• 9.376.848 stemmen

Geregisseerd door: Kevin Smith

Met onder meer: Brian O'Halloran, Jeff Anderson en Marilyn Ghigliotti

Releasedatum: 13 juli 1995

Plot Clerks.

"Just because they serve you doesn't mean they like you."

Dante heeft een vervelende baan in een winkel. Hij is nog steeds gek van z'n high school-liefde Caitlin, maar hij heeft nu een serieuze relatie met Veronica. Veronica wil dat hij z'n baantje opzegt, en gaat studeren. Dante's beste vriend Randall, die de videotheek naast de winkel runt, is nog minder gemotiveerd in z'n baantje. De film volgt de twee tijdens één werkdag, vol interessante gebeurtenissen.

Silent Bob

William the Idiot Manchild / Angry Hockey-Playing Customer

Chewlie's Rep

Woolen Cap Smoker / Egg Man / Offended Customer

avatar van Ajax&Filmfreak

Ajax&Filmfreak

Randall 's personage maakt deze film voor mij echt een topper.

avatar van lyn.theresa

lyn.theresa

Vanavond voor de 2e keer gekeken, ik vind 'm geweldig. humor en goede dialogen.

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Zat laatst op den vtm te kijken naar 'An Evening with Kevin Smith' (fragment). Hierin mocht een zaal vol nerds vragen stellen aan hun idool Kevin Smith. Wat volgde was geeky aanstellerij, en dat wel voor 3 uur lang. Meer nog, ik kon er nog hartelijk om lachen ook Daarom leek het me best leuk om Smith's eerste film, Clerks, maar eens te zien.

Haha, het eerste wat me opviel was dat de personages in deze film zo uit die zaalshow lijken te komen. Samenraapsel van losers, geeks, no-lifes ... you name it. Maar wat zijn ze aandoenlijk zeg! Heb vaak moeten lachen met deze nonsens, het meeste wellicht nog met die telefonische pornbestelling en natuurlijk ook die Starwars-dialoog. Echt Royal

Voor de rest weinig op aan te merken. De acteurs waren leuk. Ze deden iig hard hun best, waarschinlijk blij dat ze ook eens in een soort film mochten meespelen. Ook het gehele sfeertje viel best wel te pruimen. Ja, mss had dit beter niet in zwart-wit geweest, maar bon, je speelt hiermee iig wel op safe. De muziek is op zich niet echt m'n ding, maar past wel bij het hoge Amerikaanse punkgehalte van deze film.

Kortom, een heerlijk dialoogfilmpje zoals enkel ambitieuze filmnerds ze kunnen maken. 4*

avatar van The Last

The Last

Samen met Dogma heeft deze film mij doen beseffen dat Kevin Smith op dit moment helemaal niks voor mij is.

Blijkbaar niet mijn 'humor' dit, net als Dogma wederom niet afgekeken en wederom de laagste score weten te vermijden.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Wie zegt dat dat deze film vanavond op tv komt?

avatar van Metalfist

Metalfist

Clerks

Na Dogma en Jay and Silent Bob Strike Back te hebben gezien, die me trouwens goed bevielen, besloot ik Kevin Smith zijn debuutfilm te zien. Vooral omdat ik had gehoord dat de beste man zijn stripcollectie ervoor had verkocht en 10 kredietkaarten had leeggehaald speciaal om de film te kunnen maken.

Maar dat had hij beter niet gedaan. De 2 hoofdpersonages, Dante en Randall zijn verschrikkelijk irritant en totaal niet grappig. Ze kunnen beter een klein rolletje spelen zoals in Jay and Silent Bob maar om er een hele film te vullen, dat is teveel.

Het verhaal heeft niet veel om handen maar dat zou niet belangrijk zijn omdat de film zo'n geweldige humor en dialogen heeft. Buiten de Star Wars grap heb ik eigenlijk niet veel bijzonders ontdekt.

Wat wel een pluspuntje is zijn Jay and Silent Bob maar die komen dan veel te weinig voor. Om de een of andere reden kan ik hun humor veel beter appreciëren dan het eindeloze geleuter over dat zijn vriendin 37 keer iemand heeft gepijpt.

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Wat een onzin en dat is positief. Alles dat draait om 1 dag en wat voor een dag. Veel dialoog, wat allemaal om niets draait. Toch word er in de domme, droge en nietszeggende dialogen, nog heel wat besproken. Slap geouwehoer, met een apart randje, zeg maar.

Daar heb je dan ook geen mooifilmerij, sterk acteerwerk en groot budget voor nodig. Het werkt wel gewoon. 4*

GinolaEHV

Deze is niet op dvd met NL subs te krijgen, of wel?

avatar van Alpha X

Alpha X

Superfilm!! zeer grappige maar soms iets te diepgaande dialogen.

het suffe acteerwerk in combinatie met de flauwe humor maakt de film wat het is.

GinolaEHV

Eindelijk de dvd kunnen bemachtigen, en direct gekeken.

Dit is de 7e film die ik van Kevin Smith heb gezien (ik moet alleen Mallrats nog zien, maar die is schijnbaar nergens op dvd met NL subs te verkrijgen).

En wederom is een Kevin Smith-film mij goed bevallen. Dogma (4*) blijft toch toch wel mijn favoriet. Deze film krijgt van mij 3,5*.

Film moet het vooral (eigenlijk helemaal) hebben van dialogen. Er zitten een hoop hilarische tussen, maar ook enkele saaie.

Film drijft op absurditeit. Absurde personages, absurde dialogen, asburde situaties. Maar die zijn niet allemaal even boeiend.

Leuk om Jay & Silent Bob te zien, maar hun rol in deze film is erg marginaal. Slechts 1 of 2 leuke momenten met hen (één van de laatste scènes).

3,5*.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Dit is dan ook geen Jay & Silent Bob film.

GinolaEHV

In tegenstelling tot Jay & Silent Bob Strike Back bedoel je...?

avatar van B_B

B_B

• 1969 berichten

Niet helemaal mijn film geloof ik.

De film kende een paar leuke momenten maar verder vond ik het maar een saaie bedoeling. Helemaal omdat er vaak 1 leuke grap zat in een dialoog van 5 of 10 minuten. Toch wel jammer want de opzet is wel erg leuk en bied ook genoeg mogelijkheden om anderhalf uur te vullen.

Vond vooral Brian O'Halloran irritant en allesbehalve grappig. Anderson deed het nog best wel aardig, vooral hoe hij met de klanten omging was erg leuk om te zien. Jay and Silent Bob waren ook wel grappig, misschien die film over hun maar eens een keertje zien.

Het zwart-wit beeld was trouwens best irritant, vind ik niet echt passen bij een komedie eigenlijk.

avatar van gotti

Zwart-wit niet passend bij een komedie? Wat is dat nou voor non-argument....

avatar van B_B

B_B

• 1969 berichten

Beetje raar geformuleerd misschien maar bedoel eigenlijk dat het zwart-wit beeld hier nogal afleid, het schept een sfeer die ik eigenlijk niet vind passen bij een komedie.

avatar van Djarune

Djarune

niet de film waar ik op had gehoopt. Een paar sterke grappen en dat was het.

avatar van Flipman

Flipman

Klopt. Leuke dialogen, maar wel erg langdradig. Dat is wat ik me van de film herinner.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Niks langdradigs aan. Lekker oeverloos gelul over films, vrouwen, klanten en het werken in een quick stop. Fijne low budget film en een prima debuut.

avatar van Flipman

Flipman

Ja, ik geef 'm wel een tweeënhalf, maar dat is een gemiddelde dat ik geef aan films die ik heb gezien, maar me niet meer -goed- kan herinneren. En ik weet dat sommigen zeggen dat je dan pas moet stemmen als je de film hebt herzien, maar ik kan dan daarna mijn stem altijd nog wijzigen.

En nu weer on-topic !

avatar van The Oceanic Six

Clerks is een film die je of geniaal of niks vind. Kwestie van of je kan lachen om de doelloze dialogen en lompe momenten. Ik vond hem subliem maar het is te begrijpen dat niet iedereen de lol er van in ziet.

avatar van Fryce

Fryce

Heerlijke film met zeer sterke dialogen en een prima sfeertje.

avatar van Chimpz

Chimpz

Het debuut van Kevin Smith; nauwelijks een budget, het amateurisme spat er van af, zwak acteerwerk (het waren in die tijd nog allemaal amateurs geloof ik), ... maar het scenario is goed geschreven en dat zorgt altijd voor een goede film. Zeer grappig, maar niet altijd van een even hoog niveau.

avatar van Nephilim

Nephilim

Voor de liefhebbers:

De 3 disk Clerks X uitgave ligt nu voor 10 euro bij de Fame.

avatar van Jupilerman

Jupilerman

Heerlijke experimentele film, dialogen zijn briljant. Al begrijp ik ook wel dat niet iedereen dit leuk kan vinden.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

De film is bij tijd en wijlen in potentie grappig, doch faalt vervolgens in de uitwerking. Ik ben me er van bewust dat het budget van deze film zeer laag was en de meeste spelers geen professionele acteurs waren, maar vrienden van Kevin Smith, maar toch: er had meer in gezeten. Clerks is - ondanks een zekere, goedkope charme - te onafgewerkt en ruw; leuk voor de beginnende filmmaker en overijverige hobbyisten, maar simpelweg niet grappig genoeg voor de 'gewone' filmkijker onder ons.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Clerks. komt (vooral in het begin) een rode draad te kort, het is geen geheel, maar een hoop sketches van een minuut of vijf. Daardoor zit er weinig tempo in de film, blijven de grappige momenten niet hangen en gaat de film gedeeltelijk vervelen.

GinolaEHV

De rode draad is dat de 'clerks' (bedienden) in hun winkel allerlei rare zaken meemaken. Meer verhaal zit er niet in.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Gaat ook niet om het verhaal an sich, het gaat erom dat er geen tempo in zit en geen lollige sfeer blijft hangen, daardoor gaat het makkelijk vervelen.

GinolaEHV

Tempo zit er inderdaad niet in. Er hangt een beetje een loom sfeertje om de film heen.

avatar van D-ark

D-ark

Wat wil je anders dan een film die alleen om gespreken draait ?