• 9.376.772 stemmen

Geregisseerd door: Pitof

Met onder meer: Gérard Depardieu, Guillaume Canet en Inés Sastre

Gesproken taal: Frans

Plot Vidocq

"To look into his mask was to lose your soul."

Parijs, 1830. Terwijl de spanning van de revolutie over de stad heerst verdwijnt plotseling de meesterdetective Vidocq (Gérard Depardieu). Het geheim van de ontmaskering, wie is de moordenaar, meenemend in zijn graf. Etienne Boisset, de vermeende biograaf van Vidocq doemt op in het verhaal en besluit de onderste steen boven te halen en de moord op de detective te onderzoeken. Zo kan hij het biografische verhaal afmaken en vervolgens het boek uitbrengen. Naarmate het onderzoek verder verloopt vallen er steeds meer slachtoffers en wie is nu wie?

Hehe, die had ik ook gekocht ja.

avatar van gauke

gauke

Enerverende, spectaculaire, oogverblindende, virtuele en schilderachtige film. Maar wat een teleurstellend einde/plot, zonder het hoe en waarom............

avatar van Jan W

Jan W

Prima film. Mooi uitgewerkte sfeer anno 1830. Zelfs de munten die je ziet kloppen met deze tijd. Het verhaal is echt op z'n frans uitgewerkt: kleurrijk, zwierige aankleding op het barokke af maar soms qua gebeurtenissen wat teveel van het goede. Bij de FRS voor 5 voor 10 euro in de bakken. Da's n'est pas duur.

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Het eerste wat mij meteen opviel is het aparte camera werk. Aan de ene kant heeft het wel wat, maar aan de andere kant beviel het me niet.

Gelukkig werd het opgevangen door de prachtige sfeer in de film. Visueel was het een plaatje. Beetje schilderachtig, hele mooie sfeer.

Met het verhaal had ik wat moeite. Ik moet je bekennen dat ik de film eerst heb uitgezet omdat ik de draad helemaal kwijt was. Ik heb hem nog een 2e kijkbeurt gegunt en die is me goed bevallen, hoewel er wel saaie stukken bij zaten.

En dan het einde, het maakte alles goed. Ik was echt verrast. Had ik nooit gedacht.

@ Jan W 1 bericht hiervoor: het is nést duur pas, en niet nést pas duur. Als je heb opgelet tijdens de franse les.

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Als we dan toch bezig zijn, het is: C'est ne cher pas.

avatar van zowizo

zowizo

wyatt earp schreef:

Als we dan toch bezig zijn, het is: C'est ne cher pas.

c'est pas cher - mon amis

avatar van Zavo

Zavo

De eerste film die ik dankzij een fragment in de Moviemeter Contest ben gaan kijken. Ziet er allemaal mooi uit, maar het verhaal vond ik toch iets te mager en ook de actiescenes bevielen me niet (die alchemist die dan opeens als een soort batman heen en weer springt, past niet echt bij de sfeer van de rest van de film). Toch al met al zeer vermakelijk.

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

spacende film!

avatar van Tayama

Tayama

Een beetje een gemixt gevoel na het kijken van Vidocq. Op momenten zeer knap voor het oog, maar vaak ook teveel wat mij echt weinig interesseren kan. Feit blijft wel dat ik mij vermaakt heb met deze film van Pitof.

Een tijd van de maffe kragen, lange jassen, hoge hoeden en aparte baardjes en bakkebaarden. Zolang het geen vervelend kostuumgeheel word ken ik altijd wel een interesse voor film in deze eeuw; brengt voor mij altijd zo'n onwerkelijk tijdsgevoel. Een tijd waar parfum uitgevonden is om vervelend lichaamsgeuren te verdringen is sowieso wel interessant, haha.

Vidocq valt meteen al op door zijn aparte vormgeving. Vaak heel fraai, soms twijfelachtig. Digitale bewerking is toch wel kunstig gedaan met in elke scène een andere wolkenpartij. De een nog indrukwekkender dan de ander - de een groen, de ander rood, roze, blauw of felpaars. Maakt deze vreemde wereld nog interessanter dan hij al is. Jammerlijk leek het erop dat Pitof vaak net de accenten op de verkeerde momenten wist te gebruiken; De actie scènes

kwamen wat droog en lomp over, maar wist weer wel te overtuigen in simpelere scènes als het scheuren van paard en wagen over hobbelige weggetjes. Creeërt hier - doch in kleinvoud - sterke combinatie van knappe digitale effecten en intense soundtrack.

Overtuigd ook in het (handjevol) heel weirde scènes waaronder de scène in steeg waar Boisset zich door halfnaakte oma's, grootborstige vrouwen, travestieten, vuurblazers en kleurrijke lampionnen moet worstelen. Ook de scène met de 3 geile oude ventjes is heel tof gedaan, met een indrukwekkende set van honderden kaarsjes, een vloer bedekt met rozen blaadjes en een Sitar-achtig instrument op de achtergrond.

Voor oog en oor dus zeker te genieten. Al kon het verhaal mij weinig interesseren. Eerste helft was persoonlijk veel te saai, wist pas weer mijn aandacht te pakken op de twist op het einde die je eigenlijk de gehele tijd al voelt aankomen. Maar Pitof weet deze op exact het goede moment in te zetten en brengt daarop best een goede climax met de zeer toffe spiegelscène op het einde.

Misschien nog eens zien, voor nu;

3.5/5.0

avatar van DVD-T

DVD-T

Prachtig geschoten en sfeervolle film.

Vidocq is een film waar ik na de MM contest erg benieuwd naar was geworden, ik had hem al in bezit, maar het bleef er steeds bij om hem te gaan kijken.Is ook zeker geen miskoop in de 5 voor 10 actie van de FRS.

Het is een film die erg lekker wegkijkt met een paar zeer indrukwekkende en weirde scènes.De entertainment valeu ligt erg hoog en wordt dan op bijna geen enkel moment erg saai.Acteerwerk is goed en het camera werk is ook van een zeer hoog niveau.

josseheijmen

Hele mooie film, visueel overdonderend en een lust voor het oog.

Gérard vond ik beter dan ooit eerder gezien (Novecento is te lang geleden om goed te kunnen herinneren). Tot nu toe vond ik het maar een slappe zak, een lelijkerd met een bloemkoolneus .

Het verhaal rammelt hier en daar maar is voldoende onderhoudend.

Wel geinig: Beschrijving op achterzijde DVD maakt gewag van "Terwijl de spanning van de revolutie over de stad heerst verdwijnt plotseling ..."

Spanning vd revolutie? O? Niets over uitgelegd in de film.

Mijn stem is een voorlopige, want Vidocq is een film die herzien moet worden. Althans voor mij.

zowizo schreef:

d.d. 13092008

c'est pas cher - mon amis

??

ce n'est pas cher - mon ami of mes amis.

@ DVD-T

Haha, idd mooi prijsje € 2,- Heb 'm ook bij de FRS vandaan. Samen met Bobby, Black Dahlia, Shawshank en Straw Dogs. Jij? Moet een van mijn beste € 10,- ooit besteed zijn

avatar van DVD-T

DVD-T

Is eigenlijk ook geen geld voor een film als deze. Ik had hem toen gekocht samen met Running Scared, Unleashed, Hero en The Aviator. Zeker een leuke actie van de FRS.

avatar van wibro

wibro

Geen onaardige film. Visueel gezien was het allemaal best mooi, maar het verhaal op zichzelf vond ik niet zo interessant. Saai vond ik de film daarentegen niet, hij keek wel lekker weg.

Die Vidocq schijnt nog echt bestaan te hebben ook en hij schijnt nogal een bekende figuur geweest te zijn in het Frankrijk van de 19e eeuw, tenminste als ik de Wiki mag geloven.

Waardering; gemiddeld 3,0*

avatar van wibro

wibro

Ai! Iets te snel geweest met het huren van deze DVD bij de videotheek. Bij FRS lag hij voor € 2,00 in de graaibak. Toch maar mooi meegenomen, samen met "Chines Ghost Story 1", "Millenium Mambo", "The Hills have Eyes" (Wes Craven) en "Dark Water" (Hideo Nakata) voor totaal 10 eurotjes.

avatar van Semsoethot

Semsoethot

Kleurrijke film, maar het geheel gaat ten onder aan misselijkmakende zwaaibewegingen met het beeld, onzinnige camerastandpunten (de straatklinkers vanonder paardenhoeven) en flikkersnelle beeldwisselingen. De regisseur heeft zich volledig uitgeleefd met de nieuwe mogelijkheden van de digitale film met als resultaat een ADHD-film. En het verhaal is ook nog eens flinterdun.

avatar van Baggerman

Baggerman

Vroeger las ik graag de strips over Vidocq, maar wat deze film daarmee te maken heeft? Moet Depardieu een Vidocq op (behoorlijk vergevorde) leeftijd voorstellen, of zo?

Die digitale shit is in ieder geval ook niet aan mij besteedt, of in ieder geval niet wat deze regisseur daar hier mee heeft gedaan. Wat een irritante camerahoeken, een overkill aan CGI en spuuglelijke nep-kleuren! Misschien wilde de regisseur hiermee een strip-effect bereiken, maar wat mij betreft een falikante mislukking!

Later wordt het minder irritant, of ik begon er langzamerhand aan te wennen. Het verhaal werd ook wat boeiender. De hele 'fantasy' mumbo-jumbo binnen dit verhaal vond ik ook al helemaal niets. Kan ik me ook niet herinneren uit de strips, maar ik moet zeggen: lang geleden gelezen.

Nu begrijp ik waarom deze film in de 5 voor 10 euro bakken ligt. Terecht.

avatar van Friac

Friac

Niet helemaal mijn ding, deze film, maar ik kan me gerust voorstellen dat anderen hem wél goed vinden. De aparte visuele stijl was immers mijn ding niet: iets te nerveuze camera, snelle montage, veel 'neppe' omgevingen,... Soms had het wat weg van La Cité des Enfants Perdus, een film wiens visuele stijl ik schitterend vind, maar al snel verviel het weer in een iets te nerveuze en steriele stijl.
Aangezien de visuele aanpak volgens mij de sterktehouder van deze film is - en deze niet echt aan mij besteed was - rest enkel nog het verhaal dat best interessant is om te volgen. Al vond ik de ontknoping ondanks de verrassing op een manier teleurstellend en ging het hele gedoe met [spoilers]de spiegels[/spoilers] grotendeels aan mij voorbij.

Ik ben blij dat ik deze mijlpaal binnen de filmgeschiedenis gezien heb, maar voorts heb ik er niet bijzonder veel kijkplezier uit gehaald.

avatar van dinhus

dinhus

Sjonge jonge, dat is echt weer een tijd geleden. Had 'm gehuurd vanwege de voorkant, wat achteraf echt een 'mishuur' bleek te zijn. Plot was totaal niet boeiend!

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Opmerkelijk dat deze niet in de bioscoop heeft gedraaid.

avatar van 606

sinterklaas schreef:

Opmerkelijk dat deze niet in de bioscoop heeft gedraaid.

Dat is wel stom ja, was het wel waard geweest.

De film heeft een mooie sfeer en is zeer leuk om naar te kijken.

Acteren is goed en de effecten zijn erg mooi.

3,5 ster

avatar van 009

ik versta niet dat deze mislukking in mijn ogen

zo'n hoge score heeft!!

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Top vermaak.

Prachtig (volledig) digitaal geschoten werkje van Franse bodem. Visueel verbluffend, oogstrelend, een visueel orgasme. Vlotte montage, evenals het camerawerk, magnefiek. Top vermaak.

avatar van ExXxtreme

ExXxtreme

De eerste film met Depardieu die tegenvalt. Iedereen vindt dat de film er schitterend uitziet maar ik vind het bij momenten echt een draak van een film; waar ik mij vooral aan stoorde was dat veel dingen er fake uitzien: iedereen draagt nieuwe kleren zonder vlekken terwijl de straten vol met shit liggen, de filters werken soms wel maar meestal zijn ze storend, het begin gevecht ziet er niet al te best uit, ook de maquettes en het uitzicht over de stad zijn heel fake, en verder waren de snelle close-ups met momenten irritant. Soms zag het er dan weer wel heel goed en scherp uit maar die shots waren in de minderheid. Het acteerwerk is goed, verhaal nu niet super maar zeker voldoende.. ik vond eigenlijk vooral de bad guy wel geslaagd.. zowel zijn looks als zijn moves. Ik twijfel eigenlijk tussen 3 sterren of 3.5.. maar zal hem maar het voordeel van de twijfel geven.

medansavamhel schreef:
De tijd waarin de film zich afspeeld spreekt mij ook erg aan. Deze tijd heeft voor mij een vrij nostalgische waarde, en het is voor mij dan ook erg gemakkelijk om mij in de personages in te leven.

Wow.. leefde jij al in 1830..

gandalf schreef:
er zit toch wel een soort foutje het verhaal denk ik (let op grote spoiler!!) ik las het ook op imbd:
"If Vidocq had seen the face of the murdered, and survived the attack, then why didn't he immediately capture the Alchemist when he contacted Nimier about Vidocq's biography."

Omdat hij zich nu tot in de puntjes kon voorbereiden met al die spiegels en de alchemist in de val kon lokken. Had hij onmiddellijk geprobeerd om hem te doden dan had dit hetzelfde geëindigd als al de vorige keren, namelijk de alchemist wint door zijn skills en supersnelle moves en Vidocq verliest.

avatar van ExXxtreme

ExXxtreme

josseheijmen schreef:

Spanning vd revolutie? O? Niets over uitgelegd in de film.

Jawel toch.. het is alleen voor de kijker niet zo spannend aangezien het niets aan het verhaald doet maar de voor de stad wel.. het wordt wel kort gezegd en getoond..

avatar van K. V.

K. V.

'k had er nog nooit van gehoord, maar onlangs had 'k er een trailer van gezien en hij sprak me erg aan. Toen 'k hem onlangs in Bart Smit zal liggen (3 dvd's voor 6€) heb 'k besloten deze mee te nemen.

Visueel een erg knappe film. Het is blijkbaar de eerste volledig digitaal opgenomen film en hij zag er erg mooi uit. Hij leek me een Franse tegenhanger van 300 ('k heb van die wel enkel nog maar de trailer gezien, maar qua wolken en zo zijn er toch gelijkenissen).

Het cameragebruik valt de film ook wel op en was soms een beetje storend: heel vaak close-ups van de acteurs hun gezicht, maar het was niet echt een meerwaarde voor de film.

Het verhaal wist me te boeien van begin tot einde en 'k was heel benieuwd wie de mysterieuze figuur was.

Vond het zeker een aanrader en zeker geen miskoop.

avatar van chevy93

chevy93

Mooie film. En dan doel ik vooral op het audiovisuele aspect. Doet qua excessief kleurgebruik denken aan films als Amélie en Das Parfum. Een interessant verhaal dat nergens kracht verliest, maar waarin de spoeling toch wel vrij dun is. Het onbekende aspect had best wat meer uitgebuit mogen worden. Voor je het weet is hetgeen waar de film om draait alweer afgelopen. En de onthulling vind ik eerlijk gezegd wat magertjes.

Sterk staaltje film met een ietwat mager plot (vooral mager qua uitwerking). Vandaar nog altijd een (dikke) 3,5*.

avatar van RuudC

RuudC

Geinige thriller in oud Parijs. Het is het jasje wat het nog enigszins bijzonder maakt. De special effects zijn op z'n minst dubieus. Ik snap dat de makers er destijds behoorlijk trots op waren, maar soms ziet het er gewoon niet uit. Andere momenten valt het reuze mee. De film zelf is wat mij betreft geen blijvertje. Het plot scoort een krappe voldoende, omdat het me toch nog wat te gewoontjes bleef.

Leuke herziening.

Hoewel de tijd de effecten in deze film ondertussen wel heeft ingehaald, is het Pitof's wild geëxperimenteer met DV dat de film uittilt boven het gros. Zeker niet voor iedereen, maar ik kan zijn visuele keuzes nog steeds enorm pruimen, zelfs als zien sommige dingen er dan niet altijd even "mooi" uit.

De gevechten blijven opvallend gaaf in beeld gebracht, acteerwerk is leuk genoeg en het plotje is niet meer dan een kapstok om een hoop genres op een hoopje te gooien. Een écht geheel wordt het nooit, maar de film is dan ook meer een wilde achtbaanrit die zichzelf van looping naar looping gooit.

Uiterst amusant stukje Franse cinema. Vorige keer vond ik het blijkbaar een typisch Franse film, geen idee wat ik daarmee bedoelde wat vind ik nu nét een zeer atypisch werkje uit Frankrijk. Jammer dat Pitof daarna al snel ten onder ging in Amerika.

4.5* en een uitgebreide review