.De sex scènes die er in zitten zijn, zoals al vaak gezegd hier, erg mooi in beeld gebracht.Het is niet zo platvloers als je hier in Nederland vaak ziet, het wordt meer met liefde en tederheid gebracht.De momenten op het eiland zien er ook schitterend uit, en de regisseur laat ons dan ook een aantal mooie plaatjes zien, dit in combinatie met de fletse kleuren zorgen voor een heerlijk zomers sfeertje.

Helaas was het verhaal niet altijd even interessant om te volgen en was het af en toe gewoon een warboel.Zit je nu in het verhaal van het boek of de echte wereld, is dit nu een flashback of gebeurt dit in een fantasie van een van de personen of is het weer in het heden.Ik was het spoor soms even kwijt, en op het einde duurt het gewoon te lang en werkt het een beetje naar een anticlimax toe.Al met al toch een erg fijne film en ik ben blij dat ik Lucía y el Sexo nog een kans heb gegeven.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Jaren geleden voor het eerst gezien en toen vond ik het één van de slechtste films die ik ooit gezien had. Jaren later, en ook ben ik in die jaren als filmkijker verandert en wat een verschil in beleving.

Laat ik beginnen met de complimenten richting Elena Anaya en Ulloa maar Paz Vega steelt zoals gewoonlijk in haar films, de show.

Visueel laat Medem zich van een uitmuntende kant zien. Mooi kleurengebruik, geniaal camerawerk en soms heel erg mooie takes. Het plot en die visuele stijl maken er één surrealistic trip van, waardoor je helemaal in het Lucia y el Sexo universum verdrinkt. Je begint de grip op de realiteit te verliezen, als kijker wordt je zo gedesillusioneerd dat je zelf niet meer met zekerheid kan zeggen wat nou realiteit is en wat niet. Erg sterk.

Ook de sexscenes vormen een meerwaarde. Niet van die preutse hollywoodiaanse laken sexscenes maar gewoon realistische sexscenes.

Plot zit ook goed in elkaar maar komt door de visuele pracht een beetje op het tweede plan te staan bij mij. Medem levert met dit werkje een waar meesterwerk af. Mijn meest bizarre verhoging in mijn MM-carriere.

avatar van The One Ring

The One Ring

kappeuter schreef:

Uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes inelkaar.

Echt? Voor alles wordt wel een verklaring gegeven, maar volgens mij is het toch een soort puzzel die nooit helemaal klopt, doordat de scheidslijn tussen werkelijkheid en fictie in deze film zo vaag is dat er volgens mij nooit een definitieve interpretatie van gegeven kan worden. En zo is het waarschijnlijk ook bedoelt. Je maakt er je eigen verhaal van min of meer, wat ook een motief in de film is. Daarom doet de film verhaaltechnisch waarschijnlijk ook zo moeilijk. Het ging me na een tijdje toch wel wat tegenstaan. Het verhaal gaat de ene kant in, draait nog eens 180 graden om, gooit de boel op zijn kop, begint weer vooraan en start vervolgens doodleuk een nieuw verhaal. Het is nog net te volgen allemaal, maar op een gegeven moment verlies ik mijn interesse er een beetje in. Vooral omdat er veel uitgegaan wordt van toeval. Iedereen heeft een bepaalde band met iedereen, zonder dat ze het weten en ze ontmoeten elkaar op plaatsen die ook weer ergens een verband mee hebben. Aardig gedaan allemaal, maar op een gegeven moment wordt het wat flauw.

Dat gezegd hebbende hoeft Lucía y el Sexo het van mij niet van het verhaal te hebben. De sfeer is heerlijk, met van die schitterende zomerse beelden vol witte zandstranden en blauwe, heldere zeeën, waar belachelijk mooie vrouwen overheen lopen, terwijl er aangename muziek op de achtergrond klinkt. Onweerstaanbaar. Daarbij weet Medem in individuele scènes toch wel goed emoties op te roepen. Daar heeft hij geen heel verhaal voor nodig. Ik denk niet dat Medem ooit écht een absolute favoriete regisseur van mij zal worden, maar hij maakt wel aangename sfeer- en gevoelsfilmpjes die ik om de zoveel tijd wel wil zien. Nu alleen nog de toevalsfactor wat terugschroeven.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Mijn eerste Medem (nog maar) en dit smaakt zeker naar meer. Erg mooi filmpje, nergens écht hoogstaand, maar wel meeslepend. Paz Vega is een mooie vrouw, net als die Bélen overigens (met de goede belichting, dat dan weer wel). Wel jammer dat de scheermesjes op waren.

Voor de rest denk ik wel dat velen gewoon veel te moeilijk doen over deze film. Het is gewoon een simpel, duidelijk verhaal (met wat té veel toevalligheden), waar halverwege eigenlijk al duidelijk wordt hoe het allemaal zit. Enige punt is de vertelwijze, Medem vond het nodig om wat met de tijd te spelen, door heden en verleden door elkaar heen te gooien en dat beviel me wel. Draagt wat mij betreft bij aan het totaalplaatje, anders zou het wat een saaie, simpele boel worden.

Cinematografisch is de film redelijk in orde. Mooie beelden en een lekker ''warm, zwoel'' sfeertje. Veel sex ook uiteraard, niet altijd even functioneel. De klei-scéne en de scéne dat Bélen op een pornofilm van haar moeder tekeer gaat vond ik niet echt geweldig, in tegenstelling tot de scénes met Paz Vega zelf die érg mooi gefilmd waren. Njah, over het algemeen een uitstekend filmpje, dikke voldoende dus ook.

avatar van mister blonde

mister blonde

Wat een goeie film. De film laat zien dat liefde en seks onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Deze film is spontaan, open en eerlijk. De seksscènes zijn dit dan ook, waardoor het vrij expliciet is, om de simpele reden dat dit het dichtst bij de waarheid komt. De kracht van de suggestie werkt niet als je wilt laten zien dat seks, vrijheid en openheid met elkaar verbonden zijn. Waar seks zo'n wezenlijk onderdeel is van liefde. Als je wilt laten voelen dat passie, lust en houden van een vanzelfsprekende combinatie zijn. Medem wilde laten zien dat seks gaat om op je gemak zijn bij iemand (verbondenheid zelfs), laat de humor ervan zien, maar ook het verlangen, de obsessie. Ik weet zeker dat dit voor geen meter had gewerkt als de acteurs krampachtig de kleren aan hadden gehouden, netjes onder de lakens hadden gebleven of door geforceerd de camera weg te draaien. Weg mediterrane zwoelheid. Zet dan vooral nog maar een Hollywood drama uit de jaren '50 op. Ik ben vooral blij met een stukje lef. Expliciete scènes die nooit een doel op zich zijn, maar een middel. Als het hier niet functioneel zou zijn, vraag ik me af wanneer dit in godsnaam dan wel zo is.

De film is verder sprookjesachtig mooi (met schitterende cinematografie). Het vertelperspectief, waar realiteit en fictie door elkaar heen lopen, maakt het nog interessanter. Seks is vaak een fictief onderdeel van ons dagelijks bestaan. Echte seks en fantasie zijn hier een. Maar het is ook een prachtig drama, waar ontzettend goed geacteerd wordt. De muziek is speels en dan weer prachtig, maar altijd in complete harmonie met de prachtige beelden. Ik kan nog wel even doorgaan…, maar dat doe ik niet. 4,5 sterren.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Voor mij misschien wel de grootste verrassing ever. Was niet bekend met de Spaanse cinema en me genre is het niet perse, dus wist niet wat ik moest verwachten.

Zoals men al zei de expliciete sexscenes. Ik vond het niet erg, integendeel, erg positief zelfs.

Knap staaltje regiewerk. Mooie shots, mooie overgangen en dat gekloot met tijd gebeurt allemaal vloeiend en goed genoeg te volgen. Word niet echt traag en verveelt geen minuut en overstijgt zelfs dat niveau vaak in het eerste deel van de film. Het is het 2de deel van de film, waar de sfeer van vrolijk naar licht deprimerend overgaat, waar het soms ietwat traag word maar alsnog goed en boeiend blijft. + een groot aantal mooie beelden en shots, kan niet misgaan.

Ik vind het ook bijzonder mooi hoe hij zo'n (niet alledaags) verhaal toch erg realistisch weet over te brengen. Waarschijnlijk zullen de sexscenes daar ook aan bijgedragen hebben.

Ook de cast volstaat dik ondanks dat ik alleen Paz Vega kende. En zoals speranza al zei: 'Paz Vega spat van het scherm af'.

Voor nu 4,5*. Maar na een herziening een grote kans op 5* en een top-10 notering (waar ik het eerste deel ook mee in me hoofd zat) maar daar vind ik het 2de deel net niet altijd even sterk genoeg voor. Het is ook jammer dat het net niet genoeg me ding is, waardoor een aantal andere films voorrang krijgen voor me top 10, anders zou deze er sowieso inkomen, nu word dat een twijfelgeval die ik aan een herkijkbeurt overlaat. Het is in ieder geval een aanrader die zo in de top 250 had kunnen staan

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Eenvoudig, dè koningin onder de zomerfilms. Zon, zee, strand, een eiland, blauwe lucht, rotsen, onderwaterscenes, de maan, een vuurtoren, mooie dames......Deze film straalt als geen andere film, een relaxte mediterraanse sfeer uit die je van ver tegemoet komt. Het drama aspect in deze film valt daarnaast prima te behappen en voert nimmer de boventoon.

Een film die ik keer op keer kan blijven kijken. De vertelstructuur mag blijkbaar wat complex zijn voor sommigen, ik houd het liever bij inventief bedacht.

De scheidslijn tussen verleden, heden en toekomst is goed te volgen, mede dankzij de prachtige cinematografie, wat speelt die Medem toch een mooi spel met licht! De muziek is van een minstens zo oorstrelend niveau. Medem kan voorlopig niet meer stuk bij mij met 2 x 5*. Een parel van een film. 4,5* > 5*

avatar van rep_robert

Lucia y el Sexo begint een beetje vaagjes, je komt een beetje moeilijk in het verhaal vooral omdat fictie en realiteit soms een beetje door elkaar heen stromen. Gaandeweg verandert dit echter en wordt alles steeds duidelijk. Vega is erg sensueel, maar tegelijkertijd acteert ze ook nog is prachtig. Zelfde geldt voor de rest van de cast. Visueel zit de film echt prachtig in elkaar, vooral de eilandbeelden hebben een fantastische look.

Lucia y el Sexo neemt je mee op een spannende, zwoele, meeslepende en sexy reis op zoek naar de waarheid.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Het is dat ze Spaans spreken, anders had Lucía y el Sexo zo een Nederlandse film kunnen zijn. Want sex is eigenlijk het enige wat de klok slaat in dit nietszeggende niemendalletje.

Ik had het gezien de titel kunnen raden, maar je kunt maar nooit weten dacht ik. Het verhaaltje heeft letterlijk weinig om het lijf: Schrijver raakt verstrikt in zijn eigen fantasiewereld (hoe origineel) en de kijker mag raden of de gebeurtenissen in de film werkelijk/misschien/helemaal niet plaatsgevonden hebben. Of dat het gedeeltelijk fantasie was en gedeeltelijk werkelijkheid. We komen er als kijker in ieder geval niet achter en het boeit ook niet.

Wat rest zijn eindeloze sexscènes en een handvol aardige beelden van vermoedelijk het eiland Formentera. En ik geef toe, de actrices hebben mooie tieten. Maar wie meer van piemels houdt komt ook aan haar trekken. Kortom: echt een film voor de hele familie. Vervelend wordt de film verder nooit, maar een voldoende verdient deze arthouse-pornofilm absoluut niet.

2,5* en vanavond maar weer een echte pornofilm kijken.

avatar van BBarbie

BBarbie

Bijzonder boeiende film van de Baskische regisseur Medem.

Het mooie verhaal is prachtig opgebouwd, want langzaam maar zeker vallen alle puzzelstrukjes op hun plaats. Twee keer bekijken van de film valt daarom zeker aan te raden.

Geweldig geacteerd door Najwa Nimri en vooral Paz Vega (een de mooiste hedendaagse filmactrices, met en zonder kleren).

Overigens blijkt uit de aftiteling dat voor (sommige ?) seksscènes van Vega en Ulloa body-doubles zijn gebruikt.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Ik kan maar geen fan worden van Medem. Z'n films zijn me te gekunsteld romantisch, te toevallig, verhalend te rommelig ook. Het begin van Lucia y el sexo is nog erg goed, maar zodra het element van de auteur die zijn wereld vermengt ziet raken met die van zijn personages z'n intrede doet, gaat het mis. Sowieso is dat al (veel) vaker en (veel) beter gedaan in zowel literatuur als film. Qua vormgeving vind ik Lucia y el Sexo wel geslaagd, hoewel ook hierin een iets vastere lijn de film goed zou hebben gedaan. Alles bij elkaar is het genoeg voor een voldoende, maar tot nu toe heeft er nog nooit meer in gezeten bij Julio Medem. Geef mij maar Almodovar.

avatar van wwelover

wwelover

Schitterende film, ondanks dat er vrij veel seks in zit heeft deze film ook een ijzersterk verhaal. Dus het is er niet enkel om de tijd te vullen. Daarbij moet ook vermeld worden dat de seksscènes wel erg goed geschoten zijn. Het is ook erg goed gemonteerd, het heen en weer gaan in het verhaal versterkte het heel erg. Ook cinematografisch is het top, hing een hele fijn sfeer. Vooral natuurlijk op het eiland. En het acteerwerk is ook van hoog niveau, al moet ik wel toegeven dat ik af en toe erg afgeleid was door de buitengewone mooie actrices Paz Vega en Elena Anaya. Verder visueel en score allemaal dik in orde.

4* wellicht later nog wel hoger.

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Mooie film. Ook veel minder seks dan ik vantevoren had verwacht (heb jaren geleden met een half oog wat stukjes gezien, en toen was het in mijn beleving alleen maar seks). De mensen die zeuren over de seks in de film... kom op zeg, een beetje volwassene kan daar toch wel tegen?

Het is visueel fijn en mooi om naar te kijken, en ook de sfeer is goed gedaan. Fijne acteurs ook. Jammer alleen van al dat ingewikkelde gedoe. Zonder was het ook, of misschien nog wel meer, een prima film geweest.

Het eerste uur ging allemaal nog wel oke, daarna werd het me helaas iets te gortig, qua chronologie en verwarring.

Desondanks toch een goeie film, geef hem gewoon een kleine 4*, maar had hem nog meer kunnen waarderen als hij iets meer rechtoe rechtaan was geweest, en met minder surrealistische elementen.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Als ik in de krant een sudoku of zoek-de-verschillen tegenkom wil ik nog wel eens meespelen maar zulke complicaties van twee uur laten me vrij koud. Heden, verleden, fictie, realiteit... het wordt allemaal door elkaar gehusselt en ik vraag me af waarom. Volgens mij probeert deze regisseur hiermee voldoening aan de kijker te geven door hetgene wat in de eerste helft plaatsvond later weer terug te laten komen en zo te verklaren. Een drama dat zijn kracht moet halen uit deze uitleggerij en die los daarvan eigenlijk maar bizar weinig te vertellen heeft zal nooit mijn favoriet worden. Ja, de actrices zaten goed in hun rol, technisch oogt dit zuidelijke kunstwerk meer dan prima en er zitten weinig fouten in maar echt ontroerd ben ik niet.

avatar van Metalfist

Metalfist

Un rayo de sol me trajo tu amor

Gisteren was het zowaar de eerste echte lentedag. Het resultaat was dat het 's avonds in mijn kamer nog redelijk broeierig warm was waardoor ik in de stemming kwam om een film op te zetten die eenzelfde sfeer zou veroorzaken. Ik kwam terecht bij een boxset van de Spaanse regisseur Julio Medem waar deze Lucía y el Sexo de eerste film van is. Nog nooit iets van de man gezien, Lucía was ook de enigste film die een belletje deed rinkelen van de vier films toen ik besloot de box te kopen dus ik had geen idee wat ik moest verwachten.

Dit had ik echter nooit kunnen voorspellen want wat Medem hier aflevert is een boeiende film waarbij je gedurende de twee uur aan het scherm gekluisterd zit. Soms is het een zware opgave want de film is niet altijd even duidelijk maar eenmaal naar het einde lijkt alles op zijn plaats te vallen. Hoewel het verhaal eigenlijk op zich redelijk straightforward is maar Medem weet er een paar geslaagde draaien aan te geven (al ben ik ook wel van mening dat er soms iets teveel op toeval wordt gespeeld) en verweeft hij realiteit met fictie. Het resultaat mag er in ieder geval wel wezen. Voor de tweede keer in korte tijd had ik even het gevoel dat ik naar een halve pornofilm zat te kijken (Voor de geïnteresseerden: Requiem for a Vampire van Jean Rollin was de vorige film) maar dat gevoel vervaagt bij Lucía y el Sexo eigenlijk vrij snel. De sex is inderdaad expliciet in beeld gebracht, zeker in vergelijking met wat je in Hollywood te zien zou krijgen, maar het past perfect in het totaalbeeld van de film.

Maar er is nog een zwaar pluspunt aan Lucía y el Sexo en dat is namelijk de cast. En dan bedoel ik werkelijk iedereen, al spant Paz Vega toch net wel de troon. Wat die doet is fenomenaal in haar titelrol maar het zou zeker en vast niet eerlijk zijn om de rest niet te benoemen. Sowieso weet Medem zijn schoon vrouwvolk wel te kiezen (Elena Anaya als Belén ziet er ook zeer appetijtelijk uit) maar ook het testosteron gehalte in de film is de moeite waard. Heerlijke rollen in ieder geval van Tristán Ulloa en Daniel Freire. Visueel is de regisseur sowieso ook enorm overtuigend (met uitzondering van zijn enorm lelijke openingscredits) en krijgt het geheel een soort sprookjesachtig aspect. In ieder geval een regisseur om in het oog te houden.

Sterke eerste kennismaking en volgens mij zit hier nog wel eens een verhoging in mocht ik de film een 2e keer zien, wat sowieso nog wel gaat gebeuren. Visueel is Medem overtuigend, op narratief vlak weet hij de aandacht vast te houden (al komt het toch hier en daar iets te gekunsteld over) en de cast is de kers op de taart. Heerlijk!