• 9.377.892 stemmen

Pluk van de Petteflet (2004)

Familie | 90 minuten

Genre: Familie

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Ben Sombogaart en Pieter van Rijn

Met onder meer: Janieck van de Polder, Suzanne Zuiderwijk en Arjan Ederveen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 17 november 2004

Plot Pluk van de Petteflet

Op een mooie dag komt een klein rood kraanwagentje onder de poort van de Petteflet doorrijden met aan het stuur een jongetje van een jaar of acht. Het is Pluk en hij is op zoek naar een huisje om in te wonen. Dollie de duif vertelt hem dat het torenkamertje bovenop de Petteflet leegstaat. In de Petteflet leert Pluk een aantal flatbewoners en hun problemen kennen. Zoals mevrouw Helderder met haar dochter Aagje, meneer Pen van het winkeltje onder in de flat en vader Stamper met zijn vijf zoontjes. Pluk ontdekt dat de Torteltuin vernietigd gaat worden, waardoor alle huisjes van de dieren ook zullen verdwijnen. Pluk bedenkt een plan om de Torteltuin te redden, maar lukt dit hem ook?

avatar van neo

neo

Moeders die dit boek aan hun kinderen keer op keer voorlezen zullen bijna nog meer genieten dan een kind zelf. Hoe kan je het verhaal van Schmidt en de tekeningen van Westerdorp omtoveren naar film? De opening is al briljant, met Westerdorp animatie die overgaat in Pluk (live action) rijdens in zijn takelwagen. De film weet door middel van gebruik van poppen en de iets wat te gelikte studio decors al een groot gedeelte voor elkaar te krijgen van de sfeer van het boek. Enorme leuke cast van Terpstra en een leuke Wouterse tot aan Owen Schumacher voor de stem van Zaza. Naast een uitstekende score van Merkies, zijn ook de korte liedjes perfect ingezet om iets meer diepte te geven. Uitstekende kinderfilm. 4 sterren

avatar van Hannibal

Hannibal

Leuke film met hele geinige personages. Ik heb best moeten lachen om Jack Wouterse met zijn stampertjes, en Arjan Ederveen was super, vooral in de rol van de 'kluizeLaar'.

M'n kinderen zijn inmiddels fan van Pluk.

Sympathieke film met een warme uitstraling.

Pluk is een jochie dat geheel zelfstandig is en in die zin leeft als een volwassene, maar verder natuurlijk wel gewoon een kind is. Ondanks zijn op papier miserabele omstandigheden (geen familie, 'dakloos') overal het beste van weet te maken en geniet van de kleine dingen en genoegen neemt met weinig. Daardoor houd hij zelfs veel tijd over om andere mensen en dieren te helpen.

De nadrukkelijke studio-uitstraling van de film doet soms wat afbreuk aan de sfeer. De flat ziet er fleurig uit door de vrolijke kleuren toch vind ik dat het decor er minder bordkarton achtig uit had mogen zien. Het huisje van Pluk bovenop de flat vind ik dan wel weer heel geslaagd.

Janieck van de Polder heeft een leuke uitstraling en is een overtuigende Pluk. De poppen zijn mooi gemaakt al vond ik dit fantasy element in het begin van de film wel even wennen.

Pluk van de Petteflet is geen hoogvlieger in het Bos Bros. oeuvre. De uitwerking is daarvoor wat te voor de hand liggend en mist echte verrassingen. De acteerprestaties zijn over het algemeen redelijk. Eigenlijk zijn alleen Pluk en Aagje mensen van vlees en bloed, de overige personages zijn typetjes die snel gaan vervelen.

Voor de allerkleinsten zal deze film wel zeer genietbaar zijn, daar ben ik van overtuigd. Voor die doelgroep is de film in eerste instantie natuurlijk ook gemaakt.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Tsja eigenlijk is het onmogelijk om dit Annie MG Schmidt=boek te verfilmen, maar het resultaat mag er toch wel zijn. De keuze voor het hoge Sesamstraat-gehalte (Pino als krullevaar en die decors) is denk ik ook wel goed, het maakt het lekker luchtig en niet zo pretentieus. Meneer Pen leek heel veel op de prof van Back to the Future trouwens, was wel grappig . 3,5*

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Net als het onlangs verschenen '' Erik, of het kleine insektenboek '' weet deze kinderboek-verfilming maar amper te overtuigen. Het budget is dramatisch laag en daarom worden de fantastische wezens ingevuld met lelijke poppen en houterige effecten. De sfeer van het boek wordt dan wel aardig benaderd, maar voor eenieder boven de twaalf levert het een weinig interessante film op. Het mist echt de finesse van waar een huidige kinderfilm aan moet voldoen om ook in de smaak te vallen bij de oudere kijker.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Het fantastisch vermakelijk en geweldige boek is verfilmd maar is wel heel erg dramatisch. De luchtige personages uit het boek zijn irritant gepresenteerd hier. Het acteerwerk is slecht vooral hoofdrol speler die Pluk speelde maar ook de Stampertjes en Aagje. Voor de rest hadden ze het beter op het boek moeten houden. 0,5.

avatar van rensie32

rensie32

IIk denk toch dat het voor mij over is met de kinderfilms. De animatiefilms weten me soms nog wel is te boeien, maar dit kan voor mij echt niet meer.

k kan alleen maar zeggen dat dit een slechte film was. De dieren met die irritante stemmen, het zéér slechte acteerspel etc. etc.

Waar het verhaal de film nog had kunnen redden, doen de bijrollen dit weer verpesten, zo over the top. Heb het boek niet gelezen, maar misschien komt dat er nog wel is van, aangezien het verhaal redelijk in elkaar stak.

Neemt natuurlijk niet weg dat dit ronduit een slechte film was, die maar 1 ster verdient.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Ik vond het een hele leuke, gezellige en kleurrijke kinderfilm. Op zich werd er wel eens afgeweken van het boek (ik was vroeger groot van het boek) maar dat stoorde mij eigenlijk niet zo. Het gaf me toch wel een behoorlijk Annie MG Schmidt gevoel er bij.

Heerlijk over de top en met zoveel mooie kleuren. Toen ik deze film met mijn dochtertje aan het kijken was vroeg ze of wij ook in de Pettenflet konden gaan wonen. Het spreekt dus echt wel tot de fantasie van kinderen.

avatar van Film Pegasus

Moeilijk om deze film te beoordelen. Vooral gezien om nostalgische redenen nadat ik zoals velen het boek ooit had gelezen. Maar dat was als kind en deze film richt zich dan ook op kinderen. De film kiest wel een jong publiek en enkel voor kinderen. Dit is niet echt een familiefilm, waardoor volwassenen niet veel zullen hebben met deze film. En hopelijk leest de huidige generatie het originele boek nog eens. Toch ben ik een beetje positief omdat het boek wel wat wordt gevolgd en de film er wel in slaagt om zich ook te profileren als kinderfilm. Leuke kleuren, plezante dieren en karakteristieke figuren.

Ik stem zelf maar 3*en, al laat ik het echte oordeel liever over aan het doelpubliek waar de film voor bestemd is.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Pluk, fantastisch boek en dan zo'n film. Pfft. Vast voor de kinderen bedoeld ja, maar met die pluche dieren kon ik er niet naar kijken. Verder irritant acteren en lelijk gefilmd. 0,5*.

avatar van imagic

imagic

altijd leuk om recenties te lezen bij films. Jammer dat KINDEREN hier geen recenties geven maar alleen volwassenen die zich gedragen als kinderen ( een hoop dan ) Als een film gemaakt word voor kinderen bekijk hem dan ook uit die optiek en ga niet lopen mekkeren over slecht geacteerd en vervelende stemmetjes. 9 van de 10 kinderen vind deze film namelijk wel leuk. Die van mij ook. Als je dan per se een film wil zien waarin goed geacteerd word ga dan niet naar kinderfilms kijken, want als die goed geacteerd worden is er voor de kinderen namelijk niks meer aan !

Ik zal hem 5 sterren geven om een beetje te compenseren met domme berichten als die van mjk87

avatar van sumitta

sumitta

Prima film, gezien het vermoedelijk lage budget. Wel lijkt me, als je het boek niet zou kennen, er bijna geen touw aan vast te knopen. Ik heb mijn zoontje van vijf dit boek twee keer voorgelezen. We keken nu voor het eerst de film en dat was een feest van herkenning. De takelwagen, kluizelaar, stampertjes, Zaza de kakkerlak, Langhors het paard en de heen en weerwolf waren van die momenten. De vogels (Dollie, Karel en de krullevaar) waren iets minder geslaagd. Het geheel keek weg als een lange aflevering van Sesamstraat. Pluspuntjes waren de vormgeving van de kleurrijke flat, de kostuums en kapsels en de verschijning van Jack Wouterse als de patat bakkende Vader Stampertje. Minpuntjes vond ik niet zozeer het acteerwerk (al waren Erica Terpstra als burgemeester en Paul Hoes als parkarchitect niet echt goed gecast), maar wel de liedjes die niet zo goed uit de verf kwamen en het feit dat het script (flink aangepast t.o.v. het boek) naar het einde toe toch afgeraffeld werd en samenhing van onsamenhangendheid.