• 9.452.250 stemmen

La Naissance de l'Amour (1993)

Alternatieve titel: The Birth of Love

Oorsprong: Frankrijk / Zwitserland

Geregisseerd door: Philippe Garrel

Met onder meer: Lou Castel, Jean-Pierre Léaud en Johanna ter Steege

Gesproken taal: Frans

Plot La Naissance de l'Amour

Film over het mislukkende liefdesleven van twee niet meer zo jonge en niet zo geslaagde kunstenaars en vrienden: de acteur Paul (Lou Castel) en de schrijver Marcus (Jean-Pierre Léaud). Paul blijft bij zijn Fanchon omwille van de kinderen, maar houdt eigenlijk van Ulrika ( Johanna ter Steege). Marcus houdt van zijn vriendin Hélène, maar zij verlaat hem. Paul komt niet meer tot schrijven; hij denkt nog slechts, bijvoorbeeld aan zijn kinderen. Marcus doet wanhopige pogingen om Hélène terug te winnen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van The One Ring

The One Ring

Mijn tweede Garrel, naar La Frontière de l'Aube, waarvan ik me weinig meer herinner dan dat ik die helemaal niets vond. Zo ook deze, kennelijk één van de betere van de man. Erg geïnteresseerd in zijn verdere werk wordt ik er niet van.

Voorop, het zwart-wit is mooi en de muziek van John Cale zorgt voor sfeer. Aanvankelijk komt La Naissance de l'Amour dan ook over als een goede film. De scènes met Ter Steege zijn ook best goed (dat gebrekkige Frans lijkt me geen probleem, ze speelde geen Franse vrouw), maar die zitten in het begin.

Na een tijdje gaat toch wel veel tegenstaan. Vooral dat het gaat om twee zeurende mannen en dat Castel oppervlakkig vreemdgaat wordt hier bijna gebracht met een zwaarmoedigheid al zou het om een volkerenmoord gaan. Oké, dat is wat overdreven misschien, maar ik kreeg vaak de indruk dat Garrel het geheel meer gewicht wil geven dan het heeft. Dit is in principe gewoon het zoveelste verhaal van een man op middelbare leeftijd die buiten het huwelijk om met liefst jongere vrouwen nog wat plezier probeert te beleven. Dat is misschien niet zo leuk voor hem als hij hoopt en het is zeker niet leuk voor zijn gezin, maar voor ons als kijker is het al helemaal niet de moeite waard, want Garrel weet er geen unieke visie aan te geven of de personages interessant te maken.