• 9.217.268 stemmen

Met onder meer: Humphrey Bogart, Audrey Hepburn en William Holden

Gesproken taal: Engels en Frans

• iTunes Bekijk via iTunes

Plot Sabrina

"...the chauffeur's daughter who learned her stuff in Paris"

Sabrina is de jonge dochter van de chauffeur van de familie Larrabee. Ze is al haar hele leven verliefd op David Larrabee, die haar echter al jaren negeert. Wanneer Sabrina een paar jaar naar Parijs gaat keert ze terug als een aantrekkelijke vrouw, waardoor ze de interesse van David al snel weet te trekken. David's broer Linus ziet dit, en vreest dat David's aanstaande huwelijk in gevaar komt. In dat geval zal een belangrijke deal met de familie van de bruid niet door gaan. Linus probeert Sabrina, in een poging haar van z'n broer weg te houden, zelf maar te versieren.

Sabrina Fairchild

Maude Larrabee

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Metalfist schreef:

In de film is [Bogart] echter een last-minute vervanging voor Cary Grant, jammer eigenlijk dat dat niet is doorgegaan want die bewees een jaar eerder met Roman Holiday al dat hij een uitstekende combinatie vormt met Hepburn.

Kleine correctie: in Roman holiday speelde niet Grant maar Gregory Peck tegenover Hepburn. (Grant zou tien jaar later tegenover Hepburn in Charade spelen.)

Aardige film die nergens echt los van de grond komt, en dat ben ik van deze regisseur toch niet helemaal gewend. William Holden kan dit soort rollen (de luchtige charmeur met ironische ondertoon) onderhand wel in z'n slááp spelen, en Bogart ziet er toch echt wat te oud uit om Holdens broer te kunnen zijn, hoewel ik zijn spel in de loop van de film wel steeds beter begon te waarderen. Alle off-screen-problemen zijn niet aan de film af te zien, waarvoor hulde. Misschien is dit wel zo'n film die in de herinnering beter wordt dan tijdens het kijken (hoewel dat de vorige keer dat ik hem zag –20 jaar geleden?– helaas niet gebeurde).

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Mooie film. Zou dit niet één van de eerste zogenoegmde "romcoms" zijn ? Voor die tijd zou dit waarschijnlijk wel een heel origineel soort film zijn geweest. Er is hier ooit een remake van gemaakt maar die kan het in de verste verte niet halen bij dit origineel. Waarschijnlijk heeft dat vooral te maken met het voortreffelijke optreden van Audrey Hepburn. Wat een uitstraling heeft die vrouw. Ook Humprey Bogart komt goed over in deze rol als wat oudere en misschien wat zakelijke en sikkeneurige maar toch wel hele lieve man.

Af en toe werd het verhaal me wel wat te langdradig. Het werd allemaal erg langdurig uitgespeeld dus van mij had de speelduur een eind korter mogen zijn. Maar desalniettemin heb ik af en toe toch wel genoten van de speciale chemie die er was tussen Hepburn en Bogart. Erg prettig om naar te kijken.

avatar van Metalfist

Metalfist

Roger Thornhill schreef:

Verdraaid, je hebt gelijk. Vergist in acteur dus.

avatar van mister blonde

mister blonde

Het uitgangspunt is nogal voorspelbaar en ik kan nu een week later weinig echt hilarische momenten meer noemen. Maar wat kijkt de film prettig weg en wat is het aangenaam. De Wilder touch is dat. Net zoals de beroemde Lubitsch Touch. Heerlijk. Wilder heeft een stuk of 6 echt grootse meesterwerken gemaakt, maar voor alle andere films (zag er nog 11, in totaal 17 dus) haalt hij eigenlijk dit constante niveau. Vind het heerlijk en zoveel beter dan de romkom's van nu. 4 sterren.

avatar van maloumovie

maloumovie

leuke oude film

avatar van gotti

Komt wellicht ietwat traag op gang, maar als het loopt, dan loopt het ook goed zoals we van Wilder gewend zijn. Bogart is Bogart ("Paris is for lovers. Maybe that's why I stayed only 35 minutes") en Hepburn is om op te vreten.

Halfje erbij. 3,5*

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Opvallend hoog gemiddelde. Ik vraag me af als dit geen Wilder was en een jaar of 50 jonger dit als romcom dan ook zo'n hoog cijfer had. Enfin, geen al te bijzonder verhaal en de film sleept zich soms echt voort. Dat zijn direct de grootste minpunten. Echt leven doet de film daardoor nooit. Daartegenover staan dan wel de prima sfeer, fijne decors en een uiterst charmante Hepburn. Niet zo stralend als in Roman Holiday, maar ze komt in de buurt en dr aagt de film met gemak. Ook Holden, normaal de stijve hark, is uitstekend in zijn losse rol. Zozeer zelfs dat hij best meer screen time had mogen hebben. Bogart is dan weer minder goed gecast, al had ik een Grant hier weer te glad voor gevonden. Maar uiteindelijk sprankelt het nooit echt tussen Hepburn en Bogart, en dat breekt de film op. Jammer, want tussen Bogart en Holden als broer lukt het wel. Fijne rol ook van hun vader en zijn sigaar. 3,0*.

avatar van Zuster Stein

Zuster Stein

Met een glaasje wijn een vermakelijke luchtige film. Niet te veel woorden aan vuil maken.

avatar van Pim1993

Pim1993

De romance van deze film overschaduwt de kritische blik. Ik ben het erover eens dat het allemaal ietwat gemakkelijk is hier en daar, dat Bogart hier in feit geen hoogstaande rol neerzet en Holden dat eigenlijk weer wel doet. Qua chemie tussen bepaalde hoofdpersonen valt ook nog wel het een en ander op te merken.

Maar voor mij persoonlijk is deze ambiance en deze oude iconen te zien performen een genot om naar te kijken. In deze tijd was een Audrey Hepburn weer een regelrechte ster geworden. En dan de melodie van La Vie en Rose. Deze sferen bevallen me wel.

Sabrina was voor mij de vijfde film in mijn filmmarathon waarin ik vanaf het jaar 1950 - nu uit elk jaar een spraakmakende titel pak die ik ga kijken. Behoorlijke stap wel, mijn generatie moet in feite namelijk niks hebben van de oude zwartwit taferelen.

avatar van clubsport

clubsport

toch een van de mindere wilder films , Al is hepburn weer een genot om naar te kijken .

Het verhaal vond ik niet echt boeiend genoeg om mijn volle aandacht vast te blijven houden .

avatar van braambes

braambes

goongumpa schreef:

Nog een grappig feitje: in deze film gaan Sabrina en Linus naar The Seven Year Itch, een andere film van Wilder. Het gekke is dat die pas een jaar later uitkwam !

Viel me ook op, maar ze gaan, dacht ik, naar het toneelstuk dat Wilder toen allicht al van plan was om te verfilmen.

Hoewel ik van deze niet altijd even vrolijk werd, kijk ik zeker ook weer naar The Seven Year Itch. Er zit genoeg in Wilderfilms "to keep them going." Hier denk ik dan vooral aan de setting. Minder gelachen dan bij, bijvoorbeeld, Stalag 17, maar wel opnieuw oprecht gelachen, bij welke romcom anno nu zou je dat nog doen?

Mindere punten voor mij: weinig chemie tussen de hoofdrolspelers, minder scherpe dialogen, een paar losse draadjes in het verhaal dat zich iets te snel openbaart.

Nog een tiental films te gaan. Op dit moment lijkt het mij overigens geen steek te houden om een film van een andere regisseur te bekijken.

avatar van arno74

arno74

Na een leuk begin vond ik het wel ietsjes inzakken (de bedrijfsperikelen en haar vertrek naar Parijs), maar vanaf dat punt wordt de film vervolgens weer gaandeweg opgebouwd. Dat komt wellicht omdat ik echt een romantische komedie verwachtte, en dat is het ook wel, maar het bedrijfsleven van de familie Larrabee, waar ze bij inwoont, speelt ook een belangrijke rol in de film en is meer dan een simpele subplot. De film is dus wel breder dan ik had gedacht en wordt 'spannender' (al is dat wellicht een te groot woord) naarmate het vordert.

Leuk ook hoe Hepburn prima in staat is om zowel een jonge tiener als een deftige vrouw te spelen. Wel zag Humphrey Bogart (in de rol van Linus) er veel te oud uit (dat was hij ook) voor de personage die hij speelt, ook al probeert men dat in het script wat te rechtvaardigen. 3,5*

avatar van Baboesjka

Baboesjka

Ik vind Audrey Hepburn overtuigend in haar rol als de mooie, charmante Sabrina. Echter had ik minder met de twee broers en de bedrijfszaken die hun bezighouden. Ik vind Sabrina een leuk personage en het verhaal vind ik redelijk vermakelijk, het acteerwerk vind ik goed, maar veel meer dan dat kan ik er niet over zeggen. Een 6. 3*

avatar van Mescaline

Mescaline

Aangezien ik beetje bij beetje alles van Wilder wil bekijken kon natuurlijk Sabrina ook niet te lang achterblijven, stond ook al enige tijd op mijn "to watch" lijstje.

Billy Wilder slaagt er weer in een heerlijke sfeer neer te zetten maar het mag ook gezegd worden dat de hoofd film locatie sowieso al prachtig en sfeervol van zichzelf is.
Wonderbaarlijk ook dat Bogart & Hepburn schijnbaar niet met elkaar overweg konden, Bogart vond zelfs dat ze niet kon acteren omdat de scènes veel al over moesten. Onzin natuurlijk als je haar werk een beetje kent, Monroe wordt gezien als 1 van de grootste en moest zelfs simpele scènes oneindig overdoen omdat ze bepaalde woorden bleef omdraaien.

Toch hebben deze 2 grootheden een prachtige chemie samen op camera, ook al is Bogart meer dan dubbel de leeftijd van Hepburn, in de film komt het toch realistisch over. (En ook leuk om Bogart in een ander soort rol te zien!)
Grappig detail is trouwens wel de Engelse versie van het bananen lied, hier vooral bekend door carnaval en duidelijk dus geen Nederlands nummer Weer wat bijgeleerd!

Misschien niet de beste maar ook verre van de minste Wilder(Ik moet nog een "slechte" film van deze man ontdekken en waarschijnlijk ga ik niks minder dan een voldoende tegen komen. )

Sfeervolle classic!

avatar van Ste*

Ste*

• 2016 berichten

The 20th century? I could pick a century out of a hat, blindfolded, and get a better one!

Misschien wel de leukste Wilder die ik gezien heb, sowieso leuker dan zijn latere komedies Some Like It Hot en the Seven Year Itch. Vond hem relatief fris en modern overkomen, nauwelijks oubollig of flauw en Audrey Hepburn steelt zoals altijd de show.

Net zoals andere Wilders is deze film ook weer erg leuk geschreven vol met snedige teksten en grappen wat er toch wel voor zorgt dat zijn films tot de meest vermakelijke behoren uit dat tijdperk en nu ook nog prima zijn om te kijken. Kan me op zich voorstellen dat mensen dit qua plot misschien wat minder interessant vinden en dat dat tegen het einde wat minder gaat boeien allemaal, maar puur door het vlotte geheel, de leuke terugkerende grappen en de teksten blijft het alsnog erg leuk om te kijken.

Vind hem hier wat ondergewaardeerd, heb hier zelf meer van genoten dan van Sunset Blvd.

Ruime 4*

avatar van TMP

TMP

Best een leuke film van Billy Wilder. Audrey Hepburn is een zeer charmante verschijning en zij draagt deze film eigenlijk in haar eentje. Haar acteerwerk en uitstraling verbloemen dat het plot eigenlijk helemaal niet zo sterk is. Pluspunt zijn wel de vlotte en scherpe dialogen, maar op het verhaal valt het nodige aan te merken, zeker op de ontknoping. Humphrey Bogart is een prima acteur en hij doet het hier ook niet verkeerd, maar van enige (romantische) klik met Hepburn is geen sprake. Bogart is daarvoor simpelweg te oud. Vond William Holden en Hepburn verder ook niet zo'n geweldige match. Toch wel een leuke film, het kijkt allemaal heel vlot weg.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 1974 stemmen

Prima romantische komedie. Met deze cast en regisseur/scenarist mag je dat ook wel verwachten. Audrey Hepburn schittert. Zonder afbreuk te doen aan haar acteerprestaties hangt het toch ook samen met haar fashionable ooze. Ten onrechte wordt enkel Edith Head vermeld in de credits. De outfits van Audrey (het belangrijkste van de kostumering dus ) werden ontworpen door de Franse couturier Hubert de Givenchy. Beiden gingen samen naar de première van de film en naar verluidt zonk Audrey in de grond toen bleek dat Ginvenchy geen credits kreeg. Foutje van de productie.
De film is geschoten op Long Island, New York, waar het in die tijd vol luxueuze landhuizen van de high society stond. Men heeft locaties van verschillende huizen gebruikt voor de film. Veel van die huizen kwamen in de jaren zestig in verval en werden afgebroken. The times times were a-changin. Het station in Glen Cove waarin Audrey een ontmoeting heeft met William Holden ligt er nu nog bij zoals in de jaren ‘50 en zou intussen beschermd erfgoed zijn.
Mooi in beeld gebracht in b & w met een fijn tempo én een feel good einde.