Genre: Drama / Thriller
Met onder meer: Moritz Bleibtreu, Oliver Stokowski en Christian Berkel
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 6 juni 2002
Plot Das Experiment
"You are invited to participate"
In een onderzoekslaboratorium wordt een gevangenis gebouwd waarin 20 mannen worden geplaatst om gevangenen en bewakers te spelen. De gevangenen worden opgesloten en moeten een aantal regels opvolgen; de bewaarders moeten de orde handhaven zonder geweld te gebruiken. Iedereen is vrij om te stoppen wanneer ze willen, maar als ze dat doen, geven ze wel hun loon op. In het begin is de stemming tussen de twee groepen jolig en ontspannen. Maar langzaam aan ontstaat er ruzie, en gaan de bewakers over tot drastische straffen om hun overwicht te bewaren.
Tarek Fahd, Häftling Nr. 77
Häftling Nr. 21
Häftling Nr. 15
Häftling Nr. 74
JDSsmetje
Das Experiment, uitgegroeid tot een commercieel succes en dat lijkt mij volkomen begrijpelijk aangezien de regisseur volledig op veilig speelt en ook maar op geen enkel moment enig risico neemt met zijn uitwerking. Ik hoorde hier ook al zeggen dat de film speciaal lijkt en dat is hij allesbehalve. Net op dat vlak wenste ik meer, want het concept is in principe gestolen (niet fout interpreteren aub) en dat dan juist verfilmd wordt zonder enige emotie (verschilt van persoon tot persoon uiteraard) vind ik heel jammer. Het ergste van al is dan nog dat dit uitmond in een actiefilm met onbegrijpelijke muziekkeuze aangezien dat het psychologische aspect, en ook het moraal volledig uit het oog verliest, plus de extra toets op het einde van de film wat de emotie en het moraal alleen maar zou mogen versterken en naar mijn mening heel belangrijk is, uiteindelijk wel aanwezig is maar door het einde alleen maar een gevoel van valsheid oplevert. Verder langs geen kanten geloofwaardig uitgewerkt en jammer genoeg zou een film met zo'n concept het van een ijzersterke uitwerking moeten hebben en dat heeft 'Das Experiment' langs geen kanten. Nog een onnozelheid is dat het hele verhaal constant onderbroken door de vrouw van nr. 77, wat uiteraard langs geen kanten boeit.
Nomak
Ik zit na het kijken van deze film echt met een dubbel gevoel.
Das Experiment heeft een erg sterk en interessant verhaal, en er wordt ook sterk geacteerd. Genoeg pluspunten om er een voldoende aan kwijt te kunnen. Helaas heb ik teveel negatieve kritiek om er een echt hoge score tegenaan te gooien.
Het kan best zijn dat dit is gebaseerd op waargebeurde feiten, maar hou het dan ook geloofwaardig in plaats van er een dolle actiefilm van te maken.
Een sterk punt van Das Experiment is de beklemmende sfeer, maar daar blijft op het einde totaal niets meer van over. En dat is erg jammer natuurlijk. Men gaat zelfs over tot moord en verkrachting. Het zijn toch normale mensen die puur voor het geld deelnemen aan dit experiment? Jammer dat de regisseur dan het laatste halfuur zo overdrijft. Toen was ik dan ook aan het wachten op de aftiteling, want erg veel kon het me toen niet meer boeien. Dan loopt er ook nog zo een vrouw bij wiens rol helemaal overbodig is.
Maar goed, het idee is interessant, maar de uitwerking is niet sterk genoeg.
Vergeet niet dat deze mensen maar enkele dagen bij mekaar hebben doorgebracht. Dat veel mensen veranderen als ze een zekere vorm van macht hebben, dat staat vast. Maar dat de situatie zo snel en op zo een agressieve manier totaal uit de hand kan lopen kan er bij mij niet in. De deelnemers verliezen na twee dagen alle normen van fatsoen en alle besef van realiteit. Als het experiment enkele maanden of langer zou duren, dan zou het al wat geloofwaardiger zijn. Enkele dagen is gewoon te kort. Als deelnemer (zowel de bewakers als de gevangenen) ga je toch niet vergeten dat dat hele experiment eigenlijk maar gewoon een spel is en dat het echte leven na 2 weken gewoon weer verder gaat.
Nu kan het echte experiment waar deze film op gebaseerd is ook wel na enkele dagen uit de hand zijn gelopen, maar dat wil natuurlijk niets zeggen. Ik ben ervan overtuigd dat als men dit experiment op deze manier 100 keer probeert, dat het dan zeker 99 keer op een fatsoenlijke en beschaafde manier verloopt. Gewoon omdat de tijd veel te kort is. Normale mensen veranderen in enkele dagen niet in verwilderde beesten.
killerfreak
ik sluit me een beetje aan bij de mening van nomak. Maar het 'van lachen -> serieuze ernst' van mensen wordt op zich wel schitterend gedaan/in beeld gebracht. Al is het laatste stukje idd een beetje overdreven qua verhaal. Toch 3.5* voor deze beklijvende thriller
JDSsmetje
Jammer dat het doel van deze film de kijker vermaak bezorgen is en dat lijkt mij verkeerd met zo'n concept.
riesma
Deze film heeft even een paar dagen moeten bezinken, maar dan is de conclusie toch als bij alle andere: nog een keer zien! Ik heb al eens onderzoek gedaan naar psychologische experimenten, onder andere 'The Milgram Experiment', en kwam daarmee ook Das Experiment tegen. Een aantal stukjes had ik al gezien, nu voor het eerst de volledige film.
Indrukwekkend en verbazingwekkend. Beslissingen die genomen worden komen zo realistisch over, ondanks dat ik, en met mij waarschijnlijk vele andere, totaal anders gereageerd zou hebben. Het is gewoonweg eng om te zien waar de mens toe in staat is, vooral als hij overtuigd is van zijn eigen logica. Het gevangennemen van de onderzoekers gaf daarom rillingen over mijn ruggegraat. Geobsedeerd door macht en zelfs een godcomplex, draaien een aantal bewakers volledig door. Hoe de 'gevangenen' daarop reageren is bijna dierlijk instinctief te noemen.
Het wordt met deze film weer duidelijk hoe veel wij zelf nog steeds wilde dieren zijn, met niemand om ons te temmen behalve wijzelf, als we onszelf niet verliezen.
powerman
Een zeer goede film en met name wanneer je houdt van films met psychologische karaktereigenschappen van de mens. Neem bijvoorbeeld de film uit het boek "Lord of the flies" of de "Wave".
De film gaat dus over een experiment waarin de proefpersonen verschillende rollen moeten gaan spelen. De ene groep vervult de rol van de bewakers en de andere de gevangenen.
Ik vond het filmwerk gekozen omdat de verschillende karakters zo zeer goed duidelijk werden. Een soort Big Brother maar dan bij een experiment dat waargebeurd is. Een aanrader
Millia
Uitermate goede film, met helaas ook wat minpuntjes. Ten eerste is het psychologisch ontzettend goed uitgedacht. Dit soort films zetten mensen tot nadenken: hoever men kan gaan wanneer ze een bepaalde macht bezitten. Hier wordt dan wel veel geroepen over onzin, de dagen zijn te kort, allemaal ongeloofwaardig, maar op mij komt het behoorlijk realistisch over. Kijk maar in het dagelijks leven, genoeg mensen die al veranderen na één dag op hogere functie etc. Juist het idee dat zoiets mogelijk is maakt de film zo interessant.
Het laatste half uur is alleen een ontzettend grote afknapper, gewoonweg te stom voor woorden. Ontzettend overdreven en dat maakt hem gewoon minder dan wanneer ze het einde net zo realistisch hadden gemaakt als de rest van de film. *3,5
J1981W
Voor mij echt een topper deze. Lees hier veel kritiek over dat de film niet realistisch zou zijn, dit klopt wel een beetje, mensen verliezen alleen uit het oog dat dit een film is. Waarom moet een film altijd volledig realistisch zijn? Overigens ben ik het niet eens helemaal met deze kritieken eens, al is de film af en toe wel over de top. Ik heb in ieder geval de hele tijd op het puntje van mijn stoel gezeten. Erg beklemmend en zeer spannend! Voor mij daarom echt 4,5 dikke sterren!
Omdat ze dat hier pretenderen. Ze doen nota bene alsof het een wetenschappelijk experiment is inclusief oorzaak-gevolg relaties...
louisvf
Uim waarom doe je alsof dit niet realistisch is? Heb je daar een uitleg voor? De film is namelijk gebasseerd op een boek! En dit boek is gebasseerd op waargebeurde feiten, enkel naar het einde toe (geeft de regie ook toe) is het gewoon puur film/vermaak en niets mis mee, dit doen ze zo vaak! Het enige (naar mijn weten) grote verschil tussen realiteit en film is dat in de film het experiment gewoon langer doorloopt, om daarom te zeggen dat het een onrealistisch is, is volkomen belachelijk. Daarom ook te zeggen dat de mensen achter deze film een stuk pretentie hebben en liegen lijkt mij ver gezocht! (Het is trouwens ook één van die films dat vaak door scholen word uitgekozen!)
Dacht ook dat er een Amerikaanse remake was of ging komen...!?
Ramon K
We hebben hier al eens over gediscussieerd. Misschien kun je 't even opzoeken. Experiment zo getoond als in de film is ook alles behalve waargebeurd. Ik meen zelfs nog een artikel geplaatst te hebben.
louisvf
Zal ik dan maar eens checken.
Weet er namelijk ook niet zoveel over, maar een verantwoording is wel zeker gepast!
merijn82
- 1931 berichten
Niet veel bijzonders hoor deze film. Snap nooit zo goed dat wanneer er in een film een thema over macht en misbruik centraal staat er ineens hoog gestemd zou moeten worden. Heb ik bijvoorbeeld bij een film als Salo ook nooit begrepen van (sommige) hoogstemmers. Natuurlijk is het interessant om zoiets in een film aan de orde te stellen, maar er wordt naar mijn mening dan vaak net gedaan of het om die reden ineens een meesterwerk betreft ofzo..
Maar goed, Das Experiment. Ik heb nog even teruggebladerd hier en ik vind het ook te kort door de bocht door te stellen dat zoiets nooit op deze manier zou kunnen gebeuren. Daarvoor zou ik het eerst zelf mee moeten maken. Verder hangt dat ook nogal sterk af van de gekozen mensen voor dit experiment. Ik vond de ongeloofwaardigheid nog wel meevallen, alleen gaat het in het laatste gedeelte natuurlijk wat ver allemaal.
Het grootste punt van ergernis zat hem bij mij toch bij die vrouw die de hele tijd maar in het verhaal verworven moest worden. Totaal niet interessant, raakte kant nog wal. Ook de muziek vond ik maar niks.
Verder een interessant thema, aardig acteerwerk en camerawerk.
Ik hou het op 3*
louisvf
Verder een interessant thema, aardig acteerwerk en camerawerk.
Ik hou het op 3*
Was die vrouw niet het enige wat hij nog had buiten het experiment? Die vrouw is daarom dan toch wel belangrijk!?
Dardan
Een erg indrukwekkende maar ook ietwat overdreven film. Op zich wordt het verhaal (dat maar deels reëel plaats gevonden heeft) erg sterk gebracht. De acteurs zijn stuk voor stuk ook erg goed, toch vond ik het op het einde nét iet wat teveel van het goede. Nr. 77 vond ik een erg irritant personage, evenals de blonde cipier die 'stonk' en waar de stoppen bij doorsloegen naar het einde toe.
Voor mij is dit een film die het vooral moet hebben van het erg goede thema, in combinatie met de erg indrukwekkende beelden.
Djaxx
Vond het echt wel een leuke film. Laatste half uur was idd wel wat overdreven maar toch wel leuk. Het allerlaatste stukje was wel cliché, koppeltje op het strand. Toch zeker 4 sterren waard.
pumpking
Ondanks het sterke acteerwerk en het goede plot, vind ik het zo'n stom decor en stom sfeertje voor een film, helemaal niets aan.
Ook dat duits kan ik niet echt hebben maar daarop staat of valt mijn stem niet natuurlijk.
Ik heb er ook sterk mijn twijfels over dat zo'n dingen in het echt gebeurd zijn, je houd toch altijd in je achterhoofd dat het een experiment is en dat het niet echt is?
Dat wanneer mensen macht krijgen er soms rare dingen gebeuren wist ik al, maar wanneer die Berus de wetenschapster opsloot en ze haar moest uitkleden vond ik echt een lachertje.
(verwijderd)
En of dit echt gebeurt! In Frankrijk is er momenteel een variant op de proef van Milgram in de vorm van een documentaire onder het mom van een TV-quiz. 80% van de deelnemers geeft zijn medemens het dodelijke voltage. Macht en ethiek, de mens is een zeer bedenkelijk wezen.
chevy93
Das Experiment is opzich een hele interessante film, maar aan de andere kant...
De film begint redelijk goed door heel veel vragen op te roepen en een interessante setting te introduceren. Je bent toch benieuwd wat er gaat gebeuren. Helaas was die 'honger' naar meer al voor het einde weg. De film is te voorspelbaar en er zijn te veel slappe stukken.
Neem bv. het feit dat de leider van het onderzoek (wat het onderzoek van zijn leven zou zijn) even een dagje weg gaat
. Bovendien denk ik niet dat men een medemens zal vermoord, zeker aangezien het een experiment is en geen realiteit. Ondanks dat macht corrumpeert. Hier kan ik niet over oordelen, maar het lijkt me stug.
Ook de scènes met die vrouw van nr. 77. Had niet nodig geweest. Sterker nog, het verpest de hele sfeer van de gevangenis.
De film is op feiten berust, maar de film gaat wel erg ver door. Er wordt een eigen draai aan de film gegeven en dat had Hirschbiegel beter niet gedaan. Hij had het verhaal gewoon realistisch moeten houden en zoals het in het echt geëindigt is, vind ik een veel beter einde. Ook zou er dan niet zo'n ongelofelijk slap einde geweest zijn.
Dat waren de minpunten, er waren natuurlijk ook pluspunten. De dialogen, de karakterontwikkelingen en vooral de strijd tussen gevangenen en bewakers was erg boeiend. Hoe iedereen langzaam breekt. Dat heeft Hirschbiegel wel mooi gebracht. Een ander pluspunt is dat de film nergens verveeld, ik heb nergens gedacht van: "Wanneer komt er nou een einde aan?"
Ik heb me wel vermaakt, maar vond het niks speciaals. De pluspunten wegen niet echt veel op tegen de minpunten.
Gewoon een voldoende: 3,0*
Qar
Een film waar heel veel potentie in zat en die me ook vanaf het begin wel erg boeide. De sfeer die in het begin van de film wordt neergezet is erg sterk en je voelt ook langzaam de machtslust komen bij de bewakers.
Helaas wordt dit abrupt beeindigt in het laatste half uur, daar waar het begin interessant is wordt de film aan het einde bijzonder ongeloofwaardig.
Dat de bewakers steeds verder gaan om de orde te handhaven vind ik prima, maar bij zo'n experiment gaan ze echt niet zo ver om iemand te vermoorden. Het was toch bij hen ook al lang doorgedrongen dat het experiment eigenlijk voorbij was en dat ze hun geld toch niet zouden krijgen. Dat ze even een 'uitglijder' maken en iemand een klap geven, dat kan nog. Maar om nou zo enorm door te slaan en zelfs de mensen die het experiment uitvoeren er bij opsluiten vind ik wel heel erg overdreven.
Jammer, typisch een geval van: daar had meer in gezeten.
yeyo
Het Stanford Experiment, een bijzonder interessante gebeurtenis, leek volgens regisseur Oliver Hirschbiegel helaas net niet interessant genoeg om een integere film over te maken. In plaats daarvan koos hij voor de aanpak om er er een serieuze schep bovenop te doen en elk psychologisch aspect te vervangen door flitsende actiescènes. Want laat dit geen illusie zijn: ook al is Das Experiment van Duitse makelij, de film voelt Amerikaanser aan dan de gemiddelde Hollywood film: dit is zo een film waar we verondersteld worden te geloven dat psychologen voortdurend in labojassen rondlopen en de luchtmacht om één of andere reden geïnteresseerd is in kleinschalige psychologische experimenten van een universiteit.
De Duitse adonis Moritz Bleibtreu speelt een journalist die undercover gaat in een experiment, waar jonge mannen zoals hijzelf worden onderverdeeld in bewakers en gevangenen. Op zich geen slechte opzet, maar alle subtiliteit wordt redelijk snel overboord gesmeten als de bewakers na nog geen twee dagen tijd in sadistische, machtsgeile monsters veranderen. Dit zootje nozems staat onder de leiding van een onbeschrijfelijk laffe, ijdele slechterik met gestapo allures. Men probeert op een hopeloze manier dit personage bij de kijker zo gehaat mogelijk te maken, door o.a. toe te voegen dat hij homofiele neigingen heeft en een wel zeer uitgesproken lijfgeur. Alsof dat zijn personage nog onmenselijker zou moeten maken. Het enige effect wat deze totale zwart-wit verhoudingen veroorzaken, is dat het psychologisch aspect van de film totaal in de mist gaat. In plaats van aan te tonen dat mensen slecht omgaan met teveel macht, probeert Das Experiment enkel aan te tonen dat je mensen zonder al te veel moeite in de categorieën 'goed' en 'slecht' kunt onderverdelen.
Naar het einde toe ontaardt Das Experiment in een complete over the top aaneenschakeling van martelingen, verkachtingen en andere zaken die nooit plaats vonden in het Stanford Experiment. De film staat dan nog eens bol van de onlogischheden: om het plotgewijs allemaal een beetje boeiend te houden, weigeren de psychiaters op een gegeven moment een gevangene met het experiment te laten stoppen. Ook zeer raar is dat de bewakers gewoon 's nachts naar huis mogen gaan. Je zou denken dat zo een dagelijkse terugkeer naar de werkelijkheid wel voor wat realiteitszin zou zorgen en hun sadisme zou ontkrachten. Want het blijven al bij al gewone mannen die bovendien nog eens grondig gescreend zijn ook.
Maar het vreselijkste aan deze film is zonder twijfel de subplot. Hierin zien we hoe één of ander wicht op haar eentje wat zit te smachten naar het hoofdpersonage, waar ze in het begin van de film een one night stand mee had. Een belachelijke poging om alsnog een (heteroseksuele) romance in dit verhaal te krijgen. Het lijkt even alsof ze nog een essentiële bijdrage zal hebben in de ontknoping, maar ook dat gebeurt niet. Want zelfs als simpel actievermaak is Das Experiment zeer knullig gemaakt.
diaantje85
Super Top film! Boeiend om te zien hoe snel mensen door kunnen draaien, spannend en mooi gemaakt.
surgeon8
Duidelijke illustratie van de menselijke aard wanneer het op macht aankomt. De feiten zijn griezilig waar.
yeyo
De feiten zijn griezilig waar.
Eerder flauw verzonnen.
barns
Het uitganspunt was mooi, maar de uitwerking ervan erg flauw en over-the-top.
AGE-411
Eerder flauw verzonnen.
U vind het nazisme verzonnen?
yeyo
Ik denk dat surgeon8 eerder doelde op het Stanford Experiment.
Daarnaast, waarom zou je elke film over machtsmisbruik aan het nazisme moeten koppelen? Als dit geen Duitstalige film was, had je die link waarschijnlijk nooit gelegd.

Lilja 4-ever

Kongen av Bastøy
Drama, 2010

Die Fetten Jahre Sind Vorbei
Drama, 2004
gevangenisverkrachtingjournalistauthoritygevangeneexperimentblackboxscientific study aggressiontest person imprisonmentasielprison cellmanipulationmartelengeweldhumiliation