• 9.369.485 stemmen

Geregisseerd door: Pitof

Met onder meer: Gérard Depardieu, Guillaume Canet en Inés Sastre

Gesproken taal: Frans

Plot Vidocq

"To look into his mask was to lose your soul."

Parijs, 1830. Terwijl de spanning van de revolutie over de stad heerst verdwijnt plotseling de meesterdetective Vidocq (Gérard Depardieu). Het geheim van de ontmaskering, wie is de moordenaar, meenemend in zijn graf. Etienne Boisset, de vermeende biograaf van Vidocq doemt op in het verhaal en besluit de onderste steen boven te halen en de moord op de detective te onderzoeken. Zo kan hij het biografische verhaal afmaken en vervolgens het boek uitbrengen. Naarmate het onderzoek verder verloopt vallen er steeds meer slachtoffers en wie is nu wie?

avatar van reeko

reeko

Yak schreef:

Vanavond gezien. Wát een magnifieke film! In reacties hierboven lees ik geklaag over amateuristisch camerawerk en een slap plot, maar daar kan ik werkelijk met de pet niet bij. Natuurlijk was het wel een een whodunnit wat verre van uniek is, maar de manier waarop er naartoe gewerkt werd, met allerlei flashbacks van verschillende personen (en dus verschillende standpunten) vond ik er-rug goed. De prachtige scenes waarbij me de bek openviel zijn niet te tellen. De hand van Caro in een aantal bizarre karakters is duidelijk te zien, en Vidocq heeft op momenten absoluut een Delicatessen-achtig surrealisme - alleen al die formidable scène waarin Préah bij de drie aristocraten met allerlei zalfjes in de weer is, geniaal! Overdonderend, komisch, hier en daar bevreemdend en luguber, goed geacteerd, prachtig geschoten - een dikke 4,5* vooralsnog, hij zit dicht tegen de max score aan.

knip/plak knip/plak knip/plak

wil best wel een eigen verhaaltje typen, maar als het zo dicht bij deze komt, heeft het weinig nut om alles telkens te herhalen.

ik kom op een totaal van 4* en daar heeft het algehele design veel aan bij gedragen.

avatar van Idol

Idol

2* omdat het echt een onduidelijke film is

ik snapte er niks van

is er iemand die me de film kan uitleggen?

avatar van John Doe

John Doe

Idol schreef:

2* omdat het echt een onduidelijke film is

ik snapte er niks van

is er iemand die me de film kan uitleggen?

Dan kan je beter wachten met je stem. Aan de berichten hier te zien, snapten veel mensen de film en ligt het dus niet aan de film.

avatar van Larude

Larude

Spannende film; de flashbacks, hoewel veel in getal, dienen de film echt en vormen niet losse aanhangsels. Het tempo is goed de plot is mooi. Minpunt zijn de ietwat te geanimeerde lucht en landschapsbeelden; de stad en de gebouwen zijn wel schitterend! Jammer is ook dat de film op een gegeven moment iets teveel "duivelsachtige" fantasie wordt, dat had op zich niet gehoeven! Ik geef een 3,5; geen 4, daarvoor vond ik te film net iets te recht toe rechtaan soms zonder al teveel wendingen.

avatar van gandalf

gandalf

er zit toch wel een soort foutje het verhaal denk ik (let op grote spoiler!!) ik las het ook op imbd:
"If Vidocq had seen the face of the murdered, and survived the attack, then why didn't he immediately capture the Alchemist when he contacted Nimier about Vidocq's biography."
maar verder een mooie, interressante en spannende film. 3,5 sterren.

avatar van martijn77

martijn77

Leuke, spannende film met vooral een exotische mix aan ingredienten; CGI effecten en kostuumdrama in een snel gemonteerde historisch geplaatste horror whodunnit. En nog Frans ook. Uiteraard met de (grootste) neus van de Franse zalm op acteergebied, Depardieu. Iedereen lijkt zich wel aan iets in deze film te irriteren maar bij iedereen is het iets anders. Mij irriteerde de montage in de scenes waarbij ze iemand van achter filmen die wegloopt en van close-up heel hard naar een (half)totaalshot springen (andersom lijkt mij logischer). Dit kwam op mij gekunsteld over (en het viel me iets van 3 keer op) terwijl de rest van de dynamische montage zeer OK te noemen is. De wolkenluchten vond ik erg mooi en sloten goed aan op de sfeer in het verhaal.

Voor nu 3 sterren.

Dat DVD menu is echt een chauvinistisch Frans wanprodukt.

avatar van aslan

aslan

Verrassend mooie film

Verassend mooie film

avatar van danuz

danuz

Een aardig filmpje, meer niet. Het is dan wel de eerste digitaal geschoten film, maar ik weet niet of dat nou een voordeel is. Alles ziet er erg scherp uit, maar wat mij betreft niet perse mooi. Iets te scherp en realistisch. Moeilijk uit te leggen waarom het beeld me niet helemaal aanstond, maar er klopte iets niet.

Ik had van tevoren een paar scènes gezien die ik erg leuk eruit vond zien , de scène waar een man het plein oploopt, vlak voordat hij bijna door de bliksem geraakt wordt en een overview van Parijs. Beide scènes waren bijna volledig matte paintings, ongeveer helemaal 3d. Dit vond ik erg leuk en had ook gehoopt dat de rest zo was. Doch was dit niet zo. Niet dat de film nou niet mooi was, want de scherpte in beeld was zeer groot. De focus was ook erg apart. Beide voor en achter scherp gesteld etc.

De film is dus absoluut erg mooi, alleen moet ik er even aan wennen.

Dan het verhaal. Vond ik ook een beetje tegenvallen. Deed me enigszins denken aan het (in mijn ogen) ook tegenvallende 'The City Of Lost Children'. Vermakelijk wel, maar haalt het toch niet bij ‘Amélie’.

Misschien doet een herkijk wel wonderen, wie weet. Ik blijf nu toch nog even hangen op 3*

avatar van Chr.s

Chr.s

Aardige film. Visueel aardig, niet bijzonder.

Leuk tussendoortje.

*edit*

Standaard verhaaltje is het niet, maar ook niet super bijzonder ofzo. Gewoon leuk.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Visueel prachtig, geweldig geluid, Parijs prachtig gereconstrueerd naar het Mythische Parijs van 175 jaar terug. Daar bovenop krijg je nog een vermakelijk verhaal en Depardieu. The Alchemist vond ik er ook zeer cool uitzien. Meer dan genoeg voor een goede filmavond. 4* met kans op verhoging bij een herziening.

Niet te geloven dat de man achter Vidocq het verschrikkelijke Catwoman maakte.

avatar van Flipman

Flipman

Visueel overdonderend, geweldig! Het verhaal raakte er een klein beetje in zoek, maar je verveelde je geen moment! Visueel is ie weer net wat beter dan "Le Pacte Des Loups".

Ook leuk dat Guilliaume Canet erin meespeelt, die we kennen als Étienne in "The Beach" !

Ik geef 'm 'n 4, ik zou die Special Edition wel graag willen hebben, maar ik zie 'm nooit meer ergens liggen, eigenlijk.

avatar van Ozarklynch

Ozarklynch

Wat voor nieuws valt er over deze film nog te vertellen? Dat het een visueel spektakel is misschien .

Persoonlijk ben ik best gecharmeerd door de digicam. Vooral wanneer hij wordt gehanteerd zoals een Pitof het doet. Haarscherpe wide angle close-ups die worden afgewisseld door prachtige panoramas met contrastrijke gepolariseerde luchten en scenery.

Het verhaal is te pruimen maar bevat zo nu en dan wat te lang uitgesponnen dialogen waardoor de honger naar een visuele boost alleen maar toeneemt. Vervelend wordt het nergens maar indien het verhaal niet versterkt werd door beelden van dit slag, had ik er niet veel mee gekunnen.

avatar van Alastor

Alastor

Het detective-verhaaltje vond ik maar zozo, daarbij is de razendsnelle montage niet coherent aan het thema en stoort dus bij momenten. Maar ach, de stortvloed aan visueel geweld die Pitof over je laat neerdalen is an sich al 2,5 ster waard.

avatar van centurion81

centurion81

• 2066 berichten
  • 1986 stemmen

Heb een aantal maanden geleden Arsene Lupin gezien; dit was een oudere van de zelfde makers maar vond hem zeker beter Fantastisch gefilmd, Ik vond de kleurfilters en close-ups fantastisch en het verhaal is an sich niet te ingewikkeld maar als je het als geheel kunt zien en het niet als pure whodunnit/detective benadert moet je toch echt tot een positieve waardering kunnen komen.

Voor mij 4*

avatar van film_kaza

film_kaza

Vergeleken met BrotherHood Of The Wolf vind ik dit een meesterwerk. Spannend en wou hem graag uitkijken. Maar met dit soort films heb ik vaak moeite om het verhaal te begrijpen. Deze was niet omduidlijk. Het was wel voorspelbaar dat Vidocq terugkeerde. De dader was ik erg verast van, het einde maakte het niet beter maar was wel goed. Ik vind Vidocq wel een leuk personage.

3,5

Ik heb gehoord dat er ook een deel 2 was, is dat waar?

avatar van centurion81

centurion81

• 2066 berichten
  • 1986 stemmen

Nee, maar Arsene Lupin is van dezelfde makers en met dezelfde vage shiznit gemaakt; ik denk dat daar op gedoeld wordt. Wie het beter weet mag het zeggen =)

avatar van Deep_Sea

Deep_Sea

een verhaal over de lagimisk

en vidoq

ik vind het wel een mooie film

over een masker die zielen in zig

opneemt

het eind was wel te verwachten volgens mijn film instinkt

ik heb pas nog het zelfde

kostum gedragen op helloween

allen ik vraag me tog steede af of er een deel 2 komt

het lijkt opzig gewoon

een betje op een misdaad serie

zoals

-baandjer

-CSI

-komesaris rex

dat was het weel

doei

avatar van donnie darko

donnie darko

Inderdaad visueel verblindende film, die echter voor de rest niet echt veel in de pap te brokken heeft, maar het is meer dan voldoende om een zeer goede film te krijgen.

avatar van Film Pegasus

Zeer speciale film. Vooral visueel heel sterk en een sterk misdaad/mysterie verhaaltje dat je aan het scherm blijft gekluisterd houden. In het begin moest ik wel wat wennen aan de drukke filmstijl, maar eigenlijk hoort dat er bij. Leuk ook om tussen de speurtocht door op de achtergrond mee de geschiedenis te volgen van de julirevolutie in Frankrijk met het vertrek van Karel X naar het einde toe. Gewoon enkele details die het verhaal dat ietsje meer geven. 4*

avatar van Mug

Mug

Ik las veelal lofuitingen over de visuele kant van de film, maar helaas kwam ik van een koude kermis thuis.

De eerste volledig digitaal opgenomen film (zoals het potsierlijk schreeuwt op de dvd-cover) is wel een interessante mislukking. Ten eerste 'De Alchemist' (creatie van Marc Caro!) ziet er fantastisch uit. De aankleding mag er ook zeker wezen. Maar het is juist die digitale 'look' en veelal lelijke special effects die de film (en de visuele kant) de das omdoen. Als er tijdens een gevecht ook nog eens verschrikkelijke gi-taar-mu-ziieeek uit de boxen klinkt, zat ik hoofdschuddend op m'n bank.

Niet mijn ding, magere 2*.

avatar van medansavamhel

medansavamhel

Dit is een van mijn favoriete films. De kleuren zijn prachtig. De donkere tonen zijn ok écht heel donker, en de lichte tonen dan weer erg fel gekleurd. Dit contrast werkt ontzettend goed in deze film. Vanuit een artistiek oogpunt is deze film dus al een topper.

Het verhaal is ook erg goed. Het heeft een sinistere sfeer, al is het absoluut geen extreem voorbeeld van een sinistere film. De tijd waarin de film zich afspeeld spreekt mij ook erg aan. Deze tijd heeft voor mij een vrij nostalgische waarde, en het is voor mij dan ook erg gemakkelijk om mij in de personages in te leven.

Ook het filmwerk zelf is absoluut top. Bijvoorbeeld de scène waarin de partner van Vidocq (heet die kerel niet Lumière?) achter dat zwarte kereltje aan rent, zig-zaggend door het veld van lakens aan waslijnen is erg dynamisch, speels en misschien zelfs spannend te noemen. Ook het gedonder van de wielen van de koets over de klinkers vond ik indrukwekkend. Zowel het geluid als het filmwerk. Het is ook weer een leuk contrast om vervolgens weer in de koets zelf te zitten, waar het gedonder slechts lichtelijk te horen is. Erg indrukwekkend allemaal. Vooral in combinatie met het apocalyptisch ogende wolkendek.

Het slechte personage vind ik ook absoluut briljant. Die mantel, het masker, de dolk. Allemaal erg sinister, maar tevens vrij elegant.

Ja, deze film verdiend een dikke 5. Ik ben erg van deze film onder de indruk.

avatar van keoma

keoma

deze film geef ik geen score doe ik gewwon niet was mijn genre niet maar aan reacties te lezen is dit een uitmuntende film ga hem zeker niet afkraken maar niet mijn genre dus geen score van mij

avatar van Goto

Goto

Had hier m'n twijfels over maar het bleek toch een erg sterke film te zijn.

De minpunten zijn de CGi en de wat knullige gevechten maar wie daar doorheen kan kijken ziet een prachtig filmpje. Jeunet maar ook Avalon kwamen meerdere keren bovendrijven. Erg fijne cinematografie, de plaatsing, kleurgebruik en close-ups werken goed. De soundtrack was soms te drammerig maar vaak best passend.

Het verhaaltje is niet zo veel en de clou best een domper, maar daarvoor moet je deze film dan ook niet kijken. Gewoon genieten van de geweldige sfeer is genoeg. De film had iets korter gemogen dan had een 4.5 ook niet misstaan, nu verslapt de aandacht op het eind helaas iets te veel, dus:

Dikke 4

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Schitterende Franse film,

Vooraf verwachtte ik er ook weinig van, omdat ik eens met deze dvd in mijn handen gestaan had en mij wat stoorde aan de op het 1ste oog lelijke beelden van iemand die in brand staat met daarnaast een saaie afbeelding van Depardieu.

Uiteindelijk toch maar eens besloten om deze te huren en ik heb er geen spijt van. Het begin was nog wat warrig en chaotisch, het begingevecht vond ik ook al niet al te best omdat het er wat amateuristisch, houterig en nep uitzag. Maar naarmate de film vorderde ging mij de schoonheid van de stad Parijs veel meer opvallen. De drukte in de straten zorgde voor een fijne chaos die bij zo `n stad hoort. Zelfs `s nachts was er volop bedrijvigheid te vinden waardoor je als kijker als vanzelf wordt meegezogen in de in 1ste instantie wat standaard zoektocht van iemand naar een moordenaar. Echter de omgeving waarin hij zich begeeft bestaat dus uit flamboyante personages die nauwelijks bereid zijn tot een functionele medewerking en op de plekken waar hij komt is hij nooit zijn leven zeker. Dit laatste punt wordt sterk uitgewerkt aangezien iedereen op de hoogte is van de mythe rondom ' The Alchemist '. Iedereen staat doodsangsten voor dit wezen uit, iets wat dit wezen als het ware lijkt te kunnen ruiken. Geweldig vormgegeven schurk!

Naast dat het allemaal vermakelijk is wint de film steeds meer aan spanning. Hoe steekt de vork nou precies in de steel? Noem het een simpele Who - Dunnit, maar het werkt geweldig omdat alles in het teken staat van de mythe rondom de alchemist en de film geen zijweggetjes bewandeld.

Geweldige ontknoping uiteindelijk. Verder een prachtig geschoten, innovatieve, wat duistere en inderdaad typische Franse film waar je even aan moet wennen. De chaos in de stad deed mij soms wat denken aan een film als Perfume. Ook zo `n film die een al lang vergane tijd weer tot leven laat komen op meerdere fronten en dit niet tracht te doen op basis van fantasieloze kostuums en armetierige filmerij ( Foei Braveheart....). 4*

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Is ie trouwens nog wel op dvd te koop in NL? Zie hem anders niet meer op Nederlandse dvd-sites.

avatar van Tha Flow

Tha Flow

Lijkt me wel. Net besteld voor 2 euro (5 voor 10) bij FRS.

avatar van gebruiker_56935

gebruiker_56935

Ik had mijn twijfels maar wauw wat een film zeg!

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Aparte film. Zowel camerawerk als visueel. Vrij dynamisch ook. de film mag dan heel erg Frans zijn qua decors en setting, De duistere sfeertje zorgt er wel voor dat je direct in de film ziet. Sterke acteerprestaties overigens. Verhaal daarentegen iets minder. Bij vlagen niet boeiend. muziek erg standaard, opzicht niet erg. Het geeft de film een huiverige tik. onderhoudende film voor een relaxende avond.

avatar van Quaest

Quaest

Wat een super film! Dit is me beste franse film tot nu gezien.

Het camerawerk is super en speciale effecten ook.

Het einde had ik helemaal niet verwacht.

Echt een aanrader voor jullie!

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Zeer geslaagd Franse film met op de achtergrond de dreiging van de revolutie maar dan met wat fantasy erdoorheen. Film is ook op een mooie manier gemaakt qua camerawerk. Erg donker en kleurrijk gefilmt. Er werd ook goed in geacteerd maar Gerard Depardieu kwam er niet echt veel in voor. Alleen in het begin en het eind maar toch deed hij het uitstekend. De vechtscenes tussen hem en die schaduw met die glazen masker (kom even niet meer op de naam) waren ook zeer verbluffend.

Maar het meeste aandacht heb ik toch geschonken aan het mooie camerawerk. Dat de sfeer van die tijd mooi weergeeft. Maar sommige dingen hadden dan wel weer wat weg van een computeranimatie of alsof het getekend was. Of was dat nou echt dat stijl van filmen? Eigenlijk is dit toch niet de allereerste digitaal opgenomen film? Takashi Miike heeft het in hetzelfte jaar 2 keer gedaan met de films als Visitor Q en Family. Maar het is wel zo dat Vidocq mooier is gefilmt met zoals gezegt: veel kleur en sfeer.

Al met al een perfecte Franse film die zeer de moeite waard is. Hij is bij de FRS voor 2,99 euro of de 5 voor 10 actie. Dus voor die prijs is het absoluut geen tegenvaller.