• 9.373.533 stemmen

The Boys from Brazil (1978)

Thriller / Drama | 125 minuten

Genre: Thriller / Drama

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Franklin J. Schaffner

Met onder meer: Gregory Peck, Laurence Olivier en James Mason

Releasedatum: 12 oktober 1978

Plot The Boys from Brazil

"If they survive… will we?"

Barry Kohler, een jonge en onervaren Nazi-jager ontdekt in de jaren 70 een geheime SS-meeting in Zuid-Amerika. De plannen van de Nazi's, geleid door de beruchte dokter Josef Mengele, worden in eerste instantie afgedaan als onbelangrijk. Wanneer Kohler echter vermoord wordt gaat de ervaren Nazi-jager Lieberman op onderzoek uit.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Dr. Josef Mengele

Henry Wheelock

David Bennett

avatar van Goodfella

Goodfella

Een (voor z'n tijd orgineel) gegeven, erg goed acteerwerk en de nodige spanning maken dit tot een mooie film. Het verhaal had echter wel wat beter mogen worden uitgewerkt, daar had duidelijk meer in gezeten...

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

toch wel een beetje amateuristisch, vooral met deze cast !

** 2 op 5 **

Tony

avatar van as

as

Het boek van Ira Levin is absoluut beter.

Maar toch wel aardig gedaan, met een leuke schmierende Peck. ***

avatar van tovenaar

tovenaar

"Schmierend" ...

Dit is de nieuwe "tenenkrommend" !!

avatar van SlingBlade

SlingBlade

Haha, wie was hier de trendsetter van? Het begint wel erg populair te worden om gewoon maar bij elke film te vinden dat er een schmierende acteur inzit LOL !

avatar van BoordAppel

BoordAppel

En schmierend betekent...?

avatar van SlingBlade

SlingBlade

Overdreven acteren.

avatar van tovenaar

tovenaar

en nu komt hugohei weer:

het betekent "er met de pet naar gooien"

hoe vaak gaan we dit nog krijgen?

No offence hoor Hugo!! Maar dat "schmieren" is een beetje mijn kryptoniet, als je begrijpt wat ik bedoel.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Volgens mij begon het bij 'Boondock Saints' Als het maar geen gewoonte wordt voor als iemand niks anders te vertellen heeft.

avatar van hugohei

hugohei

Laten we gewoon onderscheid maken tussen 'een leuke schmierende' acteur en een 'tenenkrommend schmierende' acteur.

Dan komt alles nog best goed.

avatar van cornelis

cornelis

Ik zal er wel naast zitten, maar ik gebruik schmieren voor een vet, (bijna) over the top acteren, waarbij ik zeker ook de acteur blijf zien. Zonder een per se negatieve connotatie.

avatar van Jos2

Jos2

Alhoewel meestal wel.

Overigens vind ik in alle definities wel wat zitten. Schmieren is (bijna) over de top (ofwel overdreven acteren), maar doordat er met de pet naar wordt gegooid. Zelfs dat met de pet naar gooien moet je breed zien. Zie het als 'niet serieus nemen'. Soms kan dat op een grappige manier, zoals Depp soms doet, maar vaak is het gewoon niet best. Neem bijvoorbeeld Hopkins in Dracula.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

boek was beter maar toch wel aardige film

avatar van U-96

U-96

• 2064 stemmen

Ik heb twee keer een samenvatting van het Engelse boek van Ira Levin gelezen. Toen ik de film zag vond ik hem wel goed. Het verhaal is werkelijk heel goed verzonnen.****

avatar van Ramon K

Ramon K

The Boys from Brazil is een aardige verfilming van het gelijknamige boek van Ira Levin. (ook de schrijver van Rosemary's Baby)

Het boek is in mijn herinnering wel wat grimmiger en spannender maar het originele verhaal(met een actueel uitgangspunt) wist me toch weer te boeien, ondanks een aantal minpunten.

Het camerawerk is een beetje sobertjes; weinig fraaie beelden en soms een beetje te eenvoudig.(Tony noemde het hierboven al 'amateuristisch', daar is wat voor te zeggen)

Echt spannend wordt de film nergens, maar de geleidelijk ontrafeling van het mysterie blijft erg vermakelijk.

Olivier doet het aardig als Liebermann maar zijn accent is soms een beetje storend. Peck is helemaal niet op zijn plaats en maakt van zijn personage een karikatuur. Mason heeft een erg ondankbare bijrol, net als Bruno Ganz..... maar Steve Guttenberg heeft wel een leuk rolletje in het begin van de film.....

Ik denk dat er meer in een verfilming van het boek gezeten had.......

Vermakelijk. 3 sterren

avatar van FX

FX

Het wordt een cliche, maar het boek is een betere verfilming waard. Heb hem een paar jaar geleden voor het laatst gezien en hij viel me toen echt zwaar tegen! Nu ik het gemiddelde van ruim 3* zie, ga ik hem toch maar weer eens kijken want dat is nl. ruim 2x zo hoog als ik de film gegeven heb.

avatar van t_v_b

t_v_b

Ik heb de film ooit in Amerika gezien dus ik kon hem wel volgen maar omdat ik niet zo heel goed ben in Engels was het wel moeilijk.

Leek me toen een goede film ik geef hem 4* maar wil hem zeker nog een keer met Nederlandse ondertiteling kijken.

avatar van De GeuS

De GeuS

Het boek nog gelezen voor mijn engelse boekenlijst (ik was zo'n sukkel die nog daadwerkelijk alles las....) en dat was prachtig. Heb de film in een ver verleden ook wel eens gezien, maar weet er te weinig van om die te beoordelen.

avatar van gemaster

gemaster

Bovenmodale thriller met een erg interessant gegeven. Helaas is het verhaal niet zo fantastisch uitgewerkt en zijn de accenten verschrikkelijk irritant. Toch 3,5 ster, want ik heb me prima vermaakt.

avatar van danuz

danuz

Een zeer matige thriller.. Heb hem met moeite afgekeken. Zitten wat zeer vervelende scene's in zoals, als in het huis van Josef Mengele afluisterapparatuur wordt ondekt, gooien zijn 'hulpjes' echt alles aan gort om het te vinden, zo onnodig!
De film was op geen moment spannend en heb met moeite men ogen open gehouden. Jammer.
Haalt net 2*.

avatar van Purmerend

Purmerend

Helemaal mee eens danuz!

avatar van Toon1

Toon1

Deze film kon zoveel beter zijn, met zo een interessant verhaal en zo een cast. Er gebeurde veel te weinig in de film, en de beelden zijn zo sober.

2.5/5

avatar van gotti

Nooit het boek gelezen (zoals velen alleen de samenvatting), maar de film was best aardig. Heelaas wordt er te weinig gedaan met het gegeven van de klonen van Hitler en na afloop blijf je dan ook met een ietwat onvoldaan gevoel achter.
Jammer, d'r had meer ingezeten.

avatar van GuirY Rose

GuirY Rose

Prachtige film...

zeker als je het boek nog niet hebt gelezen

avatar van A. Dufresne

A. Dufresne

Goed id! James Mason speelt goed in 1 van zijn laatste rollen, voor het eind van zijn leven... Zitten leuke motieven in de film verder en leuke kleine Hitlermensjes hehe

Een 3,5 geef ik ervoor, omdat er toch wel meer spanning in de film had mogen zitten. En als ik dit vergelijk met bijvoorbeeld 'The Shawshank Redemption' Dan is TSR toch 100 maal beter

avatar van Mc

Mc

• 2092 stemmen

Aardige film, wel wat amateuristich; vooral de accenten waren echt gewoon slecht. Verder gewoon 'leuk'.

avatar van otherfool

otherfool

Toon1 schreef:

Deze film kon zoveel beter zijn, met zo een interessant verhaal en zo een cast.

Hier kan ik het slechts 100% mee eens zijn. Hier zat veel meer in dan dit wat duffige filmpje. 2,5*.

avatar van roger

roger

Ik heb deze film al eens een keer gezien en vandaag weer. Ik vond de film goed maar stoorde me inderdaad ook aan de accenten. Peck en Olivier vond ik niet slecht spelen maar James Mason zetten zijn (kleine) rol met meer verve neer. 3 1/2*

avatar van mikey

mikey

Wat mij betrefd raakte de film een gevoelige snaar. Vreemd en angstaanjagend filmpje. 4

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Ik vind het verhaal behoorlijk dunnetjes. Ik stoorde mij aan die overdreven blauwe ogen van al die jongetjes. Ik vind het gewoon helemaal niets. Het boek wist mij ook al niet te boeien. Niet te pruimen. Lelijk gefilmd ook. Goedkope uitziend. En Gregory Peck speelt zijn slechtste rol. Bah!

* en een half.