Das Experiment (2001)

geregisseerd door
Oliver Hirschbiegelmet
Moritz Bleibtreu,
Oliver Stokowski en
Christian BerkelIn een onderzoekslaboratorium wordt een gevangenis gebouwd waarin 20 mannen worden geplaatst om gevangenen en bewakers te spelen. De gevangenen worden opgesloten en moeten een aantal regels opvolgen; de bewaarders moeten de orde handhaven zonder geweld te gebruiken. Iedereen is vrij om te stoppen wanneer ze willen, maar als ze dat doen, geven ze wel hun loon op. In het begin is de stemming tussen de twee groepen jolig en ontspannen. Maar langzaam aan ontstaat er ruzie, en gaan de bewakers over tot drastische straffen om hun overwicht te bewaren.
4,0
[permalink] geplaatst op 10 september 2011, 18:06 uurGeweldige duitse film.op Das leben der ander na de beste duitse film die ik heb gezien.
Mooie regie!
4,5
[permalink] geplaatst op 30 september 2011, 16:09 uurzeer mooie geslaagde film. Nooit eerder zo iets gezien.
De acteerprestaties zijn bijzonder goed en de film heeft mij geen seconde verveelt.
2,0
[permalink] geplaatst op 21 november 2011, 21:04 uurEen aardig concept, maar de film verzandt door diverse elementen al snel in een ongeloofwaardig schouwspel wat mij uiteindelijk iets over de helft definitief deed afhaken. Matig.
4,0
[permalink] geplaatst op 30 november 2011, 15:26 uurerg genoten van deze film ...Word erg goed neergezet hoe mensen kunnen veranderen met een beetje macht!!
3,5
[permalink] geplaatst op 30 november 2011, 21:42 uurEindelijk hebben ze hem eens op tv getoond en eens bekeken. Het is inderdaad een schokkende film, zeker als je weet dat het waar gebeurd is en dat het zich op zo'n korte tijd afspeelt. Geen happy filmpje, maar eentje die zeker eens het bekijken waard is.
4,0
[permalink] geplaatst op 2 december 2011, 22:06 uurIets beter dan de Amerikaanse remake, die overigens niet veel afwijkt van het origineel. Ik vond alleen de vete tussen Berus en Tarek nogal geforceerd, het is dat te professor het zei dat er spanningen tussen heb waren, want mij was dat niet opgevallen.
4,0
[permalink] geplaatst op 9 januari 2012, 16:32 uurSterke film met een fijn concept en een prima uitwerking.
Ik geef eerlijk toe dat ik wel van films met dit soort concepten houdt. Het is niet moeilijk te voorspellen dat het mis zal gaan, maar de vraag is hoe het mis gaat en wat de uiteindelijke gevolgen zullen zijn. Hirschbiegel heeft er in ieder geval een boeiende film van gemaakt en ook eentje die ik best geloofwaardig vind. Er zitten her en der wel een vergezocht punt in, maar nergens werd het geheel voor mij ongeloofwaardig.
Het acteren is ook een sterk punt van de film. In het zogenaamde spel krijgen de gevangen het op een gegeven moment steeds zwaarder, omdat de bewakers steeds harder en wreder worden en de gevangenen steeds erger aanpakken. De film is daardoor op sommige momenten ook erg rauw en hard en vooral de psychologische verandering van de mensen is boeiend om te zien. Daarnaast heeft de film op sommige momenten gewoon een erg beklemmend sfeertje, waardoor de film ook een behoorlijke spanningsboog kent.
Erg goede film dus, interessant concept, goede uitwerking en bij vlagen zelfs erg spannend.
4,0
[permalink] geplaatst op 2 februari 2012, 20:48 uurUitstekende film waarin een 20-tal mannen zich laat onderwerpen aan een psychologisch experiment over rolgedrag. Een origineel en uitermate boeiend uitgangspunt. Alhoewel het allemaal wel erg ver gaat, zijn de ontwikkelingen op zich wel geloofwaardig. Verder goed acteerwerk en een spannende finale. Het experiment is wellicht niet geslaagd, maar deze film wel.