- Home
Gesproken taal: Engels, Frans en Latijn
Releasedatum: 7 september 1995
Bekijk via Disney+
Plot Braveheart
"Every man dies. Not every man truly lives."
Het einde van de 13e eeuw: William Wallace is een Schotse rebel die een verzet leidt tegen de wrede Engelse heerser Edward the Longshanks. Als klein jongetje zag William zijn vader en broer vermoord worden in een poging om Schotland te bevrijden. Als William weer een dierbare verliest begint hij aan z'n strijd om Schotland voor eens en altijd te bevrijden.
William Wallace
Campbell
MacClannough
Mother MacClannough
Na 20 jaar, herziening.
Een film die diepe wonden nagelaten heeft. Ooit gezien met school en sindsdien een gloeiende hekel gekregen aan dit soort historische oorlogsfilms. Ook aan de saaie massa-gevechtsscenes die deze film zo bekend maakten.
Heel veel is er niet veranderd in 20 jaar eigenlijk. Braveheart blijft een potsierlijke film die op geen enkel moment z'n speelduur van 180 minuten weet te verantwoorden. Met de voetnoot dat er ondertussen op technisch vlak honderd films zijn die de zogenaamde speerpunten van deze film beter gedaan hebben.
Gibson acteert als een natte dweil, de romantische en emotionele scenes zijn genant, de soundtrack (met hetzelfde thematjes dat eindeloos herhaald wordt) voegt helemaal niks toe (behalve extra meligheid) en de oorlogsscenes zijn saai. Het is pure vulling tot Gibons er uiteindelijk zelf genoeg van heeft en dan maar doorgaat met het verhaal.
Zag dit jaar MacBeth, een véél beter voorbeeld van hoe je een film als deze waardig op het grote scherm tovert. Dit is echt platte meligheid uitgesmeerd over 3 uur zonder ook maar één moment dat de film doet opveren.
Black Math
Ook weer eens herzien. Dit blijft een typische platte historische actiefilm zoals Gladiator met lompe actie, veel melodrama en dito kutmuziek.
De actie blijft grotendeels beperkt tot de veldslagen waarin men met name bot op elkaar inhakt of elkaar verbrand. Ik mag graag kijken naar kung-fu films of films met waarin creatieve moorden gepleegd worden (Dream Home!), maar hier ging het geweld me op een gegeven moment echt flink tegenstaan. Behoorlijk repetitief ook.
Veel melodrama in de vorm van de echtgenote, verraad met gepaard met slow motion beelden en natuurlijk de eindscène waar Gibson zichzelf Christus tijdens Pasen waant. En waar de geest van de echtgenote ook nog even rondwaard, het is echt net Gladiator. De muziek is toegegeven iets beter dan de standaard Zimmer rommel, maar nog steeds overdramatisch tijdens dramatische momenten en daar kan ik zo slecht tegen. Ik wil niet op weinig subtiele muzikale wijze verteld worden dat iets dramatisch is.
Matig acteerwerk ook, met name van Gibson zelf. Marceau is een plaatje om te zien, maar het gehele niveau van de film is te laag om daar nou punten voor uit te delen. Dat geldt ook voor McGoohan als de Engelse koning, een personage dat nog inhumaner is dan Hitler in Der Untergang. Apart genoeg zijn dit soort personages (vergelijk ook de sheriff uit Robin Hood: Prince of Thieves) nog de "leukste" personages in dit soort films.
Het kan de film allemaal niet redden. 0,5*.
Night's Watch
Ontzettend overdreven maar tevens ontzettend mooi
Een film over de oorlog tussen de Schotten in Engelsen in de verre geschiedenis trekt sowieso mijn aandacht, ongeacht de regisseur en acteurs. Dat Mel Gibson dit beide is in Braveheart maakt de film enkel interessanter, het is de grootste en bombastische film waarop ik gehoopt had.
Grote veldslagen, fantastische acteurs en veel passie en liefde maken deze film tot een regelrechte klassieker. Zowel de Engelsen als Schotten worden mooi weergegeven, vooral het Schotse accent is iets waar ik erg blij van wordt. Al helemaal toen ik tommy Flanagan zag, altijd leuk om hem in een film 'tegen te komen'.
Gibson speelt zijn rol als leider der Schotten met verve en charisma, Catherine McCormack is een schitterende vrouw die haar korte rol goed neerzet en ook over de overige acteurs niks dan goeds. Een collectieve topprestatie.
Na deze film toch weer erg benieuwd geraakt naar de andere films van Gibson als regisseur, na het zien van Hacksaw Ridge was deze interesse toch enigszins bekoeld.
Fisico
Braveheart is nog zo'n film die de revue passeerde tijdens mijn puberjaren. Ik was er destijds helemaal wild van. Ook bij het herbekijken na 15 jaar ofzo moet ik zeggen dat de film erg weinig inboet aan mijn indrukken van destijds.
Laat ons direct beginnen met de grootste minpunten. Uiteraard is dit epos op historisch vlak een minkukel. Zowat alles in de film is fout: het hoofdpersonage, het verhaal, de klederdracht, de periode, ... soit, veel blijft er dan niet meer overeind. Indien dit nog een beetje correct mocht geweest zijn, ik deed er 0,5* of misschien zelfs 1,0* ster bij. Toch stoort me het onnauwkeurig historisch aspect me minder dan in pakweg WOII-films omdat die écht laten uitschijnen historisch correct te zijn (Inglourious bastards niet te na gesproken).
Een ander minpunt dat eigenlijk volledig huist in het romantische gedeelte van de film is de relatie met de Engelse (toekomstige) Koningin. Tja, erg serieus kan je dat niet opvatten natuurlijk. Ook de steeds wederkerende zakdoek baart me zorgen ...
Maar de hoge quotering is gerechtvaardigd omdat de film ook heel veel goede dingen omvat. Van Mel Gibson weten we allemaal dat hij best in staat is zeer goede films te maken vol oog voor details (soms té), mooie camerastandpunten, technisch in de puntjes verzorgd, steeds met een boeiend verhaal enz ... Ook als acteur vond ik Mel Gibson een sterke rol neerzetten. Wallace als keuterboertje die in het geheim met zijn grote liefde huwt, vrede en kinderen wil, vergeving vraagt aan zijn 'schoonouders', ten strijde trekt voor zijn vrouw, vrijheid én Schotland. Er werd veel diepgang in het personage van William Wallace gestopt: jeugd, vriendenkring, huwelijk, zijn ideeën, idealen en motieven, enz ... Net als in pakweg Lethal Weapon komt ook hier zijn mooie, onschuldige jongensachtige glimlach te voorschijn. Mooi om ook te zien was de ontnuchtering toen hij verraden werd door de clanleiders: eerst toen de ruiterij niet thuis gaf en net even later toen hij Bruce letterlijk ontmaskerde. Vreemd overigens hoe Bruce op het einde van de film de Schotten opnieuw aanvoerde. Wie vertrouwt die man nog? Bovenop het al vermelde verraad was hij ook mede "betrokken" bij het gevangen nemen van Wallace. Hoe leg je dit uit aan die Hamish en die Ier?
Eigenlijk is dit een romantische film. Het eerste deel focust daar in zijn geheel op en later in de film nogmaals met de Koningin. De nogal melodramatische muziek kan sommigen wellicht op de zenuwen werken, mij stoorde dit minder. Het viel me trouwens op dat (naast de bekende tune) de sfeer en andere muziek (geluiden) erg sterk waren en zeker tot het verhaal bijdragen. De sfeer met de mooie Schotse Hooglanden, adembenemend!
Voor de rest is de film een aaneenschakeling van repetitieve veldslagen die vrij bloederig in beeld worden gebracht. Typisch Mel zou je denken (zeker in 1995), vandaag de dag zijn we al wat gewoon. Het kon natuurlijk nog gruwelijker/explicieter (de foltering of lepragewijs de tentoongestelde ledematen laten zien). Gelukkig gebeurde dit niet. De film is intussen 22 jaar oud en staat er nog steeds. Mooi!
PCTERN
Onlangs heb ik Braveheart weer eens bekeken op een saaie zondagavond en hij viel (na een keer of 5) nog steeds niet tegen. De combinatie van het drama aspect, dat niet overdreven in de film aanwezig is, de massale real life geschoten scenes en fantastische Schotse landschapsbeelden zijn alle ingrediënten die dit een top film maken. Moet zeggen dat de slagvelden bij Stirling en Falkirk nog op mijn Bucket list staat, evenals Edinburgh zelf.
Het werkelijke verhaal rond Wallace (1272 - 1305) wordt hier en daar wel met voeten getreden. In werkelijkheid was hij wel degelijk van Adel en voor die tijd een boom van een kerel (1m95). De film is wel direct gebaseerd op een gedicht uit de 15e eeuw. Ook was zijn executie in werkelijkheid gruwelijker dan in de film zoals volledige castratie bij volle bewustzijn. Het romantische onderonsje tussen Wallace en de Engelse prinses is mogelijk toegevoegd om een breder publiek te trekken. Maar dat alles mag de pret niet drukken (in tegenstelling tot bijvoorbeeld het wat ridicule stuiver romannetje in Titanic). Braveheart blijft een boeiende ervaring om te zien.
Braveheart is de laatste grootse historische oorlog/spektakelfilm uit de tijd dat computer graphics zoals CGI, blue screen filming en morphing nog niet grootschalig zijn intrede hadden gedaan. Er zijn hierna nog wel grote film gemaakt in dit genre, zoals Gladiator (2001) Last Samuari (2003) en Troy (2004) maar die haalden het toch niet bij Braveheart en hadden de nodige CGI nodig om geloofwaardig over te komen.
Je kunt een fan zijn van Mel Gibson of hem juist haten, maar deze film zal altijd een topper blijven. Ik vind dit wel een van de weinige film waarin hij het Lethal Weapon imago van hem af kon schudden, want een erg veelzijdig acteur zoals legendes Al Pacino en Robert de Niro vind ik hem zeker niet. Daarbij is ie de laatste jaren toch wat afgegleden.
Topfilm
Kondoro
Gisteravond (en een stukje deze ochtend) was het dan de beurt aan de tweede lange film die ik wou gaan kijken in deze vakantie. Ik heb er drie op de planning staan waarvan ik eentje al gezien heb: ‘Gladiator’ en waarvan er nog eentje aangezet gaat worden en dat zal vanavond gaan gebeuren. Braveheart was één van de drie films waarvan ik erg hoge verwachtingen over had wat misschien niet overal even goed heeft uitgepakt. Ik heb ‘Braveheart’ nog nooit gezien maar, ik zag hem wel altijd voorbij komen tussen de tips en ik heb er eigenlijk best lang naar uitgekeken om hem eens te zien, toen hij op Netflix geplaatst was wist ik het zeker. Ik moest hem sowieso kijken via Netflix om twee redenen: of hij word er weer vanaf geknikkerd en dan heb ik nog niks gezien of ik wacht te lang en dan heb ik geen tijd of zin meer om deze film op te zetten. Gisteravond heb ik dus direct mijn Netflix aan geslingerd en ‘Braveheart’ aangezet omdat de film erg lang duurt en ik hem zo snel mogelijk wou kijken.
Nu vond ik dat het eerste uur erg saai was, en daar was ik echt geen fan van, ik dacht er zelfs nog even over na om misschien de film wel te stoppen en hem ooit nog eens weer een kans te geven want ik kon nergens echt lekker in de film komen en het werd nergens voor mij echt interessant om hem door te kijken, met klapper op de vuurpijl dat William met zijn geliefde een beetje staat te flikvlooien en toen heb ik hem toch wel op pauze gezet. We maken in het eerste uur de jongere jaren van William Wallace mee waar hij erg nieuwsgierig is en hoewel de film nog wel een mooie scéne kent waarmee je een hele boerderij vol ziet hangen met lijken word het echter nergens meer spannender in de het eerste uur. Ook dacht ik dankzij het plotomschrijving dat toen zijn vader en broer om het leven zouden komen dat je dit ook helemaal zag maar ik vond het een beetje terughoudend, en er was daar maar weinig leuks aan te beleven want je zag niks. Tot dat William zijn liefde werd vermoord door de Engelsen omdat ze haar keel doorsneden, toen begon de film spannender, leuker en interessanter te worden al heeft het wel erg lang op zich laten wachten, helaas. Dus nee, in het eerste uur was ik echt geen fan van ‘Braveheart’.
Ook in deze film was ik geheel onbekend met het concept wat Gibson aangehaald heeft. We volgen hier de Schotse oorlog om vrijheid waarbij het land één held kende: William Wallace. Dit waargebeurde verhaal werd echter wel goed in beeld gebracht door Mel Gibson. William Wallace was een Schotse landsheld die volgens velen in zijn eentje mensen afslachtte, de één na de andere. Toch wat ik erg goed vind, en wat ik ook al zei is dat Gibson het levensloop van William mooi in beeld gebracht heeft. Hoewel ik zoals ik al eerder zei dat de kinderjaren voor mij wat oninteressant waren zien we daarna al snel op de opkomst van de held met grote veldslagen die ook erg mooi in beeld gebracht zijn en natuurlijk de dood van William Wallace, al was dit geen natuurlijke dood. Net zoals in het echt werd Wallace in London naar zijn martelplek gebracht vastgebonden op een kar, en werd veel bekogeld met groente, fruit en allerlei viezigheden. Hier werd hij eerst opgehangen tot een zeker moment en weer los gelaten, waarop volgend dat ze hem ging rekken of te wel: zijn benen en handen zaten vast aan touwen en ging een paard naar voren waardoor er een bepaalde kracht aan William hing. Volgend dat zijn buik losgesneden werd en daarna onthoofd werd. Prima verloop en mooi en goed in beeld gebracht en verteld door Gibson.
En dat is misschien wel één van de grootste pluspunten van deze hele film, en dat is de manier waarop het verteld werd en hoewel de film soms wat terughoudend is hij ook weer zijn wrede scénes kent. En dan vooral qua kelen doorsnijden en het hangen van Wallace zie je dan wel weer maar wanneer hij onthoofd word, word je weer ontnomen waar misschien de film in mijn ogen nog wel een pluspuntje aan had kunnen scoren en dan was het echt een topper. Nu vind ik hem helaas niet de topper dan dat ik er van verwacht had.
Het verhaal, je raad het of niet gaat over William Wallace, een Schotse held die in 1300 veel voor Schotland heeft betekend en hun vrijheid wou. Schreeuwend voor zijn onthoofding: “FREEDOM”, en dat blijft een scéne dat in mijn gedachten vast zit en die komt er waarschijnlijk ook niet meer uit. In deze film volgen wij ook William Wallace gespeeld door Mel Gibson. Nadat zijn vader en broer vermoord zijn word even later zijn vriendinnetje vermoord en pleit Wallace voor gerechtigheid en vrijheid voor het Schotse volk tegen het machtige England. Samen met wat dorp genoten bouwt William Wallace een groot leger waar veel veldslagen mee gepleegd worden en samen strijden ze naar de overwinning en vrijheid van Schotland. Dit kost niet niks aangezien Wallace het later met zijn eigen leven betaald.
Heerlijk geacteerd, een toch wel prima verhaal en concept maar een aardig saai en traag begin en einde maken deze film wel één geheel en is ‘Braveheart’ niet geworden wat ik er van gehoopt had, ik heb me zeker na het eerste uur niet meer verveeld en Mel Gibson laat erg vaak zien waarom ‘Braveheart’ stiekem ook wel een beetje goed is.
Mark de Jong
Prachtige beelden. Mooie kastelen. Veldslagen. Toch vond ik het verhaal soms wat dunnetjes. In het begin van de film oogde Mel Gibson wat te oud voor zijn rol. Toch de moeite waard.
eRCee
- 1979 stemmen
Een goeie mix van ridicule en iets minder ridicule scenes. De personages weten man en paard te noemen. En we leren dat je van een pijl door je hart niet dood gaat. Ja Mel, je bent me d'r eentje.
Shadowed
Ok.
Dat deze film zo hoog scoort is me niet helemaal duidelijk. Vanwege de bekende veldslagen? Omdat hij in de top 250 kwam en op TV heb ik deze maar aangezet. Ik had wel iets meer verwacht van de klassieker die 3 uur duurt.
Mel Gibson ziet er niet uit met zijn beestachtige haar, en eigenlijk zag hij er iets te oud uit voor zijn rol, en het zag er allemaal niet ongelooflijk overtuigend uit. De mensen op de achtergrond zijn allemaal maar een paar lummels die verre van overtuigend overkomen. Alleen de acteurs die een hoofdrol spelen doen het redelijk.
De veldslagen zagen er mooi uit, en soms ook lekker lomp, maar toch iets te oude effecten voor mij. Hoewel er flinke lompe momenten zijn kon ik er niet met volle kracht van genieten. Toch weleens moeten lachen om de overdreven scenes zoals de koning die een raadsheer uit het raam flikkert alsof het een knuffelbeest is, en de kastelen en omgeving zien er mooi uit.
Een voldoende, maar geen hoge voldoende.
W.V.
Met speciale dank aan James Horner.
Mag ik me daar helemaal bij aansluiten
david bohm
Onderhoudende film van en met de heer Gibson. De Schotse hooglanden zien er vrij en sappig uit zeker in contrast met de dorre vlakte waarin wij momenteel leven. Het is vrij schematisch en voorspelbaar, het acteerwerk redelijk. Een aantal scènes zijn ronduit tenenkrommend. Met drie sterren is de film eigenlijk te ruim bedeeld.
NRT
Vond het een vermakelijke film, maar had toch iets meer verwacht. Af en toe was het wat te emotioneel met die muziek, maar daar kunnen we nog mee leven.
Ik wou eerst 3,5* geven, maar ik geef er 4 omdat die scene met Murron's dood zeer indrukwekkend en emotioneel was. Hoe zij in de verte staart en hoopt dat William haar komt redden... Kippenvel
Don Homer
Leuke film. Bij vlagen erg goed, maar over het algemeen niet heel bijzonder. Hij deed me een beetje aan The Gladiator denken (al is deze ouder). Gladiator vind ik eigenlijk in alle facetten beter (sentiment, actie, script, camera en acting). De film begint een beetje als een sentimenteel liefdesverhaal maar gaat al snel over tot een strijd tussen de Schotten onder leiding van William Wallace (Mel Gibson) en Engeland onder leiding van een onsympathieke koning Edward. De gevechten vond ik niet zo bijzonder en het einde van de film eigenlijk ook niet. Toch bleef hij tot het einde boeien ondanks de lange speelduur.
Boneka
Braveheart nog maar eens een keer opgezet. Dit keer in een prachtige 4K transfer en een spetterende Dolmos Surround. Gelukkig ook met de Nederlandse subs dus dat is altijd prettig!
Ook na 25 jaar nog steeds een dijk van een film of je moet niet houden van middeleeuws spektakelstukken. Ik vind dat de glans er nog steeds niet vanaf is. Genoeg te zien en te beleven in feitelijk twee grote hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk is tot zo'n 44 minuten met de nodige romantiek en drama. Vervolgens krijgen we een korte wraakactie en besluit Wallace zich dan toch maar aan te sluiten bij een groepje landbeheerders om te vechten voor een united Scotland. Het spektakel met veldslagen ziet er fantastisch uit en de strategieën werken ook in minderheid goed uit. Nu zie je dit wel vaker in dit soort vechtfilms. Wie niet sterk is moet slim zijn nietwaar? Ruimte voor veel dialogen en karakterontwikkelingen zien we niet veel, maar is voor deze film niet echt van belang. Eigenlijk springt er eentje duidelijk uit en dat is Patrick McGoohan als King Edward the First. Hoe hij het "homo" vriendje van zijn zoon het raam uit flikkert vond ik wel mooi gedaan.
Braveheart mag dan wat eenvoudig zijn qua plot, voorspellend is hij niet. Wie de film niet kent zou een heel ander eind verwachten, maar goed hij moet dan ook op ware events zijn gebaseerd. Dit laatste is maar ten delen, want historisch slaat Braveheart op veel planken mis, al klopt het meeste wel op het eind van de film al was dat in het echt nog veel gruwelijker!! Zie link!
William Wallace - Wikipedia - nl.wikipedia.org
De muziek soundtrack scoort in mijn optiek veel punten. Hij slaat de juiste toon aan bij het fragment dat we te zien krijgen. Wat mij betreft een van de mooiste soundtracks ooit. Ook de prachtige beelden haalt de film flink omhoog. Mel Gibson is natuurlijk geen top acteur, maar doet het in Braveheart heel aardig. De rest acteert goed niet uitzonderlijk, maar zeker goed genoeg met als uitschieter Patrick McGoohan.
Heb in ieder geval weer flink genoten van 3 uur spektakel!
Film 4.5
Beeld 5.0 (4K)
Geluid 5.0
Extra's 5.0
Lovelyboy
Al tijden zag ik er tegen op Braveheart er weer eens in te gooien voor een review. Wat ik vreesde was een nog erger geval van Gladiator, een te bombastische en rauwe krachttoer die nog meer op dramatiek en emotie leuntt. Helaas maar waar, Braveheart was ooit heel wat jaartjes terug toch wel één van mijn favorieten met zijn gewelddadige rauwe randje, de in de knop gesmoorde relatie met de mooie Murron raakte me destijds ook wel. Maar wat in 1995 het nieuwe hoogtepunt was, het summum qua rauwheid en filmische scenes, vind ik heden ten dage toch achterhaalt vanwege het vele valse sentiment. Wellicht dat een ontwikkeling als kijker ook mee speelt.
De eerste drie kwartier is aardig en schept een aardig beeld van de wreedheden en onrust. Toch lijkt alle getoonde ellende toch vooral geforceerd pathetisch om sympathie voor Wallace te krijgen en hem vooral een reden voor oorlog. Dan is drie kwartier tot de eerste slag best een lange aanloop te noemen, maar vooruit. De daarop volgende veldslagen en gevechten zien er altijd nog meer dan prima uit, daar echter ook alweer een aantal kritiekpunten wat de tactiek betreft. De speren waarmee de cavalerie opgevangen wordt, waarom zien we die vooraf niet op de grond liggen? Die zijn er zomaar. Dan de list een slag later met het vuur om troepen van elkaar te scheiden. Dat ruik je toch, dat er iets brandbaars uit gegoten is? Vooral als het zo fel brand. Het list en bedrog gebeuren tussen de bekende Schotse Lords, de Engelse Koning en de Franse Prinses is soms even kolderiek als redelijk bedacht. De schare acteurs zijn ook aardige uitgezocht. Vooral O 'Hara heeft zijn moment of fame als de grappig en knettergekke Ier, verder passende de gegroefde en bebaarde komen van Cox, Cosmo en Gleeson meer dan prima en vind ik MacFadyen het beste acteren als de getormenteerde De Bruce. Ook aardige te benoemen Peter Mullan met een klein rolletje als soldaat, een blik op zijn wikipedia pagina overtuigde me dat dit een bijzonder heerschap met een opzienbarende jeugd en achtergrond is. McGoohan overigens nog wel het noemen waard als prima koning en McCormack een erg prettige verschijning als Murron.
Grootste pijnpunt is voor mij nog niet eens zo zeer de geschiedkundige missers over de hele film, maar juist het beeld dat van het karakter Robert De Bruce gecreëerd wordt. De achterbakse lafaard en bedrieger die hier geportretteerd wordt ligt heel ver van de waarheid. Sterker, na simpel onderzoek blijkt zelfs dat Wallace niet de bijnaam 'Braveheart' droeg maar De Bruce zelf. De eer die Wallace hier toegedicht krijgt behoorde aan De Bruce toe, dus niet alleen zijn bijnaam wordt afgenomen maar dat ook nog. Het beeld van Wallace dat hier wordt afgeschilderd lijkt vooral op een mythe want lijkt zelden echt waar, hij voerde geen legers aan, plunderde vooral de grensgebieden wat de echte haat van de Engelsen opgang bracht en kwam ook niet uit een arm gezien.
Zoals gezegd, buiten de fouten en het onterecht jegens De Bruce, is Braveheart niet echt meer van deze tijd. Wat vroeger werkte en een snaar raakte komt mij nu als geforceerd over. Teveel en te zwaar wordt de kaart van het motief en persoonlijk drama gespeeld om Wallace niet alleen een reden te geven maar je ook als kijker mee te slepen in zijn wraaktocht. Iets dat bij mij totaal niet meer aanslaat. Wat vroeger een pareltje was zie ik nu slechts nog als een avondje vermaak, en vooral als avonturenfilm a la Robin Hood, en niet als iets dat historisch geënt is. Een visueel spektakel is nog het zeker met zijn mooie landschappen maar dat is dan ook eigenlijk wel.
Susan Neda
Naar mijn mening is Braveheart een fantastische film. Een ding dat me gek maakte op Braveheart, is de sfeer. De hele film heeft een geweldige sfeer. Het weerspiegelt een gevoel van vrijheid waarmee het publiek van de film kan meevoelen. Niet alleen het gevoel van vrijheid draagt bij aan de sfeer, ook het heroïsche hoofdpersonage "William Wallace" creëert het perfect.
Een ander geweldig aspect van de film is het verhaal. Enerzijds is het een verhaal dat gebaseerd is op historische feiten, anderzijds is het een tragisch liefdesverhaal met een nogal brutaal einde.
Aan te bevelen voor elke toeschouwer, die van heroïsche films met een tragisch einde houdt.
Brabants
Braveheart een film van en met Mel Gibson. Ergens weet deze man mij wel te boeien met zijn films en zo is deze zeker geen uitzondering. Lange speelduur maar prima gevuld met mooie decors en scenes. Het verhaal is voor mij prima ongeacht of het historisch allemaal wel klopt.
Juud67
Heerlijke film...tig x gezien. Maar ja ik heb ook een zwak voor films als deze.
ROX
Een meesterwerk die past in het rijtje Ben Hur, Dances with Wolves, Gladiator. Misschien niet historisch correct maar de beelden muziek en acteerwerk vind ik zonder meer top. Gelukkig nog geen cgi veldslagen maar echte acteurs die elkaar bestormen.
bertkruijswijk
Prachtige film! Wat deze film in mijn ogen heel erg goed doet is sympathie opwekken voor William Wallace. Het begint al bij het moment dat William op jonge leeftijd zijn vader en zijn broer verliest, nadat deze door de Engelsen worden gedood. Wanneer hij volwassen is, trouwt hij met zijn geliefde, die later door de Engelsen wordt vermoord, wat William aanzet tot het verzet tegen de Engelsen en opkomen voor zijn eigen grondgebied. Dit zorgt ervoor dat je al direct sympathie hebt voor de hoofdpersoon en heel goed begrijpt waarom hij die Engelsen van het Schotse gebied weg wil hebben. Sympathie krijgt hij niet alleen van de kijker, maar zelfs van zijn tegenstanders, wanneer Princess Isabelle zich tegen de Engelsen keert en William begint te helpen, en ook de mensen die aanvankelijk sceptisch waren om zich tegen de Engelsen te verzetten, zoals Robert de Bruce, nemen uiteindelijk het heft in handen, en zetten de strijd ook voort na de dood van William.
De beelden van deze film zijn prachtig, het mooie Schotse landschap wordt prachtig in beeld gebracht met al zijn grauwheid en regen. Grauw en ruig zijn ook de gevechten, het wordt niet te lichtvoetig in beeld gebracht, maar gewoon zoals oorlog is, met alle gruwelijkheden die erbij horen. Ook loopt het niet altijd van een leien dakje, zoals wanneer de andere Schotse leiders zich ineens terugtrekken tijdens het gevecht tegen de koning, die hen heeft omgekocht. Dat vind ik positief, dan krijg je tenminste geen film waarin alles meezit.
Gewoon een hoge score van mij. Het enige wat mij van de volle mep weerhoudt is dat ik sommige gebeurtenissen toch te gruwelijk vond om te zien, zoals het einde. Verder geen aanmerkingen, want het verhaal was, hoewel niet helemaal historisch correct, meeslepend, mooi, ontroerend en dramatisch.
Fransman
Iconische film, met iconische muziek; ik denk dat het thema uit 'Braveheart' gerekend mag worden tot een van de mooiste uit de filmmuziek. Ooit deze film al eens in een ver verleden gezien, maar het blijft indrukwekkend wat Mel Gibson hier heeft neergezet, zowel als regisseur als acteur. Mooi hoor, die heroïsche strijd tegen de Engelsen voor een vrij Schotland. Alleen is dat natuurlijk niet echt gelukt en 'zuchten' de Schotten nog steeds onder het Engelse juk, als je hen mag geloven.

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Legendarische film 'Braveheart' van en met Mel Gibson vrijdagavond (16 augustus) op televisie

Filmjaar 1995: Deze films vieren dit jaar hun 25e verjaardag

Vijf topfilms waarin de regisseur ook de hoofdrolspeler is

The Shawshank Redemption

Gladiator
Historisch / Drama, 2000

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002
individualschotlandin love with enemyrevolutiekilt legendeindependencevrijheidepischidealismfamily clangebaseerd op een waargebeurd verhaalzwaardgevechthistorical fictionstrijdunited kingdommiddeleeuwsrevolttyrannyfalse historyhighlands13th centuryscottish highlandswarfield勇敢的心braveheart