Genre: Actie / Thriller
Met onder meer: Franka Potente, Moritz Bleibtreu en Herbert Knaup
Gesproken taal: Duits, Engels en Japans
Releasedatum: 18 februari 1999
Plot Lola Rennt
"Every second of every day you're faced with a decision that can change your life."
Manni heeft een partij smokkelwaar omgeruild tegen een zak geld die hij zo meteen aan zijn 'baas' Ronnie moet afleveren. In ruil krijgt hij daarvoor een percentje. Manni stapt in de metro maar panikeert wanneer er politie in hetzelfde rijtuig verschijnt. Tijdens zijn vlucht beseft hij dat hij de zak met geld in het metrostel heeft laten liggen. Een zwerver vindt de zak en gaat ermee aan de haal. Totaal overstuur belt Manni naar zijn vriendin Lola. Zij heeft slechts 20 minuten om het ontbrekende geld te voorschijn te toveren. Het meisje start een race tegen de klok om haar vriend van een gewisse dood te redden. Lola besluit naar haar vader te gaan, die bij een bank werkt.
Lola
Ms. Jäger
Mike
Doris
IcU
Intensieve, 1 uur en 10 minuten durende '90s Mtv videoclip. Zo kun je deze visuele trip het best omschrijven. Hoewel de film aan het einde qua kracht een beetje inlevert, is het een geslaagd experiment welke vlot en spannend blijft. Franka Potente ziet er niet alleen flitsend uit, maar zet ook nog aardig overtuigend haar personage neer. Daarnaast worden alle visuele methodes gebruikt om deze film vaart te geven en interessant te houden. Leuk experiment.
gauke
Mijn hooggespannen verwachtingen werden niet helemaal ingelost. Absoluut ontnuchterend, modern en energiek, vol visuele hoogstandjes, onvermoeibare verandering in stijlen, dit scenario gebaseerd op videogames en animatie, met feilloos passende muziek, maar ik merkte dat ik na verloop van tijd toch genoeg kreeg van al dat gerèn.
John Lee Hooker
Ik had er iets meer van verwacht, maar het is een leuke vlotte rollercoaster geworden waarin je drie ritjes achter elkaar mag maken. Tom Tykwer heeft me een tijd geleden erg weten te overtuigen met zijn 'Der Krieger und die Keiserin' en ook hier laat hij zijn originaliteit weer zien met een soepele cameravoering en een strakke montage. We zien hier drie verhalen over een vriend en vriendin die 100.000 frank nodig hebben, met elk een andere afloop. Achteraf kunnen we concluderen dat de kleine dingen in het leven een groot verschil kunnen maken voor de toekomst. De scène in het casino vond ik helaas een beetje zwak. Ik begreep niet waarom alles op nummer 20 werd ingezet (zeer voorspelbaar ook dat nummer 20 het juiste zal zijn) en ik vond het maar vreemd dat vrijwel alle werknemers haar zo achterdochtig aankeken terwijl een casino juist bedoeld is om te gokken. Ook de kassière reageerde nogal ongepast toen Lola haar chips wilde inwisselen.
Frisse productie.
schram101
Nee helaas, dit was absoluut niet wat ik er van verwachtte. Kitserig gedoe onder 80 minuten dezelfde muziek. De personages zijn irritant, dialogen nietszeggend. Toch zit er af en toe en best wel leuke wending aan het verhaal, echter wordt daar dan weer op zo'n irritante manier gevolg aan gegeven die dat moment dan weer teniet doet.
Brimmi
Frisse productie.
Ze zet in op 20 omdat dat getal een van de belangrijkste motieven in de film is. Zo heeft ze ook telkens 20 minuten (die ook daadwerkelijk als 20 minuten tellen in de film) om het geld bij elkaar te krijgen.
Dat het tweemaal het juiste getal is, is natuurlijk erg voorspelbaar. Maar het geeft wel de boodschap van de film over: willekeur (zo zien we ook dat een kleine verandering in hoe Lola mensen passeert hun hele verdere leven kan veranderen) De kans op 2x 20 is net zo groot als elke andere combinatie van de getallen.
De werknemers in het casino zijn natuurlijk achterdochtig omdat
1. ze er niet uitziet als een reguliere casinobezoeker
2. ze zich vreemd gedraagt en haast heeft
3. ze nogal hard door het casino loopt te blèren
4. ze opvallend veel geluk heeft (dus meteen verdenking van valsspelerij).
Insignificance
Bondig en energiek game-filmpje dat letterlijk en figuurlijk nauwelijks stilstaat. Waar het zo ongeveer over gaat, is al op te maken uit de citaten waarmee het opent. Wat volgt is een spetterende beeldencollage in meervoud met een denderende soundtrack eronder. Blits met verhalenderwijs ook wel wat leuke dingetjes en veranderingen in de diverse scenario's. Zo is de handel en wandel van Lola's vader de eerste keer best opvallend en die Und Dann fotootjes zijn erg geinig. Ook wel aardig hoe de animatie in de film verweven is via het TV toestel. Groots wordt het voor mij nergens, maar vervelen is er ook niet bij.
MatthijsGr00t
Zo, de film doet zeker de titel eer aan.. Run Lola Run. Wat een vlotte film zeg! Dat is misschien ook wel meteen het grootste pluspunt aan deze film. Het tempo zat er de gehele film goed in en daarom bleef het nog enigszins kijkbaar. Verder blijft er weinig over, het acteren vind ik vrij matig en het verhaal is natuurlijk erg simpel. De uitwerking is daarentegen dan wel weer leuk gedaan! Kortom is dit zo’n film die 80 minuten lekker wegkijkt en die je 80 minuten later weer bent vergeten. Prima tussendoortje, 2,5*!
Zandkuiken
Na al die jaren nog eens herbekeken en Lola Rennt blijft in mijn ogen toch wel erg tof. Net niet zo cool als dat de film zou kunnen zijn, want daarvoor mist Tykwer wat mij betreft een beetje audiovisuele bravoure. Vergelijk het met een film als Any Way The Wind Blows, waarin de grootstad-vibe ook een hoofdrol opeist, en dan valt deze prent toch wat lichter uit.
Voor mij dus geen meesterwerk, maar wel gewoon allemaal leuk. Het concept van de film zou er voor kunnen zorgen dat het boeltje al ergens bij de tweede run begint te slepen, maar dat gebeurt eigenlijk niet echt. Ook al mede dankzij het charisma van Potente en Bleibtreu.
Klein viertje.
NYSe
Het camerawerk en de adrenalinepompende soundtrack verhullen stiekem een heel dun verhaaltje. Maar maken ook dat dat niet zo heel erg is: daarentegen brengen zij ons in dezelfde gehaaste en zenuwslopende state of mind als Lola. En dat maakt Lola een heel klein expressionistisch kunststukje.
K. V.
Het is zeker een aanrader, met soms splitscreens (zie ook de reeks 24). Het geheel ziet er ook heel flitsend uit (het verveelt geen minuut), maar er is ook tijd voor rustige momenten.
Intothefreedom
Geweldige film. Voor mij visueel heel mooi gedaan, en het camerawerk is ook tof. Veel spanning en het acteerwerk is ook sterk.
bakplaat
Hele interessante film, blijft ook 1 van mijn favorieten.
Heerlijke snelheid, luchtigheid, maar ook interessante vraagstukken over de invloed van timing en de willekeurigheid van het leven. Juist met behulp van deze vraagstukken is het een hele leuke film geworden die zowel vermakelijk is als diepgang bevat.
De film is visueel erg sterk en het herkijken zeker waard!
Dreiecke
De film was echt een verrassing toen deze in 1998 uitkwam. Een fris concept en leuke hippe personages. Zo ook de beelden en de geweldige muziek.
'Wish' van Thomas D en Franka Potente is nog steeds een van mijn lievelingsnummers:), en overige nummers vind ik ook goed en origineel.
Tykwer legt meestal veel emotie en verlangen in zijn film, melancholisch bijna en dat voelt goed.
Hij doet niet zo maar iets, maar levert een fantasievol en verzorgd product af.
Het verhaal is erg leuk vormgegeven. Het leven kan vanaf het telefoontje 3 kanten opgaan en dat wordt dan helemaal uitgewerkt en uitgebeeld. Wat ik heel knap en verzorgd vind, is dat wanneer Lola tegen mensen opbotst er in de 3 uitwerkingen elke keer een ander levensverloop getoond wordt van die mensen.
De diverse relaties tussen mensen krijgen ook wat ruimte, tussen Lola en haar vader bijvoorbeeld.
Ik vind dit een erg goede film, voor nu 4*, misschien na herziening meer.
ichi the chiller
Goede duitse film over lola en haar vriendje die een aardig heftige dag beleven.Het verhaal wordt erg origineel uitgewerkt en wordt op een leuke manier verteld zodat je blijft kijken hoe het toch zal aflopen.De film is net een soort videoclip met goede electronische muziek en een hoog tempo en er worden een aantal verhaallijnen over dezelfde tijdspan verteld over 1 gebeurtenis en dit vond ik goed gevonden en maakt dat deze aardig boven het maaiveld uitsteekt. 4.5 ster von mir
nachtraafje
Lekker snelle film, met leuke achtergrondmuziek die het afmaakt! Van deze zouden er meer moeten zijn!
John Milton
Sommige films hebben een pulserende energie die af en toe bijna je tv scherm uit lijkt te komen. Go had dit bij bepaalde scènes en ook het geweldige Requiem for a Dream schoot regelmatig in een stroomversnelling van dynamiek en visuele flair. Lola Rennt is een zijn eentje nog energieker, dynamischer en drukker dan die twee films samen.
De jonge Duitse Lola (Franka Potente) wordt opgebeld door haar gestresste vriend Manni (Moritz Bleibtreu) dat hij 100.000 Mark van zijn criminele baas heeft kwijtgemaakt en dat als hij over 20 minuten niets beters weet hij de supermarkt gaat overvallen aangezien zijn baas hem doodmaakt als hij niet met het geld over de brug komt. Lola moet alles op alles zetten om dit te voorkomen. Een kleine verandering of hindernis in haar sprint kan verschillende uitkomsten bieden en grote gevolgen hebben voor de afloop van het verhaal.
Lola Rennt stond al 13 jaar op mijn watchlist, de lijst met films die ik nog moet kijken. Ik heb hem nooit vermeden maar hij draaide niet in mijn bioscoop, ik kwam hem daarna niet echt tegen in de winkels of mijn oog viel er in de videotheek niet op. Er is geen goede verklaring voor. Ik wilde hem kijken toen ik 18 was en heb hem nu gezien op mijn 31e, maar ik heb me 81 minuten enorm vermaakt en zelfs voor een deel weer die jonge filmliefhebber gevoeld. De film die Tykwer heeft afgeleverd voelt zelfs zoveel jaar na release nog steeds fris, origineel en vernieuwend. Hij speelt natuurlijk leentjebuur bij tig andere filmmakers zoals De Palma, maar weet toch een compleet eigen film af te leveren
Franka Potente is de absolute ster van deze film, niet alleen is ze vaker in beeld dan Bleibtreu maar wanneer ze in beeld is ze ook nog eens ècht in beeld: rennend op volle snelheid. Beide spelers leveren een prima acteerprestatie, al acteerde Bleibtreu in het indrukwekkende Das Experiment wat meer naturel. In de bijrollen zitten nog een aantal bekende Duitse gezichten die ook goed acte de présence geven.
Belangrijker echter dan Potente's indrukwekkende talent om te hollen, en wat duidelijker zijn stempel op het eindproduct heeft gedrukt, zijn drie zaken waar zij geen invloed op heeft gehad. In de eerste plaats moet het camerawerk genoemd worden. Lola is namelijk niet de enige die weinig stilstaat in deze film, we volgen haar als kijker op de voet, soms letterlijk. Gelukkig is er hierbij niet handheld camerawerk gekozen maar maakt cameraman Frank Griebe gebruik van crane en steadycam shots. Als Lola in volle vaart een trap op sprint gaat de camera mee, en zonder te schudden. Vervolgens zorgt een snelle montage er voor dat het geheel er nog dynamischer uit komt te zien. Er zitten meer dan 1500 shots in de film, die met name in het begin van de film elkaar snel opvolgen. Tykwer maakt van allerlei overgangen gebruik, tot en met animatie aan toe.
Filmmuziek is wat mij betreft een niet altijd op waarde geschat onderdeel van de filmbeleving. Je kunt iets nòg zo spannend of zielig maken, maar het komt een stuk minder intens over zonder de juiste muziek. Lola Rennt heeft met een pompende techno soundtrack (mede gecomponeerd door Tom Tykwer) absoluut de juiste soundtrack. Ook muziekliefhebbers die niets met dat muziekgenre hebben zullen moeten toegeven dat dit de onvermoeibare energie van Lola Rennt alleen maar ten goede komt.
Een minpuntje aan de film is dat de flitsende montage op enkele momenten net iets uit de bocht schiet waardoor het onprettig voor de ogen wordt om naar te kijken, en dat kan niet Tykwers bedoeling zijn geweest in die scène. Verder zal de herhaling die optreedt door de vertelstructuur met drie verschillende scenario's niet iedereen bevallen, al is er genoeg variatie om het voor de kijker interessant te houden. Dit zijn echter kleine smetjes op een verder zeer vermakelijke en originele film.
Lola Rennt is eigenlijk een film die ik iedereen aan zou kunnen raden. Het is een spectaculair stuk cinema dat bijna uit zijn voegen barst van de energie, zich niet direct met andere films laat vergelijken en bovendien een visuele traktatie is. Tykwer is momenteel bezig met Cloud Atlas die hij samen met de Wachowski's heeft gemaakt. Wie niet tot November wil wachten kan zich in de tussentijd (in elke geval eventjes) goed vermaken met Lola Rennt.
mister blonde
Ooit eens 10 minuten gezien en deze film een beetje opzij geschoven als drukke interessantdoenerij. Zo zie je maar dat je nooi af kunt gaan op zo'n korte en onvolledige indruk.
Het is vooral een vlotte film met veel leuke ideetjes over toeval. Het ging er niet helemaal in dat de kleine veranderingen, voor de grote verschillen in uitkomst zorgde. Lola Rennt moet het dan ook niet hebben van de geloofwaardigheid. Toch leverde het een frisse film op. Ook bijvoorbeeld de spuuglelijke animatiestukjes zorgde in elk geval voor de nodige afwisseling.
Mijn waardering voor Tykwer begint langzaam te groeien. Het is wel een regisseur die veel meer met vorm bezig is dan met geloofwaardigheid, goed uitgewerkte personages of emotionele binding. Een combinatie van vorm en gevoel (om het zo maar even samen te vatten), zou hem wat mij betreft echt kunnen onderscheiden. Hij doet 2x een poging daartoe tussen de verschillende versies door, maar het lukt hem net als in andere films niet echt.
Desalniettemin een interessante en onderhoudende stijloefening. 4 voorzichtige sterren.
BBarbie
Moe makende rollercoaster dankzij de glansrol van een bijzonder energieke en vastberaden Franka Potente. De film is al naar na 80 minuten afgelopen en dat is maar goed ook, want dit tempo houdt niemand vol.
tommykonijn
Lola Rennt puur en alleen gekeken omdat hij van één van de drie regisseurs is van Cloud Atlas, een film die behoorlijke indruk op me maakte. Dat was eigenlijk de aanleiding voor mij om nog een film van Tom Tykwer te kijken.
Dit is weer een bijzondere film. Erg origineel, niet iets wat ik ooit eerder heb gezien. De film gaat enorm snel, en dat is een pluspunt. Gezien de film er gebruik van maakt drie keer dezelfde situatie (met enkele verschillen) te weergeven, zou het erg vervelend zijn als de film bij elk verschil vreselijk lang ging stilstaan. De film ziet er visueel ook sterk uit. Automatisch ga je letten op de verschillen, en ben je benieuwd naar de afloop. De montage en camerawerk zijn erg goed gedaan. Ook hoe alles in elkaar over loopt wordt goed in beeld gebracht. En over het acteerwerk van Franka Potente en Moritz Bleibtreu ben ik ook best te spreken. Lijkt me voor Potente zware draaidagen te zijn geweest.
Wat ik enkel een beetje miste bij de film was een beetje meer spanning. Ik was gedurende de hele film benieuwd naar hoe het verder zou gaan en hoe het zou aflopen, maar ik had toch nergens echt het gevoel dat het écht spannend was. Dat vond ik een beetje jammer. De muziek draagt er zeker wel aan bij om dit effect toch meer te laten werken, maar het lukte niet helemaal. Ook zaten er een aantal vreemde scenes in: het luid brullen van Lola, en de al veelgenoemde scene in het Casino.
Al met al is dit toch wel een leuke, vlotte thriller. Enkele kleine minpuntjes, maar de film slaagt erin te blijven boeien. Het speelduur is dan ook zeer geschikt bij het verhaal. Geen geniale, maar wel absoluut interessante film.
Driello
Leuk uitgewerkt, simpel verhaal. Beetje vervelend om voor de derde keer sommige scenes voorbij te zien komen, zij het dan net even anders. Qua acteerwerk erg matig, en daar rust het dan wel niet op, maar het stoorde wel een beetje. Jammer van die casono-scene. Dat was echt een beetje teveel.
dreambrotherjb
Wat kan ik zeggen, dit is gewoon een goede film!
Eindelijk ook eens een spannende (actie) film van kwaliteit (en dat is niet altijd even simpel gebleken). Origineel idee en opbouw, kleine grapjes die ik pas bij de 2e kijkbeurt opmerkte, en dankuwel voor mij te doen kennismaken met de muziek van Charles Ives!
Deze hoort toch wel tot mijn favorieten in het genre.
Weertenaar
Hmmmm. Ik zag het visueel prachtige Heaven van Tykwer en verwachte dus wel iets. Maar Lola Rennt overtrof al mijn verwachtingen. In de negatieve zin van het woord welteverstaan. Deze prent is op zijn zachtst gezegd 'bijzonder'. Maar ook vervelend en onuitwisbaar tegelijk. Het plot is simpel, de dialoog weinig diepgaand en het acteerwerk onderhoudend. Toch staat de film me tegen. Waarom? Misschien dat Tykwer er zelf een antwoord op heeft.
Hannibal
Heerlijke vlotte film, waar het hoe en waarom totaal niet van belang is. Lola, een knappe meid met rood geverfd haar die de longen uit haar lijf rent om haar vriendje te redden, die ook nog Franka Potente heet... wat wil je nog meer.
Moritz Bleibtreu ken ik natuurlijk als ontsnappingsartiest uit Das Experiment, en in Les Femmes de l'Ombre speelt hij een overtuigende Nazi-bastard. Hier is zijn rol een stuk minder indrukwekkend, maar dat komt natuurlijk vooral omdat Franka de show volledig steelt.
Een film om vaker te zien, het lijkt dat er weinig gebeurt maar er gebeurt juist ontzettend veel.
Banjo
- 2032 berichten
Ik had het niet verwacht maar het is toch wel een toffe film!
gewoon geen gelul gewoon gaan film...
3 1/2 ster
RuudC
Ik ben dol op Duitse films en ben fan van Perfume en Cloud Atlas, dus hier zat ik gebakken. Dacht ik althans. Lola Rennt laat je in een wat vreemd verhaal storten, bij nauwelijks duidelijk is wat er gebeurt. Tot overmaat van ramp wordt het verhaaltje ook nog eens twee keer herhaald in een soort van alternatieve versie. Dit soort geintjes blijf ik altijd uitermate goedkoop vinden en in dit geval vrij averechts werken. Welk verhaal doet er nu eigenlijk toe? Geen idee wat ik hier nu mee moet.
Daarbij mag wel gezegd worden dat de film er verder sfeervol uitziet en dat de muziek er goed bij past (ook al vind ik het verder klereherrie). Nutteloos, maar grappig zijn de snelle flashforwards van de personen die letterlijk op het pad van Lola komen. Verder bestaat het vooral uit interessantdoenerij, waarbij de verschillen vrij minimaal zijn. Saaie boel, zelfs met tachtig minuten.
Marvinleeaday
Leuke film, met enkel keuze mogelijkheden hoe het allemaal had kunnen gaan.
Rowinos
Wat heeft deze film mij positief verrast, deze staat direct heel hoog in mijn lijst. Een grote achtbaan van tof knip en plakwerk wat bruist in originaliteit. Het verhaal op zich is niet heel spannend, maar de manier waarop dit verteld wordt, ondersteund door opbouwende snelle muziek, blijft mij tot de laatste seconde boeien. In het midden zit overigens wel een inkakmomentje, wat gelukkig snel wordt hersteld. Heel tof! 4,5*
John Milton
Eigenlijk ben ik best erg benieuwd wat de nieuwe generatie twintigers hiervan vindt, TornadoEF5 en Teejey. Proefje?
Geen recensies lezen, maar de film onbevangen kijken? Kost je 80 minuten. Ik wil graag weten in hoeverre een film als Lola Rennt voor jullie overeind blijft staan zonder nostalgische gevoelens voor muziek, poster etc.
Mocht je denken prima, niet maar boven scrollen en lezen. Maar als je andere dingen te doen hebt, fair enough.
(verwijderd)
Zeker weten het eerste. Zag door deze tag al wel de poster, regisseur en acteurs, maar heb nog nooit van iets of iemand gehoord. Morgen even kijken hoe ik deze zsm kan kijken.
Edit: 20'er.. Eerste keer dat ik het hoor en jezus wat voel ik me ineens oud. Net een paar daagjes 20 haha.

De beste moderne Duitstalige films, per genre, volgens MovieMeter

Cidade de Deus