• 9.375.149 stemmen

Geregisseerd door: Stanley Donen

Met onder meer: Cary Grant, Audrey Hepburn en Walter Matthau

Gesproken taal: Engels, Frans, Duits en Italiaans

Plot Charade

"Is anyone really who they seem to be?"

Regina Lamperts plan om van haar man te scheiden valt op een drastische manier in duigen: hij blijkt vermoord te zijn na het stelen van een enorme hoeveelheid geld. Kort na zijn dood ontmoet Regina een mysterieuze man, bekend onder diverse namen, die geïnteresseerd is in het fortuin van wijlen haar echtgenoot, net als zijn voormalige trawanten, een stel schurken. Deze verdenken Regina ervan het geld in haar bezit te hebben. Als deze één voor één onder geheimzinnige omstandigheden het loodje leggen, is het mysterie compleet.

Peter Joshua

Edouard Grandpierre

Jean-Louis Gaudel

avatar van mister blonde

mister blonde

Wat een lauwe reacties en weinig stemmen, voor deze geweldige klassieker. De film is een combinatie tussen een (goede) James Bond film, His Girl Friday (de humor) en een goede Hitchcock (North by Northwest vooral).

De plot zit steengoed in elkaar. De vele plotwendingen zijn vooral komisch, maar het verhaal is echt ontzettend sterk gebracht. Hierdoor vliegen de twee uur voorbij. De humor is leuk, de dialogen gevat en de acteurs op hun plek (mooi duo- Grant en Hepburn). Een van de beste films in zijn soort. 4,5 sterren.

avatar van Tenshinhan

Tenshinhan

Goede film, die een beetje James Bondachtig aanvoelt. Grant en Hepburn zijn een geweldig duo en de secundaire acteurs zijn ook erg goed. Op het einde werd die ook erg spannend.

4 sterren, tot dat ik hem weer eens kijk.

thunderball

Echt een klasse film zoals ze niet meer gemaakt worden, met twee sympathieke steracteurs in de hoofdrol.

Grant ziet er wel stukken ouder uit als in zijn andere klassiekers (hij maakte zich destijds dan ook zorgen of het publiek het wel zou pikken dat hij met Heburn een filmpaar zou vormen), maar is zo als gewoonlijk weer goed opdreef en Audrey is een genot om naar te kijken.

De muziek van Manchini is om van te watertanden en geeft de film extra spanning en wanneer je het deuntje eenmaal gehoord hebt is het nog nauwelijks uit je hoofd te krijgen (ik heb het er in iedergeval al een jaar of 25 niet meer uitgekregen!)!

4,5 ster!

thunderball schreef:

En terecht, want ze passen ook helemaal niet bij elkaar in deze film.

thunderball

dat vind jij, ik vind ze juist hartstikke leuk samen en het publiek had er destijds ook helemaal geen moeite mee.

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Ik vond het maar een vreemde film. Het leek net alsof de crew allen amateurs waren! Acteerprestaties waren in orde, maar ik zie Hepburn liever een een glanserende rol. Verhaal boeide me ook niet echt. Jammer, heb me echt verveeld bij deze film.

avatar van Quentin

Quentin

matthijs_013 schreef:

Het leek net alsof de crew allen amateurs waren!

Hoe kom je daar nu bij? Deze film is uiterst vaardig gemaakt.

avatar van Alwin_

Alwin_

Ja, leg eens uit wat er amateuristisch aan deze heerlijke film is. Ben erg benieuwd...

avatar van Quentin

Quentin

Re-release; juli/augustus 2008, in het kader van het zomerprogramma van het Filmmuseum rondom acteur Cary Grant.

avatar van Baggerman

Baggerman

matthijs_013 schreef:

Dit begrijp ik werkelijk niet! Ik heb alleen topacteurs gezien?

Leuke film met een weer onweerstaanbare Audrey Hepburn. Goed script ook, je wordt toch telkens op het verkeerde been gezet.

Geweldig trouwens die scène met het doorgeven van de sinaasappelen!!!! Op een of andere manier heb ik nog steeds altijd het vooroordeel dat men in de filmwereld voor pakweg 1965 enorm preuts was, maar dat valt toch wel mee, sommige films bevatten toch enorme naughty scènes en/of dialogen! Verfrissend on te zien en het verbaast me iedere keer weer!

avatar van dragje

dragje

Volgende week vrijdag de 25ste ga ik deze film in het filmmuseum zien, ik ben zeer benieuwd!

thunderball

Ik heb vorig weekend een Cary Grant box gekocht voor 5 euro, waar deze film bij zat, ook de enige reden dat ik hem aanschafte.

Echter de kwaliteit is niet heel goed. Het is een behoorlijk matige copie, zoals je ze vroeger wel vaak zag bij Spencer/Hill films, incl veel van die snippers en kabels in het beeld. Jammer.

avatar van heinonlein

heinonlein

ik moet mister blonde helemaal gelijk geven, eigenlijk is charade het negatief van north by northwest.

deze film heeft gewoon alles om een 5 op te leveren: cary grant, audrey hepburn, een geweldig verhaal waarbij je constant op het verkeerde been wordt geholpen, heel veel humor (ik zou die pyama maar gauw uitdoen!) en ga zo maar door.

leuk weetje: het ongeluk met het ijsje was niet volgens het script, het was écht 'n ongeluk!

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Zowat de laatste film van Cary Grant, komt dat zien, komt dat zien! Je krijgt Audrey Hepburn er ook nog bij, wat zou je meer willen? Bij deze film is men vergeten copyright aan te vragen, zodat deze gewoon gedownload mag worden. Zeker de moeite waard dus !

avatar van Sutherland

Sutherland

Wat een leuke en verrassende film is dit zeg! Vond vooral de humor goed werken zoals het doorgeven van de sinaasappels, Grant met pak aan onder de douche, en heb me doodgelachen om die kop die ie trok toen Hepburn op het laatst zijn kantoor binnenkwam.
De spanning was zeker ook goed, wilde vanaf het begin al weten hoe alles nu precies zat. Goede en onverwachte plotwendingen ook.
Graag meer van dit soort films met Grant a.u.b.

avatar van Zinema

Gedateerde classic.

De humor is inmiddels behoorlijk belegen en werkt lang niet altijd. Ook de chemie tussen Hepburn en Grant valt wat tegen. Hetgeen echter het meeste tegenvalt is het kluchtige verhaaltje vol plotwendingen en goofs. Naast het feit dat e.e.a. bol staat van onlogica en plothiaten is er weinig vermakelijkheid. De sterrencast ten spijt. De film wordt nergens echt spannend bijvoorbeeld.

De DVD ziet er overigens uit als een telecine, waarbij de originele filmband ook nog eens behoorlijk gehavend blijkt. Jammer.

Redelijk.

avatar van chevy93

chevy93

Genoemd als "the best Hitchcock movie Hitchcock never made". Toch wel een must-see voor mij lijkt me

avatar van Zinema

Vreemdgenoeg is dat zo, want met Hitchcock heeft het helemaal niets te maken. Sommige mensen moeten aan North By Northwest denken omdat het een Bondesque tintje heeft en dezelfde hoofdrolspeler.

Hitchcock had hier hoogstwaarschijnlijk een meesterwerk van gemaakt.

chevy93 schreef:

Genoemd als "the best Hitchcock movie Hitchcock never made".

Dat is Diaboliques, Les (1955)

avatar van mister blonde

mister blonde

Rosemary's Baby heb ik ook vaak zo genoemd horen worden. Ben het daar trouwens inmiddels niet meer helemaal mee eens en eigenlijk ook niet meer met bovenstaande. Charade voldoet daar eigenlijk veel meer aan.

avatar van lugia

lugia

avatar van 606

Zeer vermakelijke en uiterst mysterieuze film die je telkens op het verkeerde been zet.

Heel goed verhaal en ook spannend.

Acteurs zijn ook gewoon goed.

3,5 ster

avatar van Rosicky

Rosicky

'the best Hitchcock film that Hitchcock never made'

Vanwege de spanning, fantastische scènes, the mcguffin en de aanwezigheid van Cary Grant is het niet gek dat deze film soms aan Hitch wordt toegeschreven. Charade is een fascinerend mooie film. De humor is zo bevreemdend dat ik het hilarisch vind, vooral de manier waarop Grant steeds heel flauwtjes om z'n eigen grapjes lacht. Het plot is op het briljante af. Audrey Hepburn is perfect als dame in nood, alle bijrollen zijn prima in orde.

Heerlijk luchtig, heerlijk spannend, fantastische film.

avatar van BBarbie

BBarbie

Een beetje van van alles: een beetje spanning, een beetje humor, een beetje overjarig.

Maar Audrey Hepburn straalt als altijd en dat maakt veel goed.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

"Why do people lie? Because they want something and with the truth they don't get it"

En meer van dit soort inzichten komen langs.
Een leuke sixties detective. Speelse vondsten, zoals het stel wat voor de poppenkast staat en waarbij de dame vertelt wat de poppen beleven analoog aan haar eigen leven, zoals kinderen bij de psych zouden doen. Zo ook de bedreiging tijdens het (sexy) sinaasappel-doorgeef-spel. En niet te vergeten: de man die na een gevecht met zijn metalen haak/hand prothese aan de dakrand blijft hangen.
En zo zijn vele scenario's erg creatief bedacht. En sommige namen: Mr. Crookshank? Lol.
Wie is good guy en wie is bad guy? Het blijft tot het eind onzeker, goed gedaan.

De beelden zijn verzorgd en erg mooi qua kleuren en scherpte, de score is onopvallend doch effectief en ook echt sixties qua sfeer. Erg leuke teksten en dialogen, ook met af en toe goede one-liners, waardoor de film erg onderhoudend blijft.

avatar van Tarkus

Tarkus

Leuke film die volledig gedragen wordt door de twee hoofdrolspelers.

De bijrollen, ook allemaal grote namen, doen het ook niet onaardig.

Heb me wel geamuseerd met dit 'oudje'.

avatar van D-ark

D-ark

Leuke whodunnit waarvan ik jammer genoeg niet snap waarom hij een klassieker is. De film is erg mooi geschoten, de acteurs zijn top en de dialoog is erg goed maar de film zelf is net wat te sleurend. De gevechtscenes hebben last van het 'batman syndroom', ofewel veels te geforceerd. Voor de rest is de verwijzing naar funny face(do you remeber Gene Kelley being a Americian in paris?. De plottwisten zelf zag ik al van meters ver afkomen maar het mag de pret niet drukken. Fijn onderhoudend filmpje.

3,5

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Ik heb deze film met tussenpozen van vele jaren nu drie maal gezien, en het wil maar geen echte klassieker worden. Toptalent ruim aanwezig : Cary Grant (één van mijn favoriete acteurs). Audrey Hepburn (idem van actrices), ook chemie tussen beiden, een paar geweldige bijrolspelers, vaardige regie, muziek van Henry Mancini, een ouwe rot achter de camera, veel slimme twists, ik zat er helemaal klaar voor om dit een geweldige film te gaan vinden, en toch wilde het maar niet lukken. Misschien is dat wel het verschil tussen the best Hitchcock movie Hitchcock never made en a Hitchcock movie.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Samen met Les Diaboliques zo'n film die bestempeld is als 'the best Hitchcock movie Hitchcock never made." En bij Charade is het niet vreemd om te zien waar die stempel vandaan komt. Charade is een interessante misdaadkomedie, maar heeft wel zijn sullige momenten. Zo ogen de gevechtsscènes af en toe toch wat knullig en blijft zo'n achtervolging ook wel iets geestigs hebben als je ziet dat men eerst netjes een kaartje koopt voor de metro. En hoe lang de aanloop voor het verhaal in dit soort films ook is, een romance is altijd in één oogopslag neergezet. Eén blik en één zin dialoog en onze hoofdrolspelers zijn voor altijd verliefd. En als laatste kwam dat Franse jochie ook wat knullig over, gelukkig was dit geen grote rol.

Maar desondanks is Charade een aangename film. De spanning wordt alleraardigst opgebouwd en de film kauwt gelukkig niet al te veel voor. Vond vooral het spel tussen de vier mannen en Hepburn goed gedaan. Ook leuk spel van onder andere George Kennedy en James Coburn. Grant doet weer precies wat hij moet doen en waar hij het beste in is; de droogkomische charmeur. Verder ook een leuke rol voor nog een favoriet, Walter Matthau. Wel jammer dat een toffe confrontatie tussen Matthau en Grant uitbleef, dat had ik graag gezien. Hoe dan ook, een paar toffe vertolkingen in een vlotte film met prima script en opbouw. Alleen blijft Les Diaboliques toch de beste Hitchcock die Hitchcock nooit maakte.

3,5 sterren.

avatar van scorsese

Uitstekende film waarin een vrouw erachter komt dat haar recent vermoorde man een hoop geld had als drie mannen haar proberen te vermoorden. Een onderhoudend plot à la Hitchcock vol goeie wendingen en een spannende finale in de Metro van Parijs. Een goed werkende mix tussen spanning, romantiek en een vleugje humor. Cary Grant en Audrey Hepburn hebben een goede chemie samen.