Ladies in Lavender (2004)
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Charles Dance
Met onder meer: Judi Dench, Maggie Smith en Daniel Brühl
Gesproken taal: Duits, Engels, Frans en Pools
Releasedatum: 4 augustus 2005
Plot Ladies in Lavender
Ladies in Lavender vertelt het verhaal van twee ongetrouwde, oudere zussen Ursula en Janet Widdington (Judi Dench en Maggie Smith). Hun rustige leventje in het plaatsje Cornwall wordt in 1936 abrupt verstoord wanneer de onbekende Andrea Marowski (Daniel Brühl) na een bootongeluk gewond aanspoelt aan de kust van hun dorpje. Ze besluiten de knappe jonge Pools-Joodse violist in huis te nemen totdat hij weer sterk en gezond is. Al snel blijkt dat de charmante Andrea niet alleen welkom is in hun huis, maar ook in het hart van beide dames! Wanneer een Russische schilderes Cornwall bezoekt en ontdekt dat de aangespoelde jongen een zeer getalenteerde violist is, neemt ze gelijk stappen om zijn gave wereldkundig te maken. De zussen zijn doodsbang om 'hun waardevolle cadeau' weer kwijt te raken en doen er dan ook alles aan om 'hun Andrea' bij zich te houden....
Ursula
Adam Penruddocke
Barry
Olga
Diesel
Wat een prachtige plaatje.
Het straalt vakantie uit...
Bloompje
Heeft die Daniel Brühl geluk om met zo twee klasse dames te mogen acteren.
Oja, idd, een prachtige poster.
Trip Fontaine
Doet denken aan het verhaal van de Piano Man. Die kwam ook uit de zee opgedoken, als ik me goed herinner.
Drijntje
Heerlijke film. Zeer goed geacteerd, prachtige locaties, humoristisch en triest tegelijk. Anglofielen moeten deze film zeker zien, genieten.
montenegro
Uitmuntende vertolkingen van Judi Dench en Maggie Smith in deze gevoelige film over langvergeten dromen .
Met het opduiken van de jongeman (Andrea), de dames redden hem uit de zee na een storm, komen er gevoelens boven bij Ursula (Judi Dench) die ze niet begrijpt.
Ze wordt verliefd op Andrea, ondanks dat haar zuster haar waarschuwt voor het feit dat hij toch uit hun levens zal verdwijnen. Hoe Judi Dench gestalte geeft aan die verliefdheid als oudere dame, ontroerend om zien. Als Andrea de kans krijgt om een carriére uit te bouwen als violist ; vertrekt hij halsoverkop uit het dorpje zonder afscheid te nemen van de zusters. Daardoor breekt er iets bij Ursula.
Een film zoals ze er voor mij meerdere mogen maken, prachtige muziek en beelden van de kuststreek.
Te huur bij de videotheek, Catweasel!
catweasel
Prachtige film met de twee beste Britse actrices: Dame Judi Dench en Dame Maggie Smith.
Ik heb zelden een actrice zo goed zien spelen. Beide dames acteren zo geweldig overtuigend, net zoals de rest van de cast.
De muziek en de landschappen dragen de film naar een nog hoger niveau, wat deze film erg bijzonder maakt. Vooral de muziek is hemels, en zou absoluut een Oscar of een BAFTA gewonnen moeten hebben. De geweldige prestaties van mijn favoritie actrices maken het geheel tot een top-10 film. Ook Miriam Margolyes zet een geweldige prestatie neer als de huishoudster, die de dames soms weer met beide benen op de grond zet.
Naar mijn mening een van de beste films van de laatste tijd!
***** welverdiende sterren
catweasel
Ik heb de film nog eens gezien en vind het jammer dat je niet hoger dan 5* sterren kan geven. In mijn mening is dit de een van de beste films van de laatste jaren.
Vooral de manier waarop Charles Dance de harmonie tussen de twee zussen laat zien, gevolgd door de verstoring ervan, is meesterlijk. Het lijken net kleine kinderen verrast en verschrikt door een nieuwe ervaring in hun leven. De natuur is schitterend en de kostuums en decor's zijn prachtig.
Ode aan Judi Dench en Maggie Smith die wederom bewijzen geweldige actrice's te zijn. Vooral Judi Dench imponeert als de zeer gevoelige Ursula en Maggie Smith is indrukwekkend als de praktische en nuchtere Janet.
De magnifieke muziek zorgt voor de perfecte afwerking van een prachtig verhaal, tot leven gebracht door een geweldige cast.
Flexje
Potverdikkie, van 15-jarigen ben ik doorgaans reakties als 'vet goed!' of 'klote!' gewend. Dus toch de Einstein-generatie?
Norma
Wat betreft de positieve kritieken kan ik me daar helemaal bij aansluiten (mooie muziek, fantastisch acteerwerk) maar wat mij betreft toch ook een klein minpuntje, namelijk de entertainmentwaarde. Ik besef me heel goed dat dat iets persoonlijks is, maar er had van mij iets meer mogen gebeuren in deze film. (Misschien was dat dan ook wel weer ten koste gegaan van de emotie hoor, dat zou best kunnen) Daardoor is het nu een film die ik absoluut waardeer maar niet regelmatig weer uit de kast zal trekken om te herzien.
korykory
Ik ben hier als een blok voor gevallen. Waarschijnlijk is dat vooral te danken aan de geweldige acteerprestaties, met name van de twee doorgewinterde actrices in de hoofdrol.
Het tragische van het ouder worden is dat het lichaam gaat sukkelen en zijn aantrekkingskracht verliest, terwijl de geest gewoon hetzelfde blijft. Vooral Judi Dench weet dat prachtig tot uitdrukking te brengen, met de oplaaiende hartstocht van haar personage, en de spijt dat ze haar leven als oude vrijster heeft doorgebracht.
De sfeertekening van dat vissersdorpje in Cornwall is ook al zo mooi. Wie zich daardoor voelt aangesproken, moet beslist eens 'De klippen van Cornwall' lezen, een roman van de Engelse schrijver Philip Marsden. Ook dat speelt zich in zo'n dorpje af, en in diezelfde periode.
Barcel
Heel erg mooie film, zeg! Zeker dikke 4* voor hem
Mug
De film ging er met enige moeite in (verhaal-technisch, en Daniel Brühl die te veel lette op z'n viool-spel ipv acteer-spel). Ook de Christopher-Doyle-ik-gooi-er-even-10-seconden-slowmotion-in segmenten begonnen op een gegeven moment irritant te worden, onder het motto "ja, dat is experimenteel", iets wat niet past bij de film.
Maar goed, Judi Dench speelt weer uitstekend, maar het was vooral Miriam Margolyes als huishoudster Dorcas die de show stal.
Ik vond het geheel niet boeiend, en jammer van mis-cast Brühl. 3 sterren, voornamelijk te danken aan de Britse diva's.
TruCoLu
+: komisch, prachtig vioolmuziek, typisch Engelse dames en Engels grappen. Prachtige Engelse kust. Hervonden liefde, jonge liefde en jaloezie. Muziek en mooie jongeman beroert het hart (van vrouwen).
kort0235
Prachtige film met uitmuntende acteerprestaties van Judi Dench en Maggie Smith. De wisselwerking tussen die twee zusters is schitterend! Maar het gehele verhaal wordt rustig gebracht en is volkomen in balans. En wie wil er nu niet zo prachtig wonen als de dames in dat mooie Cornwall ? De muziek was inderdaad ook heel mooi, vooral het vioolconcert op het einde.
Deze Britse produktie is weer top en verdient een 4.5*
AardeWerk
Een dikke 4,5* , de film spreekt voor zich. Een mooi verhaal, een mooi decor, wonderlijke mooie viool muziek (Joshua bell) en prachtig acteerwerk - wat wil een mens nog meer ?!
Madecineman (moderator films)
Vond het tuttigheid ten top deze promotiefilm van de britse VVV. Tuttigheid in combinatie met zo'n mooie vrouw als Natasha McElhone (die veel te weinig opduikt in films) noem ik dus eeuwige zonde.
Verder vooral een ubersentimenteel verhaaltje over twee oude vrijsters die op een mooie ochtend na een flinke storm een mooi sappig manspersoon in hun achtertuintje aan het strand vinden. Het leidt in huize Widdington tot paniek, fikse ontregelingen en puberale verliefdheid alom. De meeste polen die zullen stranden kunnen behoorlijk asperges steken of zijn geen onverdienstelijke stucadoors maar uiteraard kan dit exemplaar uitzonderlijk prachtig viool spelen
En dat komt dan eigenlijk wel weer mooi uit want zijn muziek complementeert het sentiment meer dan perfect.
Geen onaardig acteerwerk van de beidde tantes en hun huishoudster de plaatjes zijn ook behoorlijk professioneel geschoten (alhoewel de stukjes aandachtvestigende slo-mo me behoorlijk de neus uitkwamen na 1,5 uur). Het maakt het allemaal nog enigzins het bekijken waard 2.5*
X__Liesjj
Mooie film, ik dacht eerst dat de film een tikkeltje saai was. Integendeel
Soms zaten er ook grappige stukjes in en de film is tenminste niet zo standaard. 3,5 sterren
AmazingPP
Prachtig drama, met twee acteer-kanonnen in de vorm van Dench en Smith. Smith laat ons weer eens zien hoe goed ze eigenlijk kan acteren, evenals Dench en beide dames zijn toch ook niet vies van een super-commercieel uitstapje, denk aan Potter en Bond. Mooi verhaal, nergens valse emoties, maar puur vakwerk komt van het scherm naar je toe! Een dikke 4 *.
tevelenco
Leuk en lekker luchtig dramafilmpje.
Met een leuk en ingetogen verhaal vol mooie en sfeervolle beelden.
En natuurlijk de prima akteerprestaties van de 2 oude dames Dench en Smith.
Waarbij ik het vooral leuk vond om te zien hoe de oude dames en dan met name Dench er alles aan doet om bij de jonge aangespoelde vreemdeling in de smaak te vallen.
Maar gaande weg de film krijgt ze onverwacht concurentie van de mooie jonge schilderes [Natasha Mcelhone].
Om te weten hoe dit af gaat lopen moet je de film zelf maar gaan bekijken..........
matthijs_013
Wat ongelofelijk zonde dat ze niets loslieten over Andrea's achtergrond. Waarom spoelde hij in hemelsnaam aan? Dit verpestte een groot gedeelte van de film.
Leland Palmer

Leviwosc
Zoals al meerderen hier hebben gezegd, twee grootse actrices samen; Dench en Smith, vormen in "Ladies in Lavender" een geweldig duo, die samen een goede prestatie neerzetten. Zij weten goed inhoud te geven aan het verhaal, waardoor de film niet gaat vervelen. Het verhaal is an sich nogal dun, maar dat verveelt mij geen enkel moment, ook de acteerprestaties van Daniel Brühl dragen bij aan het goede resultaat.
Wel vind ik het jammer dat de 'strijd' die de gezusters leveren om hun Andrea bij zich te houden een beetje passief wordt gevoerd. De kunstenares (Natascha McElhone) krijgt wel erg gemakkelijk greep op Andrea en wordt niet echt 'tegen gezeten' zoals de samenvatting van het verhaal ons wil doen geloven. Hier had naar mijn mening meer in kunnen zitten; uiteraard snap ik dat men zich wilde houden aan het korte verhaal van William J. Locke.
Tarkus
Mooie film met zeer sterke acteerprestaties van Maggie Smith, Judi Dench en Daniel Brühl.
Maar ik had toch iets meer verwacht van het verhaal, de trailer beloofd meer en dat zie je niet echt in de film.
Maar ik heb me toch niet verveeld met deze prent, die ook nog eens prachtige muziek bevat.
Kuck-x
Een film waar ik echt van genoten heb. Klasse-actrices en een mooie rol van Brühl. Ik vond het verhaal hier en daar aangrijpend en ontroerend.
De kunstenares krijgt wel erg gemakkelijk greep op Andrea en wordt niet echt 'tegen gezeten' [door de zussen]
Dat heeft er volgens mij mee te maken dat Ursula dreigt zichzelf belachelijk te maken met haar liefde voor de jongeman. Ze heeft het zelf in de gaten, houdt zich in en haar zus neemt haar tegen zichzelf in bescherming. Vandaar ook, volgens mij, dat de dames zich zo rap uit de voeten maken na het concert. Ik vond dat een mooie afronding.
lucdecoster
Toen ik de foto en de titel zag van de DVD dacht ik dat het om een typische vrouwenfilm zou gaan maar nu was ik toch echt ontroerd bij het einde van deze mooie film, prachtige muziek-scènes en een mooi, rustig verhaal over een talentvolle violist.
hkoster16
heb 2 en half gestemd. de film verdiend meer. het is een mooie en goede film. maar het is niet mijn smaak.

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime

Woman in Gold
Drama / Biografie, 2015

The Best Exotic Marigold Hotel
Komedie / Drama, 2011
broer of zus relatiestrandgardenschipbreukcornwall, englandviolinist