• 9.374.065 stemmen

The Adventures of Robin Hood (1938)

Actie / Avontuur | 102 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Geregisseerd door: Michael Curtiz en William Keighley

Met onder meer: Errol Flynn, Olivia de Havilland en Basil Rathbone

Releasedatum: 21 november 1946

Plot The Adventures of Robin Hood

"Excitement... Danger... Suspense... as this classic adventure story sweeps across the screen!"

Sir Robin van Locksley is een nobelman die tot crimineel uitgeroepen wordt wanneer Prince John de troon probeert af te pakken van zijn afwezige broer. Hij vlucht naar het bos van Sherwood waar hij zijn Merry Men bij elkaar zoekt en zichzelf Robin Hood noemt. Hij begint te stelen van de rijken, om de buit vervolgens te verdelen onder de armen: de dorpsbewoners die grote sommen aan belasting moeten betalen aan de Sheriff van Nottingham. Ondertussen moet hij nog steeds de troon verdedigen, en zijn jeugdliefde Maid Marian voor zich winnen.

Robin Hood

King Richard the Lion-Heart

avatar van mister blonde

mister blonde

Theatertje schreef:
Mja, wat kan ik dan wél nog zeggen? Flynn acteert weer zoals hij altijd doet: de 'held', onverslaanbaar zoals altijd. Bah! Ik moet er niet van weten! Maar je hebt gelijk: het is niet omdat het misschien niet bestaan heeft dat er geen film over gemaakt mag worden. Anders zou er nooit zo'n prachtige films gemaakt zijn rond het Monster van Loch Ness. Lang leve Nessie

Zag je verder geen Robin Hood films? Alle acteurs die ooit een RH hebben gespeeld zette hem neer als held. Hij was onverslaanbaar dat vraagt de rol nu eenmaal; Robin Hood was (in de verhalen die nu nog over hem gaan dan) een held. Anders had Flynn zijn werk gewoon niet goed gedaan. Ik kan niet anders concluderen dat je of niets met Robin Hood hebt, of je gewoon een hekel hebt aan Flynn. Hij wordt namelijk algemeen beschouwd (iets waar JIJ juist waarde aan lijkt te hechten) als de beste Robin Hood. Maar wat is er nu precies zo rot aan zijn kop? Vind het geweldig om naar hem te kijken, net als deze film, die een beleving is.

avatar van Theatertje

Theatertje

Inderdaad, ik kan niet tegen Errol Flynn. Zijn kop kan ik niet uitstaan: in elke film waarin hij meespeelt heeft hij dezelfde voorgekauwde kop! Dit in tegenstelling tot een acteur als Johnny Depp, die er altijd anders uitziet in zijn films. Ik vind de Disney-versie ROBIN HOOD het beste, maar waarschijnlijk is dat puur jeugdsentiment

avatar van Wouters

Wouters

mister blonde schreef:
Wat maakt deze film tot een groot meesterwerk? Het is een mix van drie aspecten. De look van de film, de manier waarop het verhaal verteld wordt en de acteurs.

De look van de film is geweldig. Een van de eerste films in kleur als ik het goed heb en meteen al zo'n mooi gebruik van technicolor, wat ik sowieso in die oude films al heel charmant vind. De decors zijn prachtig, je hebt echt het idee dat je midden in een Engels bos loopt, of anders waan je je wel in een middeleeuws kasteel. Geweldig. Dat zelfde geldt voor de kostuums.

Helemaal waar, grappig is dat het Sherwood forrest (opgenomen in USA) werd bijgekleurd met verf(de bladeren werden bijgespoten) omdat het herfst was en de bladeren bruin/rood waren

De actiescènes zijn heel mooi en slim in beeld gebracht. Het zwaardvechten komt een beetje, tja, door veel gezwier en hoog boven het hoofd te slingeren ongeloofwaardig over, maar is tegelijk ontzettend leuk om naar te kijken. De pijlen die van de bogen afkomen worden heel slim gefilmd. Je ziet hem vertrekken en vervolgens in iemand zitten. Slim en overtuigend.

idd erg geloofwaardig en duidelijk dat de acteurs deze dagen en dagen gerepeteerd hebben. de Pijlen worden ook echt afgeschoten (door een echte schutter) en de stuntmannen krijgen ze ook echt in hun borst(ze droegen onder hun kledij een metalen plaat met daaronder een houten plaat). Geloof me dat die pijlen echt impact hadden, ze kregen dan ook extra betaald als ze een 'pijl namen

Verder zijn de acteurs van uitzonderlijke klasse.

Absoluut waar, de film is echt uitzonderlijk goed gecast en niemand had zijn rol beter kunnen spelen dan degene die hem had. Flynn met zijn schalkse blik die echt Robin Hood is in al zijn doen en laten. Daar kan die Costner nog een puntje aan zuigen. de Havilland charmant als ever (nog steeds bekend/beroemd omdat ze de eerste actrice was die wegging bij haar studio waar ze onder contract stond en 'freelance' ging. Het 'evil trio' is briljant.

Vrijdag gekeken en vandaag meteen nog eens en niks aan kracht ingeboet en nog steeds even leuk als de eerste keer. Dit is topvermaak. Een avonturenfilm zoals er helaas veels te weinig gemaakt zijn. Briljante score ook trouwens.

vrijdag was het een 4.5* nu verhoogd naar 5*

avatar van The One Ring

The One Ring

Heel entertainende film inderdaad. Ik heb er van genoten. Vooral het tempo was verbluffend. Er gebeurt zoveel, maar naar mijn gevoel duurde het maar een uurtje (het duurde er een anderhalf). Flynn is misschien niet eens zo'n fantastische acteur, maar heeft genoeg charisma om dat te compenseren. De schurken zijn eveneens geweldig. Rains is altijd briljant en Rathbone is heerlijk geniepig. Daarnaast spreekt de eenvoud van de film me wel aan. Nergens wordt echt moeilijk over gedaan en de toon wordt vooral constant luchtig gehouden. De Technicolor bracht me onwillekeurig in kerststemming; ik weet niet waarom. Het enige echte minpunt dat ik kan noemen is dat de acteurs niet in staat lijken te zijn om geloofwaardig hardop te lachen. Dat stoorde me nog al eens.

Wel moet ik toegeven, en sommigen zullen mij hier vast voor gek verklaren, dat ik de Disney-versie eigenlijk op zo'n beetje ieder vlak (behalve de kleurtjes) beter vond. Kwestie van smaak wellicht. Maar deze film staat er prima naast.

avatar van A.L.I.E.N

A.L.I.E.N

1 van de toppers uit de jaren 30.

avatar van Jessica.

Jessica.

Een super film. Ik houd sowieso van Robin Hood en daarom wilde ik deze film zien. En ik heb er geen spijt van want deze film kijkt gewoon lekker weg. Errol Flynn was echt super

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Een van de eerste kleurenfilms en dat is goed te merken: de kleuren spatten van het scherm af, niet te geloven. Het is echt een feestje om al die prachtige decors en kleurrijke kleren te zien. De actiescenes zien er overigens verbluffend goed uit en zouden zelfs tegenwoordig zeker niet misstaan!

avatar van lucdecoster

lucdecoster

Mooie en fantastische avonturenfilm met Errol Flynn. Tot mijn verbazing was ie in kleur voor zo'n oude film. Ik heb nog oude piratenfilms (zwart-wit) gezien met Errol Flynn toen ik nog kind was maar ik weet niet meer welke films dit waren.

Ik heb op een andere web-site gelezen dat deze film 2 miljoen dollar heeft gekost wat in die tijd zeer duur was.

avatar van Vascago

Vascago

Fantastische verfilming van het alombekende verhaal over de beruchte outlaw Robin. De sfeer en de sound van de film zijn fantastisch, net als het acteerwerk. Iedereen lijkt geknipt voor zijn of haar rol, met Flynn voorop die zijn rol als Robin echt fenomenaal neerzet.

Absoluut de beste verfilming die ik ken van het verhaal. Geweldig.

avatar van Derekbou

Derekbou

Sinds de verfilming door Disney jaren geleden heb ik geen Robin Hood film meer gezien. Moet zeggen dat deze klassieker me aangenaam verrast heeft. Voor een film uit 1938 ziet alles er erg verfrissend uit. Als iemand mij zou zeggen dat The Adventures of Robin Hood uit de jaren zestig komt zou ik het zo geloven. Hulde voor de mooie decors en knappe kostuums, die ervoor zorgen dat de kleuren van het scherm spatten. Het typisch Engelse acteerwerk is normaal gesproken niet echt voor mij weggelegd, maar heb me er hier nooit aan gestoord. Het past wel bij het jolige sfeertje. In ogenschouw nemend dat de film uit 1938 stamt is het acteerwerk kwalitatief ook wel sterk te noemen. Het is dat ridderverhalen a la Robin Hood niet bepaald mijn favoriete onderwerp zijn, anders had deze film nog wel een halve ster hoger kunnen scoren.

avatar van Spetie

Wat een heerlijke avonturenfilm is dit zeg!

Het verhaal is natuurlijk alom bekend en het voorspelbare eraan is jammer, maar verder heb ik ruim anderhalf uur naar een ontzettend vermakelijke film zitten kijken. Het tempo is lekker hoog, de decors en de setting erg mooi, wat een sterke sfeer oplevert en Erroll Flynn is haast gemaakt om Robin Hood te spelen. Wat een charisma en wat een leuke, haast jongensachtige uitstraling geeft hij Robin Hood mee.

De rest van de acteurs is ook prima gecast. Altijd leuk om Claude Rains weer eens te zien en ook Olivia de Havilland komt aardig uit de verf als Maid Marian. De actiescenes zien er degelijk uit en ook op dat gebied lijkt de film zijn tijd jaren vooruit. Een heerlijk tempo, soms wat knullig ogent, maar dat mag de pret niet drukken, daarbij ondersteund door prima muziek.

Erg leuke film dus, die ik na Mr Smith Goes to Washington tot nu toe het beste vind wat ik uit de jaren dertig gezien heb. Weinig verwacht vanavond en onverwacht erg veel gekregen dus!

avatar van Legan

Legan

The Adventures of Robin Hood ademt gewoon avontuur uit. Vooral Flynn is erg leuk bezig en hij krijgt alle ruimte om zich uit te leven; iets wat hij dan ook doet en met verve. Verder bevat het prachtige decors, kostuums en spatten de kleuren van het doek af.

Hoewel het verhaal redelijk oppervlakkig is en soms iets te kort door de bocht gaat, compenseren de personages en de vele actie en avontuur dit ruimschoots. Ook de humor, de ene keer slapstickachtig en de andere keer venijnig, werkt goed.

avatar van wgm50

wgm50

Theatertje schreef:

Dezelfde kop in elke film waarin hij meespeelt? Als je hem graag ziet is dat toch prima?

avatar van Noodless

Noodless

Merkwaardig, maar ik vond de Disney versie beter. Deze film is na al die jaren nog steeds het kijken waard, maar het sprak me op de één of andere manier niet zo meer aan. Misschien door het oude bekende verhaal of de actie of door de acteur Flynn.....niet dat het mij stoorde ...maar het boeide niet echt. Daarom een 6/10

avatar van MaartenJ

MaartenJ

Irriteerde mij mateloos aan Errol Flynn, met zijn neplach de hele film. Samen met de bonte pakjes zag het er allemaal niet zo goed uit, heeft de tand des tijds wmb niet doorstaan.Misschien leuk voor kinderen.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Hartstikke leuke avonturen film. Wat me het meest verbaaste was dat de film in kleur was. Dit moet dan zeker een van de eerste kleuren film zijn geweest. Het paste ook uitstekend in de film. Robin Hood met zijn typische groene pakje. Dat soort dingen waren allemaal weg geweest als de film in zwart-wit was natuurlijk.

Verder een prima film. Ik heb me erg vermaakt, mede dankzij de mooie decors en vooral dankzij het gigantische tempo. Verder is de sfeer ook goed. Errol Flynn acteert nou niet echt vreselijk goed, maar door zijn erg leuke uitstraling zet hij Robin Hood toch wel leuk neer.

Het verhaal is prima. Erg vlot vertelt, met veel humor en luchtigheid. Dat maakt The Adventures of Robin Hood onder andere zo leuk. Allemaal erg vrolijk. Verder is de rest van de cast ook oké. En kan ik als eindconclusie stellen, dat ik me gewoon hartstikke heb vermaakt met deze film.

avatar van Zinema

Klassieker met beetwonden.

Het is vooral de charismatische Flynn die deze gedateerde avonturenfilm over Robin Hood draagt. Er wordt wat afgeschmierd en het verhaal verloopt wel erg gemakkelijk, maar toch is het een onderhoudende zit. Het Technicolor is een waar feest voor het oog.

Redelijk.

simonvinkie schreef:

Dit moet dan zeker een van de eerste kleuren film zijn geweest.

Valt mee, dit was de eerste: klik. Zes jaar daarvoor alweer.

avatar van Justinw

Justinw

Uit de oude doos,

Maar dat zie je er niet vanaf. De kwaliteit en kleuren zijn werkelijk verbluffend. Als de film ui de 60-er jaren komt, had ik het geloofd.

Een van de eerste kleurenfilms, maar het ziet er ongekend mooi uit.

Dan de film zelf, het volgt het klassieke Robin Hood verhaaltje zoals ik hem ken. Met de ontmoeting van Little John etc. Maar omdat het alle gebeurtenissen wil vertellen zit er een weergaloos tempo in de film. De dialogen, gevechten gaan allemaal in een razend tempo. Dit verbergt de acteerfoutjes toch wel een beetje. Want dit was verre van vlekkeloos. Maar zoals de anderen hier al zeggen, Errol Flynn houdt zich prima staande door zijn uitstraling. De cast heeft er zichtbaar plezier in. En ik heb me ook prima vermaakt met deze film.

Een ruime 3.5* voor deze tijdloze film.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Als een pauw die trots al haar gekleurde veren toont. Ja, er wordt veel nadruk gelegd op de kleur, met felle rode mantels en groene maillots. Verder voldoet het aan alle eisen van een ouderwetse klassieker; een klaar-als-een-klontje-goed-en-kwaad-verhaal, een charmante held, onderdrukte zielige armen, rijke slechteriken met boze buldergelach, gevechten van één tegen honderd met pijlen die nooit opraken, een pure liefde (met klassenverschil uiteraard) en een nooit stoppend orkest. Ja, ik heb me flink vermaakt met deze klassieker, maar echt goed kan ik het niet noemen. Het is een mooi weergeven heldenverhaal, maar zoiets kan niet de tand des tijds doorstaan zonder 'm niet serieus te nemen. Leuke klassieker, daar hou ik het op.

avatar van Merk

Merk

Chevy wordt boos op me, als ik te weinig films kijk, dus ik heb deze klassieker meteen besteld via Bol.com.

Het is een mooie film die er heel goed uit ziet voor zo'n oude film. Heb genoten van de kleuren en van de praatjes en de stunts die Robin en zijn mannen uithaalden.

Ik ben een soort van opgegroeid met de Disney versie van Robin Hood en ik vond het wel leuk dat die film veel van deze heeft 'afgekeken'.

Ik vind het een ruime 3,5*

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Ik heb nooit een Robin Hood film gezien, het verhaal heeft me dan ook nooit getrokken.

Om te beginnen heb ik een hekel aan de tijd waarin Robin Hood zich afspeelt. Ook de kostuums vind ik helemaal niks. Tel daar het acteerwerk en de matige dialogen bij op en je raadt al dat deze film niet hoog gaat scoren.

Verder heb je nog de bij momenten vervelende, ernstig aanzwellende muziek, dat vind ik dus ook helemaal niks. Op zich ziet het er nog wel grappig uit voor een film uit 1938, maar ik heb er eigenlijk niks positiefs uit weten te destilleren. Ook de humor was van een ergerlijk niveau. Zwaarden die nogal wiebelen kunnen me dan weer een stuk minder schelen. Dat heeft wel zijn charmes. Maar Flynn die hier zo wordt geprezen, nee echt niet.

1*, meer kan ik er toch echt niet aan kwijt.

avatar van alfredh

alfredh

Binnen het genre en voor zijn tijd een knappe avonturenfilm.Maar het is allemaal zwart/wit en niks ambigue en laat je zo toch wat op je honger zitten.

Ik vraag me iets af: Waarom krijgen we eigenlijk de strop rond de nek van Robin Hood niet te zien? Mocht dat misschien niet van de toenmalige Production Code of is dat louter, plotgewijs, toeval?

avatar van Bobby Briggs

Bobby Briggs

beste robin hood film allertijden!

Slechtste Robin Hood poster aller tijden

Is trouwens niet de originele Amerikaanse, maar een Engelse re-issue uit de jaren '50.

Dit is de enige echte uit 1938:

Bedankt Brix!

Ik heb 'm geplaatst. Je mag een volgende keer ook zelf een correctie insturen hoor.

• 19677 berichten

Thanx, dat was een goede daad op de valreep van het oude jaar

Ik zal bij de eerstvolgende gelegenheid je advies opvolgen.

• 19677 berichten

Heeft iemand het de originele Robin Hood film eigenlijk wel eens gezien, waar dit een remake van is?

Misschien leuk om eens te zien hoeveel men geleend heeft van de versie uit 1922, met de durfal Douglas Fairbanks in de hoofdrol, die de stunts allemaal zélf aankon.

Aardig om te weten:

De acteur die in de versie uit 1922 de rol van Little John speelde, Alan Hale, herhaalde dat nog een keer in deze film.

avatar van stinissen

Brix schreef:

Aardig om te weten:

Ik moet hem nog zien maar ben geen fan van de stomme film.

• 19677 berichten

Dat kan ik wel begrijpen.

Maar ik kan me niet onttrekken aan de bewondering voor wat die vroege filmmakers en acteurs presteerden.

Dat was baanbrekend en heel vaak ook levensgevaarlijk.

Voor Fairbanks was niets te gek of te gewaagd.

Wel begrijpelijk dat men in latere jaren het gevaarlijke werk door stuntmannen liet opknappen.

avatar van stinissen

Daar ben ik helemaal mee eens en tuurlijk ken ik Fairbanks ook van zijn piratenfilms maar meer over documentaires over zijn leven.