• 9.373.666 stemmen

The Boys from Brazil (1978)

Thriller / Drama | 125 minuten

Genre: Thriller / Drama

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Franklin J. Schaffner

Met onder meer: Gregory Peck, Laurence Olivier en James Mason

Releasedatum: 12 oktober 1978

Plot The Boys from Brazil

"If they survive… will we?"

Barry Kohler, een jonge en onervaren Nazi-jager ontdekt in de jaren 70 een geheime SS-meeting in Zuid-Amerika. De plannen van de Nazi's, geleid door de beruchte dokter Josef Mengele, worden in eerste instantie afgedaan als onbelangrijk. Wanneer Kohler echter vermoord wordt gaat de ervaren Nazi-jager Lieberman op onderzoek uit.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Dr. Josef Mengele

Henry Wheelock

David Bennett

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Vond het een behoorlijk spannende en grappige film met een origineel uitgangspunt. De acteurs deden het ook best goed al was het jammer dat er weer gewoon Engels werd gesproken door de Nazi's.

avatar van Movie_fan#

Movie_fan#

Dit was een erg goede en spannende film het camerawerk is niet zo best en een beetje overdreven geacteerd naar mijn gevoel. Het verhaal vond ik wel weer leuk en goed bedacht maar de accenten waren weer afschuwelijk. Gewoon een redelijk goede thriller van vroeger.

avatar van Tarkus

Tarkus

Deze film ken ik al jaren, en ik kan hem steeds terug bekijken.

Het gegeven heeft me altijd gefascineert, een nieuw 3de Rijk opbouwen door middel van klonen. Je moet het maar bedenken.

Ik vind de rollen alle prima vertolkt, hoewel ook ik problemen heb met de accenten van de acteurs, maar in die tijd wist men niet beter dan het Engels wat Duitser te laten klinken. Nu zou men daarvoor de juiste taal spreken of beter nog, voor de Duitse rollen Duitsers nemen, enz.

Maar het is wel leuk om 3 grote namen uit het verleden van de cinema hier te zien samen spelen, te weten Gregory Peck, James Mason en Laurence Olivier.

Wat me nu opviel, maar vroeger onmogelijk was, toen ik de film al eens had gezien, de rol van Bruno Ganz als Professor Bruckner, diezelfde Bruno Ganz die in 2004 Hitler zou vertolken in 'Der Untergang'.

Het is dus de eerste maal dat ik de film zie op DVD en heb er weer met veel plezier naar gekeken, al komt hij nu wel wat traag over.

Naar verluid zou men nadenken over een remake van deze film, ik ben uiterst benieuwd.

Erg boeiend uitgangspunt, de uitwerking is helaas wat teleurstellend.

Het is een rommelige film, die nergens echt spannend is. Als thriller stelt de film teleur.

Toch nog best vermakelijk. Leuk om de 'oude' Peck en Mason aan het werk te zien, hoewel ze beide veel betere rollen hebben gespeeld.

Laurence Olivier is soms een beetje irritant als te veel een malloot speelt.

avatar van The One Ring

The One Ring

Op mijn dvd staat dat hij 150 minuten duurt. Hier staat 123. Wie heeft gelijk?

Biglia

De film werd mij aangeprezen als een klassieker, maar valt toch wat tegen. Grote namen op de affiche maar hier toch al een beetje op hun retour lijkt mij. Gek om Steve 'Police Academy' Guttenberg in een bijrol te zien. 's Mans carriere is dus niet onmiddellijk onder nul begonnen.

Over films van de jaren '70 wordt vaak gezegd dat ze traag en saai zijn, meestal heb ik daar weinig last van maar hier had ik dat gevoel ook. De film heeft de tand des tijds niet echt doorstaan. Wat mij vooral stoorde was het 'Allo' Allo engels-duits van Laurence Olivier. Trouwens, heb ik het verkeerd gezien of speelde 'Colonel Von Strom' een kleine rol?

avatar van wo2-Freak

wo2-Freak

The One Ring schreef:

Op mijn dvd staat dat hij 150 minuten duurt. Hier staat 123. Wie heeft gelijk?

Spoel de film naar zijn einde toe en kijk op hoeveel minuten staat. Ik garandeer dat je dan zult weten wie er gelijk heeft!

avatar van The Oceanic Six

Zeer indrukwekkende film met een heel sterk what if...scenario. Het is erg interessant om eens door te denken en te zien wat er zou gebeuren als een bizar kloonprogramma als in deze film in werking zou zijn gezet om het Nazi rijk terug te halen.

Ik vond de film echt heel goed. Ik ben wel een liefhebber van dit soort films met een sf scenario.

De film biedt veel spanning. Zoek er niet al te veel actie in want dat heeft de film niet. Zoek je een spannend verhaal rondom neo Nazi's dan zit je goed.

Biglia

net niet, denk ik zo, aangezien het gaat over nazi's en niet over neo-nazi's.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Ik heb mij niet verveeld met The Boys from Brazil, hoewel het middendeel van de film soms tergend langzaam verliep. De acteurs doen hun werk naar behoren, maar echt speciaal is het niet. Vooral Olivier vond ik niet echt best en vulde zijn rol te overdreven in.

Het uitgangspunt is heel interessant, helaas werd dat in het middendeel van de film niet optimaal uitgewerkt. Spannend was de film vooral tegen het einde aan, en hierbij raad ik iedereen aan om de film wel af te kijken.

avatar van Mescaline

Mescaline

Zoals al meerdere mensen zeggen op dit forum is de film vrij langzaam..

De speelduur van 2 uur kent velen lange scenens die in mijn ogen iets korter hadden gemogen..

Het acteer niveau was wel goed wat er voor zorgt dat de film zeker goed kijkbaar was.

Het verhaal is leuk bedacht en vrij orgineel.. ook het einde is goed gemaakt.. alleen metzo verhaal hadden ze in mijn ogen meer kunnen doen.. maar al met al geen slecht filmpje om een keer gezien te hebben..

Heb ook gelezen dat er misschien een remake van komt.. erg benieuwd wat hun met dit verhaal gaan doen..

3 sterren!

avatar van cambal

cambal

Heerlijke tot de verbeelding sprekende klassieker over Mengele , goede rol van Peck .

avatar van Flipman

Flipman

Ik heb het boek eerst gelezen, maar daarna is de film niet echt spannend, of zo. Gewoon goed verfilmd, maar ik wist natuurlijk precies wat er ging gebeuren.

Een remake? Misschien spreekt die mij meer tot de vereelding, daar deze film al behoorlijk gedateerd is, natuurlijk.

Oh ja, wat ik wel meesterlijk vond: De slachtoffers die Mengele op zijn landgoed creëerde, al die 'zombies' die er rondliepen, briljant!

avatar van Zinema

Prima thriller met een uitmuntende cast. Veel spanning en een uitstekend verhaal. Geen meesterwerk maar gewoonweg goed.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Beetje stoffige klassieker, was in mijn herinnering veel spannender. Vond hem nu zelfs wat saaiig en dat terwijl ik het uitgangspunt nog steeds erg boeiend en origineel vind.
Acteerwerk was ook niet van iedereen en altijd even briljant en zeker Olivier schmiert er regelmatig flink op los.
Neemt niet weg dat de uiteindelijk confrontatie tussen de twee oudjes er zeker mocht wezen. Beste en boeiendste stukjes waren toch die van Mengele bezig op zijn Braziliaanse kweekvijver.

Jammer ook dat er veelal in rare 'Alo 'Alo accenten wordt gepraat in plaats van de originele taal of fatsoenlijk engels. Over 'Alo 'Alo gesproken... Grappig om die dikke Duitse officier uit die serie in een klein bijrolletje te zien. Misschien nog opvallender een rolletje van Bruno Ganz, de man die bijna 30 jaar later zelf Adolf Hitler zou spelen op een manier zoals de wereld nog niet eerder in een film gezien had. Een balletje kan soms raar rollen

Iig ik kom voor The Boys from Brazil niet veel verder dan een redelijke 2.5*. Hier had toch wel wat meer ingezeten.

Biglia schreef:

Had ik dus toch goed gezien! Ik wist het.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Ja, hij speelde de postbode.

avatar van The One Ring

The One Ring

Redelijke thriller. Het verhaal is wel geinig bedacht en houdt de film boeiend, maar spannend wordt het eigenlijk nooit. Ik wilde de film vooral zien omdat drie grootheden er nog op hun oude dag in speelde. Helaas zijn ze allemaal niet op hun best. Peck is op een karakiturale manier nog wel genietbaar en Olivier weet met zijn uiteindelijk vrij inhoudsloze personages nog wel iets te doen, maar James Mason moet het gewoon stellen met een miezerige bijrol waar niemand in zou kunnen schitteren. Jammer. Het is vooral een film die lekker wegkijkt, maar waar ieder moment het gevoel hangt dat er veel en veel meer mee gedaan had kunnen worden. Misschien met een andere regisseur. Polanski of zo. Ik ben stiekem vóór een remake.

avatar van The Last

The Last

Madecineman schreef:

Ik sluit me hier helemaal bij aan.

Flink naargeestige film dit, met een vies bijsmaakje. Vond het een nogal duffe bedoening, het kijkt aardig weg, maar met zo'n sterk uitgangspunt en geweldige cast verwacht je stiekem toch wel meer. Grootste minpunt is toch wel die 'geweldige' cast, zat me constant te ergeren aan die irritante nep-accentjes en geforceerde mimiek. Ik had 't allemaal ook het liefst in de originele taal gehad. Genietbaar als slapstick, dat wel, maar haast een verkrachting van een interessant uitgangspunt en wellicht goed boek (wat ik dus niet gelezen heb).

De film kent wel zijn momenten (begin en einde vooral), maar is zoals eerder gezegd, bijna nergens spannend en 't is als geheel nogal rommelig gemaakt. Meer dan 2,5* kan ik hier niet aan kwijt.

PS: grappig feitje is dat Olivier 2 jaar terug in Marathon Man zelf een nazi speelde. Nu dus de omgekeerde weg als nazi-jager. Die schurk van Szell lag hem dus duidelijk beter.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Een spannende thriller met een bijzonder uitgangspunt. Sfeerzetting en acteerwerk was zeer goed. Het is een tijd geleden dat ik de film zag maar ik weet nog goed dat ik 'em erg spannend vond. Geen vrolijke film, en ik had zeker ook behoefte om een aantal lichte films te zien hierna. 3.5*

avatar van wwelover

wwelover

Beetje tegenvallende film. Wist niet wat ik er van moest verwachten, maar had toch wel wat leukers verwacht. Het wist me niet te pakken en eigenlijk vond ik het ook niet zo spannend. Acteerwerk was dan wel weer prima.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Het boek was wel één van mijn favorieten vroeger en heb ik nog gelezen voor mijn Engelse literatuurlijst! De film helaas maar wat matigjes uitgewerkt. Dit kon stukken spannender uitgevoerd worden. Kom maar op met een remake .

avatar van Rodger

Rodger

Mooie en spannende film, boeiend van het begin tot het einde..

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Aardige film met interessant plot. Was halverwege een beetje traag maar verder prima te kijken.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Erg knappe klassieker met ook een verhaal die je maar inderdaad moet verzinnen. In de jaren 70 een vervolg proberen te maken van WO2 door allerlij klonen te maken van Adolf Hitler. Het acteerwerk was ook weer zeer goed te doen, dit keer geen jonge acteurs maar een verzameling oude acteurs en het verhaal was zoals gezegt ook erg interesant. Omgeven met ook behoorlijk wat spanning en ook schitterende locaties en een vleugje science fiction. Ook die liquidatiescenes waren erg mooi en hadden ook een knipoog naar de 2de wereldoorlog. Zal trouwens wel een soort anti-film geweest zijn als ik het zo bekijk.

Ook Bruno Ganz had een mooi rolletje als die professor en die bad-guy die met die liquidatie-plannen kwam leek zelf ook wel een beetje op Hitler.

Verder snap ik niet waarom ze deze film: Boys of Brazil hebben genoemt terwijl Brazilie der helemaal nergens in voorkomt. Ze hadden het dan beter The Boys of Paraguay kunnen noemen

Maar voor de rest een zeer geslaagde film met een boodschap. Van mij mag er wel een remake komen die ongetwijfeld kwa Science Fiction gehalte veel verder gaat.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

sinterklaas schreef:

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

sinterklaas schreef:
Lexcoaster schreef:
[Het boek waarop het is gebaseerd heet 'The Boys From Brazil'. Vraag me niet waarom.
Eigenlijk had ik het zo moeten weten(boekenlijst, ooit), maar ik heb het even opgezocht: 'the boys' werden oorspronkelijk gekloond 'in Brazil', in het boek in ieder geval, de film geeft geen uitsluitsel, geloof ik.

Een parallel met de realiteit in 'The boys from Brazil': het karakter Liebermann werd gebaseerd op Simon Wiesenthal, verder natuurlijk de echte Mengele die ten tijde van de shoots in Brazilië zat en kort na de filmrelease daar ook overleed(identified with high probability volgens de autoriteiten). Een interessante film daarover(en meer) is 'My father, Rua...'.

Het complete verhaal van 'The boys...' is natuurlijk een stuk fantasierijker en in een docu(stond bij mij op de dvd, gaat geheel over klonen) wordt dan ook beweerd dat het eerste (zoog)dier dat 'succesvol'(de docu vertelt ook over lichte afwijkingen die pas later aan het licht komen) gekloond werd, het schaap Dolly was, pas in 1996. In zekere zin een vooruitstrevende film dus, en dan ook nog eens Adolf Hitler in the mix gooien... Intrigerend op z'n minst, maar ook als lange speelfilm/thriller erg goed te doen. Met veel dank ook aan het intense spel van voornamelijk Peck en Olivier, maar ook de regisseur houdt de touwtjes strak in handen.

Een paar onlogische momenten, helaas: Bij het zoeken naar een microfoontje wordt niet alleen het mooie(eigen!) servies omgedraaid, maar ook nog even lekker kapot gegooid en ook het luxe interieur moet er aan geloven alvorens het microfoontje ontdekt wordt met een stukje tape aan de trap... Wat me ook opviel was de dronken man(iemand die ook in 'Allo 'allo zat, kan zo niet op zijn naam komen) die aan moes gereden werd en dat moest dan doorgaan voor een ongeluk. Schoonheidsfoutjes, het zit de eerder gegeven vier sterren in ieder geval niet de weg, die blijven lekker staan.

avatar van starbright boy

Een herziening die niet meeviel. Blijft een aardig uitgangspunt, maar de wat rare bokkensprongen in het verhaal, soms onbedoeld grappige scenes en met name de hevig teleurstellende acteurs zorgen ervoor dat er nogal wat misgaat in de film. Peck en vooral Olivier zijn karikaturen en Mason ben ik nu al bijna vergeten. Nogal een forse cast destijds maar het betaalt nauwelijks uit. Ik sluit me aan bij de groep die vind dat deze film schreeuwt om een remake. Kan er meteen iets gedaan worden aan de kleurloze regie en wat mij betreft mag het allemaal een stuk duisterder.

Het is Levin dus godzijdank is er wel een open, wat grimmig einde en geen geforceerd happy end.

The One Ring schreef:

Misschien met een andere regisseur. Polanski of zo.

Zou een veel betere film hebben opgeleverd.

Vol punt omlaag.

avatar van Querelle

Querelle

Jammer, want Schaffner heeft met the War Lord, Planet of the Apes en nog een paar films bewezen dat hij echt wel wat kan. Maar bij deze film, en het nog slechtere Nicholas and Alexandra gaat hij volledig de mist in.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Nah, de meningen zijn verdeeld...

Wiki